Connect with us

Bosznia

Francia zászlóalj érkezett a szarajevói EUFOR békemisszió megerősítésére

Egyik korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy a Politički szarajevói hírportál egyik írásában tényként közölte, hogy a NATO csapatokat küld Bosznia-Hercegovinába, ami némi korrekcióval igaz is, hiszen a franciák valóban NATO-katonák, csak ezúttal az EUFOR kötelékében teljesítenek szolgálatot, ráadásul nem csak a Föderációban, hanem a Szerb Köztársaság területén is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Útlevélellenőrzés: a francia zászlóalj tagjai a megérkezésüket követően a szarajevói repülőtéren
Útlevélellenőrzés: a francia zászlóalj tagjai a megérkezésüket követően a szarajevói repülőtéren (Forrás: Kiseljak.info)
A cikk meghallgatása

A francia hadsereg egyik zászlóaljának Szarajevóba érkezése komoly visszhangot kapott, különösen amiatt mert a csapaterősítésért lobbizó boszniai politikusok folyamatosan NATO-erők érkezéséről beszéltek a nyilatkozataikban. A most befutott erősítés feladatrendszerének részét képezi, hogy az egész ország területén, így az elszakadással fenyegetődző Milorad Dodik által vezetett boszniai Szerb köztársaságban is végeznek majd járőrözést. A BALK nemrég egy boszniai hírportálra hivatkozva azt írta, hogy a NATO csapatokat küld Bosznia-Hercegovinába. A bosnyák Politički portál akkor arról számolt be, hogy ez az egyik eredménye a bosznia-hercegovinai államelnökség soros elnöki tisztségét betöltő, bosnyák származású Denis Bećirović és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozójának, amelyet jó egy héttel ezelőtt tartottak.

NATO-t kértek, EUFOR-t kaptak

A korábbiakhoz hasonlóan most is komoly érdeklődésre tartott számot a boszniai lakosok körében az EUFOR Althea békemisszióhoz érkező csapaterősítés.

A nemrég Szarajevóba érkezett francia zászlóalj a sokadik erősítés 2021. augusztusa óta. Akkor a boszniai szerb politikai kurzus által meghirdetett politikai blokád és az azzal párhuzamosan artikulált szecessziós elképzelések indokolták a holland és osztrák katonák Bosznia-Hercegovinába küldését.

Az EUFOR harcképessége kapcsán 2021. áprilisa óta fogalmazódnak meg komolyabb kételyek a boszniai politikai szereplők részéről, miután a brit kontingens elhagyta a békemissziót.

A szűnni nem akaró boszniai szerb függetlenségi törekvésekre válaszul Denis Bečirović, a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelbe ment, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott találkozóján újabb csapatokat kérjen hazája stabilitásának megőrzéséhez.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a Politički hírportál a francia erősítés érkezését Bečirović közbenjárásának tulajdonította. A Politički cikkében már tényként közölte, hogy a NATO csapatokat küld Bosznia-Hercegovinába, ami némi korrekcióval igaz is, hiszen a franciák valóban NATO-katonák, csak az EUFOR kötelékében teljesítenek szolgálatot.

Az említett boszniai hírportál írása önmagában nem váltott ki reakciócunamit a szarajevói politikai vezetés körében, mivel rutinos balkáni politikusként tudják, hogy egy boszniai hírportál nagyjából azt ír, amit akar, vagy amiért fizetnek.

A téma akkor kapott újabb lendületet, amikor a bosnyák jobboldali politizálás veteránjának számító Denis Zvizdić, a boszniai parlament alsó házának elnöke, és a jobbközép Nép és Igazság (Narod i Pravda, NiP) alelnöke az X platformon megerősítette, hogy a NATO valóban csapatokat küld Bosznia-Hercegovinába.

Zvizdić kijelentését követően a közösségi média felrobbant, és mindenki azt találgatta, hogy a NATO miért tartja indokoltnak, hogy az EUFOR erői mellé különálló kontingenst telepítsen. A megfejtésre végül a NATO és az EUFOR hivatalos közleményéig kellett várni.

A szerb entitásba is bemegy a francia zászlóalj

A NATO és az EUFOR hivatalos közleményei alapján az „EUFOR stratégiai tartalékának egyes részei” érkeztek április 7-én Szarajevóba, tehát nem egy újabb, EUFORT-tól független kontingensről van szó, ellentétben azzal, ami Zvizdić posztja után széles körben elterjedt a helyi lakosság körében. A hivatalos közlemény egy francia zászlóaljat és ahhoz csatlakozó olasz és román nemzetiségű kisebb alakulatokat említ.

Francia zászlóalj járművei haladnak a Butmirban lévő EUFOR-bázis felé, (Forrás: source.ba)

A francia zászlóalj járművei haladnak a Butmirban lévő EUFOR-bázis felé, (Forrás: source.ba)

A mostani csapaterősítés mértékét az EUFOR nem hozta nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy az újonnan érkezett erők milyen harceszközökkel növelik a békemisszió képességeit.

Az új alakulat feladatai kapcsán az EUFOR vezetése közölte, hogy a békefenntartó kontingens más elemeivel, valamint a boszniai haderővel fognak a jövőben több gyakorlatot végrehajtani. Másik fontos feladatuk, hogy az egész országra kiterjedő járőrszolgálatot biztosítsák. Az utóbbi kapcsán a közlemény direkt kiemelte, hogy erre az „egész országban” sor kerül, így az elszakadással fenyegetődző Milorad Dodik vezette boszniai Szerb Köztársaságban is.

Bár az erősítés igénylésének indokát az EUFOR vezetése nem közölte, érdemes felidézni, hogy Zukan Helez boszniai védelmi miniszter még januárban adott egy hosszabb interjút a Face tv-nek, amiben részletesen beszélt arról, hogy paramilitáris erők jelenlétéről van tudomása a boszniai szerb entitás Montenegróval határos területein.

Az említett paramilitáris tevékenységgel kapcsolatban kizárólag a Helez által elmondottak ismertek, ám nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy az EUFOR további információk birtokába jutott a gerilla tevékenységgel kapcsolatban.

Előástak egy régi felvételt

Annak ellenére, hogy az EUFOR Althea misszió elsődleges feladata a helyi rendvédelmi szervek és a boszniai haderő támogatása az ország szuverenitásának és területi integritásának megőrzésében, nem mindenki nézi jó szemmel a külföldi katonai jelenlét fokozódását.

A boszniai szerbség soraiban jellemző, hogy az EUFOR-t a korábbi SFOR-ral, és más NATO-hoz köthető békekontingensekkel azonosítják, így alapvetően megszálló katonai erőként tekintenek rá.

A horvát és bosnyák lakkoság lényegesen pozitívabb képpel bír a békekontingensről, azonban a bosnyák jobboldal tengelyén lévők se szimpatizálnak a nyugati katonai jelenléttel.

A francia katonák érkezésének híre alig terjedt el a lakosság körében, a YouTube-on megjelent egy 1995. májusi videófelvétel, amelyben egy Radmila Stojanović nevű szarajevói lakos számol be arról, hogy Szarajevó ostroma alatt a szerb hadsereg tagjai a frissen a frontra érkezett francia csapatoktól egy éjszaka folyamán hogyan loptak el páncélozott csapatszállító járműveket és egyenruhákat, amelyeknek köszönhetően magukat francia katonáknak kiadva visszafoglalták a Vrbanja hidat.

A felvétel megközelítőleg akkor került fel az ismert videómegosztóra, hogy a franciák megérkeztek, vélhetően azzal a céllal, hogy a beléjük vetett közbizalom csorbát szenvedjen.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


25
Irán kész katonai támogatást nyújtani a bosnyákoknak, ezáltal Teherán lehet a jövőben Moszkva és Peking falova Boszniában

Ki kit támogasson Bosznia-Hercegovinában?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékNATO-t kértek, EUFOR-t kaptakA szerb entitásba is bemegy a francia zászlóaljElőástak egy régi felvételtMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava