Connect with us

Szerbia

Tömeges fertőzés egy kiránduláson: negyven szabadkai kisdiák betegen tért haza

Nem ez az első alkalom, hogy a szerbiai üdülőhelyeken a gyerekek tömegesen betegszenek meg, de a legtöbb esetben nem derül ki, hogy az ottani higiénés feltételek, vagy a romlott étel okozza a megbetegedést. A kirándulást a szülők fizetik, a 4-7 napos, gyakran egészségügyi kockázattal járó túra ára általában 250 euró per gyerek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gučevo, ahol 1914 őszén 55 napig tartó csata dúlt a szerb és az osztrák haderő között, most itt fertőzés ütötte fel a fejét (Forrás: X platform)
Gučevo, ahol 1914 őszén 55 napig tartó csata dúlt a szerb és az osztrák haderő között, most itt fertőzés ütötte fel a fejét (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

Újabb fertőzés történt egy szerbiai iskolai kiránduláson, az érintettek ezúttal szabadkai gyerekek. A tömeges fertőzésben a szabadkai Október 10-e Általános Iskola alsó osztályos diákjai érintettek, akik a szerbiai Gučevo hegységben lettek rosszul, hányásra, hasmenésre, szédülésre és fejfájásra panaszkodtak, néhányan közülük kórházi ellátásra szorultak. Szerbiában az általános iskolák alsós diákjai számára tavasszal szerveznek 4-7 napos kirándulást valahol a hegyekben, ez része a nevelési-oktatási programnak. Ezeken a kirándulásokon elég gyakoriak a megbetegedések, nem ez az első alkalom, hogy a szerbiai üdülőhelyeken a gyerekek tömegesen lesznek rosszul, de a legtöbb esetben nem derül ki, hogy az ottani higiénés feltételek, vagy a romlott étel okozza a megbetegedést. A kirándulást a szülők fizetik, a 4-7 napos, gyakran egészségügyi kockázattal járó túra ára kb. 250 euró per gyerek.

A fertőzés következményei

A most lebetegedett szabadkai diákok hányingerre panaszkodnak, hánynak és hasmenésük van – erősítette meg a Szabad Magyar Szó információit néhány szülő. A portálnak a loznicai Egészségügyi Központ is nyilatkozott, Dragana Mitrović az intézmény szóvivője azt írta, hogy négy szabadkai gyereket vettek fel a loznicai Egészségügyi Központ gyermekosztályára szombaton, akiknek hasi vírusfertőzésre utaló tüneteik voltak – hasmenés, hányinger, hányás.

A gyerekek megkapták a megfelelő kezelést, elkészültek a laboratóriumi vizsgálatok, majd vasárnap, április 21-én hazaengedték őket otthoni ápolásra. A vajdasági magyar portál úgy tudja, összesen több mint 80 diák utazott Szabadkáról a nyugat-szerbiai Gučevoba, közülük több mint negyvenen küzdenek hányással és hasmenéssel, de már mindannyian otthon vannak.

Az egyik fertőzött kislány édesanyja a Szabad Magyar Szónak azt mondta, hogy a csoport félbeszakította a kirándulást, és vasárnap hazautazott. A Szabadkán megvizsgált diákok közül többnek a lelete bakteriális fertőzésre, és nem vírusos megbetegedésre utal. Azt egyelőre nem tudni, hogy a fertőzést a víz, az étel vagy esetleg egy harmadik személy okozta-e. Az ügyet állítólag vizsgálja az szerbiai egészségügyi felügyelőség.

Egy szálloda

Egy szálloda Gučevóban

Az esettel kapcsolatban sem az iskola, sem a kirándulást szervező SAM utazási iroda nem kívánt nyilatkozni.

Az Október 10-e Általános Iskola diákjai a múlt héten utaztak el az iskola a természetben program keretében a Loznica környéki üdülőhelyre, és a tervek szerint azzal a busszal tértek volna haza, amely 24-én vitte volna a következő csoport diákot a Jovan Mikić Általános Iskolából. Hogy az utóbbi iskolából végül elmennek-e a gyerekek, azt egyelőre nem tudni.

Nem ez az első eset

Szerbiában időről-időre előfordul, hogy a diákok tömegesen megbetegszenek egy-egy iskolai kirándulás alkalmával. Hasonló eset történt 2016 májusában Krupanjban, ahonnan szintén gyomorfertőzéssel tértek haza a diákok.

Öt évvel ezelőtt, 2019-ben nagy botrányt kavart, amikor egy belgrádi általános iskola diákjai Zlatiborról ételmérgezéses tüneteket mutattak, többen kórházban kötöttek ki. Hasonló eset fordult elő 2022-ben is, szintén Zlatiboron, ahol mintegy 20 gyermek kapott ételmérgezést.

A 2022-es év ilyen szempontból csúcsokat döntött, a nyár közepén ugyanis 137 belgrádi diák nem politikai értelemben vett “zöld” csevapot evett a közismert turisztikai központnak számító Sokobanjában. Egy másik esetben minden bizonnyal romlott képviselőfánkot szolgáltak fel 76 aleksandrovaci diáknak, akik egy másik fürdővárosba, Niška Banjába rándultak ki, majd 25 óvodás büdös rántottát kapott, szintén egy kirándulás alkalmával.

A kanyaró is fertőz

Közben Szerbiában a kanyaró sem adja fel, hónapok óta szinte folyamatosan a járvány, az ország a betegség egyik gócpontjának számít a Balkánon.

A kanyaró ellen ugyan létezik védőoltás és kötelező is Szerbiában, a Covid-járvány óta azonban csökkent az oltási hajlandóság, és ennek meg is lett a következménye. A vírusos fertőzés előbb, 2024 februárjában csak a fővárosban és Vajdaság dél-bánáti régiójában ütötte fel a fejét, de mára már átterjedt az egész országra.

A Batut Közegészségügyi Intézet 63 kanyarós esetet regisztrált, a legfiatalabb egy 16 hónapos kisbaba, ő a Szandzsák szerbiai részében fekvő Novi Pazarban betegedett le. Járvány van jelenleg Dél-Bánátban is, a fertőzöttek száma folyamatosan nő. A dél-bánáti betegek 15 és 48 év közöttiek.

A fertőzöttek több mint fele 20 év feletti, 86 százalékuk nem vette fel a védőoltást, vagy nincs információja arról, hogy megkapta-e.

A legtöbb beteg továbbra is a fővárosban van, de egy-egy esetet regisztráltak Újvidéken és a Szerémségben is.

A 16 hónapos baba sem vette fel a kötelező védőoltást, aminek elmulasztása egyébként büntetést von maga után. A szülők ellen szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek, ennek során 40 és 400 euró közötti összegre büntethetik meg őket.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava