Connect with us

Szerbia

ÚJ GULAG: 25 évet kapott egy orosz ellenzéki, akit a szerb belügy is figyelt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az ellenzéki Vlagyimir Kara-Murza már a börtönből írta a fenti cikket 2022 októberében
"Putyin Oroszországában az eltérő vélemény már hazaárulás" - Vlagyimir Kara-Murza már a börtönből írta a fenti cikket 2022 októberében (Forrás: Washington Post)
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Hazaárulás vádjával 25 év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság Vlagyimir Kara- Murza orosz ellenzéki politikust, a Washington Post kommentátorát, amiért bírálta Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Kara- Murzát 2021 májusában a szerb hatóságok is lehallgatták belgrádi tartózkodása idején, és egy orosz ügyvéd szerit ennek alapján tartóztatták le a hazájában. Egyes feltételezések szerint Aleksandar Vulin volt szerb belügyminiszter, jelenlegi titkosszolgálati vezető is beárulta az orosz ellenzéki politikust Nyikolaj Patrusevnek, az orosz biztonsági tanács titkárának, akivel személyesen többször is találkozott.

Az eddigi legkeményebb büntetés

A szólásszabadság, illetve a moszkvai kormánytól eltérő álláspontot megfogalmazók elleni drákói fellépés közepette Oroszországban meghozták az eddigi legkeményebb ítéletet, amelyet maga az elítélt „alaptalannak, törvénytelennek és politikai indíttatásúnak” minősített.

A Washington Post beszámolója szerint a Kara- Murza elleni zárt tárgyalás még inkább rávilágított arra, hogy Oroszország az elszigetelődés útjára lépett, az orosz elnök ugyanis figyelmen kívül hagyja az oroszországi emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatos nyugati kritikákat, és brutálisan megsemmisíti az orosz demokráciapárti ellenzék minden maradványát.

– Az én esetem az első olyan ügy a posztszovjet Oroszországban, amikor a hatóságok nyilvános bírálatát hivatalosan hazaárulásnak minősítették

– írta Kara- Murza a Washington Postban októberben megjelent cikkében, amelyben megjegyezte, hogy “azok vádolták meg őt hazaárulással, akik tönkreteszik Oroszország jövőjét, besározzák a hírnevét és veszélyeztetik a világban elfoglalt pozícióit”.

A Vlagyimir Putyint nyíltan kritizáló, most elítélt ellenzéki politikus az utolsó szó jogán dacosan elutasította az ellene felhozott vádakat, és kitartott azon meggyőződése mellett, hogy politikai nézetei miatt került börtönbe.

A bíróság előtt tett nyilatkozata szerint az ellene indított per a harmincas évekbe, a sztálini politikai elnyomás korszakába vetette vissza Oroszországot.

– Azért vagyok itt, mert felemeltem a hangomat az ukrajnai háború ellen, és mert sok éve küzdök Putyin diktatúrája ellen. Nemhogy nem bántam meg mindezt, hanem büszke is vagyok rá

– mondta Kara- Murza, aki nem volt hajlandó felmentésért folyamodni, amit követően a maximális 25 éves börtönbüntetést szabták ki rá.

Mivel vádolták?

Az orosz ellenzéki politikust tavaly áprilisban tartóztatták le azzal a váddal, hogy hamis információkat terjesztett az Egyesült Államokban az arizonai törvényhozók előtt tartott beszédében, amelyben elítélte az ukrajnai orosz katonai akciókat.

Nem sokkal később azzal is a vádakat tartalmazó listára került, hogy együttműködött egy nem kormányzati jogvédő szervezettel, a Szabad Oroszország Alapítvánnyal, amelyet a Kreml nemkívánatos szervezetnek minősített.

Októberben az orosz hatóságok hazaárulássá súlyosbították a Kara- Murza elleni vádakat a külföldön tartott háborúellenes beszédeivel kapcsolatban, ezek sorába tartozhatnak belgrádi megnyilvánulásai is.

Vulin is megfigyelte

Kara- Murza a belgrádi Nova napilapnak még a letartóztatása előtt adott interjújában azt állította, hogy Aleksandar Vulin volt szerb belügyminiszter átadta Moszkvának azoknak a lehallgatott beszélgetéseinek az átiratát, amelyeket a szerb fővárosban folytatott.

A boldogságban úszó Vulin élvezi Nyikolaj Patrusev bizalmát

A boldogságban úszó Vulin élvezi Nyikolaj Patrusev bizalmát

Vulin érdemei elismerései mellett most a szerb Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) polgári titkosszolgálatot vezeti, így továbbra is hasznot hajthat Oroszországnak.

Az orosz ellenzéki politikus arra is kitért, hogy őt és kollégáit folyamatos megfigyelés alatt tartották a szerb fővárosban.

Vulin, akit a BALK-on néha Sándor 2-nek nevezünk, a maga sajátos stílusában kommentálta a kijelentést.

– Minden bolondnak lehet saját véleménye, ahogy bármely kém kiadhatja magát humanitárius vagy bármilyen más aktivistának

– mondta Aleksandar Vulin, aki a “szerb világ” és Sándor 1, azaz Aleksandar Vučić szerb elnök odaadó híve.

– Nem tudom, Vlagyimir Kara- Murza orosz ellenzéki politikus melyik kategóriába tartozik, de azt tudom, hogy egy hazudozó, akinek a szerb és az orosz bíróságok előtt kell majd számot adnia a hazugságairól, ezért, ahol csak tudom, bíróság elé citálom, hogy tudtára adjam az igazságot

– tette hozzá Vulin a pozíciójához illő arroganciával.

Ki az a Kara- Murza?

Vlagyimir Vlagyimirovics Kara- Murza az orosz ellenzék felső köreihez tartozik, a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov pártfogoltja, és a svájci, majd angliai száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország (Open Russia) alelnöke, 2012-ben beválasztották az orosz ellenzék koordinációs tanácsába.

Újságíró családból származik, londoni tudósítóként számos orosz sajtóterméknek dolgozott, 1999-ben tűnt fel a politikában, mint Borisz Nyemcov tanácsadója.

Kara- Murza régóta támogatja az Egyesült Államokban, Nagy- Britanniában és más nyugati országokban elfogadott úgynevezett Magnyitszkij-törvényt, amely lehetővé teszi az emberi jogi visszaélésekért felelős orosz politikusok elleni szankciókat.

A Kara- Murza ellen eljáró Szergej Podoprigorov orosz ügyvédet az Egyesült Államok és Nagy- Britannia szankciókkal sújtotta az orosz politikusok által elkövetett hatalmas csalásokat felfedő Szergej Magnyickij bebörtönzésében (és ezáltal halálában) játszott szerepe miatt.

Egyáltalán nem zárható ki, hogy a Podoprigorovval szembeni nyugati vádak listája is bővül.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava