Connect with us

Horvátország

Kinek az apja, anyja, pereputtya: ismét nyeregben a hatlövetű Zoki Bond

Ritka durva választási kampány zajlik Horvátországban, miután előkerült egy távoli „rokony“ is, aki nem más, mint Željko Runje, vagyis ugyanaz a személy, aki 2022 májusáig Oroszország legnagyobb állami olajvállalatának, a Rosznyeftnek volt az alelnöke, és akit a kandaai és a brit kormány szankcionált a Wagner Csoport pénzügyi támogatása miatt. Mint ismeretes, a Rosznyeft annak idején érdeklődést mutatott az INA megvásárlása iránt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Željko Runje, Putyin legjobb horvátja, Zoki Bond távoli "rokonya"
Željko Runje, Putyin egyetlen és legjobb horvátja, állítólag más nevére íratta át horvátországi ingatlanjait, miután a kanadaiak és az angolok megszankcionálták (Forrás: Screenshot, YouTube)
A cikk meghallgatása

Bár hirtelen felindulásukban Magyarországon is mondogatnak mindenfélét a politikusok és politikusforma kétlábúak, az, amit jelenleg Zoran Milanović, alias Zoki Bond köztársasági elnök művel Horvátországban, valószínűleg példátlan a világtörténelemben, szerintem még az ókori hun diplomácia is finomabban fogalmazott, mint az aktuális horvát államelnök. Mert azóta, hogy bejelentette, hogy nem érdekli az alkotmány, a szabályok és az előírások, igenis indulni fog a horvát választásokon, egyszerűen nem áll be a szája. Van itt minden, durva személyeskedés, otromba sértegetés, pletykaszintű locsogás. Nincs akibe nem állt bele az utóbbi húsz napban. Például volt tanárnőjét, a köztiszteletben álló alkotmányjogászt, az alkotmánybíróság volt elnökét „politikai ágyasnak” titulálta, miután a hölgy megjegyezte, hogy a köztársasági elnök igenis belegázolt az alkotmányba, Plenković miniszterelnököt az állami intézmények kisajátításával vádolja, ami szerinte egyértelműen diktatúrába vezet, Oleg Butkovićot, az ügyvezető kormány közlekedésügyi miniszterét pedig azzal kezdte ki, hogy a bátyjának zsíros szerződésekkel kedveskedett a különböző útépítési projektek folyamán. A megszólítottak döntő többsége igyekszik szó nélkül hagyni Zoki Bond mocskolódását, de Butković nem ezek közé tartozik.

A köztársasági elnök és a szankciók alatt álló „rokony“

Oleg Butković előbb csak arra kérte a köztársasági elnök urat, hogy valamilyen bizonyítékkal szolgáljon a bátyját és személyét illető vádakkal kapcsolatban, de miután Milanović folytatta a műsorát, s többek között, „kis szófogadó Olegnak“ titulálta a minisztert, Butkovićnak kinyílt a bicska a zsebében és nyilvánosan felszólította a mókás kedvű Zoránunkat, hogy adjon választ két kérdésre.

Andrej Plenković és Davor Božinović Oleg Butkovićnak adja a tanácsot

Andrej Plenković miniszterelnök és Davor Božinović belügyminiszter adja a tanácsot Oleg Butkovićnak, ami körülbelül magyarul így hangzik: húzz be neki még hármat, és meg is vagyunk (Forrás: X platform)

Butković via Facebook tette fel a két kérdést Zoki Bondnak:

1. Befolyással való üzérkedés-e, ha a köztársasági elnök azaz Zoran Milanović személyesen kéri az állami és magánbankokat, hogy nyissanak számlát unokatestvére számára, akit az orosz tőkéhez fűződő kapcsolatai miatt nyugati kormányok szankcionáltak?

2. Mit kapott ezért a szolgálatért?

Butković egyúttal emlékeztetett arra, hogy a szankcionált személyeknek nyújtott segítség és a szankciók megsértése bűncselekmény. „Ahogy te mondanád Zorán, üldöztél egy rókát, és előcsaltad a King Kongot” – írta Butković szombaton.

A horvát hírlapok villámgyorsan kiderítették, kire vonatkozik a miniszteri információ. A kérdéses „rokony“ nem más, mint Željko Runje, vagyis ugyanaz a személy, aki 2022 májusáig Oroszország legnagyobb állami olajvállalatának, a Rosznyeftnek volt az alelnöke, és akit a kanadai és a brit kormány szankcionált a Wagner Csoport pénzügyi támogatása miatt.

Ennek a társaságnak a hierarchiájában fölötte csak Igor Szecsin elnök és oligarcha volt, más néven “Oroszország Darth Vaderje”.

Amerikai álom, némi borsccsal körítve

Runje 1954. november 29-én született Splitben, Sinjben nőtt fel, ahol elvégezte az általános iskolát és a középiskola három osztályát. Sikeres kosárlabdázó volt, a sinji Alkar klubban kezdett, majd játszott a jugoszláv ifjúsági válogatottban, a zágrábi Lokomotivában, majd a jugoszláv kosárlabda legendás figurája, Krešimir Ćosić segítségével került az USA-ba, ahol a North Idaho College egyetemi csapatában szerepelt.

Sportkarrierjét egy sérülés szakította meg, így átköltözött Alaszkába, ahol egy helyi olajtársaságban kapott munkát. A céget hamarosan átvette a nagy amerikai ExxonMobil vállalat.

Ott 18 évig dolgozott a vállalat fejlesztési részlegében, majd vezetői pozíciót ért el az ExxonMobil orosz ágában, amelynek feladata a földgázkészletek kiaknázása volt a Szahalin-szigetek vizein.

Ezt a projektet az ExxonMobil az orosz állami tulajdonú Rosneft Oil Company-val közösen valósította meg. Ezzel párhuzamosan Runje politikai kapcsolatokat is kialakított, miután az ExxonMobilt akkor Rex Tillerson, a későbbi amerikai külügyi államtitkár vezette, akivel Runje állítólag nagyon szoros kapcsolatban állt, és ezt a kapcsolatot Milanović is megemlítette a Runje által 2022 tavaszán kiérdemelt szankciókkal kapcsolatos kommentárjában.

2019-ben Runje végül a Rosznyefty alelnöki pozíciójába került. A Rosznyeftyben Runje, a világ egyik vezető tengeri olaj- és gázkutatási szakértőjeként a tengeri projektekért és gázműveletekért felelős első alelnök volt, és annak ellenére, hogy a brit kormány szankciókkal sújtotta, meg kell jegyezni, hogy sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem szankcionálta.

Ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy Runje a horvát mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik. Amellett, hogy barátok és távoli rokonok voltak, Runje alkalmanként meglátogatta a Pantovčakot, vagyis az elnöki palotát, valamint Kolinda Grabar-Kitarović korábbi elnököt. Mint ismeretes, a Rosznyefty annak idején érdeklődést mutatott az INA megvásárlása iránt.

Zoki Bond és a muszkák

Ez a történet azonban nem akart ennyiben maradni, mert ismét csak Runje közbenjárására, 2013-ban Zoran Milanović, aki akkor Horvátország miniszterelnöke volt, fogadta az orosz Rosneft Oil cég képviselőit. A delegációt, Igor Szecsin vezette.

A korabeli jelentések szerint megvitatták az együttműködés lehetőségét az olaj és gáz feltárása, feldolgozása, tárolása és szállítása, valamint az energetika területén való együttműködés lehetősége terén. Ugyancsak a korabeli újságcikkek értelmében, Milanović miniszterelnök érdeklődését fejezte ki a projektek iránt, és hangsúlyozta, hogy Horvátország nyitott minden befektető iránt, aki tudással és erőforrásokkal rendelkezik, és szívesen látja őket a horvát piacon.

A kormánypalota sajtószolgálata szerint a beszélgetésen részt vett Igor Szecsin, a Rosznyefty olajtársaság elnöke, Eduard Kudajnatov első alelnök és Željko Runje, a vállalat alelnöke. Továbbá, ismét előkerült az a mendemonda, hogy 2019-ben az elnökválasztási kampány során a Rosznyefyt a vukovári PPD közvetítésével komoly összegekkel támogatta Milanovićot. A PPD Pavao Vujnovac gázkirály cége.

Ez lenne tehát a King Kong, amelynek Milanović megbolygatta az álmát. A választásokig még több mint egy hét van hátra, ami éppen elég idő arra, hogy alaposan bemószerolják Zoki Bondot.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava