Connect with us

Horvátország

VAN, AKINEK VAN: Robbanásszerűen növekszik a luxusvillák piaca a horvát tengerparton

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Luxusvilla
Ez a luxusvilla Korčula szigetén van, heti bérleti díja 8400 euró (Forrás: My Luxoria)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A „homo turisticus” bizonyos hányada felfedezte magának a luxusvillák világát. Amióta világ a világ, az embereket nagyjából négy kategóriába lehet sorolni: szegényekre, tengődőkre, jómódúakra és gazdagokra. (A cikk tovább olvasásához önvizsgálat nem szükséges.) Egy-egy kategórián belül is vannak különbségek, nem beszélve arról, hogy teljesen más Portugáliában szegénynek lenni, mint Mianmarban, vagy Maliban. A jelenlegi tendencia az, hogy végül nem marad más a világon, csak a sok szegény ember meg pár piszokul gazdag, de ez, mint mondani szokás, még a jövő zenéje. Ennek szellemében azonban a horvát tengerparton robbanásszerű módon növekszik a luxusvillák piaca.

Ötcsillagos luxusvillák

Luxusvillák alatt olyan házikókat kell érteni, amelyek egy vagy akár több család elszállásolására is alkalmasak, szép udvaruk és medencéjük van, és mindenfélével fel vannak szerelve.

Ezek bérlése során az árak valahol 800 euró/nap körül kezdődnek, és pár ezer eurónál végződnek, ha például reneszánsz kori kolostorokat vagy világítótornyokat újítottak fel az ötcsillagos hitelkártyával rendelkező hölgyek/urak számára.

Az amerikai Global Market Insights (GMI) piackutató cég szerint a luxusturizmus piacának értéke 2030-ra eléri a 82 milliárd dollárt, egyre többen költik a pénzüket ugyanis luxusutazásokra és nyaralásokra, ezért Horvátországban, Spanyolországgal, Olaszországgal, Görögországgal és Franciaországgal együtt, virágzik a villák bérbeadása.

Az Adrián az igazi fellendülés 2023-ban várható, és ehhez több tényező is hozzájárul. Ivana Jelaska, a horvátországi LUVA Villas luxusvilla-kölcsönző ügynökség igazgatója úgy véli, hogy a világjárvány idején felhalmozódó “extra” pénzt sokan luxusnyaralásra fordítják, és itt kedvező körülménynek számít Horvátország belépése a schengeni övezetbe, akárcsak az euró bevezetése.

Horvátországban kiváló turisztikai szezon várható, és minden turista számára, aki autóval érkezik nyaralni, a gyors határátlépés jelentősen megkönnyíti az utazást. Emellett az euró bevezetése megkönnyíti a vásárlásokat, és nagyobb biztonságot nyújt ezen a téren

– mondta Jelaska a zágrábi Jutarnji listnek.

– A luxusvillák bérlését a külföldi vendégek uralják, főleg Németországból, Ausztriából és Nagy- Britanniából, mivel a legtöbb horvátnak, aki megengedhetné magának a drága villabérlést, már van sajátja, vagy vannak barátai, akik ilyen típusú létesítményekkel rendelkeznek

– tette hozzá Jelaska, aki itt természetesen nem említette a drága magyar szomszédokat, de az egyéb keleti pereputtyot sem.

Luxusvilla

Ez a luxusvilla a Pelješac félszigeten van, és már heti 4004 euróért a tiéd lehet (Forrás: My Luxoria)

Az igazgató asszony szerint azonban az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy valamelyest növekszik azoknak a horvát vendégeknek a száma, akik a villák bérlésével valamelyest fényűzőbb nyaralásba szeretnének befektetni, mert rájöttek, hogy ez sokkal megfizethetőbb lehetőség, mint több szállodai szoba egyidejű bérlése.

A leginkább kedvelt úti cél az ilyen típusú nyaralások esetében Isztria, ahol elsőként kezdték építeni a klasszikus medencés nyaralókat, majd később, az egyre fényűzőbb villákat.

Ezenkívül Isztria gazdag kényelmi szolgáltatásokban, mint amilyenek a kis borászatok és az igényes éttermek. Bár Isztriában a luxus nyaralók kínálata nagyobb, mint az összes horvát régióban együttvéve, a luxusturizmusban rejlő lehetőségeket Dalmáciában is kezdik felfedezni.

A luxus nincs pontosan meghatározva

Bár nincs pontos leírás vagy specifikáció arról, hogy mitől luxusnyaraló a luxusnyaraló, a szakértők szerint nem minden úszómedencével, jacuzzival és szaunával rendelkező ház tekinthető automatikusan luxusvillának.

A csillagok száma szintén nem garantálja a luxus szintjét.

Annak érdekében, hogy bármely szálloda vagy nyaraló bizonyos számú csillagot kapjon, elegendő megfelelni bizonyos előírásoknak, de sehol sem határozzák meg például a bútorok formatervezését vagy a minőségét.

Ha például a szobaméretek, az ágyak szélessége és minden egyéb megfelel az elvárásoknak, akkor a nyaraló öt csillagot kap, függetlenül attól, hogy a házat a legolcsóbb vagy a legdrágább bútorral szerelték-e fel.

Ezzel szemben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendégek nem a csillagok száma, hanem a lokáció, a dekoráció és a tartalom szintje alapján keresnek villákat.

A jól fizető vendégek számára fontos, hogy a medence, a jacuzzi és a szauna mellett fitneszeszközök is rendelkezésükre álljanak. Egyúttal a jó tereprendezés is az elvárások közé tartozik, mert az emberek viszonylag rövid időt töltenek nyaralással, és ezt hangulatos térben szeretnék “letudni”.

Miután a villák többsége legalább nyolc fő befogadására alkalmas, lassan már a belföldi vendégek számára is érdekessé válhatnak.

Különösen a szezonon kívül, amikor a villa, amelynek ára a főszezonban 800 euró éjszakánként, májusban 500 euróért is bérelhető.

A piaci trendeket követve, a villatulajdonosok egyre inkább megváltoztatják a minimális tartózkodásra vonatkozó politikát is.

A tömegturizmusra jellemző eddigi szigorúan csak szombati érkezést/távozást egyre többen cserélik le a hét bármely napjára eső érkezéssel vagy távozással, ezzel növelve a házak rendelkezésre állását. Ezenkívül egyes villák esetében a minimális tartózkodások száma hétről öt éjszakára csökkent.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava