Connect with us

Horvátország

Győztesek és vesztesek, a horvátországi országgyűlési választások margójára

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a 2024-es horvát parlamenti választások tanulságait, akkor azt mondhatnánk, hogy akárcsak máshol a kontinensen, Horvátországban is megerősödött a jobboldal, a baloldal és a balliberálisok, zöldek, stb. kárára. A horvát parlamenti választások legnagyobb nyertese azonban Mark Zuckerberg, a pártok zöme ugyanis erőteljesen hirdettek a Facebookon, ezzel is növelve a Meta nyereségét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Győztesek és vesztesek: Andrej Plenković a Rocky egyik zenéjére állt a hívei elé, miután - némi túlzással szólva - kiütötte az ellenfelét
Andrej Plenković a Rocky egyik zenéjére állt a hívei elé, miután - némi túlzással szólva - kiütötte az ellenfelét (Forrás: YouTube)
A cikk meghallgatása

Végül, kisebb korrekciókkal, minden az előrejelzések szerint alakult a győztesek és a vesztesek tekintetében. A Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ) továbbra is Horvátország meghatározó politikai ereje maradt, és szinte biztosra vehető, hogy ismét annak elnöke, Andrej Plenković alakíthat kormányt. Bár matematikailag az ellenzék monumentális összefogással valahogy elbukdácsolhat 77 helyig a parlamentben, egy képviselővel haladva meg a kormányalakításhoz szükséges, 76 szavazatos bűvös határt, ez körülbelül annyira valószínű, mint hogy Joe Biden az első menetben kiüti Mike Tysont.

Ki kerülhet a bevásárló kosárba?

A reális opciók lényegében a HDZ körül forognak. A legegyszerűbb a HDZ és a Hazafias Mozgalom (Domovinski Pokret, DP) koalíciója, amely 5 kisebbségi képviselővel, 80 szavazattal bírna a parlamentben.

A második változat, hogy Plenkovićnak sikerül kiegyeznie az Isztriai Demokratikus Szövetséggel (Istarski Demokratski Savez – IDS), Matija Posavec muraközi főispán Északi Független Platformjával (Nezavisna platforma Sjever) és a Fókusszal (Fokus),akik összesen 5 szavazattal rendelkeznek. Ebben az esetben a 8 kisebbségi képviselővel 74 szavaztuk lenne, amelyet viszonylag könnyen kikerekíthetnének 76-ra a Hazafias Mozgalom ingatagabb képviselőinek átcsábításával.

A harmadik változat a Hazafias Mozgalom szétverése lenne, ami szintén nem elképzelhetetlen. Elsősorban azért, mert a Hazafias Mozgalom, ahogy elnevezése is mondja, mozgalom jellegű, nem homogén csoportosulás, amelynek zömét a HDZ-ből a jobbszárny veresége után kilépő egyének alkotják.

Ivan Penava, a Hazafias Mozgalom elnöke

Ivan Penava, a Hazafias Mozgalom elnöke nem tagadta, hogy már voltak, akik megkeresték (Forrás: X platform, Večernji list)

Továbbá, nem csak tékozló fiak hazatérése kecsegtet, miután a Hazafias Mozgalom laza koalíciójában fellelhetők megélhetési politikusok is, mint például az EP-ben meghúzódó Ivan Vilibor Sinčić vagy Mislav Kolakušić, illetve a megboldogult zágrábi polgármester, Milan Bandić egykori pártjában szereplő Željko Lacković, aki most függetlenként szerzett parlamenti széket a IV. választási körzetben.

Így könnyen megtörténhet, hogy Ivan Penava vukovári polgármester, a Hazafias Mozgalom frontembere bekerül ugyan a parlamentbe, de a kormányba már nem.

Megszólalt a vesztes Zoki Bond is

Zoran „Zoki Bond” Milanović, aki a választások után vagy másfél napig hallgatott, mint a sült hal, végre mégis megszólalt. A két héttel ezelőtt hangoztatott „ravasz tervnek” nyoma sem volt, de még a szakadatlanul verklizett miniszterelnökségről sem tett említést. Zoránunk igyekezett visszavedleni a köztársasági elnök szerepébe, és megköszönte a választópolgároknak a választásokon való részvételt, amivel a hölgyek és urak ismét bizonyították, hogy szeretik a hazájukat.

Zoran Milanovic

Zoran Milanović egy nappal a választások előtt a horvát Index stúdiójából osztotta az észt és a sértéseket, a választások után viszont igencsak sült hal volt

Milanović szerint, a választópolgárok kétharmada a változásokra szavazott, s most a politikai élet szereplőinek be kell tartaniuk adott szavukat, és életbe kell léptetni ezt a változást.

– Enélkül Horvátország megszűnik demokratikus társadalomnak lenni, és a politika csak a kereskedelemre és az önös érdekekkel való törődésre irányul

– mondta a levitézlett köztársasági elnök, nem minden pátosz nélkül. Zoki Bond szerint az új parlamenti többség kialakításáról szóló tárgyalások folyamatban vannak, és felhívta mindendki figyelmét arra, hogy tiszteletben kell tartaniuk a horvát nép választásokon kifejezett akaratát.

– Ahogy korábban is, ebben a helyzetben is a végsőkig ragaszkodom a horvát alkotmány betűjéhez és szelleméhez

– írta Zoran Milanović a Facebookon. Akárhogy rezegteti is Zoki Bond a hangját, ezeken a választásokon a függönyt levonták, Plenković és a HDZ (ismét) nyert, Milanović és az SDP (ismét) veszített. Illetve, az SDP duplán veszített, mert a pártból kiváló, Szociáldemokraták (Socijaldemokrati) néven futó ex-SDP-esek, akik a horvát parlamentben eddig 18 hellyel büszkélkedtek, most nem szereztek egyet sem.

Summa, summarum

Ha röviden össze szeretnénk foglalni a 2024-es horvát parlamenti választások tanulságait, akkor azt mondanánk, hogy akárcsak máshol a kontinensen, Horvátországban is megerősödött a jobboldal, a baloldal és a balliberálisok, zöldek, stb. kárára. Ez valószínűleg a jobbközépet uraló kormánypárt politikájában is vissza fog köszönni, de még nem tudni, milyen mértékben.

Továbbá, megdőlt az a legenda, amely szerint a HDZ csak akkor nyer, ha alacsony a részvétel. Az Országos Választási Bizottság nem hivatalos adatai szerint a szerdai választásokon 2 215 876 választópolgár szavazott, vagyis 62,30 százalék.

Ez 2000 óta a harmadik legmagasabb részvételi arány, de mint láttuk ez sem segített különösebben az ellenzéknek.

Ugyancsak nem változtatott lényegesen a fiatal választók tömegesebb megjelenése sem, mivel ezek preferenciája megoszlott a Hazafias Mozgalom és a Bírunk! (Možemo!) között. A rossz nyelvek szerint a horvát parlamenti választások legnagyobb nyertese Mark Zuckerberg, ugyanis a pártok zöme erőteljesen hirdetett a Facebookon ezzel is növelve a Meta nyereségét.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava