DÖBBENETES: Hatszáz euróért bárki hozzájuthat egy kalasnyikovhoz Horvátországban

Olvasási idő: 2 perc

Horvátországban a rendőrség a titkos szolgálatok bevonásával igyekszik kideríteni, hogy Filip Zavadlav miként jutott hozzá ahhoz a kalasnyikovhoz, amellyel január 11-én a dalmáciai Split központjában három embert megölt. Az elkövető a nyílt utcán előbb egy motorkerékpárra – amelyen ketten ültek -, pár perc múlva pedig egy fiatalemberre adott le sortüzet. A háromszoros gyilkos a hadseregből származó fegyverrel hajtotta végre tettét, ezért vonták be a nyomozásba a horvát titkosszolgálatokat is. Kalasnyikovhoz azonban Horvátországban bárki hozzájuthat, és nem is kell nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia.

Nem mindennapi újságírói feladat

A zágrábi Jutarnji list sokkoló riportban számolt be arról, hogy munkatársai néhány nap leforgása alatt beszereztek egy kalasnyikovot.

A fegyver pontosan ugyanolyan volt, mint amilyennel Filip Zavadlav vérengzést hajtott végre Split központjában.

A cikket jegyző Mario Pušić azt írta, hogy nem mindennapi feladatot kapott a lap vasárnapi kiadásának szerkesztőjétől.

Be lehetne szerezni egy kalasnyikovot?

– kérdezte a szerkesztő az újságírót, aki a kérdésre nem tudott azonnal egyértelmű választ adni.

Nem tudom, még soha nem voltam ilyen helyzetben. De megpróbálhatjuk.

Ez a beszélgetés mindössze három nappal a spliti hármasgyilkosságot követően hangzott el, vagyis kedden délután. Pénteken este már ott volt a fegyver az újságíró autójának a csomagtartójában.Kupili smo kalašnjikov na crnom tržištu dÖbbenetes: hatszáz euróért bárki hozzájuthat egy kalasnyikovhoz horvátországban DÖBBENETES: Hatszáz euróért bárki hozzájuthat egy kalasnyikovhoz Horvátországban hqdefault
Kupili smo kalašnjikov na crnom tržištu


A feketepiacon nincs lehetetlen

A Balkánon hagyománya van a legális és az illegális fegyvertartásnak. Akinek nincs fegyvertartási engedélye, az legálisan nem juthat hozzá fegyverhez, marad tehát a feketepiac.

A Jutarnji list újságírója is a feketepiacon szerezte be a kalasnyikovot, illetve annak a szerbiai Kragujevacban gyártott változatát, amelyet a balkáni köznyelv „srbijanka” néven ismer.

A kalasnyikovért hatszáz eurót fizetett, ami nem egy elérhetetlen összeg.

Ehhez mindössze arra volt szükség, hogy felvegye a kapcsolatot egy fegyverkereskedővel, aki két nap múlva leszállította az árut, amelyet Mario Pušić Károlyváros (Karlovac) Rakovac városrészében vehetett át.

Egy AK47-ről van szó, amelyhez teli tárat, és egy speciális csőtoldatot adtak, így a fegyver puskagránát, azaz tromblon kilövésére is alkalmas!

Az újságíró hatszáz eurót fizetett a fegyverért, ami körülbelül kétszázezer forintnak felel meg. Ez nem egy elérhetetlen összeg.

Mario Pušić cikkében megjegyezte, hogy az AK47-es bárki számára elérhető, aki ily módon szeretné lerendezni az ügyeit, vagy felgyorsítani az igazságszolgáltatást.

Az üzlet lebonyolítását követően az újságíró azonnal felhívta a rendőrséget és “önként beszolgáltatta” a fegyvert.

Fotó: a kalasnyikov átadásának pillanata. Forrás: Jutarnji list


dÖbbenetes: hatszáz euróért bárki hozzájuthat egy kalasnyikovhoz horvátországban DÖBBENETES: Hatszáz euróért bárki hozzájuthat egy kalasnyikovhoz Horvátországban balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!