Connect with us

B A Balkanac

Emlékszel(-e) Dolly Bellre? – A holtak enciklopédiájának tempós bővülésére

Március végén olvashattuk a magyar sajtóban, ahogy szerte másfele, hogy meghalt ABDULAH SIDRAN boszniai költő. Jobban mondva: bosznia-hercegovinai író-költő, aki errefelé, magyar nyelvterületen legjobban azáltal ismerős, hogy ő írta Emir Kusturica világot bejárta filmjei közül az EMLÉKSZEL DOLLY BELLRE? és a PAPA SZOLGÁLATI ÚTRA MENT forgatókönyvét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Utolsót intett a Dolly Bell szerzője
Ha meg is hal minden szarajevói, Sidran csak egyet kíván: rendre maradjon mind változatlan. – Ez meg amolyan sidrani „stoszológia”. Vágod? Bolane moj.
A cikk meghallgatása

A holtak enciklopédiáját – sajnos – megállás nélkül lehet „továbbírni, népesíteni, terebélyesíteni” úgy, hogy a szerző, Danilo Kiš is már rég bevonult a lapjai közé. Ugyanezt lehet tenni szűkebben a Holt költők társaságával ugyancsak. Szinte alig szusszanva új tagokat jegyezni, mert valóban derekas igyekezettel szólongatja át a Sors magukat a poétákat is a túlpartra. Szállítja át Kharón vagy Kháron (Illyés Gyula) zsúfolt ladikján arra az ismeretlen túlvilágra, amelyről éppen ők énekelnek oly gyakran – dalolnak ama végső nagy, visszafordíthatatlan megismerés előtt. – Tehát tulajdonképpen még vakon, mint a kiscicák.

Ám minden „süket” homéroszi és nem homéroszi cicacélzást félre: így március végén olvashattuk a magyar sajtóban, ahogy szerte másfele, hogy meghalt ABDULAH SIDRAN boszniai költő. Jobban mondva: bosznia-hercegovinai író-költő, aki errefelé, magyar nyelvterületen legjobban azáltal ismerős, hogy ő írta Emir Kusturica világot bejárta filmjei közül az EMLÉKSZEL DOLLY BELLRE? és a PAPA SZOLGÁLATI ÚTRA MENT forgatókönyvét.

A gyászhírek, nekrológok rövid szüzséje szerint Sidran hetvenkilenc éves korában hunyt el a bosnyák fővárosban, Szarajevóban

A gyászhírek, nekrológok rövid szüzséje szerint Sidran hetvenkilenc éves korában hunyt el a bosnyák fővárosban, Szarajevóban

A gyászhírek, nekrológok rövid szüzséje szerint Sidran hetvenkilenc éves korában hunyt el a bosnyák fővárosban, Szarajevóban. Abban az ő szeretett, ezzel együtt gyakran ironikus zöngékkel megverselt Szarajevójában, amelyben született és élt. Egészségi állapota állítólag tavaly rendült meg, hogy aztán már a nyilvánosság előtt ne is mutatkozzon. Utána még időnként megszólalt a közösségi oldalain, hogy végül ott is elhaljon a hang. – Elmenjen a kép.

Dióhéjba tunkolva csakugyan:

A. S. írói-szerzői pályafutása a hatvanas években vett lendületet, hogy a versírással együtt még sok irányban bontakozzon ki. Legmarkánsabban a színház és a film felé azzal, hogy ha jól összeszámoljuk, lírai darabok dolgában állt, áll a legjobban. Válogatott versei 2007-ben jelentek meg Belgrádban. Továbbá a sóbányájáról híres Tuzla városában; Zágrábban és másutt, nem utolsósorban Szarajevóban láttak napvilágot a költeményei. Kerültek ki nyomdából a „travelógia” műfaját megalkotó útirajzai és egyebei, miközben publicisztikát is érkezett bőven írni. TENGERSZÁNTÁS c. gyűjteményét 2016-ban adták ki bosnyák-horvát koprodukcióban. Műveit sok nyelvre lefordították, így a honi díjak mellett szép számmal külföldieket is kapott. Társai mellé a vitrinbe például a francia Pen Club magasra taksált Szabadság-díját.
– Emlékedet mindig megőrizzük, mert megmutattad a bosnyák ember szépségét, lelkét és büszkeségét, ezeket a legfontosabb értékeket – fogalmazott a Facebookon is közzétett búcsúztatójában Benjamina Karić, Szarajevó polgármestere. Abdulah Sidran pedig egyik versének feketés refrénjévé, slusszpoénjává tette meg azt, hogy ha meg is hal minden szarajevói, ő csak egyet kíván: rendre maradjon mind változatlan.

– Ez meg amolyan sidrani „stoszológia”. Vágod? Bolane moj.

Egy közismert képkocka az Emlékszel(-e) Dolly Bellre? című filmből

Egy közismert képkocka az Emlékszel-e Dolly Bellre? című filmből

Ami Kusturicát illeti, a balkáni háború beköszöntével – az emlékezetes szerb rakétázásokkal – együtt nagyon megromlott Abdulah és Emir viszonya. Egészen eltérő politikai nézeteik már nem engedték egymással egy asztalhoz ülni őket. Konkrét pofozkodásra ugyan nem került sor, azonban a gyümölcsöző együttműködésnek feltétlenül vége lett. Majd tartott is ez a haragosság, hogy most, Sidran halálával mintegy békésebb viszony uralkodjon el kettejük közt. Ahogy mellékesen ugyanez aligha mondható el Kusturicát és a filmzenéit szerző-játszó Goran Bregovićot illetően, mert ott még – egész pontosan nem ismert, csak sejthető oknál fogva – a mosolyszünet csökönyösen kitart. Persze, még mindketten életben vannak.

Kusturica egyébként e sorok írójának azt találta mondani Bregovićról anno a győri Mediawave Fesztiválon, hogy az a Goran egy olyan kvázi nagymenő fazon, aki tetőtől talpig csupa-csupa idegen tollal aggatta tele magát, ugyanis nem sikerült egy szál eredeti zenei frázist sem leírnia. – Mondta ezt a híres rendező, majd belecsapott a lecsóba: fergeteges koncertet nyomott le basszusgitáros kormányosként a Zabranjeno pušenje zenekarral. Annak legélén – a nagy hasával is egy strapabíró gumibábu rugalmasságát meghazudtoló – dr. Nele Karajlićtyal. Az egész esemény egy Sergio Leone parafrázissal indult, és semmilyen Bregović nem volt benne. Ahogy Abdulah Sidranról sem az azt megelőző nyilvános beszélgetésen egyetlen szó sem esett. Jórészt azért, mert Kusturica nem volt hajlandó beszélni róla. Eltolta magától a kérdést.

Abdulah Sidran temetésén sokan felfigyeltek arra, hogy egy szürke-fehér macska jelent meg a koporsónál. Két nappal később ugyanazt a macskát lehetett látni virágcsokor mellett

Abdulah Sidran temetésén sokan felfigyeltek arra, hogy egy szürke-fehér macska jelent meg a koporsónál. Két nappal később ugyanazt a macskát lehetett látni Sidran sírjánál (Forrás: Sarajevo Times)

Ha most így kapásból megnézzük a neten: keresésünkre magyarul az EMLÉKSZEL-E DOLLY BELLRE? c. könyv ugrik be Rajsli Emese fordításában. Kiadta az újvidéki Forum Könyvkiadó 2015-ben. Magyar kazettán a film a budapesti CINETEL Kft. műve. Valószínűleg rendelni még lehet, aztán megnézni ezt az édes-keser, megható alkotást, ha eddig még nem tettük meg. Megszemlélni a szépséges örömlány Dolly Bellt meg a beléje szerelmes, amúgy a szarajevói kultúrotthonban muzsikáló bosnyák kamasz történetét. Jót nevetni a kommunizmus hipnózison keresztül való megközelítésének – alkoholista apa szülte – lebilincselő teóriáján, ami után joggal mondhatjuk, hogy tényleg: minden nap minden szempontból egyre előrébb vagyunk. (Még ha retrósan is, ugye.)

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava