Connect with us

Bulgária

KOSZOVÓ-HÁROMSZÖG: Éles szóváltás Szerbia és Bulgária között Koszovó miatt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dacic borisov
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A Bermuda-háromszög rejtélyéről már számtalan tudományos és ezoterikus magyarázat látott napvilágot. A Bermuda-háromszög Floridától nyugatra fekszik. Az évszázadok során több neve is volt: “a végzet tengere”, “az atlanti temető”, “az ördög háromszöge”. Ilyen háromszög a „balkáni népek tengerében” Koszovó, ahol a józanész tűnik el jóformán már akkor is, ha csak a nevét kiejtik. Koszovó az „ördög háromszöge” a Balkánon.

Diplomáciai csörte

A bolgár kormányfő a szerbek lelkébe gázolt egy kicsit, majd néhányat visszalépett.

Bojko Boriszov szerint az uniós külügyi főképviselői posztra esélyes Josep Borellnek nem a spanyol álláspontot kell képviselnie Koszovóval kapcsolatban, hanem az Európai Unió állásfoglalását.

– Amiről nem igazán lehet tudni, hogy pontosan mi is – de jól hangzik.

Az Európai Parlament legutóbb tavaly november végén foglalkozott Koszovó kérdésével, de nem került közelebb a Koszovó-háromszög rejtélyének megoldásához.

A 393 szavazattal, 139 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás felszólította az eddig „különcködő” öt uniós tagállamot, hogy ismerje el Koszovót, amivel a többségi vélemény szerint hozzájárulnának a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok rendezéséhez.

Mind az öt országnak – Romániának, Spanyolországnak, Szlovákiának, Görögországnak és Ciprusnak – jó oka van az elismerés elutasítására, de az egy másik történet.

Tehát nem pontosan világos, hogy mi is az egységes uniós álláspont Koszovó ügyében, az viszont biztosan nem az, amit Spanyolország Koszovóval szemben képvisel.

Prosztó reagálás

A szerb külügyminiszter már akkor sem volt a szofisztikált megfogalmazás híve, amikor 1992 és 2000 között a Koszovót legázoló Slobodan Milošević pártjának szóvivőjeként osztotta az észt.

Most sem diplomáciai érzékről tett tanúbizonyságot, amikor rendre utasította a bolgár miniszterelnököt.

Ivica Dačić szerint az „uniós álláspont nem az, hogy Koszovó független”.

– Bojko, tartsd tiszteletben az Európai Unió álláspontját, ne pedig Borellt leckéztesd! Mire hasonlít ez? Ez szemtelenség. Leginkább a képmutatás idegesít, elegem van már ebből. Arról már ne is beszéljünk, hogy (Boriszov) kitüntetést kapott tőlünk

– mondta a felháborodott szerb külügyminiszter.

A vita valójában a talán nem is létező uniós álláspontnak az eltérő értelmezése körül alakult ki.

– A lényeg az, hogy egyesek jól behergelték magukat az ügybe.

A szerb külügyminisztert az is idegesíthette, hogy Ramush Haradinaj azonnal köszönetet mondott Bojko Boriszovnak a Koszovóval kapcsolatos „elvszerű bolgár magatartásáért”.

A koszovói miniszterelnök szerint az Európai Unió nem teljes a Nyugat- Balkán országai nélkül, amelyek csatlakozásának egyik feltétele Koszovó függetlenségének elismerése.

Koszovó az ördög háromszöge

A Koszovóban élő albánok és szerbek már annyi bűnt elkövettek egymás ellen, hogy az elegendő lenne egy újabb százéves háború kirobbantásához, ezúttal a Balkánon.

Ezért nem is csoda, hogy a válságot nem lehet tíz év alatt megoldani, főleg nem úgy, hogy az érintettek realitásérzéke alulról közelít a nullához.

Az indulatokat ezúttal a szerb elnök igyekezett megfékezni, majd csatlakozott hozzá a bolgár miniszterelnök is – miután a buzgó külügyminiszterek beszólították a másik ország ét.

Bolgár-szerb testvériség

Aleksandar Vučić szerint mindössze „ideiglenes félreértésről van szó” Szerbia és Bulgária között. A két ország jó viszonyt ápol, az egyedüli eltérés az, hogy Bulgária elismerte Koszovót, Szerbia pedig nem.

Vučić hozzátette, hogy a jó viszony helyreállításáról tárgyal a bolgár miniszterelnökkel, amikor hamarosan találkozik vele.

Békülékeny hangot ütött meg Bojko Boriszov is, aki megtiltotta Ekaterina Zakharieva külügyminiszternek, hogy élesen reagáljon a szerb külügyminiszter kijelentésére.

– Bojko Boriszov hozzátette: tisztában van azzal, hogy „Koszovó fájó pont Szerbia számára”.

A bolgár miniszterelnök szerint a Belgrád és Priština közötti kiegyezés nélkül a térségnek nincs perspektívája, ezért Szófia kész segíteni szerb testvéreinek.

Ez a vihar elült

Ez a vihar elült a Koszovó-háromszögben, miután a szerb külügyminiszter is diplomatikusabban kezdett hozzáállni a kérdéshez, bár álláspontját nem módosította.

Ráadásul megjegyezte, hogy a kérdésben pontosan kellene fogalmazni, mert

-ezúttal nem a halászati kvótákról vagy a szerb sajt minőségéről van szó az Európai Unióval folytatott megbeszélések során, hanem Szerbia területi integritásáról.

A bolgár-szerb szóváltás lecsendülésével párhuzamosan újabb vihar van kialakulóban, Szarajevóban ugyanis Koszovó és Albánia nélkül kezdődött el a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat közgyűlése.

Értelem vagy érzelem
brnabic borisov smallAna Brnabić szerb miniszterelnök a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat szarajevói konferenciáján találkozott Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel, és tisztázta a két ország közötti nézeteltérést. – Pontot tettünk az ügy végére – nyilatkozta a szerb miniszterelnök. Brnabić hozzátette, hogy semmi szükség a feszültség fenntartására és elhúzódására, hiszen a két országnak sok közös projektje van. Bojko Boriszov úgy fogalmazott, hogy az „értelem győzedelmeskedik az érzelmek felett”, ami mindenekelőtt a kétoldalú kapcsolatok szempontjából fontos.

Az újabb vihar

Hashim Thaci koszovói elnök szerint országát nem egyenlő partnerként kívánták kezelni a találkozón, ezért nem vesz részt az eseményen. Albánia szolidaritást vállalt az albán többségű Koszovóval.

A koszovói (albán) vezetők azt kifogásolták, hogy a szervezők Koszovót nem tekintették független államnak, ami jogi szempontból furcsa is lett volna, mert Bosznia- Hercegovina sem ismeri el Koszovó függetlenségét, nyilván a boszniai szerbek ellenkezése miatt.

A háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke szerint viszont nem jogos az albánok felháborodása.

Milorad Dodik úgy vélte, hogy Koszovót olyan formában hívták meg, ahogyan más nemzetközi eseményekre is, vagyis lábjegyzetben közölték rendezetlen státusát, fennálló vitáját Szerbiával és függetlenségének egyoldalú kikiáltását.

– Aligha kétséges, hogy a balkáni népek közötti folyamatos torzsalkodások miatt lesznek még bőven viharok Koszovó körül.

Ennek megjósolásához sem tudósokra, sem ezoterikus szakértőkre nincs szükség.

És akkor a nagyhatalmi játszmákról még nem is beszéltünk, pedig azok erősen árnyalják a helyzetet „az ördög balkáni háromszögével” kapcsolatban.

English

This is already too much even for dumplings: The sixth election may come within two years in Bulgaria

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

President Rumen Radev has entrusted Mariya Gabriel, a representative of the GERB party which performed the best in the Bulgarian parliamentary elections on April 2nd, with the task of forming a government. The other parliamentary parties are not impressed with the candidate, and it is becoming increasingly likely that the country will hold its sixth legislative election within two years.

One question remains

Why? Recent elections have shown that no single party could secure a sufficient majority to form a functional coalition government.

In the past two years, two different solutions emerged. One involved several parties with divergent ideologies coming together, only to find out a few months later that a forced marriage cannot work, even if divorce means losing power.

This was the case for the pro-European, EU-supporting Prime Minister Kiril Petkov, whose party, „Continuing the Change,” barely lasted six months in the prime minister’s seat.

The second, much simpler scenario was that forming a government became impossible altogether, saving the effort of submitting a vote of no confidence before calling for new elections.

Currently, the second solution seems to be taking shape. President Rumen Radev, who has been the only stable figure in Bulgarian political life since January 2017, has entrusted Mariya Gabriel, a prominent representative of the GERB party, responsible for innovation and research at the European Commission, with the task of forming the government.

Gabriel spoke about her intention to create an expert government with a single goal: improving the quality of life for citizens.

However, the opposition and likely a large portion of the population are not thrilled about GERB forming a government. The real leader of the party, Boyko , who previously worked on improving the quality of life for citizens as Prime Minister, was only focused on benefiting himself and his close allies—known as corruption—which eventually led to his downfall amidst escalating bribery scandals.

Politics – the art of the impossible?

Borissov probably has a strong desire to become Prime Minister again, but he knows that in the current parliamentary composition, where his party barely received more than a quarter of the votes, he has no chance.

That’s why he has proposed the formation of various ‘expert’ governments or unity governments several times, but the opposition has not yielded thus far.

Petkov and the leaders of the second-strongest parliamentary party firmly ruled out any cooperation with Borissov’s GERB, and it seems that even smaller factions believe that joining forces with GERB would only harm their future prospects.

The problem is that while other parliamentary parties could avoid GERB, these alliances have proven to be short-lived in the past. Additionally, the nationalist and partly pro-Russian factions have gained strength, which the ‘Continuing the Change’ party is also unwilling to cooperate with.

Gabriel now has one week to find partners and ministerial candidates, and if she fails, Petkov’s party may attempt to form a government.

The only glimmer of optimism may lie in the fact that almost everyone is aware that even twenty more elections could be held, but given the current power dynamics, it is highly unlikely that any outcome would allow for the formation of a genuine and lasting parliamentary majority.

This might encourage the players in the political arena to set aside their personal and political differences and try to move the country forward.

Indications of this can be seen in the past few days, as statements about insurmountable differences between GERB and ‘Continuing the Change’ have become quieter. Public opinion pollsters are already gauging the level of societal support for such a coalition.

It’s not significant: only 29 percent of respondents would support the collaboration between the two parties, while 56 percent would oppose it. However, it is true that among voters, this is still the most popular coalition, with even fewer supporting the other possibilities.

Self-destructive

Some color has been injected into the political arena by Ivan Geshev, the Chief Prosecutor and a former ally of Borissov, who has come alive and is determined to complete his seven-year term that began in 2019.

A few days ago, Geshev became the target of an assassination attempt: a car bomb exploded near his vehicle, and the Chief Prosecutor accused Borissov and the political mafia that rules the country of carrying out the attack.

Geshev spoke of how his family members were almost victims, which is hardly believable since it was revealed that his wife and children were not even present at the scene.

Geshev’s car was not damaged by the alleged explosion, and an increasing number of people believe that the Chief Prosecutor staged the „assassination attempt” to gain some cheap popularity.

If the attack, if it even happened, backfired. More and more people are demanding the Chief Prosecutor’s resignation, as he has tarnished his office with the „story” about the attack. For now, Geshev is unwilling to step down and publicly tore apart a previously signed resignation statement.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava