Connect with us

Szerbia

Tennessee-ben bevezetnék a halálbüntetést a gyermekek elleni nemi erőszak miatt

William Lamberth, a republikánus képviselőház többségi vezetője szerint Tennessee korábban megengedte, hogy halálbüntetést szabjanak ki a gyerekek elleni nemi erőszakért elítélt személyekre, a Legfelsőbb Bíróság 2008-as döntésével azonban megsemmisítette ezt a törvényt. Lamberth álláspontjával szemben egyesek arra figyelmeztetnek, hogy a törvény arra ösztönözheti, a “predátoroknak” nevezett elkövetőket, hogy megöljék, és ezáltal elhallgattassák az áldozataikat, hogy ezáltal elkerüljék a legszigorúbb büntetést

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A kép illusztráció
A cikk meghallgatása

Danka Ilić meggyilkolásával kapcsolatban a szerb elnök kilátásba helyezte, hogy a napokban kezdeményezi a halálbüntetés visszaállítását Szerbiában. A belgrádi Vreme ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a törvény érvénybe lépése esetén Tennessee-ben nem csak a gyermekgyilkosságok esnének kimondottan szigorú elbírálás alá, hanem a gyermekek elleni nemi erőszak is, amit szintén halálbüntetéssel sújtanának. Donald Trump republikánusai – akik többségben vannak Tennessee állam szenátusában – kedden törvényt fogadtak el, amely lehetővé teszi a halálbüntetés kiszabását a gyermekek elleni nemi erőszak miatt, bár az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ilyen esetekben betiltotta a legszigorúbb büntetést.

A republikánusok halálbüntetést akarnak a pedofilokra

A Washington Post beszámolója szerint a republikánusok Tennessee-ben 24-5 arányban hagyták jóvá a törvényjavaslatot. A törvénynek még át kell mennie a hasonlóan konzervatív dominanciájú képviselőházon, mielőtt a szintén republikánus Bill Lee kormányzó asztalára kerül aláírásra.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor Tennessee államnak jogában állna halálbüntetést kiszabnia, ha egy felnőttet elítélnek gyermekekkel szembeni súlyos nemi erőszakért.

A republikánusok 24-5 arányban hagyták jóvá a törvényjavaslatot

A republikánusok 24-5 arányban hagyták jóvá a törvényjavaslatot, a kép illusztráció

Az ilyen bűncselekmények elkövetőit halálra, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglani börtönbüntetésre, vagyis tényleges életfogytiglanira, valamint életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetnék.

Ron DeSantis floridai kormányzó közel egy évvel ezelőtt hasonló törvényjavaslatot hagyott jóvá.

A támogatók mindkét államban azt szeretnék elérni, hogy a jelenleg konzervatív irányítás alatt álló amerikai Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálja azt a 2008-as ítéletet, amely alkotmányellenesnek találta a halálbüntetés alkalmazását a gyermekekkel szembeni szexuális erőszak esetén.

William Lamberth, a helyi republikánus képviselőház többségi vezetője szerint Tennessee korábban megengedte, hogy halálbüntetést szabjanak ki a gyerekek elleni nemi erőszakért elítélt személyekre, a Legfelsőbb Bíróság 2008-as döntésével azonban végül megsemmisítette ezt a törvényt.

A halálbüntetés támogatói gyakran az elrettentés és a megtorlás nézőpontjából érvelnek. Azt állítják, hogy a gyermekek elleni szexuális erőszak szörnyű természete a lehető legszigorúbb büntetést “érdemli”, mind az elkövető megfelelő megbüntetése, mind pedig a potenciális elkövetők elrettentése szempontjából.

Ez az álláspont gyakran párosul azzal a hittel, hogy az áldozatok és családtagjaik számára igazságot kell szolgáltatni, hangsúlyozva a gyermekeknek okozott visszafordíthatatlan károkat.

A demokraták ellenzik

A demokraták ellenezték a halálbüntetést a gyerekek elleni nemi erőszakot elkövetőkkel szemben, mert szerintük a gyermekkorú áldozatok nem mernek beszélni, ha tudják, hogy szavaik potenciálisan kivégzéshez vezethetnek.

Mások arra figyelmeztettek, hogy a törvény ösztönözheti, a “predátoroknak” nevezett elkövetőket, hogy megöljék, és ezzel hallgattassák el az áldozataikat, hogy elkerüljék a legszigorúbb büntetést.

A kivégzéssel kapcsolatos törvények szerint az Egyesült Államokban a halálbüntetés kiszabását akkor lehet alkalmazni, ha a bűncselekmények az áldozat halálával vagy a kormánnyal szembeni árulással járnak. A Legfelsőbb Bíróság közel 40 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a kivégzés túl kemény büntetés a szexuális erőszakért, és a bírák 2008-ban hasonló döntést hoztak egy gyermekek elleni nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben is.

Tennessee-ben az összes kivégzést felfüggesztették, mert az állami illetékesek felülvizsgálják a halálos injekciós körüli eljárás szabályait. Lee kormányzó azután rendelt el moratóriumot, hogy egy 2022-es jelentés több hiányosságot is feltárt az ottani rabok kivégzésének végrehajtásában.

Az nincs időhöz kötve, hogy a szabályok módosításának mikorra kell megtörténnie, ugyanakkor Tennessee Legfelsőbb Bírósága szabadon rendelhet el kivégzési parancsot a halálra ítéltekre, ezt azonban eddig nem tette meg.

Jelenleg az Egyesült Államok 27 államában törvényes a halálbüntetés, de több államban moratórium van érvényben a kivégzésekre.

Ez azt jelenti, hogy bár a halálbüntetés technikailag ugyan legális, a kivégzéseket azonban jelenleg nem hajtják végre. Jelenleg Kalifornia, Pennsylvania, Oregon, Arizona, Ohio és Tennessee tartozik azon államok közé, amelyekben a kormányzó nem hajtja végre a kivégzéseket. Emellett a szövetségi kormány is felfüggesztette a kivégzések végrehajtását.

Ami a halálbüntetés alkalmazását illeti a gyerekek elleni nemi erőszak bűncselekményének esetén, 2008-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a Kennedy kontra Louisiana ügyben úgy döntött, hogy a halálbüntetés nem mondható ki a gyermekek megerőszakolása esetén, amennyiben az áldozat nem halt meg.

Ennek a döntésnek alapján a halálbüntetés egyetlen államban sem alkalmazható a gyermekek elleni nemi erőszak bűntettéért, a Bíróság álláspontja szerint ugyanis a halálbüntetést a legsúlyosabb bűncselekményekre kell fenntartani, jellemzően azokra, amelyek az áldozat halálával járnak.Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


70
Mára már világossá vált, hogy szörnyű gyermekgyilkosság történt Szerbiában

Milyen büntetéssel kell sújtani az elkövetőket?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA republikánusok halálbüntetést akarnak a pedofilokraA demokraták ellenzikMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava