Connect with us

Horvátország

A HDZ nyert, a szociáldemokraták végeztek a második helyen

Kormányt alakítani egyedül egyik párt sem tud, a harmadik és negyedik helyen viszont két olyan párt végzett, amely nem szimpatizál sem a HDZ-vel, sem a szociáldemokratákkal, így bizonyos értelemben patthelyzet alakult ki, amelynek a feloldása nem lesz könnyű

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát választások eredménye, a HDZ nyert, a szociáldemokraták futottak be a második helyen
A horvát választások eredménye, a HDZ nyert, a szociáldemokraták futottak be a második helyen (Forrás: Index.hr)
A cikk meghallgatása

Nem történt meglepetés a horvátországi parlamenti választásokon, a két nagypárt esetében szinte az előrejelzéseknek megfelelő eredmény született. Kormányt alakítani egyedül egyik párt sem tud, a harmadik és negyedik helyen viszont két olyan párt végzett, amely nem szimpatizál sem a HDZ-vel, sem a szociáldemokratákkal, így bizonyos értelemben patthelyzet alakult ki, amelynek a feloldása nem lesz könnyű.

Az első kettő: a HDZ és a szociáldemokraták

A szavazatok 99,3 százalékának összeszámlálását követően a fenti/lenti képen látható eredmény alakult ki a horvátországi választásokon, ahol a Horvát Demokratikus Közösség koalíciója lépéselőnyben van a szociáldemokratákkal, illetve az “Igazság folyói” (Rijeke pravde) baloldali tömörüléssel szemben.

A HDZ 61 mandátumot szerzett a 151 tagú parlamentben, a baloldalnak, vagyis a szocdemek köré tömörülő pártoknak ugyanakkor csak 42 mandátum jutott. Ebből az következik, hogy egyik párt sem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges 76 mandátumot, ezért nehéz kormányalakítási tárgyalások várhatók.

A nyitóképet a horvát Indextől kölcsönöztük. A grafika érdekessége, hogy a második helyen végzett szocdemeknél nem Peđa Grbin pártelnök képe látható, hanem a köztársasági elnöké, Zoran Milanovićé, ami azzal magyarázható, hogy az “Igazság folyói” tömörülés, és maga Grbin is őt tekintette miniszterelnök-jelöltnek.

A horvát parlamenti "patkó"

A horvát parlamenti “patkó” (Forrás: HRT)

Az “ellenséges tábor”

A harmadik helyre a Hazafias Mozgalom futott be, ami 14 mandátumot jelent, a negyedik helyre pedig a Most (Híd) pozícionálta magát 11 mandátummal, eddig mindkettő ellenséges magatartást tanúsított mind a kormányzó Horvát Demokratikus Közösséggel, mind a szociáldemokratákkal szemben.

Ötödik lett a Možemo! (Bírunk!), amellyel kapcsolatban az a találó megjegyzés hangzott el az előző választások alkalmával, hogy egy “görögdinnye” pártról van szó, amely “kívül zöld, belül vörös”. Ebből kifolyólag ők nagyon erősen a szociáldemokraták felé hajlanak.

És a többiek…

A hatodik-hetedik helyen két lokális párt/mozgalom végzett, a balközép Isztriai Demokratikus Gyűlés (Istarski Demokratski Sabor) és a Varazsd környéki területekre korlátozódó Északi Független Platform (Nezavisna Platforma Sjever), nekik 2-2 mandátum jutott.

A nyolcadik lett egy mandátummal egy ugyancsak lokális tömörülés, a Fókusz Köztársaság, amely szintén a Zágrábtól északra eső területek népét képviseli.

A 151 mandátum úgy jön össze, hogy a horvát parlamentben nyolc mandátumot tartanak fenn a kisebbségek számára, ebből egy mandátum jár a magyaroknak.

A horvátországi választások után kialakult helyzetet délutánra várható cikkünkben részletesen is elemezzük.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava