Connect with us

Horvátország

Megkezdődött a kampánycsend, a tehénke is megpihent, szerdán minden kiderül

Miután mindenki a piacról él, így a horvát médiák is, nem csoda, hogy igyekeznek érdekesebbé tenni a kampányt mindenféle „színes“ mozzanattal. Így a politikai elemzők és „elemzők“, különféle jóslatokkal és kommentátorokkal tették kockára hivatásos szavahihetőségüket, napvilágot láttak a pozíció és oppozíció vezető politikusainak horoszkópjai, megszólalt a horvát könnyűzene legendáris alakja, Mišo Kovač – még a hetvenes években tornászta fel magát jóhangú szobafestőből mediterrán macsó sztárig

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvátországi választási kampány főszereplője, Milova, a tehénke
Milova, a horvátországi választási kampány főszereplője, rá azonban nem lehet szavazni (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

Kedves Balkócák és Balkovicsok, hogy Arnold Schwarzeneggert idézzem: „I am back”. Ha bárkinek is hiányoztam volna, kimaradásom oka az volt, hogy gyermekkori barátaimmal töltöttem egy pompás hetet. Istennek hála, ebben az időszakban Horvátországban nem történt semmi különös. Ahhoz képest, hogy milyen intenzitású kampányt vártam, az egész cirkusz meglehetősen eseménytelenül múlt el. Miután Zoran Milanović köztársasági elnök nagy követ dobott a horvát belpolitika kicsiny halastavába, hogy bejelentette, hogy ő lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje, valahol húsvét után elültek a dolgok. Voltak kísérletek jobbról is, balról is, de valahogy senkinek sem sikerült megragadnia sem a médiák, sem a közvélemény figyelmét.

Butković miniszter tehénkéje

Hogy kik voltak Oleg Butković közlekedésügyi, stb. miniszter Milanović ellen irányuló Facebook-kampányának hátterében, még nem tudni, de ha a 2024-es kampány bármiről is emlékezetes marad, az a miniszter úr állítólagos, Milova névre hallgató tehénkéje.

A köztársasági elnök máig sem válaszolt a miniszter Milanović rokonával, a Rosznyeft egykori vezető figurájával kapcsolatos két kérdésére, első nekifutásból inkább megfenyegette a Butković-famíliát, hogy a nagyhatalmú rokona rágalmazás címén beperli, és mindenüktől megfosztja őket.

Milova ennél a pontnál vonult be a történetbe és a történelembe, Butković ugyanis arra kérte Milanovićot, hogy járjon közbe a „rokonynál“, hogy legalább a tehénkéjét hagyja meg, a tehénkét pedig azzal nyugtatgatta, hogy nem veszi el őt tőle sem Zoki Bond, sem a távoli “rokony”.

Az egész múlt hét abban múlt el, hogy a Butković-csapat a tehénkével poénkodott, ami láthatólag felidegesítette az egyébként rinocérosz-bőrrel megáldott köztársasági elnököt, de egyúttal jócskán elvette a zokibondos kirohanások élét.

Senki sem figyelt oda, hogy mit is mondott Milanović, hanem csak azt leste, hogyan kerül vissza a tehénke az oltári nagy trollkodásba.

Hétfőn éjfél után érvénybe lépett a választási csend Horvátországban – Milanović a kampány utolsó napján a horvát Indexnél vendégszerepelt, de Butkovićnak ebbe is sikerült belekavarnia, amennyiben tisztelettel és alázattal arra kérte az Index újságíróit, hogy tegyék fel Milanovićnak azt a két ominózus kérdést, amelyen már idestova tíz napja lovagolt, illetve tehenegelt, miszerint igaz-e, hogy a köztársasági elnök közbenjárására nyitott a török Kent bank számlát a szankciók alatt álló „rokonynak“, és hogy Milanović mit kapott ennek fejében.

Mielőtt továbblépnénk, még csak annyit, hogy az ellenzék három nappal a kampány vége előtt tett még egy kisérletet Andrej Plenković lejáratására, valaki ugyanis eljuttatott egy hangfelvételt a Nacional tabloid szerkesztőségébe. A hangfelvétel a kormánypárt valamelyik zártkörű gyűlésén készült, és azt lehet hallani, ahogy az ügyvivő miniszterelnök elmondja nem túl hízelgő véleményét a média egy részéről, illetve az ellenzéki pártokról és azok vezetőiről.

Ezzel azonban elkéstek, mert az igazi hisztéria kreálásához nincs elegendő idő, és a választók legnagyobb része, már úgyis elhatározta, kire fog szavazni.

Kristálygömbök, horoszkópok és a realitás mezeje

Miután mindenki a piacról él, így a horvát médiák is, nem csoda, hogy igyekeznek érdekesebbé tenni a kampányt mindenféle „színes“ mozzanattal. Így a politikai elemzők és „elemzők“, különféle jóslatokkal és kommentárokkal tették kockára hivatásos szavahihetőségüket, napvilágot láttak a pozíció és oppozíció vezető politikusainak horoszkópjai, megszólalt a horvát könnyűzene legendás alakja, Mišo Kovač – még a hetvenes években tornászta fel magát jóhangú szobafestőből mediterrán macsó sztárig – aki kerek perec megmondta, hogy bizony Plenkovićot tartja az egyedüli komoly jelöltnek.

Ezzel szemben, mi a BALK-nál megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy elbóklásszunk a realitás szürke mezején. A valós, vagy általunk valósnak tekintett helyzet pedig a következő:

Horvátországban lényegében csak két komoly párt van: a HDZ és az SDP, és ezek a klasszikus pártok szerkezetével és infrastruktúrájával rendelkező szervezetekként politizálnak. Világosan definiált tagsággal, pártszervezetekkel, testületekkel rendelkeznek, működésüket előírt eljárások szabályozzák, a párton belüli választásoktól a döntéshozatali folyamatokig.

Ezenkívül csak a két nagypárt olyan politikai szervezet, amely lefedi az egész országot. A huszonvalahány horvát pártból soknak nincs ilyen logisztikája és struktúrája, amiért egyesek “wannabe pártoknak” is nevezik őket.

A két nagypárton kívül, a horvát pártok második csoportját az egykori releváns pártok lecsúszott maradványai képezik. Ma már csak formális pártokként léteznek, amelyeket vezetés vagy prominens személyek képviselnek, jelentős politikai támogatás nélkül, például a Horvát Parasztpárt (Hrvatska seljačka stranka, HSS), a Horvát Néppárt (Hrvatska narodna stranka, HNS), a Horvát Szociál-liberális Párt (Hrvatska socijalno-liberalna stranka, HSLS), valamint a Horvát Jogpárt (Hrvatska stranka prava, HSP).

Ezeknek a pártoknak a korábbi struktúrája szinte nem létezik, a tagságuk lemorzsolódott, a döntéshozatal teljes mértékben a vezetés kezében van. A parlamenti választásokon általában valamilyen koalíción belül vesznek részt, és ennek köszönhetően – mert igazából nem lépik túl a parlamenti küszöböt – szereznek meg 1-3 képviselői széket.

A pártok harmadik blokkja az új, viszonylag kicsi, egymástól névlegesen eltérő ideológiai jegyekkel rendelkező, de reálisan túlnyomórészt populista- és/vagy protestpártok, amelyek a fősodor pártjaival szemben vagy valamelyik nagyobb párt elhagyásával jöttek létre.

Ezek gyakran “egylövetű” pártok, és/vagy a pártvezető személye, vagy valamilyen probléma, esetleg téma körül gyülekeznek. Ilyen a Munkáspárt (Radnička stranka), a Dió (Orah), az Élőfal (Živi zid), a Híd (Most), a Hazafias Mozgalom (Domovinski Pokret), a Szuverenisták (Suverenisti), a Szociáldemokraták (Socijaldemokrati), a Bírunk (Možemo!), a Fókusz (Fokus), a Központ (Cemtar), stb.

Ezek a pártok rosszul fejlett struktúrával, gyenge területi lefedettséggel, kevés tagsággal rendelkeznek, és a funkciójuk sokkal inkább a saját vezetésük fenntartásában, semmint a rendszeres párttevékenységben merül ki.

Ezeknek a pártoknak a vezetése vagy vezetői domináns befolyással bírnak a párt politikai döntéshozatalában, és a tagság gyakran inkább szektaként, mint aktív pártszervezetként működik, anélkül, hogy befolyásolná a döntéshozatalt.

Mindennek tudatában, sima kormánypárti győzelmet lehet jósolni, szemben a közvéleménykutatásokkal, amelyek többek között azt az összetevőt sem veszik számításba, hogy a kormánypárt, a HDZ szavazói általában nem szívesen nyilatkoznak pártpreferenciájukkal kapcsolatban, miért is a százalékarányokat legalább 3%-kal a kormánypárt javára kell korrigálni.

De ez végeredményben mindegy, mert holnapután, szerdán éjjel már minden kiderül.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékButković miniszter tehénkéjeKristálygömbök, horoszkópok és a realitás mezeje A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava