Connect with us

Szerbia

Belgrádban bemutatkozott a titkosrendőrség, miután a feladatok ki lettek osztva

A szerbiai Biztonsági Információs Ügynökség munkatársai a bevásárlóközpontokban és azok környékén, valamint a szerb főváros legforgalmasabb helyein tűntek fel. A Politika állítása szerint először jelentek meg a nyilvánosság előtt olyan egyenruhában, amelyen jól játható, hogy a titkosszolgálathoz tartoznak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bemutatkozott a titkosrendőrség
Bemutatkozott a titkosrendőrség (Forrás: Politika)
A cikk meghallgatása

A belgrádi Politika képriportban számolt be arról, hogy Aleksandar Vučić államfő egy nappal korábbi ígéretének megfelelően a biztonsági szolgálatok tagjai nagy számban jelentek meg a szerbiai utcákon, beleértve ebbe a polgári titkosszolgálat kötelékébe tartozó rendőröket is. A szerbiai nemzetbiztonsági tanács szombati, rendkívüli ülését követően a szerb elnök kedvenc Instagramján azt írta, hogy a “feladatok ki vannak osztva, és végre lesznek hajtva”.

A titkosrendőrség az utcán

A Biztonsági Információs Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, БИА) munkatársai a bevásárlóközpontokban és azok környékén, valamint a szerb főváros legforgalmasabb helyein tűntek fel. A Politika állítása szerint először jelentek meg a nyilvánosság előtt olyan egyenruhában, amelyen jól játható, hogy a titkosszolgálathoz tartoznak.

Nem kizárt, hogy a szerbek ezzel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (ФСБ) utánozzák.

Az egyre inkább kormányközeli portál értesülése szerint “a BIA utcai jelenléte mellett, mint az tudvalévő, minden intézkedést megtett annak érdekében, hogy Szerbia lakossága a lehető legnagyobb biztonságban legyen”.

A szerb titkosrendőrség: állandóan a ravaszon az ujjuk

A szerb titkosrendőrség: állandóan a ravaszon az ujjuk (Forrás: Politika)

A készültség bizonyára a Crvena zvezda és az orosz Zenit közötti találkozónak (1:0) is szólt. Vučić a meccs előtt azt mondta, hogy “egy madár sem repülhet be”, a lakosságnak nem kell aggódnia.

A szerb elnök korábban egy tévényilatkozatában bírálta az Oroszország-Szerbia (4:0) mérkőzésen tapasztalt orosz biztonsági intézkedéseket.

– De nem mi vagyunk háborúban, egy háborúban álló ország (Oroszország) ilyesmit nem engedhet meg magának, és biztos vagyok benne, hogy Putyin elnök megtalálja azokat, akik a támadásokat elkövették, és tovább javítja a szolgálatok munkáját

– jelentette ki a szerb államfő a Prva Televíziónak adott interjúban, amelyben a hazai helyzetről szólva megjegyezte, hogy Belgrád a világ legbiztonságosabb városai közé tartozik.

Tavaly alakult

A BALK nemrég írt arról, hogy a szerbiai polgári titkosszolgálatban, a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökségben még Aleksandar Vulin vezetésével tavaly nyáron megalakult az úgynevezett kilencedik igazgatóság, amely letartóztatási feladatokat kaphat, ez pedig igencsak emlékeztet a Slobodan Milošević nevével fémjelzett időszakra, amikor a rettegett Különleges Műveleti Egység (Jedinica za specijalne operacije, JSO) működött.

Ők ölték meg 2003. március 12-én Zoran Đinđić volt szerbiai miniszterelnököt, és próbálták meg kétszer is eltenni láb alól Vuk Draškovićot, aki ellenzéki nacionalista vezetőből vedlett át egy időre Milošević külügyminiszterévé és miniszterelnök-helyettesévé.

A rendelkezésre álló információk szerint a kilencedik igazgatóságnak többnyire a Különleges Terrorelhárító Egység (Specijalna antiteroristička jedinica, SAJ) tagjaiból tevődik össze, ami arra utalhat, hogy a kilencedik igazgatóság hasonló tevékenységet végez majd, mint a SAJ, csak már nem a rendőrség, hanem a szerbiai titkosszolgálat, a BIA keretein belül.

Egy szerb ügyvéd szerint az új egység a BIA keretében elvben ügyészi utasítás nélkül nem hajthat végre letartóztatásokat, viszont ezzel a rendelkezéssel beiktatódik egy második parancsnoki vonal, amely mentén akcióba küldhetik őket a belügyminiszter vagy a rendőrségi igazgató tudta nélkül is, az ügyészség pedig a szerb elnök zsebében van, akkor húzza elő, amikor éppen akarja.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


28
Először jelentek meg az utcán a szerbiai titkosrendőrség tagjai

Szükség van erre az alakulatra?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava