Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Európai Unió

MERKEL: A cél a Nyugat-Balkán európai integrációja, de még hosszú út áll a térség előtt

E L28KBXIAcGyJU
Olvasási idő: 2 perc

 
azt szeretné, ha a Nyugat-Balkán is az Európai Unió része lenne, de a térségbeli országok előtt még hosszú út áll a teljes jogú tagság elnyerése előtt – hangsúlyozta Angela Merkel kancellár hétfőn Belgrádban, ahol a elnökkel tárgyalt. Aleksandar Vučić 2014-ben lett Szerbia miniszterelnöke, 2017-ben pedig az ország köztársasági elnöke. 2014 óta Angela Merkel és 16 alkalommal tárgyalt egymással.

Merkel és a

A véleménye szerint mind a hat nyugat-balkáni ország – Szerbia, , Észak-, Montenegró, és Albánia – helye az Európai Unióban van.

Merkel a mostani belgrádi találkozót követően tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az európai uniós országok geopolitikai érdekeit is az szolgálná a legjobban, ha a térség az EU részévé válna.

Angela Merkel Belgrádból az albán fővárosba, Tiranába utazik, ahol kedden a nyugat-balkáni térség vezetőivel tárgyal a régiós együttműködésekről, fejlesztésekről és a térség európai uniós integrációjáról az úgynevezett berlini folyamat keretében, amelyet 2014-ben indítottak el.

Merkel szerint a berlini folyamatnak nagy szerepe volt az országok európai integrációs előre lépésében. Hozzátette: tudatában van annak, hogy az uniós integráció nagyon lassú folyamat, amit az is bizonyít, hogy kancellársága alatt csak egyetlen új államot, Horvátországot vették fel.

Angela Merkel Szerbiával kapcsolatban kiemelte, hogy fontos előrelépésre van még szüksége az országnak az igazságügy reformja terén, de ígéretet kapott a szerb elnöktől, hogy ez is hamarosan megtörténik.

Vučić a csatlakozásról

A szerb elnök szerint Angela Merkel mindig nyitott volt arra, hogy a nyugat- vezetőivel a térség gondjairól, illetve a megoldási lehetőségekről beszéljen.

Aleksandar Vučić köszönetet mondott a kancellárnak mindazért, amit a Nyugat-Balkánért és Szerbiáért tett az utóbbi években.

A szerb államfő azt mondta: egyetért a német kancellárral abban, hogy rendezni kell a viszonyt Koszovóval, és Szerbia elhivatott a párbeszéd mellett. Véleménye szerint egy “befagyasztott konfliktus” senki számára nem lehet jó megoldás, ezért kompromisszumra kell jutnia a két félnek.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni.

Az uniós álláspont szerint mindkét ország európai integrációjának a kulcsa a viszony rendezése, viszont a szerb vezetők többször is kijelentették, nincs esély arra, hogy elismerjék a főként albánok lakta egykori déli tartomány függetlenségét, a koszovói vezetők pedig ennél kevesebbel nem elégednek meg.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: