Connect with us

Szerbia

A 4. PONT: Nem engedtek be Szerbiába egy orosz háborúellenes aktivistát
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

aktivista
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Belgrádi médiajelentések szerint nem engedték be Szerbiába Pjotr (Peter) Nyikityin orosz háborúellenes aktivistát, az Orosz Demokratikus Társaság alapítóját, aki állandó lakhellyel rendelkezik az országban, ahol 2016 óta él. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren kitiltását azzal indokolták, hogy azt a szerb polgári titkosszolgálat, a BIA rendelte el, amelynek vezetője ellen az Egyesült Államok szankciókat vezetett be, vagyis bizonyos értelemben a kitiltás sajátos bosszúnak tekinthető.

Putyin ellenes aktivista

A CNN közeli N1 televízió műsorába élőben bekapcsolódó Nyikityin a belgrádi Nikola Tesla repülőtérről jelentkezve elmondta, hogy tegnap (július 12-én) este tért haza portugáliai nyaralásáról, amely során az ott élő édesanyját is felkereste.

– Frankfurton keresztül tértem vissza Szerbiába, és az éjszaka fél egykor az útlevélellenőrzésnél feltartóztattak. Három és fél órás várakozás után közölték velem: a BIA úgy döntött, hogy nem enged be az országba

– mondta Nyikityin, aki kapott egy hivatalos határozatot, amellyel elrendelték neki, hogy az első géppel térjen vissza Frankfurtba.

Nyikityin úgy fogalmazott, hogy nincs mit keresnie Frankfurtban, mert Belgrádban él, és ott van az otthona.

– Nem voltam hajlandó teljesíteni a rendeletet, és egyelőre a repülőtéren maradok

aktivista

– mondta az orosz háborúellenes aktivista, aki most megpróbálja felhívni a figyelmet a maga ügyére, ügyvédeket fogad, és mindent megtesz annak érdekében, hogy hazatérhessen.

Arra a kérdésre, hogy mit tartalmaz a Szerbiába való beutazási tilalomról szóló határozat, amelyet átadtak neki, Nyikityin azt mondta: a dokumentumban az áll, hogy “azért nem engedik be Szerbiába, mert megtiltják neki a belépést az országba”.

A belépés tilalmára vonatkozó dokumentumot valójában nem a szerb Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) adta ki, hanem a szerb belügyminisztériumhoz tartozó határrendőrség.

Kizárólag szerb nyelven panaszkodhat

Az orosz háborúellenes aktivistát a kitiltásra vonatkozó formanyomtatvány tizenhárom pontja közül a negyedik pontra hivatkozva nem engedték be Szerbiába, amely szerint biztonsági okokból tartják távol, illetve tiltják ki Szerbiából.

aktivista

-Tehát tilos, mert tilos

– jegyezte meg Nyikityin ironikusan, majd hozzátette, hogy Szerbiában állandó lakhelye van, így nem tilthatják meg neki az országba történő beutazást anélkül, hogy előbb ne törölnék az állandó lakhelyre vonatkozó határozatot.

Nyikityin – aki egyébként maga is ügyvéd – úgy gondolja, hogy ez egy abszolút törvénytelen döntés, és nem kívánja alávetni magát.

A dokumentum szerint a kitiltott személynek joga van arra, hogy a döntés ellen nyolc napon belül panaszt tegyen a döntést meghozó határőrizeti szervnél vagy Szerbia külföldi diplomáciai-konzuli képviseleteinél, szerb nyelven, és 12 470 dinár (kb. negyvenezer forint) illeték megfizetése mellett.

A törvényhozó nyilván abból indult ki, hogy a Szerbiából kiutasított külföldi személy nyolc napon belül köteles megtanulni szerbül ahhoz, hogy panaszt emelhessen a döntés ellen.

Nyikityin az N1 televízió műsorában elmondta, hogy nem számít az Orosz Föderáció nagykövetségének segítségére, de miután holland állampolgár is, felveszi a kapcsolatot Hollandia szerbiai diplomáciai képviseletével.

Ez annál inkább logikusnak tűnik, hogy Nyikityin nem orosz, hanem holland útlevéllel utazott, és ezáltal holland állampolgárként jelentkezett belépésre Szerbiába.

Az orosz aktivista megjegyezte, hogy ő ugyan Vlagyimir Putyin politikájának ellenfele, de szerinte ez nem ok arra, hogy ne engedjék haza, vagyis a Szerbiában lévő otthonába.

A szerb hatóságok szerint viszont ez éppen elegendő ok, főleg miután az amerikai pénzügyminisztérium “megszankcionálta” Sándor kettőt, vagyis Aleksandar Vulint, a BIA igazgatóját, korábbi szerb belügyminisztert, aki igazi orosz illetve Putyin drukker.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava