Connect with us

Szerbia

Vitték, mint a cukrot: Szabadkán ezernél is több ingatlan kelt el egy év alatt

Szabadka központjában alig van eladó családi ház, s ha van is, azt az esetek többségében valamilyen ingatlanbefektető, vagy építkezési vállalkozó vásárolja meg, aki tömbházat épít a helyén. Újépítésű lakásból viszont nincs hiány. A kínálat megfelelő, és a minőség sem rossz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szabadka, a városháza tornyából
Szabadka, a városháza tornyából (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

Évek óta fokozatosan nő az érdeklődés az észak-bácskai városban az ingatlanok iránt. A családi házakat, ha jó helyen szeretne lakni az ember, már csak a gazdagabbja engedheti meg magának, de az újépítésű lakások iránt is nagy a kereslet. Éppen ezért Szabadkán gombamód szaporodnak a társasházak és a tömbépületek már a település kertvárosi részein is. A tavalyi nagy érdeklődés azonban most tavaszra alábbhagyott, stagnálnak az árak és csökkent a kereslet is, a kínálat viszont egyre nagyobb. A hivatalos statisztikai adatok szerint, amelyeket a szerbiai Köztársasági Földmérő Intézet közöl időről időre, 2023 első felében a legtöbb ingatlant Vajdaságban, azon belül is Szabadkán értékesítették, méghozzá 564-et. A forgalom csak a házakra vonatkozik, a legolcsóbb 2000 euróért, a legdrágább 192 500 euróért kelt el.

Sokan költöznek Szabadkára

Az éves ezer ingatlan feletti mostani szám nem az első ilyen rekord, hiszen már 2022-ben is 1202 ház talált gazdára egyetlen év alatt. Akkor a legolcsóbbat 1.000 euróért, a legdrágábbat 245 000 euróért sikerült értékesíteni.

Szabadkán 2020-ban 756, 2019-ben 559 ingatlan kelt el. Újvidéken 602, Nagybecskereken 553. Amennyiben a forgalmat nézzük, Szerbiában 2021-ben 6,1 milliárd euró értékben cseréltek gazdát az ingatlanok, ami 47 százalékkal több, mint 2020-ban.

Míg Szerbia többi részén 15 százalékkal csökkent a kereslet az előző évhez képest, Szabadkán 20-25 százalékkal nőtt. Az ok pedig a kedvező ár, nemcsak a hazai befektetőknek, hanem a külföldieknek is vonzóak az árak.

Szabadkai útjelző tábla

Szabadkai útjelző tábla, egy új-zélandi okos mondással fűszerezve: ha csak napos időben utazol, soha sem éred el a célod (Forrás: X platform)

Szűgyi Rezső ingatlankereskedő szerint viszont a piac 2024 elején mintha megtorpant volna, legalábbis sokkal nagyobb most a kínálat, mint a kereslet, és a külföldiek is (elsősorban az oroszok), inkább az olcsóbb ingatlanok iránt érdeklődnek.

Az ingatlanszakértők szerint Szabadkán azért több az eladó ház, mert sokkal nagyobbak a kertek, több a családi, kertes ingatlan, ezért nagyobb is rá a kereslet. A lakások értékesítése szempontjából a többi település előrébb jár.

Majdnem olyan drága, mint Budapest

Ami az árakat illeti, a házak ára 350 és 600 euró között mozog négyzetméterenként, de van, amelyikért 800-at is elkérnek, természetesen attól függően, hogy helyileg hol található a ház, és hogy milyen állapotban van.

A régebbi építésű ingatlanok esetében, ha a lakásokról beszélünk, lassan már 1000 euró alatt nehéz lakást találni, négyzetméterenként ugyanis 800-900 eurót is elkérnek. Az újépítésűekért 1300-1500 eurót kell fizetni egy négyzetméterért, ami nem kevés, egy 50 négyzetméteres, általában kétszobás lakás ennek függvényében ugyanis 55-60 ezer euróba is belekerül.

A legnépszerűbb városrész Szabadkán mindenképpen a Kertváros, majd azt követi az úgynevezett Tesla telep és az Újváros. Ezeken a részeken 500 és 700 euró a családi házak négyzetméterára.

Ezekben a városrészekben a legtöbb utcában aszfalt, víz, áram, optikai kábel, szennyvízcsatorna van, Szabadkán ugyanis több olyan városrész is van még, ahol nincs városi víz és szennyvízelvezetés sem. Emiatt az ingatlanárak is jóval alacsonyabbak.

A Kertváros nyugodt rész, csendes, mégis közel van a központhoz, de iskola, óvoda, játszótér, posta, bevásárlóközpont van a közelben. Aki lakást venne, az a központot, a Prozivka (Harcosok sorakozója) lakótelepet vagy a központhoz közel fekvő Sugárutat választja.

A szakember azt mondja, sokan úgy gondolják, miért vennének negyvenezer euróért házat, amibe bele kell fektetni még húszezer eurót, hogy lakható legyen. A legegyszerűbb, hogy megvesznek egy 40 négyzetméteres lakást, amiért, ha ez az első ingatlanjuk, adóvisszaigénylés is jár. Nagyon jó a hőháztartás, a szigetelés, padlófűtés, háromüveges ablakok vannak, nagyon alacsony a rezsi.

Ezért nagyon népszerűek az új lakások, annak ellenére, hogy nincs közös tárolóhelyiség, és nincs a kerékpárnak hely. Jól ki lehet őket adni. Veszik a külföldön dolgozók, az oroszok, a kínaiak, a belgrádiak, ahol az árak már olyan magasak, hogy inkább eljönnek Szabadkára, és befektetnek itt.

Növekvő érdeklődés, növekvő árak

Ami az árakat illeti, azok is emelkedtek, főleg az ukrán-orosz konfliktus óta, amikor az oroszok tömegével kezdtek Szerbiába jönni, az ingatlanárak is felmentek.

Az utóbbi egy évben egyfajta nyugalmi időszak következett be, az árak viszont nem mentek vissza a korábbi szintre, vagyis továbbra is magasak.

Szűgyi szerint viszont ezek a magas árak sokszor a tulajdonosok által kreáltak és egyáltalán nem a reális piaci helyzetről tanúskodnak.

A helyiek főként hitelre vásárolnak. Azok, akik készpénzben fizetnek, főleg külföldiek, vagy örököltek, eladtak egy korábbi ingatlant, és ismét ingatlanba fektetnének be.

A helyiek főként hitelre vásárolnak

A helyiek főként hitelre vásárolnak (Fotó: BALK)

A falvakért felelős minisztérium (mert ilyen is van Szerbiában), már többedik alkalommal hirdetett házvásárlási pályázatot. Mindazok a “fiatalok”, akik még nem töltötték be a 45. életévüket, és nincs ingatlanjuk, tízezer eurós támogatásban részesülnek, ha falun vesznek házat.

A feltételek között szerepel az is, hogy az odaköltözőknek mezőgazdasággal kell foglalkozniuk, esetleg orvosok, állatorvosok, tanítók lehetnek, vagyis olyanok, akik helyben el tudnak helyezkedni, és meg tudnak élni.

A Szabadka környékén lévő falvakban egyébként tízezer euróért is lehet házat venni, de az csaknem lakhatatlan, így annak, aki ennyiért falura költözne, az Isten háta mögött vagy Közép-, illetve Dél-Szerbiában kell keresgélnie.

A városközpontban nincs eladó ház

Szabadka központjában alig van eladó családi ház, s ha van is, azt az esetek többségében valamilyen ingatlanbefektető, vagy építkezési vállalkozó vásárolja meg, aki tömbházat épít a helyén. Újépítésű lakásból viszont nincs hiány. A kínálat megfelelő, és azok minősége sem rossz.

A Szabadka környékén lévő falvakban egyébként tízezer euróért is lehet házat venni, de az csaknem lakhatatlan

A Szabadka környékén lévő falvakban egyébként tízezer euróért is lehet házat venni, de az csaknem lakhatatlan, a képen Hajdújárás, a szecesszió némileg még itt is tetten érhető (Fotó: BALK)

Szűgyi hangsúlyozza, hogy Szabadkán sok minden összpontosul, határmenti város, és az ipari övezetben munka is van.

– A külföldön élő hazánk fiai a megtakarított pénzüket ingatlanba fektetik, aztán itt vannak az oroszok, a kínaiak, vagy a svájciak, akik teljesen idegenek, és akiknek semmi rokoni kapcsolatuk nincs Szerbiában, Szabadkán vásárolnak ingatlant. Hogyne vásárolnának, amikor itt tudnak egy szép házat venni telekkel, számukra aprópénzért

– mondja a húsz éve ingatlanközvetítéssel foglalkozó szakember.

Szűgyi szerint az árak most stagnálnak, de annak az irreális áremelkedésnek, amelynek szemtanúi voltunk, van egy pszichés oldala is.

– Palicsot hoznám fel példának. Aki ott el akart adni ingatlant 110 négyzetméteres házat, amely a 70-es években épült, 110 ezer euróért hirdette meg. Sokan viszont megduplázták a saját ingatlanuk árát, holott az egyáltalán nem volt indokolt. De megjelent az interneten, az emberek látták, hogy a szomszéd kétszázezret kér, akkor az enyém megér 250 ezret, és megemelték az árat. Így tornázták fel mesterségesen az árakat, abban reménykedve, hogy majd jönnek az oroszok, vagy a belgrádiak és kifizetik érte a kért összeget

– magyarázta Szűgyi, aki azért hozzátette, hogy a helyszínen más a helyzet, a meghirdetett összegből általában legalább 10 százalékot engednie kell a tulajdonosnak, ha el akarja adni az ingatlant. A friss tapasztalat pedig az, hogy sokan eladnák, de most nincs, aki megvegye, vagyis némileg megtorpant a piac.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország1 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékSokan költöznek SzabadkáraMajdnem olyan drága, mint BudapestNövekvő érdeklődés, növekvő árakA városközpontban nincs eladó ház A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava