Connect with us

Szerbia

Szerbia megkezdte a fegyverek felhalmozását, állítólag nem készül háborúra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fegyverek Vučević
Miloš Vučević szerb védelmi miniszter vészjósló nyilatkozatot ad a szerbiai állami hírügynökségnek (Forrás: Tanjug)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Miloš Vučević szerb védelmi miniszter és a Szerb Haladó Párt május végén megválasztott vezetője bejelentette, hogy Szerbia a következő 30 napban felfüggeszti a fegyverexportot. Aleksandar Vučić szerb elnök nemrég jelezte hogy, felkéri a kormányt a hazai gyárakban előállított fegyverek és katonai felszerelések exportjának leállítására. Vučević a bejelentés alkalmával hangsúlyozta, hogy ez nem jelent háborút, de a döntés meghosszabbítható.

A sarokba szorítottság érzése

Aleksandar Vučić szerb elnök július hatodikán a nemzethez intézett beszédében közölte, hogy az ország önhibáján kívül az eddigi legnehezebb helyzetbe került.

Szerinte a problémákat nem a felelősség és a béke utáni vágy hiánya okozza, hanem azok a pristinai akciók, amelyekkel a koszovói albán vezetés “csendes etnikai tisztogatást” hajt végre Koszovóban.

Vučić bejelentette azt is, hogy a koszovói helyzet miatt beszélgetést kezdeményez Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

Szerinte Szerbia mindent megtett a koszovói helyzet enyhítésére, miközben Koszovóban jól szervezett „pogrom, üldöztetés és etnikai tisztogatás” folyik, amelyet támogat a nemzetközi közösség” egy része.

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a szerb elnök neveket nem említett, de feltehetően nem Oroszországra vagy Kínára gondolt, vagyis a feszültség növelése érdekében ezúttal is az általunk “bújtatott alanynak” nevezett grammatikai fogalmat használta.

fegyverek Vucevic

– Túl sok a feszültség bennem – mondta a szerb elnök, majd néhány másodpercig így relaxált a Pink Televíziónak adott interjú során

A Pink Televíziónak adott “rapszodikus” elnöki interjú is azt jelzi, hogy elfogyni látszik Vučić türelme, miután saját bevallása szerint még nem kapott időpontot Stoltenbergtől, viszont annak a reményének adott hangot, hogy napokon belül sor kerül a találkozóra.

A jelek szerint a szerb elnöknek nem tesz jót a nagy meleg, mert ugyanaz a pszichózis lett úrrá rajta, mint tavaly augusztus elején, mivel hogy most ugyanúgy azt állította, hogy a dolgok kicsúsztak az ellenőrzés alól, és hogy Szerbiát “sarokba szorították”.

A “sarokba szorítottság érzése” már előkerült a tavaly augusztus 5-én tartott, sebtében összeeszkábált újvidéki nagygyűlésen, amikor az 1995-ös horvát Vihar hadművelet áldozatairól emlékeztek meg.

– Minden nap támadják Szerbiát, minden nap támadják a szerb népet, és ebből soha nem elég, bármennyire is hallgatunk, soha nem hallgatunk eléggé. Bármennyire is könyörgünk a békért, nem könyörgünk annyira, amennyire ők szeretnék, hogy térdepeljünk, és még hangosabban könyörögjünk nekik, mert nekünk szerbeknek a réven és a vámon is fizetnünk kell, mert minket a végsőkig meg akarnak alázni

– mondta tavaly a szerb elnök, aki ezt követően tért rá arra, hogy az utóbbi tíz év legnehezebb időszakát élte át, mert a szakadék széléig kergették, a sarokba szorították.

Miután nem vagyok pszichológus, nem tudom értékelni ezeket a viselkedési formákat, és ennek okán semmiféle következtetést nem szeretnék levonni, csak a szinte azonos szimptómákra hívnám fel a figyelmet.

Vészjósló bejelentés

A fegyverek exporttilalmát nem a hadsereg főparancsnokának számító szerb elnök jelentette be, ezzel a feladattal kedvenc “Kisfarkasát”, Miloš Vučević védelmi miniszter bízta meg, akit nemrég ültetett a maga helyére a Szerb Haladó Párt élén.

Vučević ezúttal nem a sokadik szerbiai televíziónak nyilatkozott, hanem a Tanjug állami hírügynökség készített vele egy “vészjósló” videót, ami által a felvétel minden televízió és egyéb média számára elérhetővé vált, vagyis pillanatok alatt jutott el az ország lakosságához.

A videó elején Miloš Vučević közölte, hogy a szerb kormány Aleksandar Vučić szerb elnök főparancsnok javaslatára határozatot fogadott el a fegyverexport harminc napos felfüggesztéséről.

Mielőtt továbblépnénk, rakjuk a dolgokat időrendi sorrendbe!

Az elnöki interjú este kilenc órakor kezdődött a kormányzati politikusok fészkének számító Pink Televízióban, vagyis Aleksandar Vučić az interjú első percétől kezdve tudatában volt annak, hogy kiadta a rendeletet, vagy szebben fogalmazva, javasolta a kormánynak a fegyverexport egy hónapos felfüggesztését.

Ennek ellenére egyetlen szóval sem említette a tilalom bevezetését, úgy beszélt Koszovóról és a Koszovóval kapcsolatos eseményekről, hogy elhallgatta a védelmi miniszter által pénteken bejelentett tényt, amivel már akkor tisztában volt.

Merthogy aligha hihető, hogy a stúdiót elhagyó államfő nem sokkal este tizenegy óra előtt tett javaslatot a fegyverexport bevezetésére, és a kormány még éjfél előtt meghozta a döntését.

– Megerősíthetem, hogy a szerb kormány tegnapi ülésén elfogadta a köztársasági elnöknek, mint a hadsereg főparancsnokának a határozatát, és a következőharminc napra beszüntette az itthoni hadiipari (védelmiipari) cégek által előállított fegyverek és katonai felszerelések exportját

– jelentette be a szerb védelmi miniszter a szerb nemzeti hírügynökség által, és egyúttal közölte, hogy a szerb hadsereg prioritást élvez.

Vučević szerint minden leszállításra kerül, amire a hadseregnek szüksége van, és ezzel tovább erősítik a szerb állam, illetve hadsereg védelmi kapacitásait.

– Ez nem jelenti azt, hogy Szerbia háborúba indul, vagy hogy a háború szellemét ébresztgeti, de alaposan felmérjük a biztonsági kockázatokat és kihívásokat

– mondta a szerb védelmi miniszter, aki szerint figyelemmel kísérik az eseményeket, és ennek alapján kormányoznak. Vučević úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben a kereskedelmi szempontok nem élvezhetnek prioritásokat a “haza védelme előtt”.

A szerb elnököt szolgai módon követő Vučević szerint nincsenek megalomániás tervek, és nem törekszenek semmi olyasmire, ami nincs összhangban a hadsereg stratégiai terveivel, csak megerősítik a kapacitásokat, ami jelenthet bármit, és annak az ellenkezőjét is.

A szerb védelmi miniszter nem zárta ki, hogy az egyhónapos tilalom lejárását követően meghosszabbítják a rendeletet, vagy visszatérnek a jelenlegi üzletmenethez.

Közben azonban már lehet, hogy fényezik a harci kürtöket, csak még nem jelentették be.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava