Connect with us

Karcolat

GEOPOLITIKAI ÁTRENDEZŐDÉS: Láttunk mi már karón gorillát, azaz a BALK és a nagyvilág
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Geopolitika, ország, Kína
A gorilla azonnal ráparancsolt a tehénre, hogy szüntesse be a fűimportot és a tejecske szállítást a macinak
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

GEOPOLITIKAI MOTTÓ: „Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!” (Bacsó Péter: A tanú)

Geopolitikai átrendeződés

Annak idején, az egypártrendszer ketrecében sínylődve, az izgágább egyének allegóriák, sőt állatmesék írásával mulatatták magukat és az olvasókat, annak reményében, hogy ily módon sikerül kijátszani az ügyeletes elvtársak figyelmét.

Nem volt teljesen veszélytelen, mai szemmel nézve viszont egyértelmű, hogy képtelenségek miatt „kasztlizták be” az embereket.

Aztán nagy csörömpöléssel összeomlott a szocializmus, lebontották a berlini falat, a Szovjetúnió meg ügyesen „tökön bökte” magát.

Mi itt, délen háborúztunk egy sort, de a többiek zavartalanul kószálhattak a demokrácia virágoskertjében, illetve ismerkedhettek a piacgazdaság és a (rabló)kapitalizmus farkastörvényeivel.

Geopolitika, ország, Kína

A „Hogyan lopta el a Grinch a privatizációt?” című blockbusterre, már csak mi szeniorok emlékezünk.

Aztán jött az EU és a NATO-tagság, és egy pillanatra úgy tűnt, hogy röpke 50-60 év leforgásán belül mi is csatlakozunk a jólétben elpuhult lótuszfalók világához.

Bár voltak kisebb zavarok a Mátrixban – gazdasági válság, világjárvány – senki sem hitte nagyon, hogy bármi is letéríthet bennünket a Kánaán felé vezető útról.

Aztán bekövetkezett az elképzelhetetlen, ismét háború tört ki Európában, és hirtelen nem csak mi, kis, szürke egerek találtuk magunkat légüres térben, hanem a Nyugaton doromboló cirmos cicák is.

Látszólag, és ez az amit tavaly februártól nyomat a „szabad világ” fősodratú médiája, egy 1939-es helyzet látszik kialakulni, azaz egy őrült diktátor igyekszik ismét bekebelezni békés szomszédját, amit „nekünk” meg kell gátolni.

Mert ha ezt nem tesszük, hozzánk is be fognak gördülni a Z-betűs tankok, és agyő szép világ.

Ha eltekintünk a szörnyű háborútól, aminek még 2022 áprilisában véget kellett volna vetni, egyre inkább úgy tűnik, hogy mi itt Európában egy nagy geopolitikai átrendeződés szenvedő alanyai vagyunk. Vagyis sehol sem vagyunk a két vezető hatalomhoz képest.

Kirakós, La Fontaine után, szabadon

Szóval volt egyszer, hol nem volt, egy nagyobbacska farm, ahol békésen éldegélt egymás mellett a 800 kilós gorilla, a jámbor fejőstehén, egy jól megtermett maci, és a sárkány, a gazdaság keleti szegletében.

Geopolitika, ország, Kína

Minden abszolút szuper volt. A gorilla jólesően terpeszkedett, időnként einstandolva ezt-azt, már ahogyan ez a gorillák szokása, a tehén békésen kérődzött, és tejelt szorgalmasan, a maci olcsón szállította a füvet, a sárkány meg hálásan fogadott mindenféle feladatot, mert a mézeskalácssütés után, néhány süti neki is maradt.

A padláson megbúvó bagoly már meg is írta „A történelem vége” című munkáját, és egy pillanatban úgy tűnt, igaza van neki.

Aztán előbb észrevétlenül, majd mind észlelhetőbben változni kezdett a helyzet.

A szorgos fűszállításnak köszönhetően a maci egyre inkább tejben-vajban kezdett fürödni, a sárkány már valóságos mézeskalács-halmokkal gazdálkodott, és a tehénke is egyre gyarapodott.

A gorilla előbb gyanakodva figyelte a helyzetet, majd gondba esett: mi lesz ha egy szép napon kihagyják a játékból, és elfogy a tej, a fű és a mézeskalács?

Előbb a sárkány mézeskalács-üzemét igyekezett ellehetetleníteni, majd gondolt egyet és addig hízelgett a maci portáján feszítő gúnárnak, hogy az csipkedni kezdte a medve hátsó fertályát.

geopolitika, ország, Kína

Így lett a liba egy sötét alak.

A medve meg, hát medve. Tűrte egy ideig, majd lekevert egy macsalit az ízetlenkedő szárnyasnak.

A gorilla azonnal ráparancsolt a tehénre, hogy szüntesse be a fűimportot és a tejecske szállítást a macinak.

Biztos, ami tuti, egy alkalmas pillanatban felrobbantotta a fűvezetéket, és azon munkálkodott, hogy mindenki bojkottálja a maci fő termékét, az olcsó és viszonylag jó minőségű füvet.

A helyzet most az, hogy a sárkány és a maci egyre több állatot tudhat a maga táborában, akik viszik a füvet és a mézes kalácsot, mint a cukrot, a gorilla meg a tehénke pedig egyre inkább magára marad.

Egy kis statisztika

A fenti, teljesen légből kapott és fantasztikus történettől függetlenül következzék néhány adat.

Ahogy azt elolvashattuk, a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél- Afrika) országainak nemzeti összterméke először haladta meg a G7-es országok (USA, Kanada, Japán, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország) GDP-jét, a BRICS összterméke a világ össztermékének 31,5 százalékát teszi ki a G7-é pedig 30 százalékát.

A lélekszámot tekintve, a két tömörülés között körülbelül 3:1-hez arány áll fenn, három milliárd lakos, illetve egy milliárd lakos formájában.

Tovább lépve, az Ausztrál Stratégiai Politika Intézete (Australian Strategic Policy Institute – ASPI) legfrissebb kimutatása szerint a vizsgált, 44 kulcsfontosságúnak ítélt technológia terén 37-ben Kína áll az első helyen.

Vagy, ahogy ezt az ausztrálok mondják: „a nyugati demokráciák elveszíteni látszanak a globális technológiai versenyt, beleértve a tudományos szinten folyó versengést is”.

– Kutatásunkból kiderül, hogy Kína megteremtette az alapján annak, hogy a világ vezető pozíciójába kerüljön mint tudományos és technológiai nagyhatalom, főleg a lenyűgöző vezető szerep elfoglalásával a nagy hatású kutatások terén a kritikus és kialakulóban lévő technológiai területek többségében

Geopolitika, ország, Kína

– állapítják meg a bölcs, vagy nem bölcs, de félénk ausztrálok, látva azt, hogy Kína globális előnye tovább növekszik.

Az ASPI által jelenleg nyomon követett 44 technológiából 37-ben Kína játszik vezető szerepet, lásd a cikk alatti kimutatást!

Ezek a technológiák számos kulcsfontosságú területet fednek le, és kiterjednek a védelemre, az űrkutatásra, a robotikára, az energiára, a környezetre, a biotechnológiára és a mesterséges intelligenciára (MI).

A fejlett anyagok és kulcsfontosságú kvantumtechnológiai területek székhelye Kínában van, és együttesen kilencszer annyi nagy hatású tudományos cikket generálnak, mint a második helyen álló ország (leggyakrabban az Egyesült Államok).

A végkövetkeztetést vonja le ki-ki a maga számára. De ne legyünk vakok és süketek, bár – ismerjük be – a tompa agyunk nem mindig tudja eldönteni, hogy mi az igazság!

U.I.

Az Ausztrál Stratégiai Politika Intézete által készített kimutatás:

geopolitika, ország, Kína

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava