Connect with us

Szerbia

KNINDZSISZTÁN: Aláírásgyűjtés Vulin mellett, és szerb állami ösztöndíj Mladić-fanoknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

állami ösztöndíj
SZERB INTERNETES FOLKLÓR: Ugattam Vulinra, avagy egy drogkereső kutya vallomása (Forrás: Wikipédia, Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Konstans nacionalista napszúrásban szenved a szerb társadalom egy része. A szerbiai kormányzat természetrajzához hozzátartozik, hogy Újvidéken szombaton aláírásgyűjtést szerveztek a városból származó Aleksandar Vulin támogatására, illetve hogy szerb állami ösztöndíjban részesül két szarajevói (szerb) egyetemista, akik a srebrenicai népírtás évfordulóján magasztalták Ratko Mladić tábornokot, aki a scheveningeni börtönben piheni ki a gyilkolászás fáradalmait. A két diáklányt a BIA megszankcionált vezetője, az említett Vulin hívta Belgrádba tanulni.

Nincs egyedül

Újvidék központjában az emberek sorba álltak, hogy aláírásukkal biztosítsák támogatásukról a szerbiai polgári titkosszolgálat vezetőjét, aki ellen az Egyesült Államok rendelt el szankciókat, kábítószer-kereskedelemben való részvétel, a fegyverkereskedelem támogatása és az orosz politikai befolyás térnyerésének elősegítése miatt.

Az aláírásgyűjtést a Szocialisták Mozgalma (Pokret socijalista) kezdeményezte, amelyet Vulin alapított és vezetett egészen 2022 decemberéig, de a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) élére történt kinevezését követően lemondott a pártelnöki tisztségről, és a tagságát is befagyasztotta a pártban.

Az akár fantompártnak is nevezhető Szocialisták Mozgalma szerint szimpatizánsaiak, és mások is aláírásukkal igazolják, hogy nem értenek egyet az amerikai adminisztrációval, amely “szégyenletes döntésével” nem csak Vulint, hanem Szerbiát és a szerb népet célozta meg.

Vulin tehát országos és nemzeti ügy lett!

állami ösztöndíj

ALÁÍRÁSRA VÁRAKOZNAK: A szerbiai ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) szerint hihetetlen, hogy a szerb kormány mennyire nem tudja leplezni maffia jellegét és felépítését (Forrás: 021.rs)

A mozgalom közlése szerint az amerikaiak abból a politikai meggondolásból vezettek be szankciókat ellene, mert határozottan kiáll az összes szerb egysége és politikai egyesítése mellett, mert nem akarja, hogy Szerbia feladja Koszovót, és magára hagyja a Boszniai Szerb Köztársaságot, valamint mert nem akarja, hogy Szerbia büntető intézkedéseket vezessen be Oroszország ellen, amelyhez több évszázados barátság fűzi.

A párt szerint az amerikaiak Vulin ellen azért vezettek be szankciókat, mert az Egyesült Államoknak semmiképpen sem felel meg az önálló és független Szerbia, ezt követően pedig az sem kizárt, hogy Vulinból netalán szabadságharcost kreálnak, a Szocialisták Mozgalma ugyanis azzal fenyegetőzött, vagyis azt helyezte kilátásba, hogy az aláírásgyűjtést az egész országra kiterjesztik.

Aláírásgyűjtés Knindzsisztánban

Újvidék egy tipikus balkáni telepesváros, 1921-ben csak harminckilencezer lakosa volt. Akkortájt három nyelvű település volt, alig élt ott több szerb, mint magyar, de jelentős számban lakták németek és szlovákok is. Szinte mindenki beszélt szerbül, magyarul és németül.

A város történelmére rányomta a bélyegét a magyar hadsereg által 1942-ben végrehajtott vérontás, a Hideg napokként ismertté vált gyalázat főleg a szerb és a zsidó lakosság ellen irányult.

A második világháborút követően a több hullámban történő betelepítés következtében a lakosság száma ma már megközelíti a négyszázezret, a magyarok lélekszáma ugyanakkor tízezer alá esett, kevesebb, mint 1921-ben volt.

A kilencvenes évek háborúit követően sok telepes érkezett a horvátországi területekről, főleg Knin környékéről, innen származtatható a Knindzsisztán elnevezés.

Az együttélésben más vidékeken sem jeleskedő telepesek jelenléte arra utal, hogy a város tele van szerb szélsőségesekkel, Aleksandar Vučić szerb elnök korábbi pártjának, a szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Pártnak az egyik bázisa volt.

Részben talán ezzel magyarázható, hogy az emberek sort állnak Újvidéken, hogy támogatásukról biztosítsanak egy olyan politikust, aki a nacionalizmust erősen bal oldalról közelíti meg, és aki a “szerb világ” gondolatának szülőatyja.

A szerb internet népe számos kommentárt fűzött az eseményhez, egyesek szerint a hatóságok fizetik a sorban állást, mások szerint viszont nem fizetik, hanem kényszerítik őket, amihez jól illik a sokadik megjegyzés, hogy végsősoron mire való a botokból, vagyis az internetes trollokból álló virtuális, és nem csak virtuális hadsereg.

Megint más vélemények szerint az aláírók nem is újvidékiek, csak utaztattál őket Knindzsisztánba, és nem is a Szocialisták Mozgalmának nevezett fantompárt, hanem a Szerb Haladó Párt katonái, akik most vidéki, illetve újvidéki munkát vállalnak, függetlenül attól, hogy ezt a rabszolgamunkát negyven fokos hőségben végzik.

Egyetlen logikus kérdés maradt már csak ezzel az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban, hogy vajon a petíciót, vagy Isten tudja mit, végül kinek adják át, Vulinnak vagy Vučićnak, az amerikai vagy az orosz nagykövetnek, netalán magának Putyinnak vagy az amerikai elnöknek?

állami ösztöndíj

BELGRÁDBAN TANULHATNAK: Aleksandar Vulin szerbiai állami ösztöndíjjal jutalmazza a gyűlöletkeltést (Forrás: Screenshot)

Vulin ösztöndíjjal szít

Mindeközben szerbiai állami ösztöndíjhoz jutott két szarajevói (szerb) egyetemista lány, akik a srebrenicai népírtás kapcsán magasztalták Ratko Mladić tábornokot, és ennek örömére Kelet-Szarajevóban, vagyis a város szerb részében sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen elmondták, hogy Aleksandar Vulin meghívására a BIA akadémiáján folytatják a tanulmányaikat.

Valentina Vujičić és Slađana Todić azzal került a bosznia-hercegovinai médiajelentések homlokterébe, hogy a srebrenicai népirtás 28. évfordulóján éltette Mladić tábornokot, aki akkor a boszniai szerb hadsereg vezérkari főnöke volt, és személyesen is feltűnt a hollandok által korábban ellenőrzött potočari táborban, ahonnan a gyilkos művelet kiindult.

Egyikük azt írta az interneten, hogy a szerb katonatiszt “halhatatlanságra ítéltetett”, majd tegezésbe menve át azt üzente neki, hogy a szerbek “hőse volt és marad”.

állami ösztöndíj

Mladić tábornok egy bosnyák gyerekkel beszélget a potočari táborban, ahol a holland békefenntartók tartózkodtak, Srebrenica közelében (Forrás: Twitter)

A két szerb lány a Szarajevói Egyetem kriminológiai és biztonságtudományi karának hallgatója volt, egyikük, Slađana Todić, a Mladić tábornok éltetését kifogásoló egyik bosnyák diáktársának azt mondta, hogy “le kellett volna benneteket mind mészárolni, kopjál le”!

A szarajevói kantonális rendőrség az esettel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a bosznia-hercegovinai ügyészség véleménye szerint az esetet bűncselekménynek tekintik nemzeti, faji és vallási gyűlölet, megosztás és türelmetlenség szítása miatt.

A szerbek ugyanakkor az általuk uralt Kelet-Szarajevóban sajtótájékoztatót tartottak a két lány “tiszteletére”, amelyen Nedeljko Elek, a Sarajevo-Gas kelet-szarajevói igazgatója örömmel jelentette be, hogy Valentina és Slađana a tanulmányait Belgrádban folytatja, reméli azonban, hogy az egyetem elvégzését követően visszatérnek a boszniai Szerb Köztársaságba.

Elek elmondta, hogy a két lány szerb állami ösztöndíjas lesz, és diákotthonban kapnak szállást, a fennmaradó költségeket pedig a Sarajevo-gas állja, és egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy a tanulmányaik befejezését követően a két lány visszatér, hogy a boszniai Szerb Köztársaság biztonsági szolgálatában dolgozzon.

A hab a tortán, hogy nem Vulin ajánlata volt az egyetlen, jelentkezett egy másik megszankcionált személy is, Milorad Dodik ugyanis felajánlotta a két szerb lánynak, hogy a tanulmányaikat Banja Lukában folytassák.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava