Connect with us

Bulgária

KOSZOVÓ-HÁROMSZÖG: Éles szóváltás Szerbia és Bulgária között Koszovó miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A Bermuda-háromszög rejtélyéről már számtalan tudományos és ezoterikus magyarázat látott napvilágot. A Bermuda-háromszög Floridától nyugatra fekszik. Az évszázadok során több neve is volt: “a végzet tengere”, “az atlanti temető”, “az ördög háromszöge”. Ilyen háromszög a “balkáni népek tengerében” Koszovó, ahol a józanész tűnik el jóformán már akkor is, ha csak a nevét kiejtik. Koszovó az “ördög háromszöge” a Balkánon.

Diplomáciai csörte

A bolgár kormányfő a szerbek lelkébe gázolt egy kicsit, majd néhányat visszalépett.

Bojko Boriszov szerint az uniós külügyi főképviselői posztra esélyes Josep Borellnek nem a spanyol álláspontot kell képviselnie Koszovóval kapcsolatban, hanem az Európai Unió állásfoglalását.

– Amiről nem igazán lehet tudni, hogy pontosan mi is – de jól hangzik.

Az Európai Parlament legutóbb tavaly november végén foglalkozott Koszovó kérdésével, de nem került közelebb a Koszovó-háromszög rejtélyének megoldásához.

A 393 szavazattal, 139 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás felszólította az eddig “különcködő” öt uniós tagállamot, hogy ismerje el Koszovót, amivel a többségi vélemény szerint hozzájárulnának a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok rendezéséhez.

Mind az öt országnak – Romániának, Spanyolországnak, Szlovákiának, Görögországnak és Ciprusnak – jó oka van az elismerés elutasítására, de az egy másik történet.

Tehát nem pontosan világos, hogy mi is az egységes uniós álláspont Koszovó ügyében, az viszont biztosan nem az, amit Spanyolország Koszovóval szemben képvisel.

Prosztó reagálás

A szerb külügyminiszter már akkor sem volt a szofisztikált megfogalmazás híve, amikor 1992 és 2000 között a Koszovót legázoló Slobodan Milošević pártjának szóvivőjeként osztotta az észt.

Most sem diplomáciai érzékről tett tanúbizonyságot, amikor rendre utasította a bolgár miniszterelnököt.

Ivica Dačić szerint az “uniós álláspont nem az, hogy Koszovó független”.

– Bojko, tartsd tiszteletben az Európai Unió álláspontját, ne pedig Borellt leckéztesd! Mire hasonlít ez? Ez szemtelenség. Leginkább a képmutatás idegesít, elegem van már ebből. Arról már ne is beszéljünk, hogy (Boriszov) kitüntetést kapott tőlünk

– mondta a felháborodott szerb külügyminiszter.

A vita valójában a talán nem is létező uniós álláspontnak az eltérő értelmezése körül alakult ki.

– A lényeg az, hogy egyesek jól behergelték magukat az ügybe.

A szerb külügyminisztert az is idegesíthette, hogy Ramush Haradinaj azonnal köszönetet mondott Bojko Boriszovnak a Koszovóval kapcsolatos “elvszerű bolgár magatartásáért”.

A koszovói miniszterelnök szerint az Európai Unió nem teljes a Nyugat- Balkán országai nélkül, amelyek csatlakozásának egyik feltétele Koszovó függetlenségének elismerése.

Koszovó az ördög háromszöge

A Koszovóban élő albánok és szerbek már annyi bűnt elkövettek egymás ellen, hogy az elegendő lenne egy újabb százéves háború kirobbantásához, ezúttal a Balkánon.

Ezért nem is csoda, hogy a válságot nem lehet tíz év alatt megoldani, főleg nem úgy, hogy az érintettek realitásérzéke alulról közelít a nullához.

Az indulatokat ezúttal a szerb elnök igyekezett megfékezni, majd csatlakozott hozzá a bolgár miniszterelnök is – miután a buzgó külügyminiszterek beszólították a másik ország nagykövetét.

Bolgár-szerb testvériség

Aleksandar Vučić szerint mindössze “ideiglenes félreértésről van szó” Szerbia és Bulgária között. A két ország jó viszonyt ápol, az egyedüli eltérés az, hogy Bulgária elismerte Koszovót, Szerbia pedig nem.

Vučić hozzátette, hogy a jó viszony helyreállításáról tárgyal a bolgár miniszterelnökkel, amikor hamarosan találkozik vele.

Békülékeny hangot ütött meg Bojko Boriszov is, aki megtiltotta Ekaterina Zakharieva külügyminiszternek, hogy élesen reagáljon a szerb külügyminiszter kijelentésére.

– Bojko Boriszov hozzátette: tisztában van azzal, hogy “Koszovó fájó pont Szerbia számára”.

A bolgár miniszterelnök szerint a Belgrád és Priština közötti kiegyezés nélkül a térségnek nincs perspektívája, ezért Szófia kész segíteni szerb testvéreinek.

Ez a vihar elült

Ez a vihar elült a Koszovó-háromszögben, miután a szerb külügyminiszter is diplomatikusabban kezdett hozzáállni a kérdéshez, bár álláspontját nem módosította.

Ráadásul megjegyezte, hogy a kérdésben pontosan kellene fogalmazni, mert

-ezúttal nem a halászati kvótákról vagy a szerb sajt minőségéről van szó az Európai Unióval folytatott megbeszélések során, hanem Szerbia területi integritásáról.

A bolgár-szerb szóváltás lecsendülésével párhuzamosan újabb vihar van kialakulóban, Szarajevóban ugyanis Koszovó és Albánia nélkül kezdődött el a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat közgyűlése.

Értelem vagy érzelem
Ana Brnabić szerb miniszterelnök a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat szarajevói konferenciáján találkozott Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel, és tisztázta a két ország közötti nézeteltérést. – Pontot tettünk az ügy végére – nyilatkozta a szerb miniszterelnök. Brnabić hozzátette, hogy semmi szükség a feszültség fenntartására és elhúzódására, hiszen a két országnak sok közös projektje van. Bojko Boriszov úgy fogalmazott, hogy az “értelem győzedelmeskedik az érzelmek felett”, ami mindenekelőtt a kétoldalú kapcsolatok szempontjából fontos.

Az újabb vihar

Hashim Thaci koszovói elnök szerint országát nem egyenlő partnerként kívánták kezelni a találkozón, ezért nem vesz részt az eseményen. Albánia szolidaritást vállalt az albán többségű Koszovóval.

A koszovói (albán) vezetők azt kifogásolták, hogy a szervezők Koszovót nem tekintették független államnak, ami jogi szempontból furcsa is lett volna, mert Bosznia- Hercegovina sem ismeri el Koszovó függetlenségét, nyilván a boszniai szerbek ellenkezése miatt.

A háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke szerint viszont nem jogos az albánok felháborodása.

Milorad Dodik úgy vélte, hogy Koszovót olyan formában hívták meg, ahogyan más nemzetközi eseményekre is, vagyis lábjegyzetben közölték rendezetlen státusát, fennálló vitáját Szerbiával és függetlenségének egyoldalú kikiáltását.

– Aligha kétséges, hogy a balkáni népek közötti folyamatos torzsalkodások miatt lesznek még bőven viharok Koszovó körül.

Ennek megjósolásához sem tudósokra, sem ezoterikus szakértőkre nincs szükség.

És akkor a nagyhatalmi játszmákról még nem is beszéltünk, pedig azok erősen árnyalják a helyzetet “az ördög balkáni háromszögével” kapcsolatban.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország21 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava