Connect with us

A Háború

GÖRÖG HALOTTAK: Görögország elítéli az orosz inváziót, s menekültek befogadására is hajlandó

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mitarakisz
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Az egész görög politikai spektrum elítélte az orosz inváziót, és eddig összesen tíz görög halálát, akik a háború kezdete óta veszítették életüket Mariupol mellett egy orosz légitámadás során. A görög külügyminisztérium vasárnap be is kérette az orosz nagykövetet.

A 2001-es ukrán népszámlálás szerint Ukrajnában több mint 91 ezer görög él, főleg annak Fekete-tenger melletti megyéiben, főleg Donyeckben. Különösen magas – a lakosság pár százalékát – kitevő közösség él a harcokban érintett kikötővárosban, Mariupolban, így az idő előre haladtával a görög kormány részéről újabb is újabb elítélő nyilatkozatok várhatók.

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök már pénteken jelezte, hogy az ország kész a görög menekültek befogadására. Szombaton a migrációsügyi miniszter, Notisz Mitarakisz jelezte, hogy amennyiben úgy alakul, az EU-val együttműködve Ukrajnából hajlandóak több embert is befogadni, mert akik onnan érkeznek, azok “valódi háborús menekültek”.

Az a kijelentés nyilván kevésbé esett jól az Égei-tenger vagy a Marica folyó túlpartján várakozó afgán, szíriai, közép-ázsiai vagy éppen afrikai migránsoknak, aki egy része háborús területről érkezik, és valódi menekült, más része viszont annak adja ki magát.

A görögök azonban a “valódi menekültek” esetében is tartják a markukat, Mitarakisz ugyanis úgy fogalmazott, hogy a “költségeket ezúttal is az Európai Uniónak kell állnia.

Minden esetre a görög kormányfő szombaton beszélt Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel, egyúttal a legkomolyabb uniós szankciók támogatásáról biztosította az ukrán vezetőt.

Ezzel összhangban Athén úgy határozott – a tavalyi évben nagy nehezen kibontakozó görög-orosz közeledés minden eredményét zárójelbe téve –, hogy elfogadja az uniós szankciókat.

A görög vezetés bejelentette, hogy katonai szállítmányt küld Ukrajnának, amelyet a mai nap folyamán el is juttattak két C-130-as teherszállító repülőgépen Lengyelországba, ahonnan tovább fogják szállítani Ukrajna felé. A katonai segély mellett humanitárius szállítmányokat is küldenek, két másik gép élelmiszerrel, takarókkal szintén elindult Athénból.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava