Connect with us

Járvány

VAKCINA: Tíz nap múlva megkezdődhet a veszélyeztetett csoportok oltása, nem lesz külön vakcina a szegény és a gazdag országok számára
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában körülbelül tíz nap múlva kezdődhet meg a leginkább veszélyetetett csoportok vakcinációja, miután a Pfizer és a BioNTech átadta az engedélyezéshez szükséges dokumentációt, a hétvégéig pedig megérkezik a vakcina Oroszországból is. Mindkét vakcinát megvizsgálja a gyógyszerekkel és orvostechnikai eszközökkel foglalkozó szerbiai ügynökség.

Gyorsított eljárás

Szerbiai médiajelentések szerint az ügynökség gyorsított eljárással végzi el a szükséges vizsgálatokat, így akár már december közepén megkezdődhet a veszélyeztetett csoportok oltása. Ezek közé tartoznak az egészségügyi dolgozók, valamint a hadsereg és a rendőrség tagjai.

A belgrádi Prva TV úgy tudja, hogy a teljes lakosság vakcinációja valamikor tavasszal, várhatóan márciusban kezdődik meg.

A tervek szerint a szerb állampolgárok maguk dönthetik el, hogy melyik védőoltást adatják be, az oltás előrehaladását pedig az érdeklődés nagysága határozza majd meg.

A szerb szakértők szerint a kollektív immunitását megszerzéséhez arra van szükség, hogy legalább kétmillió embert beoltsanak a közel hétmilliós országban.

Szerbiában az utóbbi időben több mint húszezer tesztelést hajtottak végre, ebből majdnem nyolcezer pozitív volt, a napi halálozási szám ötven-hatvan között mozog. Emiatt holnaptól újabb szigorításokat vezetnek be.[quads id=2]

Szegény-gazdag vakcina

A vakcina körül számtalan összeesküvés-elmélet alakult ki, az egyik szerint a Pfizernek különböző oltásai lesznek a gazdag és a szegény országok számára számára.

Ez a feltételezés abból a körülményből fakad, hogy a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának tárolásához rendkívüli hűtésre van szükség, amit a fejletlen országok nem képesek biztosítani, ezért számukra más oltóanyag készül.

A szerbiai gyógyszerügynökség egyik vezetője a szerbiai állami televízióban úgy nyilatkozott, hogy “a szerb szakértők elé ugyanaz a dokumentum került, mint amit a fejlett országok illetékesei is kaptak”.

A szerbiai közegészségügyi intézet igazgatójának egyik minapi interjúja szerint egyelőre Szerbia sem rendelkezik megfelelő hűtőkapacitással, de mire arra szűkség lesz, addigra megteremtik a feltételeket az oltóanyag fogadására.

– A Torlak (közegészségügyi intézet) rendelkezik a hideglánc-tanúsítvánnyal, és ennek megfelelően ismeri az összes típusú oltóanyag különböző hőmérsékleten történő tárolásának feltételeit. A Szerb Köztársaság kormányának, az egészségügyi minisztériumnak, és az Egészségügyi Világszervezetnek a segítségével ezek a kapacitások folyamatosan javulnak, és idejében készen állnak majd az oltások fogadására, tárolására és elosztására

– mondta dr. Vera Stoiljković, a szerb közegészségügyi intézet igazgatója a belgrádi Politika című napilapnak.

Szerbia a tervek szerint 1,8 millió adagot vásárol a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett védőoltásból, amelyből az első szállítmány várhatóan még ebben az évben megérkezik.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava