Connect with us

Horvátország

VAN, AKINEK VAN: Robbanásszerűen növekszik a luxusvillák piaca a horvát tengerparton

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Luxusvilla
Ez a luxusvilla Korčula szigetén van, heti bérleti díja 8400 euró (Forrás: My Luxoria)
A cikk meghallgatása

A „homo turisticus” bizonyos hányada felfedezte magának a luxusvillák világát. Amióta világ a világ, az embereket nagyjából négy kategóriába lehet sorolni: szegényekre, tengődőkre, jómódúakra és gazdagokra. (A cikk tovább olvasásához önvizsgálat nem szükséges.) Egy-egy kategórián belül is vannak különbségek, nem beszélve arról, hogy teljesen más Portugáliában szegénynek lenni, mint Mianmarban, vagy Maliban. A jelenlegi tendencia az, hogy végül nem marad más a világon, csak a sok szegény ember meg pár piszokul gazdag, de ez, mint mondani szokás, még a jövő zenéje. Ennek szellemében azonban a horvát tengerparton robbanásszerű módon növekszik a luxusvillák piaca.

Ötcsillagos luxusvillák

Luxusvillák alatt olyan házikókat kell érteni, amelyek egy vagy akár több család elszállásolására is alkalmasak, szép udvaruk és medencéjük van, és mindenfélével fel vannak szerelve.

Ezek bérlése során az árak valahol 800 euró/nap körül kezdődnek, és pár ezer eurónál végződnek, ha például reneszánsz kori kolostorokat vagy világítótornyokat újítottak fel az ötcsillagos hitelkártyával rendelkező hölgyek/urak számára.

Az amerikai Global Market Insights (GMI) piackutató cég szerint a luxusturizmus piacának értéke 2030-ra eléri a 82 milliárd dollárt, egyre többen költik a pénzüket ugyanis luxusutazásokra és nyaralásokra, ezért Horvátországban, Spanyolországgal, Olaszországgal, Görögországgal és Franciaországgal együtt, virágzik a villák bérbeadása.

Az Adrián az igazi fellendülés 2023-ban várható, és ehhez több tényező is hozzájárul. Ivana Jelaska, a horvátországi LUVA Villas luxusvilla-kölcsönző ügynökség igazgatója úgy véli, hogy a világjárvány idején felhalmozódó “extra” pénzt sokan luxusnyaralásra fordítják, és itt kedvező körülménynek számít Horvátország belépése a schengeni övezetbe, akárcsak az euró bevezetése.

Horvátországban kiváló turisztikai szezon várható, és minden turista számára, aki autóval érkezik nyaralni, a gyors határátlépés jelentősen megkönnyíti az utazást. Emellett az euró bevezetése megkönnyíti a vásárlásokat, és nagyobb biztonságot nyújt ezen a téren

– mondta Jelaska a zágrábi Jutarnji listnek.

– A luxusvillák bérlését a külföldi vendégek uralják, főleg Németországból, Ausztriából és Nagy- Britanniából, mivel a legtöbb horvátnak, aki megengedhetné magának a drága villabérlést, már van sajátja, vagy vannak barátai, akik ilyen típusú létesítményekkel rendelkeznek

– tette hozzá Jelaska, aki itt természetesen nem említette a drága magyar szomszédokat, de az egyéb keleti pereputtyot sem.

Luxusvilla

Ez a luxusvilla a Pelješac félszigeten van, és már heti 4004 euróért a tiéd lehet (Forrás: My Luxoria)

Az igazgató asszony szerint azonban az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy valamelyest növekszik azoknak a horvát vendégeknek a száma, akik a villák bérlésével valamelyest fényűzőbb nyaralásba szeretnének befektetni, mert rájöttek, hogy ez sokkal megfizethetőbb lehetőség, mint több szállodai szoba egyidejű bérlése.

A leginkább kedvelt úti cél az ilyen típusú nyaralások esetében Isztria, ahol elsőként kezdték építeni a klasszikus medencés nyaralókat, majd később, az egyre fényűzőbb villákat.

Ezenkívül Isztria gazdag kényelmi szolgáltatásokban, mint amilyenek a kis borászatok és az igényes éttermek. Bár Isztriában a luxus nyaralók kínálata nagyobb, mint az összes horvát régióban együttvéve, a luxusturizmusban rejlő lehetőségeket Dalmáciában is kezdik felfedezni.

A luxus nincs pontosan meghatározva

Bár nincs pontos leírás vagy specifikáció arról, hogy mitől luxusnyaraló a luxusnyaraló, a szakértők szerint nem minden úszómedencével, jacuzzival és szaunával rendelkező ház tekinthető automatikusan luxusvillának.

A csillagok száma szintén nem garantálja a luxus szintjét.

Annak érdekében, hogy bármely szálloda vagy nyaraló bizonyos számú csillagot kapjon, elegendő megfelelni bizonyos előírásoknak, de sehol sem határozzák meg például a bútorok formatervezését vagy a minőségét.

Ha például a szobaméretek, az ágyak szélessége és minden egyéb megfelel az elvárásoknak, akkor a nyaraló öt csillagot kap, függetlenül attól, hogy a házat a legolcsóbb vagy a legdrágább bútorral szerelték-e fel.

Ezzel szemben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendégek nem a csillagok száma, hanem a lokáció, a dekoráció és a tartalom szintje alapján keresnek villákat.

A jól fizető vendégek számára fontos, hogy a medence, a jacuzzi és a szauna mellett fitneszeszközök is rendelkezésükre álljanak. Egyúttal a jó tereprendezés is az elvárások közé tartozik, mert az emberek viszonylag rövid időt töltenek nyaralással, és ezt hangulatos térben szeretnék “letudni”.

Miután a villák többsége legalább nyolc fő befogadására alkalmas, lassan már a belföldi vendégek számára is érdekessé válhatnak.

Különösen a szezonon kívül, amikor a villa, amelynek ára a főszezonban 800 euró éjszakánként, májusban 500 euróért is bérelhető.

A piaci trendeket követve, a villatulajdonosok egyre inkább megváltoztatják a minimális tartózkodásra vonatkozó politikát is.

A tömegturizmusra jellemző eddigi szigorúan csak szombati érkezést/távozást egyre többen cserélik le a hét bármely napjára eső érkezéssel vagy távozással, ezzel növelve a házak rendelkezésre állását. Ezenkívül egyes villák esetében a minimális tartózkodások száma hétről öt éjszakára csökkent.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava