Connect with us

Szerbia

KNINDZSISZTÁN: Aláírásgyűjtés Vulin mellett, és szerb állami ösztöndíj Mladić-fanoknak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

állami ösztöndíj
SZERB INTERNETES FOLKLÓR: Ugattam Vulinra, avagy egy drogkereső kutya vallomása (Forrás: Wikipédia, Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Konstans nacionalista napszúrásban szenved a szerb társadalom egy része. A szerbiai kormányzat természetrajzához hozzátartozik, hogy Újvidéken szombaton aláírásgyűjtést szerveztek a városból származó Aleksandar Vulin támogatására, illetve hogy szerb állami ösztöndíjban részesül két szarajevói (szerb) egyetemista, akik a srebrenicai népírtás évfordulóján magasztalták Ratko Mladić tábornokot, aki a scheveningeni börtönben piheni ki a gyilkolászás fáradalmait. A két diáklányt a BIA megszankcionált vezetője, az említett Vulin hívta Belgrádba tanulni.

Nincs egyedül

Újvidék központjában az emberek sorba álltak, hogy aláírásukkal biztosítsák támogatásukról a szerbiai polgári titkosszolgálat vezetőjét, aki ellen az Egyesült Államok rendelt el szankciókat, kábítószer-kereskedelemben való részvétel, a fegyverkereskedelem támogatása és az orosz politikai befolyás térnyerésének elősegítése miatt.

Az aláírásgyűjtést a Szocialisták Mozgalma (Pokret socijalista) kezdeményezte, amelyet Vulin alapított és vezetett egészen 2022 decemberéig, de a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) élére történt kinevezését követően lemondott a pártelnöki tisztségről, és a tagságát is befagyasztotta a pártban.

Az akár fantompártnak is nevezhető Szocialisták Mozgalma szerint szimpatizánsaiak, és mások is aláírásukkal igazolják, hogy nem értenek egyet az amerikai adminisztrációval, amely “szégyenletes döntésével” nem csak Vulint, hanem Szerbiát és a szerb népet célozta meg.

Vulin tehát országos és nemzeti ügy lett!

állami ösztöndíj

ALÁÍRÁSRA VÁRAKOZNAK: A szerbiai ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) szerint hihetetlen, hogy a szerb kormány mennyire nem tudja leplezni maffia jellegét és felépítését (Forrás: 021.rs)

A mozgalom közlése szerint az amerikaiak abból a politikai meggondolásból vezettek be szankciókat ellene, mert határozottan kiáll az összes szerb egysége és politikai egyesítése mellett, mert nem akarja, hogy Szerbia feladja Koszovót, és magára hagyja a Boszniai Szerb Köztársaságot, valamint mert nem akarja, hogy Szerbia büntető intézkedéseket vezessen be Oroszország ellen, amelyhez több évszázados barátság fűzi.

A párt szerint az amerikaiak Vulin ellen azért vezettek be szankciókat, mert az Egyesült Államoknak semmiképpen sem felel meg az önálló és független Szerbia, ezt követően pedig az sem kizárt, hogy Vulinból netalán szabadságharcost kreálnak, a Szocialisták Mozgalma ugyanis azzal fenyegetőzött, vagyis azt helyezte kilátásba, hogy az aláírásgyűjtést az egész országra kiterjesztik.

Aláírásgyűjtés Knindzsisztánban

Újvidék egy tipikus balkáni telepesváros, 1921-ben csak harminckilencezer lakosa volt. Akkortájt három nyelvű település volt, alig élt ott több szerb, mint magyar, de jelentős számban lakták németek és szlovákok is. Szinte mindenki beszélt szerbül, magyarul és németül.

A város történelmére rányomta a bélyegét a magyar hadsereg által 1942-ben végrehajtott vérontás, a Hideg napokként ismertté vált gyalázat főleg a szerb és a zsidó lakosság ellen irányult.

A második világháborút követően a több hullámban történő betelepítés következtében a lakosság száma ma már megközelíti a négyszázezret, a magyarok lélekszáma ugyanakkor tízezer alá esett, kevesebb, mint 1921-ben volt.

A kilencvenes évek háborúit követően sok telepes érkezett a horvátországi területekről, főleg Knin környékéről, innen származtatható a Knindzsisztán elnevezés.

Az együttélésben más vidékeken sem jeleskedő telepesek jelenléte arra utal, hogy a város tele van szerb szélsőségesekkel, Aleksandar Vučić szerb elnök korábbi pártjának, a szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Pártnak az egyik bázisa volt.

Részben talán ezzel magyarázható, hogy az emberek sort állnak Újvidéken, hogy támogatásukról biztosítsanak egy olyan politikust, aki a nacionalizmust erősen bal oldalról közelíti meg, és aki a “szerb világ” gondolatának szülőatyja.

A szerb internet népe számos kommentárt fűzött az eseményhez, egyesek szerint a hatóságok fizetik a sorban állást, mások szerint viszont nem fizetik, hanem kényszerítik őket, amihez jól illik a sokadik megjegyzés, hogy végsősoron mire való a botokból, vagyis az internetes trollokból álló virtuális, és nem csak virtuális hadsereg.

Megint más vélemények szerint az aláírók nem is újvidékiek, csak utaztattál őket Knindzsisztánba, és nem is a Szocialisták Mozgalmának nevezett fantompárt, hanem a Szerb Haladó Párt katonái, akik most vidéki, illetve újvidéki munkát vállalnak, függetlenül attól, hogy ezt a rabszolgamunkát negyven fokos hőségben végzik.

Egyetlen logikus kérdés maradt már csak ezzel az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban, hogy vajon a petíciót, vagy Isten tudja mit, végül kinek adják át, Vulinnak vagy Vučićnak, az amerikai vagy az orosz nagykövetnek, netalán magának Putyinnak vagy az amerikai elnöknek?

állami ösztöndíj

BELGRÁDBAN TANULHATNAK: Aleksandar Vulin szerbiai állami ösztöndíjjal jutalmazza a gyűlöletkeltést (Forrás: Screenshot)

Vulin ösztöndíjjal szít

Mindeközben szerbiai állami ösztöndíjhoz jutott két szarajevói (szerb) egyetemista lány, akik a srebrenicai népírtás kapcsán magasztalták Ratko Mladić tábornokot, és ennek örömére Kelet-Szarajevóban, vagyis a város szerb részében sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen elmondták, hogy Aleksandar Vulin meghívására a BIA akadémiáján folytatják a tanulmányaikat.

Valentina Vujičić és Slađana Todić azzal került a bosznia-hercegovinai médiajelentések homlokterébe, hogy a srebrenicai népirtás 28. évfordulóján éltette Mladić tábornokot, aki akkor a boszniai szerb hadsereg vezérkari főnöke volt, és személyesen is feltűnt a hollandok által korábban ellenőrzött potočari táborban, ahonnan a gyilkos művelet kiindult.

Egyikük azt írta az interneten, hogy a szerb katonatiszt “halhatatlanságra ítéltetett”, majd tegezésbe menve át azt üzente neki, hogy a szerbek “hőse volt és marad”.

állami ösztöndíj

Mladić tábornok egy bosnyák gyerekkel beszélget a potočari táborban, ahol a holland békefenntartók tartózkodtak, Srebrenica közelében (Forrás: Twitter)

A két szerb lány a Szarajevói Egyetem kriminológiai és biztonságtudományi karának hallgatója volt, egyikük, Slađana Todić, a Mladić tábornok éltetését kifogásoló egyik bosnyák diáktársának azt mondta, hogy “le kellett volna benneteket mind mészárolni, kopjál le”!

A szarajevói kantonális rendőrség az esettel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a bosznia-hercegovinai ügyészség véleménye szerint az esetet bűncselekménynek tekintik nemzeti, faji és vallási gyűlölet, megosztás és türelmetlenség szítása miatt.

A szerbek ugyanakkor az általuk uralt Kelet-Szarajevóban sajtótájékoztatót tartottak a két lány “tiszteletére”, amelyen Nedeljko Elek, a Sarajevo-Gas kelet-szarajevói igazgatója örömmel jelentette be, hogy Valentina és Slađana a tanulmányait Belgrádban folytatja, reméli azonban, hogy az egyetem elvégzését követően visszatérnek a boszniai Szerb Köztársaságba.

Elek elmondta, hogy a két lány szerb állami ösztöndíjas lesz, és diákotthonban kapnak szállást, a fennmaradó költségeket pedig a Sarajevo-gas állja, és egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy a tanulmányaik befejezését követően a két lány visszatér, hogy a boszniai Szerb Köztársaság biztonsági szolgálatában dolgozzon.

A hab a tortán, hogy nem Vulin ajánlata volt az egyetlen, jelentkezett egy másik megszankcionált személy is, Milorad Dodik ugyanis felajánlotta a két szerb lánynak, hogy a tanulmányaikat Banja Lukában folytassák.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A NATO újabb katonákat küld Koszovóba az újonnan kialakult helyzet miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

NATO
A NATO gyorsan teljesíti a szerb követeléseket, és újabb katonákat küld Koszovóba, amíg a szerbek nem gondolják meg teljesen magukat (Forrás: KFOR)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A NATO tanácsa jóváhagyta, hogy a jelenlegi helyzet miatt további erők menjenek Koszovóba. A tanács arra emlékeztetett, hogy májusban – az erőszakba torkolló zvečani eseményeket követően – növelték a KFOR-erők jelenlétét, most pedig jóváhagyták további erők átvezénylését Koszovóba. Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy hány katonát vezényelnek Koszovóba, és hogy melyik országokból.

A NATO teljesíti a szerbek kívánságát

Az ülésen a szövetség tagjai mély aggodalmukat fejezték ki a Koszovó északi részén növekvő feszültség miatt, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára talán ezért állapította meg, hogy a KFOR-misszió látható és aktív jelenlétet kíván fenntartani Koszovó egész területén.

Mindez azt követően hangzott el, hogy az utóbbi napokban a szerb illetékesek több kifogásolni valót is találtak a KFOR tevékenységében, a legutóbbi tragikus eseményekkel kapcsolatban pedig élesen bírálták a nemzetközi haderőt, hogy tétlen szemlélő volt, és nem vállalt aktívabb szerepet az erőszak megfékezésében.

A szervezet közleménye szerint a NATO mindig megtesz minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy fenntartsa a biztonságos környezetet és a szabad mozgást minden Koszovóban élő ember számára.

A NATO megjegyezte, hogy ezt elfogulatlanul, és az ENSZ által biztosított mandátummal összhangban teszi.

NATO

Magyar zászlóbontás a NATO-ban, középen Angelo Michele Ristuccia vezérőrnagy, a KFOR jelenlegi parancsnoka. Egyébként a KFOR Facebook-oldalán szinte minden bejegyzés végén ott szerepel, hogy a KFOR továbbra is teljes mértékben az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 1999. évi 1244. számú határozatán alapuló mandátumának napi végrehajtására összpontosít, hogy biztonságos környezetet teremtsen és szabad mozgást biztosítson Koszovóban minden ott élő ember számára.(Forrás: Facebook, NATO)

A NATO belenyúl a KFOR-ba

A közlemény arra is kitér, hogy minden intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy a KFOR parancsnoka rendelkezzen minden szükséges erőforrással és rugalmas viszonyulással ahhoz, hogy a misszió teljesítse megbízatását.

Azt is közölték, hogy a katonai szövetség kész további változtatásokat végrehajtani a KFOR összetételében, az igényeknek megfelelően.

Ezt követte az a mantra, hogy a KFOR továbbra is szorosan együttműködik az összes érintett belgrádi és pristinai szereplővel, továbbá az EULEX misszióval, az EBESZ-szel, az UNMIK-kal és a diplomáciai közösséggel.

A katonai szervezet egyúttal felszólított minden érintettet, hogy haladéktalanul lépjenek fel a deeszkaláció érdekében, és egyben felkérte Belgrádot és Pristinát, hogy továbbra is vegyenek részt az EU közvetítésével folyó párbeszédben, mert ez az egyetlen lehetséges módja a fontos kérdések rendezésének, illetve az olyan megoldások elérésének, amelyek tiszteletben tartják valamennyi közösség jogait.

A NATO szerint ez a kulcsa Koszovó állandó biztonságának és a térség stabilitásának.

A vasárnapi eseményeket követően a szerb vezetés, köztük a szerb elnök is azt követelte, hogy a KFOR váltsa fel a koszovói rendőröket az északi területek ellenőrzésében, a szerb elnök azonban egy-két nappal később meggondolta magát, és ismételten a Szerb Községek Közösségének létrahozását helyezte előtérbe, mert azáltal a szerb területek a helyi szerb rendőrök ellenőrzése alá kerülnének.

Így lett a hét elején még a KFOR kivezénylésére vonatkozó prioritásból másodlagos opció, ami persze nem akadályozza a szerb vezetést abban, hogy egyelőre mindkét lehetőséget benne hagyja a köztudatban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava