Connect with us

Szerbia

Magyarország nem támogatja Koszovó ET-tagságát, sem a Srebrenicáról szóló ENSZ-határozatot

A magyar külügyminiszter mindenben követi a szerb vezetés álláspontját Koszovót és a srebrenicai népirtást illetően, legalábbis ez derül ki a szerb és a magyar külügyek irányítójának telefonbeszélgetésével kapcsolatban kiadott belgrádi közleményből, illetve Instagram-bejegyzésből

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szijjártó Péter szerint Magyarország nemmel szavaz Koszovó ET-tagságára, és nem támogatja a Srebrenicáról szóló határozatot sem, legalábbis ezt Belgrádban így értelmezik
Szijjártó Péter szerint Magyarország nemmel szavaz Koszovó tagságára, és nem támogatja a Srebrenicáról szóló határozatot sem, legalábbis annak alapján, ahogy ezt Belgrádban értelmezik (Forrás: Instagram, Ivica Dačić)
A cikk meghallgatása

Ivica Dačić szerb ügyvivő külügyminiszter, aki átmenetileg a miniszterelnöki posztot is betölti, telefonon beszélt magyar kollégájával. Dačić szerint Szijjártó Péter megerősítette neki, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában Magyarország nemmel szavaz Koszovó ET-tagságára, és nem támogatja a Srebrenicáról szóló határozatot sem az ENSZ Közgyűlésében, valamint egyetlen olyan javaslatot sem, amely a feszültség további eszkalációjához vezetne a régióban.

Dačić az Instagramon közzétett bejegyzésében megjegyezte, hogy tartalmas beszélgetést folytatott a magyar külügyek irányítójával, aki megismételte neki, hogy Magyarország érdekelt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd sikerében.

A szerb ügyvivő külügyminiszter közlése szerint Szijártó Péter ugyanakkor hozzátette, hogy nem segíti elő ezt a folyamatot Koszovó folyamatos csatlakozási szándéka a nemzetközi szervezetekhez.

A térség jelenlegi helyzetét szem előtt tartva Dačić úgy fogalmazott, hogy Szerbia kitartóan a deeszkalációra, valamint a béke és a stabilitás megőrzésére törekszik a térségben, miközben tiszteletben tartja a korábban megkötött megállapodásokat.

A ügyvivő szerb külügyminiszter azzal zárta az instagramos bejegyzését, hogy Szijjártóval tárgyalt Szerbia uniós integrációjának folyamatáról is, ami továbbra is a szerb külpolitika kiemelt célja.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


17
Magyarország nemmel szavaz Koszovó ET-tagságára, és nem támogatja a Srebrenicáról szóló határozatot sem az ENSZ Közgyűlésében

Te mit tennél?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava