Connect with us

Szerbia

ÚJ GULAG: 25 évet kapott egy orosz ellenzéki, akit a szerb belügy is figyelt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az ellenzéki Vlagyimir Kara-Murza már a börtönből írta a fenti cikket 2022 októberében
"Putyin Oroszországában az eltérő vélemény már hazaárulás" - Vlagyimir Kara-Murza már a börtönből írta a fenti cikket 2022 októberében (Forrás: Washington Post)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Hazaárulás vádjával 25 év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság Vlagyimir Kara- Murza orosz ellenzéki politikust, a Washington Post kommentátorát, amiért bírálta Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Kara- Murzát 2021 májusában a szerb hatóságok is lehallgatták belgrádi tartózkodása idején, és egy orosz ügyvéd szerit ennek alapján tartóztatták le a hazájában. Egyes feltételezések szerint Aleksandar Vulin volt szerb belügyminiszter, jelenlegi titkosszolgálati vezető is beárulta az orosz ellenzéki politikust Nyikolaj Patrusevnek, az orosz biztonsági tanács titkárának, akivel személyesen többször is találkozott.

Az eddigi legkeményebb büntetés

A szólásszabadság, illetve a moszkvai kormánytól eltérő álláspontot megfogalmazók elleni drákói fellépés közepette Oroszországban meghozták az eddigi legkeményebb ítéletet, amelyet maga az elítélt „alaptalannak, törvénytelennek és politikai indíttatásúnak” minősített.

A Washington Post beszámolója szerint a Kara- Murza elleni zárt tárgyalás még inkább rávilágított arra, hogy Oroszország az elszigetelődés útjára lépett, az orosz elnök ugyanis figyelmen kívül hagyja az oroszországi emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatos nyugati kritikákat, és brutálisan megsemmisíti az orosz demokráciapárti ellenzék minden maradványát.

– Az én esetem az első olyan ügy a posztszovjet Oroszországban, amikor a hatóságok nyilvános bírálatát hivatalosan hazaárulásnak minősítették

– írta Kara- Murza a Washington Postban októberben megjelent cikkében, amelyben megjegyezte, hogy “azok vádolták meg őt hazaárulással, akik tönkreteszik Oroszország jövőjét, besározzák a hírnevét és veszélyeztetik a világban elfoglalt pozícióit”.

A Vlagyimir Putyint nyíltan kritizáló, most elítélt ellenzéki politikus az utolsó szó jogán dacosan elutasította az ellene felhozott vádakat, és kitartott azon meggyőződése mellett, hogy politikai nézetei miatt került börtönbe.

A bíróság előtt tett nyilatkozata szerint az ellene indított per a harmincas évekbe, a sztálini politikai elnyomás korszakába vetette vissza Oroszországot.

– Azért vagyok itt, mert felemeltem a hangomat az ukrajnai háború ellen, és mert sok éve küzdök Putyin diktatúrája ellen. Nemhogy nem bántam meg mindezt, hanem büszke is vagyok rá

– mondta Kara- Murza, aki nem volt hajlandó felmentésért folyamodni, amit követően a maximális 25 éves börtönbüntetést szabták ki rá.

Mivel vádolták?

Az orosz ellenzéki politikust tavaly áprilisban tartóztatták le azzal a váddal, hogy hamis információkat terjesztett az Egyesült Államokban az arizonai törvényhozók előtt tartott beszédében, amelyben elítélte az ukrajnai orosz katonai akciókat.

Nem sokkal később azzal is a vádakat tartalmazó listára került, hogy együttműködött egy nem kormányzati jogvédő szervezettel, a Szabad Oroszország Alapítvánnyal, amelyet a Kreml nemkívánatos szervezetnek minősített.

Októberben az orosz hatóságok hazaárulássá súlyosbították a Kara- Murza elleni vádakat a külföldön tartott háborúellenes beszédeivel kapcsolatban, ezek sorába tartozhatnak belgrádi megnyilvánulásai is.

Vulin is megfigyelte

Kara- Murza a belgrádi Nova napilapnak még a letartóztatása előtt adott interjújában azt állította, hogy Aleksandar Vulin volt szerb belügyminiszter átadta Moszkvának azoknak a lehallgatott beszélgetéseinek az átiratát, amelyeket a szerb fővárosban folytatott.

A boldogságban úszó Vulin élvezi Nyikolaj Patrusev bizalmát

A boldogságban úszó Vulin élvezi Nyikolaj Patrusev bizalmát

Vulin érdemei elismerései mellett most a szerb Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) polgári titkosszolgálatot vezeti, így továbbra is hasznot hajthat Oroszországnak.

Az orosz ellenzéki politikus arra is kitért, hogy őt és kollégáit folyamatos megfigyelés alatt tartották a szerb fővárosban.

Vulin, akit a BALK-on néha Sándor 2-nek nevezünk, a maga sajátos stílusában kommentálta a kijelentést.

– Minden bolondnak lehet saját véleménye, ahogy bármely kém kiadhatja magát humanitárius vagy bármilyen más aktivistának

– mondta Aleksandar Vulin, aki a “szerb világ” és Sándor 1, azaz Aleksandar Vučić szerb elnök odaadó híve.

– Nem tudom, Vlagyimir Kara- Murza orosz ellenzéki politikus melyik kategóriába tartozik, de azt tudom, hogy egy hazudozó, akinek a szerb és az orosz bíróságok előtt kell majd számot adnia a hazugságairól, ezért, ahol csak tudom, bíróság elé citálom, hogy tudtára adjam az igazságot

– tette hozzá Vulin a pozíciójához illő arroganciával.

Ki az a Kara- Murza?

Vlagyimir Vlagyimirovics Kara- Murza az orosz ellenzék felső köreihez tartozik, a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov pártfogoltja, és a svájci, majd angliai száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország (Open Russia) alelnöke, 2012-ben beválasztották az orosz ellenzék koordinációs tanácsába.

Újságíró családból származik, londoni tudósítóként számos orosz sajtóterméknek dolgozott, 1999-ben tűnt fel a politikában, mint Borisz Nyemcov tanácsadója.

Kara- Murza régóta támogatja az Egyesült Államokban, Nagy- Britanniában és más nyugati országokban elfogadott úgynevezett Magnyitszkij-törvényt, amely lehetővé teszi az emberi jogi visszaélésekért felelős orosz politikusok elleni szankciókat.

A Kara- Murza ellen eljáró Szergej Podoprigorov orosz ügyvédet az Egyesült Államok és Nagy- Britannia szankciókkal sújtotta az orosz politikusok által elkövetett hatalmas csalásokat felfedő Szergej Magnyickij bebörtönzésében (és ezáltal halálában) játszott szerepe miatt.

Egyáltalán nem zárható ki, hogy a Podoprigorovval szembeni nyugati vádak listája is bővül.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava