Connect with us

Szerbia

Vučić szerint a koszovóiak és az európaiak 4000 napja hazudnak a szerbeknek

A szerb diplomáciára, illetve az azt (is) megtestesítő szerb elnökre nehéz napok várnak, aligha kerülhető el ugyanis Koszovó felvétele az Európa Tanácsba és a Srebrenicával kapcsolatos ENSZ-állásfoglalás elfogadása, miközben a szerb udvari média erőteljesen a koszovói albánok és a bosnyákok ellen hangol háborús archív felvételeket is mutogatva

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

James O’Brien és Aleksandar Vučić jóformán semmiben sem értett egyet a koszovói és srebrenicai kérdésben. A szerb diplomáciára, illetve az azt (is) megtestesítő szerb elnökre nehéz napok várnak
James O’Brien és Aleksandar Vučić jóformán semmiben sem értett egyet Koszovó és Srebrenica vonatkozásában. A szerb diplomáciára, illetve az azt (is) megtestesítő szerb elnökre nehéz napok várnak (Screenshot)
A cikk meghallgatása

Nagyon morcos volt a szerb elnök, miután Belgrádban megbeszélést folytatott James O’Briennel, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyi hivatalának helyettes államtitkárával. A találkozón leginkább Koszovóról és Srebrenicáról volt szó, Aleksandar Vučićnak azonban nemigen volt oka az örömre, mert kevés kérdésben volt egyetértés ennek a két kérdésnek a vonatkozásában, talán csak a koszovói szerb önkormányzatok szövetségének létrejöttében alakult ki véleményazonosság, amelynek mélységét illetően keveset tudni, merthogy csak a szokásos mantrák hangzottak el a különösen rövidre fogott sajtótájékoztatón. A szerb diplomáciára, illetve az azt (is) megtestesítő szerb elnökre nehéz napok várnak, aligha kerülhető el ugyanis Koszovó felvétele az Európa Tanácsba és a Srebrenicával kapcsolatos ENSZ-állásfoglalás elfogadása, miközben a szerb udvari média erőteljesen a koszovói albánok és a bosnyákok ellen hangol archív háborús felvételeket is mutogatva.

Két vereség vár Szerbiára

A felvezető közhelyeket követően James O’Brien – aki először kapott szót – rögtön azzal kezdte, hogy Koszovó vállalta, hogy létrehozza a Szerb Önkormányzatok Közösségét (Zajednica srpskih opština, ZSO), ami szerinte kulcsfontosságú annak a tisztázása szempontjából, hogy milyen élet vár a koszovói szerbekre.

Az amerikai helyettes államtitkár konstatálta, hogy szerb részről merültek fel aggodalmak a nemzetközi szerepvállalást illetően, a szerbek szerint a nemzetközi közösség ugyanis nem teljesíti az ezzel kapcsolatos kötelezettségét, és ígéretet tett arra, hogy amerikai részről minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy eleget tegyenek az adott ígéreteknek, miután a nemzetközi politika éppen a Szerb Községek (Önkormányzatok) Közösségének megalapításán nyugszik.

James O’Brien a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt itt azonnal áttért a srebrenicai népirtásról készülődő ENSZ-szavazásra, és megjegyezte, hogy fiatal ügyvédként tagja volt annak a csoportnak, amely az ekkori srebrenicai események feltárásán dolgozott, és hozzátette, hogy az akkori gyilkosságok bűncselekményeknek számítanak, ami miatt jónéhány embert felelősségre vontak és ítéltek el.

Az amerikai államtitkár felidézte azt is, hogy annak idején a szerb erők szavatolták a biztonságukat, és az ENSZ képviselői mellett a szerb kormány képviselői kísérték őket, amikor az igazság feltárásán dolgoztak. O’Brien szerint akkor is partnerek voltak, és most is partnerként kell együttműködniük.

A témától elkanyarodva az amerikai diplomata arról kezdett beszélni, hogy az Egyesült Államok támogatja a Szerbia uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások folytatását, aminek véleménye szerint szerb részről Vučić elnök a fő szószólója.

James O’Brien rövid megszólalásában másról nem is beszélt, ami jól jelzi, hogy Szerbia, illetve a szerb diplomáciát (is) megtestesítő Aleksandar Vučić szempontjából ez a két legfontosabb kérdés, amelyekről kapcsolatban a kimondottan morcos szerb elnök igencsak vehemensen szólt, erős szavakat is használva.

Hadgyakorlatról ment tárgyalni

A szerb elnök nyilatkozatát saját megítélése szerint a jó dolgokkal kezdte, aminek keretében megemlítette, hogy növekszenek a két ország, mármint az Egyesült Államok és a Szerbia közötti gazdasági és politikai kapcsolatok, ennek szellemében meghívta O’Brient, hogy ezentúl gyakrabban forduljon meg Belgrádban.

A gazdasági kérdésekre kitérve megemlítette, hogy az amerikai cégek autóutakat építenek Szerbiában, és a legnagyobb vízerőművek egyikét-másikat is ők építik majd, és hogy az amerikaiak egyre többet fektetnek be Szerbiában.

Ennyi bevezetés után Vučić áttért Koszovóra, amellyel kapcsolatban nemigen volt egyetértés, kivéve a béke és a stabilitás megőrzését, amivel kapcsolatban Szerbia “felelősségteljesen és komolyan” viselkedik, szerinte ezen a téren azok terjesztik a hazugságokat, akik nap, mint nap valamiféle invázióról, háborúról beszélnek, pedig a szerbeknek eszükbe sem jut, hogy ilyesmiben részt vegyenek, viszont nehéz ezekre a képtelenségekre és hazugságokra minden nap válaszolni.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Szerbiában éppen az amerikai helyettes államtitkár látogatását megelőző napon fejeződött be egy éleslövészettel egybekötött 12 napos hadgyakorlat, amelynek a záróakkordja a koszovói-montenegrói határ közelében lévő Pešter katonai gyakorlótéren volt, Vučić onnan érkezett Belgrádba, hogy találkozzon az amerikai diplomatával.

A Sjenica térségében tartott hadgyakorlaton megfigyelőként megjelent a KFOR parancsnoka is, a szerb elnök Szerbia békés szándékait hangsúlyozva utalást is tett arra, hogy kitűnő és szoros kapcsolatokat tartanak fenn vele, és az egész KFOR-ral. A Vihar (Vihor) 2024 hadgyakorlattal hozható összefüggésbe, hogy a francia légierő egyik felderítő gépe 16-a és 18-a között három napon át a koszovói légtérből figyelte a szerbiai csapatmozgásokat, mint arra már egy korábbi cikkünkben utaltunk.

A rövid kitérő után térjünk vissza arra, hogy mit is mondott a Nyugatot verbálisan egyre gyakrabban sértegető szerb elnök Koszovóról.

A koszovói és srebrenicai kérdés

A szerb elnök “félelmetesen fontosnak” nevezte, hogy Pristina tegyen eleget annak a “kimondottan erős kötelezettségének”, miszerint Koszovónak be kell tartania a Szerb Községek Közösségének megalakítására vonatkozó kötelezettségét, amely már 11 éve fenn áll, és több, mint 4000 napja holt betűnek számít a papíron, ennyi ideje hazudik ugyanis mindenki a szerbeknek, Pristina és az európaiak egyaránt, akik a szerződést aláírták.

Vučić szerint a szerbek ugyanakkor mindenben teljesítették a brüsszeli szerződést, és részben már az ohridit is, Pristina viszont folyamatosan újabb problémákat generált, miközben mindennapossá vált a koszovói szerbek letartóztatása és bántalmazása, amiről hallgat az amerikai külügyminisztériumtól a NATO keresztül az Európai Unióig mindenki.

– De mit lehet tenni, ezért jutalmazzák őket tagsági státusszal az Európa Tanácsban, és én természetesen elmondtam O’Brien úrnak, hogy mi ugyan kicsik vagyunk, és tudom, hogy itt áll mellettem Amerika, mint nagyhatalom képviselője, de mi amennyire csak tudunk, ellenállunk a szerb állam és a szerb nép feletti erőszaknak, és harcolni fogunk, még ha veszítünk is, mit tehetünk

– mondta a szerb államfő, aki a harc jellegét azonban nem konkretizálta.

A szerb elnök hangsúlyozta, hogy különösen aggódik Srebrenica tekintetében, mert tisztában van vele, hogy ez a kérdés megzavarja a viszonyokat a térségben, mert ez a döntés az ország egyik népe ellen irányul az ugyanott élő másik nép részéről, miután az ügy jogellenesen kikerült a Biztonsági Tanácsból, pedig ebben a kérdésben a BT, és nem a közgyűlés illetékes.

Ebben természetesen az a logika, hogy a határozatot a BT-ben az oroszok megvétózták volna, amiről azonban Szerbiában nemigen tesznek említést.

Vučić nem kis iróniával kitért arra, hogy a határozati javaslat a kerek 29-edik évforduló alkalmából kerül napirendre, mert a 29-edik évfordulók világszerte a legfontosabbak, és ez nem irányul a szerbek ellen, hanem csak úgy foglalkoznak vele, de miután ők, vagyis a szerbek ezt nem így fogják fel, ezért szembeszállnak vele, amennyire csak tudnak.

A szerb elnök a sajtókonferencia vége felé megjegyezte, hogy ha veszítenek is az Európa Tanácsban és formálisan az ENSZ-ben is, emelt fővel kell menniük tovább, hogy harcoljanak Szerbia gazdasági felemelkedéséért, a növekedési tervért és a gyermekek jövőjéért, és annak ellenére emelt fővel haladjanak tovább, hogy erővel akarták lenyomni a fejüket.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


12
A NATO az utóbbi egy évben ezerrel emeltek a Koszovóban állomásozó KFOR-erők létszámát

Miért kellett erősítést küldeni Koszovóba?


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország1 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékKét vereség vár SzerbiáraHadgyakorlatról ment tárgyalniA koszovói és srebrenicai kérdésMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava