Connect with us

Szlovákia

Megjósolhatatlan, ki lesz a szlovák köztársasági elnök – a magyarok dönthetnek

Amikor egy nyugati és egy keleti irányultságú jelölt közül kellett választani Szlovákiában, akkor általában nőtt a részvétel a második fordulóban. Ha nem egy ország sorsa lenne a tét ilyen vészterhes időkben, akkor csak egy popcornt kérnénk a várható izgalmak miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az erős urbánus bázissal rendelkező nyugatbarát liberális Ivan Korčok az első körben legyőzte az oroszbarát, Peter Pellegrinit a szlovák választások első körében. Mi lesz a második körben?
Az erős urbánus bázissal rendelkező nyugatbarát liberális Ivan Korčok az első körben legyőzte az oroszbarát, Peter Pellegrinit. Mi lesz a második fordulóban?
A cikk meghallgatása

Soha nem látott kiélezett küzdelem várható a szlovák elnökválasztás második fordulójában, miután a nyugatbarát Ivan Korčok kisebb meglepetésre megnyerte az első fordulót. A magát békepártinak nevező Peter Pellegrininek azonban nagyobbak a tartalékai. A Zuzana Čaputová politikáját folytatni kívánó Korčok 5,5 százalékponttal (42,51%:37,02%) előzte meg Pellegrinit, a második legerősebb kormánypárt elnökét a március 23-án tartott első fordulóban, és éppen a viszonylag meggyőző fölénye miatt lehet izgalmas a második forduló április 6-án. A felmérések korábban fej-fej melletti eredményt sejtettek az első fordulóban, de a másodikban szinte mindenhol Pellegrinit látták győztesnek a közvélemény-kutatók, egyetlen esetet kivéve, ahol hibahatáron belül szerepelt egymáshoz képest a két jelölt. Március 24-én a fogadóirodák is új oddsokat adtak a második fordulóra, ami szintén azt jelzi, hogy megnőttek Korčok esélyei a parlament elnökével szemben.

Város és vidék csatája

A világtrendnek megfelelően Szlovákiában is gyakorlatilag a kellős közepén szakadt szét a társadalom. A városi választók, a fejlettebb régiók a nyugatbarát ellenzéki jelöltet támogatták, míg a vidékiek és az elmaradott régiók a békepárti jelölteket részesítették előnyben. A két legmagyarabb járásban ugyan Forró Kirsztián, a Magyar Szövetség elnöke nyert, de a járási székhelyeken, Dunaszerdahelyen és Komáromban Korčok.

Szlovák eredmény

Mindkét második fordulóba jutott jelölt Besztercebányáról származik, ami külön pikantériát adott a városban leadott szavazatoknak, amelyek közül a legtöbb Korčokra esett.

A két legsikeresebb jelölt között az is különbséget jelentett, hogy míg Pellegrini pártjelöltként elsősorban a saját köreiből szervezte a kampánycsapatát, addig Korčok mögé felsorakozott szinte a teljes ellenzék a liberálisoktól a konzervatívokig, emellett sok influenszer is csatlakozott hozzájuk.

Pellegrini kínosan kerülte a Korčokkal folytatott vitákat, de a választás előtt pár nappal az egyik kereskedelmi televíziónak sikerült megszerveznie a két legesélyesebb jelölt párbaját.

A világnézeti különbségek leginkább az Ukrajnához fűződő viszonyban mutatkoztak meg, mivel Korčok szerint nem szabad elárulni Ukrajnát, amely független akar maradni, miközben Pellegrini úgy kívánja mielőbb lezárni akonfliktust, hogy leállítaná a fegyverszállításokat.

E téma kapcsán szóba került, hogy a szlovák kormány oroszbarát politikája miatt Csehország felfüggesztette a hagyományos közös kormányülések megtartását, illetve Korčok az oroszbarátság kapcsán a magyar–szlovák kormányközi szövetséget is kritizálta.

Éri még „kellemes meglepetés” Korčokot?

A magyar kormányt kritizáló kijelentései miatt a szlovákiai magyar párt színeiben sokan nyilvánították Korčokot hungarofóbnak, amely jelzőt mindenképp le akarja mosni magáról.

Ennek megfelelően az első forduló utáni sajtótájékoztatóján magyar nyelven „kellemes meglepetés”-nek nevezte az eredményt, amiért a szlovákiai magyaroknak is hálálkodott egy „köszönöm szípen!” keretében.

Megjegyezte, hogy a stábjában dolgozóknak köszönhetően tovább tudná folytatni a magyar kifejezések tanulását, de nem felejtette el kiemelni a magyarok és a magyar pártok érdemeit az ország euroatlanti csatlakozásában, és hozzátette, hogy támogatja a tervezett kisebbségi törvényt.

Jelezte, hogy tárgyalni kíván a második fordulóba be nem jutó Forró Krisztiánnal is, de mivel a Magyar Szövetség elég közel áll a magyar kormányhoz, tőlük nem számíthat túl sok szavazóra.

A magyar kormány és a hozzá közel álló média elsősorban a Fico által is támogatott Pellegrini szekerét tolta a kampányban, pedig a Magyar Szövetség elnöke is az indulók között volt. Forró szerint az elnökségben vitatják meg, hogy kit támogassanak a második körben.

Korčok tartalékai inkább a korábbi miniszterelnök, Igor Matovič 2%-nyi támogatói bázisában lehetnek, akik számára még mindig Fico és az emberei számítanak a legnagyobb ellenségnek.

Korčok az ország helyzetét értékelve elmondta, hogy a V4-es országok közül Szlovákiában a legmagasabbak az élelmiszerárak, ám ennek a szlovák–magyar határ mentén élők hétköznapi tapasztalatai ellentmondanak.

Az ország külpolitikai irányultsága kapcsán kitért arra is, hogy szerinte Pellegrini szintén tisztában van azzal, ki az agresszor az orosz–ukrán háborúban, de Fico, a koalíciós partnerei és az általa megszólítandó választók miatt nem beszélhet őszintén ebben a kérdésben sem.

Pellegrini kötéltánca

Pellegrini az első forduló utáni sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a többség szerinte nem akar liberális elnököt, hanem inkább olyat, aki békét szeretne otthon és a szomszédban egyaránt. Pár szóval üdvözölte a kisebbségeket is, de nem szentelt nekik nagyobb figyelmet, valószínűleg azért, mert bízik Forró választóinak automatikus illiberális támogatásában.

Forró Krisztián magyar ellenfél hiányában a maga 2,9%-ával megközelíteni sem tudta pártjának 4,4%-os eredményét 2023-ból. Ez arányaiban és abszolút számokban is elmarad Bugár Béla 2019-es eredményétől, pedig azok a számok már a Híd párt hanyatlását jelezték előre.

Most valószínűleg nem segítette a Magyar Szövetség kampányigyekezetét az sem, hogy az oroszpárti kijelentéseiről elhíresült alelnökét, Gyimesi Györgyöt közbeszerzési csalással gyanúsították meg.

Pellegrini nem ok nélkül bízik abban, hogy a két fősre szűkülő mezőnyben a liberális jelölt ellenében sikert arathat, de éppen az eddigi arculatának mond ellent minden, ami tesz. Az ő politikai tőkéje az emberarcú smeres mítoszára épült, akinek vitái voltak Ficoval, ám pechjére korábbi pártelnöke magára talált a 2023-as választások előtt.

A Pellegrini által vezetett Hlas párt válaszút elé érkezett 2023-ban, azonban a sokpárti nyugatbarát kormány helyett egy Fico vezette, inkább Oroszországhoz húzó koalíciót választott. Egyben ez a kötéltánc lehet a veszte is.

A harmadik kormánykoalíciós párt, az SNS elnökének, Andrej Dankonak komoly fenntartásai vannak vele szemben, nem véletlen, hogy inkább Štefan Harabin javára lépett vissza.

Harabin szintén nincs elragadtatva Pellegrini nyugatbarát szólamaitól, és sziámi ikreknek nevezte a második fordulóba jutó két jelöltet. A 11,73%-os eredménnyel záró Harabin és a 2%-kal záró Ján Kubiš is azt nyilatkozta, hogy az ő szavazói bölcsek és el tudják dönteni, kire fognak szavazni a második fordulóban, és egyelőre nem mondták ki Pellegrini nevét.

Ennek a ruszofil választói rétegnek a megszólítása érdekében a Pellegrini-kampányban várhatóan túl fogják hajszolni a békevágyat, de ennek eredménye elég kétséges.

2019-ben Harabin szintén a harmadik helyen végzett, és az akkori 14,34%-os eredményét gyakorlatilag hozzá lehetett számolni a Smer akkori jelötjééhez, Šefčovičéhoz – igaz ez sem volt elég az üdvösségéhez –, de ez most nem tűnik ennyire egyértelműnek.

A felmérések szerint Harabin választóinak mindössze 60%-a megy el választani a második fordulóban, és közülük 85% támogatja majd Pellegrinit.

Mit mutat a szlovák múlt?

Az 52%-os részvétel a második legmagasabb 1999 óta, emellett az eddigi 5 választás esetében szinte minden forgatókönyvre találunk példát és ellenpéldát is.

Amikor egy nyugati és egy keleti irányultságú jelölt közül kellett választani, általában nőtt a részvétel a második fordulóban, kivéve 2019-et, amikor Čaputová olyan meggyőző fölénnyel nyert az első körben, hogy csökkent a választási kedv.

A magas részvétel általában a nyugati irányultságú politikusoknak kedvezett, kivéve 2009-et, amikor Radičová alulmaradt Gašparovičcsal szemben.

Korčok szempontjából biztató lehet, hogy a két legutóbbi elnökválasztás is éppen Fico kormányzása idején zajlott, ám mindkétszer alulmaradt a kormánypárti jelölt – 2014-ben Kiska, 2019-ben Čaputová győzedelmeskedett.

Pellegrini a sormintában bízhat, mivel 1999-ben, 2009-ben és 2019-ben az első fordulóban győztes meg tudta őrizni az első helyét, míg 2004-ben, 2014-ben a második fordulóban fordítani tudtak a második helyen bejutottak.

2024-ben az elnökválasztás egyben népszavazás is lesz Fico egyre oroszbarátabb kormányzásáról, és arról is, hogy a következő elnök ellensúlya vagy kiszolgálója lesz-e ennek a politikának.

A mozgósítás fog dönteni a két jelölt között. Feltehetőleg többen vannak, akik inkább keletre kacsingatnak, de lehet, hogy az ő szemükben Pellegrini is már csak a nyugatiak bábja. és ezért otthon maradnak.

Ha nem egy ország sorsa lenne a tét ilyen vészterhes időkben, akkor csak egy popcornt kérnénk a várható izgalmak miatt.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


16
Ha nem egy ország sorsa lenne a tét ilyen vészterhes időkben, akkor csak egy popcornt kérnénk

Ki nyeri a szlovák elnökválasztás második fordulóját április 6-án?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

8
Bajnai gesztusokat kért Ficótól, Gyurcsány pedig magyarázatot, Orbán viszont most kisebbségi törvényt

Mit kérjünk még Ficótól?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava