Connect with us

Szerbia

SZERB SZOLGÁK: Beléphetett Szerbiába a belgrádi reptéren megállított orosz aktivista

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EZ NEM TETSZIK MOSZKVÁNAK: Békét Ukrajnának, szabadságot Oroszországnak, Pjotr (Peter) Nyikityin egy belgrádi tüntetésen (Forrás: The Moscow Times)
A cikk meghallgatása

A szerb hatóságok mintegy kétnapos tiltás után beengedték az országba Pjotr (Peter) Nyikityin orosz háborúellenes aktivistát, a Szerbiában működő Orosz Demokratikus Társaság alapítóját, aki állandó lakhellyel rendelkezik a balkáni országban, ahol 2016 óta él. Nyikityin szerint a körülötte zajló huzavona jól mutatja, hogy mekkora befolyással rendelkezik az orosz rezsim Szerbiára, véleménye szerint ugyanis őt Moszkva nyomására, illetve Putyin utasítására akarták távoltartani az otthonától. Egy-két nappal Nyikityin kitiltása előtt az Egyesült Államok szankciókat rendelt el Aleksandar Vulin szerb titkosszolgálati vezető ellen, miután az még belügyminiszterként feltételezhetően bemószerolt Moszkvánál egy orosz ellenzéki politikust, akit aztán 25 év börtönre ítéltek.

Putyin utasítására történt?

Pjotr (Peter) Nyikityin az Orosz Demokratikus Társaság vezetőjeként a belgrádi háborúellenes tüntetések egyik vezéralakja, aki maga sem érti, hogy miért volt negyven órán keresztül persona non grata Szerbiában, ennek egyetlen magyarázatát abban látja, hogy mindez Putyin utasítására történt.

Feltételezését valószínűleg arra alapozza, hogy a rendőrök szerint a szerbiai titkosszolgálat rendelete alapján tiltották ki Szerbiából, amire igazi magyarázatot nem kapott, ahogy szabadon bocsátására sem.

Nyikityin úgy értékelte, hogy az ő ügye “kizárólag az orosz érdekekről” szól, és a BIA “nyilvánvalóan Oroszország parancsait hajtja végre”.

Az orosz háborúellenes aktivista a CNN közeli N1 Televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az egyesület, amelynek tagja, nem avatkozik be a szerb belpolitikába.

Hozzátette azonban, hogy magánszemélyként támogatja az erőszak elleni (ellenzéki) tiltakozásokat, miután két fia – mindkettő Szerbiában született – abba a Vladislav Ribnikar általános iskolába jár, ahol a május eleji lövöldözés következtében kilenc gyerek és az iskolaőr vesztette életét.

Belgrád

Egy este a padon a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren, illetve annak az egyik szobájában, amely a senki földjének kinevezett terület

Bizarr vagy nem bizarr?

Első hallásra elég bizarr elképzelésnek tűnik a feltételezés, hogy személyesen Vlagyimir Putyin rendelte el Nyikityin (ideiglenes) kitiltását Szerbiából.

Ha jobban belegondolunk, akkor már nem tűnik túlzásnak Moszkva érintettségének feszegetése, és akár logikusnak is tekinthető, hogy az orosz vezetés lecsap az Ukrajna lerohanása miatt Belgrádban “hepciáskodó” orosz ellenzékre.

Moszkvában gondolhatják úgy, hogy eljött a leszámolás ideje, miután az amerikaiak szankciókat vezettek be az orosz kormányzatot kiszolgáló Aleksandar Vulin szerb titkosszolgálati vezető ellen, aki nem mellékesen szólva a “szerb világ” propagálója, titkosszolgálati vezetőként pedig élő kapocs Aleksandar Vučić szerb elnök és Vlagyimir Putyin köre között.

Moszkvában gondolhatják úgy, hogy ha az amerikaiak vegzálják a belgrádi emberüket, akkor adódik a logikus válaszlépés, hogy az oroszok lecsapnak a Szerbiában a kellemetlenkedő orosz ellenzéki aktivistákra.

A történtekre reagálva hasonló álláspontra helyezkedő Moscow Times azt írja, hogy Nyikityin megpróbáltatásai semmi jót nem jelentenek a háborúellenes oroszok számára.

Semmi jóra nem számíthatnak

Nyikityin feltartóztatása az első ilyen eset Szerbiában azóta, hogy több mint százezer, más források szerint háromszázezer orosz menekült oda az ukrajnai háború kitörése óta, ami által az oroszok ma már a legnagyobb kisebbségnek számítanak az országban.

Független szerb és orosz megfigyelőkre hivatkozva az előbb említett orosz portál megállapítja, hogy ez az eset egyértelműen rossz üzenet mind Nyikityin, mind más aktivisták számára.

– Nyikityin esete azt bizonyítja, hogy a háborúellenes oroszok már nem lehetnek nyugodtak Szerbiában. Sajnos ez így van, és így is marad a jövőben is, amíg Belgrádban és Moszkvában a jelenlegi kormány lesz hatalmon

– mondta a Moscow Timesnak Srećko Djukić, Szerbia volt fehéroroszországi nagykövete, de hasonló véleményen van egy orosz elemző is.

– Ez az eset azt mutatja, hogy a szerb vezetés és a szerb biztonsági szolgálatok a Kreml vagy az orosz biztonsági szolgálatok kérésére jogi lépéseket tehetnek minden olyan orosz állampolgár ellen, akinek az aktivizmusa nem tetszik Moszkvának

– állapította meg Andrej Szoldatov, az Európai Politikaelemző Központ (Center for European Policy Analysis) vezető munkatársa, az orosz titkosszolgálatok kutatója.

A fentiekből kiderül, hogy Nyikityin a krími események után, de jóval Putyin tavaly kezdődött ukrajnai kalandozásai előtt érkezett Belgrádba, és már korábban is kellemetlenkedett, a bebörtönzött Alekszej Navalnij híveként ugyanis tüntetéseket szervezet Navalnij és más orosz ellenzékiek szabadon bocsátására.

Ezért a Belgrádban élő orosz aktivisták úgy vélik: számukra kimondottan fontos, hogy Szerbia demokratikus állam maradjon, és ne váljon az elnyomó Oroszország egyik szolgálólányává.

A jelenlegi helyzet nem csak azért veszélyes, mert Szerbia már ma is csak kvázi demokrácia, hanem mert az előbb említett volt szerb diplomata szerint Belgrád és Moszkva, illetve a szerb és az orosz biztonsági szolgálatok szorosan együttműködnek, a szolgálatok vezetői között pedig személyes kapcsolatok is vannak.

Srećko Djukić szerint nem tudni, hogy mi lesz Belgrád, de még inkább Moszkva következő lépése, de bármit is találjon ki az orosz vezetés, a szerb hatóságok minden lehetséges módon együtt fognak működni vele.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava