Connect with us

Bosznia

A boszniai szerbek követelik a horvát elnök nemkívánatos személlyé nyilvánítását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát elnök és a HVO
A horvát elnök tavaly elszalasztotta a kerek évfordulót, de idén bepótolta a mulasztást és kitüntetett egy volt boszniai horvát katonai egységet. Aminek a szerbek persze nem örültek (Forrás: Crna Hronika)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A boszniai szerb ellenzéki Demokratikus Haladás Pártja kezdeményezte, hogy nyilvánítsák nemkívánatos személlyé Zoran Milanović horvát elnököt Bosznia- Hercegovinában, mert egy volt boszniai horvát katonai egységet tüntetett ki a Szerb Köztársasághoz tartozó Derventában. A mostani feszültség azt jelzi, hogy a kilencvenes évek háborúi nem múltak el nyomtalanul, és még ma is erősen terhelik a Bosznia- Hercegovinában élő népek egymás közötti viszonyát.

Horvát kitüntetés

A „hazai terepen” Milorad Dodik boszniai szerb elnök egyik legnagyobb ellenfelének tekinthető Demokratikus Haladás Pártja (Partija demokratskog progresa, PDP) jelezte, hogy frakciójuk határozati javaslatot nyújt be a boszniai szerb parlamenthez, amellyel kötelezné a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagját, Željka Cvijanovićot, hogy az államelnökség ülésén nyilvánítsa „persona non gratának” Zoran Milanovićot.

Egyúttal azt is követelik, hogy a boszniai szerb parlament és vezetés hivatalosan ítélje el a Horvát Védelmi Tanács (Hrvatsko Veće Odbrane, HVO) 103. dandárjának kitüntetését.

Zoran Milanović március végén a 103. dandár megalakulásának 31. évfordulója alkalmából a Zrínyi Miklós dédapjáról, Nikola Šubić Zrinskiről elnevezett érdemrenddel tüntettek ki a kilencvenes években a Száva folyó boszniai oldalán harcoló egységet a horvát honvédő háborúban tanúsított hősiességéért.

A lépés éles reakciókat váltott ki a bosznia-hercegovinai szerb politikai pártokból, szerb állítások szerint a horvát dandár ugyanis háborús bűnök elkövetésének sorozatával vádolható, ezt azonban bírósági ítéletek nem támasztják alá.

A horvát elnök és Branislav Borenović, a PDP elnöke

Branislav Borenović, a PDP elnöke, akinek tavaly nem sikerült megbuktatnia Dodikot, pedig nagyonm akarta (Forrás: YouTube)

Branislav Borenović, a PDP elnöke rámutatott, hogy a horvát elnök kitiltását pártja nem a Horvátország hivatalos politikájával vagy a horvát néppel szembeni ellenszenv okán, hanem Milanović elnök konkrét cselekedetei miatt kezdeményezi.

Az erősen nemzeti megnyilvánulásoktól sem mentes horvát államfő megválasztása óta már többször járt Bosznia- Hercegovinában, ahol a horvát kisebbséget kereste fel, akikkel általában a „háborús emlékeket” elevenítette fel.

– Milanović kijelentéseivel és viselkedésével kétségtelenül megsértette a boszniai Szerb Köztársaság népének érdekeit, becsületét és méltóságát, ezáltal pedig Bosznia- Hercegovinát is

– jelentette ki Borenović, aki leginkább azt kifogásolta, hogy Milanović a szerbeket egy „rakás szerencsétlenségnek” és „opánkásoknak” (bocskorosoknak) nevezte.

A boszniai szerb ellenzéki vezető „társtettesként” megvádolta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét, hogy hallgatólagosan jóváhagyta a horvát elnök derventai látogatását, és ezzel „hátba szúrta a szerbeket”.

Dodikra nem lehetett ráismerni

Milorad Dodik szinte azonnal reagált a horvát elnök kijelentésére, de önmagához képest igencsak visszafogott volt, hiszen korábban Zágrábban és a Laktaši melletti pálinkafőzőjében is félig-meddig titkos tárgyalásokat folytatott a horvát elnökkel, ezért most nem illett, hogy nagyon elverje a port Milanovićon.

– Derventa minden kétséget kizáróan a boszniai Szerb Köztársaságban volt Milanović látogatása előtt, és utána is ott maradt, aligha vitatható ugyanis, hogy a horvát hadsereg ott veszített

horvát elnök

– mondta önmagát szinte meghazudtoló visszafogottsággal a boszniai szerb vezető, aki szerint a szerbek és horvátok közös múltja igencsak nehéz, és évekig tartó erőfeszítésekre lesz szükség a nézeteltérések áthidalására, valamint a két népet elválasztó kérdések megoldására.

Dodik ráadásul a horvát elnök javára írta azt is, hogy Milanović elkötelezett a daytoni szerződés tiszteletben tartása mellett, vagyis politikai és jogi tényként kezeli a boszniai Szerb Köztársaság létét.

Željka Cvijanović, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb származású tagja, aki jelenleg a testület soros elnöke „provokációnak és sértésnek” nevezte az általa „hírhedtnek” titulált 103. dandár kitüntetését.

Szinte ugyanezekkel a szavakkal reagált Radovan Višković, a szerb entitás miniszterelnöke is, aki ugyanúgy Dodik emberének számít, mint Cvijanović. Višković szerint a horvát elnök derventai látogatása nem járul hozzá a térségben egymás jobb megértéséhez és nagyobb megbecsüléséhez.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava