Connect with us

A Háború

GÖRÖG HALOTTAK: Görögország elítéli az orosz inváziót, s menekültek befogadására is hajlandó

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az egész görög politikai spektrum elítélte az orosz inváziót, és eddig összesen tíz görög halálát, akik a háború kezdete óta veszítették életüket Mariupol mellett egy orosz légitámadás során. A görög külügyminisztérium vasárnap be is kérette az orosz nagykövetet.

A 2001-es ukrán népszámlálás szerint Ukrajnában több mint 91 ezer görög él, főleg annak Fekete-tenger melletti megyéiben, főleg Donyeckben. Különösen magas – a lakosság pár százalékát – kitevő közösség él a harcokban érintett kikötővárosban, Mariupolban, így az idő előre haladtával a görög kormány részéről újabb is újabb elítélő nyilatkozatok várhatók.

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök már pénteken jelezte, hogy az ország kész a görög menekültek befogadására. Szombaton a migrációsügyi miniszter, Notisz Mitarakisz jelezte, hogy amennyiben úgy alakul, az EU-val együttműködve Ukrajnából hajlandóak több embert is befogadni, mert akik onnan érkeznek, azok “valódi háborús menekültek”.

Az a kijelentés nyilván kevésbé esett jól az Égei-tenger vagy a Marica folyó túlpartján várakozó afgán, szíriai, közép-ázsiai vagy éppen afrikai migránsoknak, aki egy része háborús területről érkezik, és valódi menekült, más része viszont annak adja ki magát.

A görögök azonban a “valódi menekültek” esetében is tartják a markukat, Mitarakisz ugyanis úgy fogalmazott, hogy a “költségeket ezúttal is az Európai Uniónak kell állnia.

Minden esetre a görög kormányfő szombaton beszélt Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel, egyúttal a legkomolyabb uniós szankciók támogatásáról biztosította az ukrán vezetőt.

Ezzel összhangban Athén úgy határozott – a tavalyi évben nagy nehezen kibontakozó görög-orosz közeledés minden eredményét zárójelbe téve –, hogy elfogadja az uniós szankciókat.

A görög vezetés bejelentette, hogy katonai szállítmányt küld Ukrajnának, amelyet a mai nap folyamán el is juttattak két C-130-as teherszállító repülőgépen Lengyelországba, ahonnan tovább fogják szállítani Ukrajna felé. A katonai segély mellett humanitárius szállítmányokat is küldenek, két másik gép élelmiszerrel, takarókkal szintén elindult Athénból.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava