Connect with us

Egyesült Államok

Növelik a NATO-erőket Boszniában és Koszovóban, nehézfegyvereket is telepítenek a térségbe

Egy amerikai katonai parancsnok szerint a múlt héten lényegesen nagyobb volt a feszültség, mint korábban, ezért az amerikaiak célzott adatgyűjtésbe kezdtek. Ennek a része lehet, hogy egy francia gép a napokban Koszovó légteréből figyelte a szerbiai hadmozdulatokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Jelentősen fokozzák a NATO-erők jelenlétét és tevékenységét a Nyugat-Balkán térségében, válaszul a szerb fenyegetésekre
Cavoli tábornok meghallgatását követően - illetve szinte már azzal egyidőben - a NATO fokozta jelenlétét és tevékenységét a Nyugat-Balkán térségében válaszul a szerb fenyegetésekre (Forrás: Screenshot, Pentagon)
A cikk meghallgatása

Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka (SACEUR) és az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai (USEUCOM) parancsnoka az amerikai kongresszusban azt mondta, hogy “vannak olyan dolgok Európában, amelyek nem tesznek jót az USA nemzeti érdekeinek, és ezek nem függetlenek az ukrajnai háborútól”. Cavoli ezért jelezte, hogy az elkövetkező időkben katonákat és nehézfegyvereket küldenek Bosznia-Hercegovinába és Koszovóba, ami elsősorban a koszovói (KFOR) és a bosznia-hercegovinai (EUFOR Altea Mission) misszión belül telepített erőkre vonatkozik. Az amerikai tábornok megjegyezte, hogy a KFOR teljes körű felülvizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy “nem csak több erőre van szükség, hanem erősebb erőkre”, ezért nehézfegyverzetet is telepítenek a térségbe.

Az Egyesült Államok vezető szerepe

A magyar sajtóban csak fragmentumok jelentek meg Christopher Cavoli meghallgatásából, amely a fegyveres erőkkel foglalkozó kongresszusi bizottság előtt hangzott el pontosan egy héttel ezelőtt. A beszámoló 25 oldalas írásos változata az amerikai kongresszus honlapján is megjelent, de a magyar média harmadik forrásokra hivatkozott, amikor egy 10-15 soros hírben letudta a témát.

Pedig a NATO- és az Egyesült Államok európai erőinek főparancsnokáról van szó, aki úgy látja, hogy nem éppen kielégítő a helyzet sem Ukrajnában, sem a Balkánon, az egyik helyen az oroszok 10:1 arányban vezetnek, a másik helyen pedig most a legrosszabb a helyzet a NATO 1999-ben történt légicsapásai óta.

Az európai katonai mozgásokat felügyelő legmagasabb amerikai tábornok arra figyelmeztette az amerikai törvényhozókat, hogy az ukrajnai háború döntő pillanathoz érkezett, és Oroszország várhatóan heteken belül 10:1-es előnyre tesz szert a tüzérségi lövedékek tekintetében, hacsak az Egyesült Államok nem hagy jóvá további katonai támogatást a kijevi kormánynak.

Cavoli szerint “a pillanat súlyosságát nem lehet túlbecsülni”, Ukrajnának elfogynak a tüzérségi lövedékei és a légvédelmi lőszerei további amerikai támogatás nélkül.

– Az az oldal veszít, amelyik nem tud visszalőni. Nagyon nagy a tét

– mondta Cavoli, aki szerint további segítséget kell nyújtani Ukrajnának, ha meg akarják állítani Oroszország harctéri előrenyomulását.

Cavoli megjegyezte, hogy az európai szövetségesek tettek ugyan előrelépéseket saját biztonságuk megerősítése érdekében, az Egyesült Államok vezető szerepére azonban szükség van.

Romlott a helyzet a Balkánon

A Balkán fontosságát jelzi, hogy az amerikai bizottsági megnyilvánulásról készült kongresszusi beszámoló a harmadik helyre teszi a Balkánt Oroszország és Kína után, és más válsággócok előtt, beleértve ebbe Gázát is.

Az írásos beszámolóban azzal kezdődik a Nyugat-Balkánról szóló fejezet, hogy az elmúlt években a térség helyzete egyre feszültebbé vált, mert a belső politikai és társadalmi kérdések megoldására irányuló tárgyalások nem haladtak előre, amihez hozzájárult, hogy Oroszország rosszindulatú befolyásra törekszik és gerjeszti a feszültséget a térségben.

– A koszovói rendőrség ellen végrehajtott tavaly őszi támadás és a szerb csapatok felvonulása az észak-koszovói határon jól szemléltette az aggasztó mértékű instabilitást a régióban, amely a balkáni háborúk 1999-es befejezése óta a legnagyobb államközi erőszakos cselekményt jelentette

– fogalmazta meg a véleményét Christopher Cavoli tábornok, aki arra emlékeztetett, hogy a NATO ezt követően brit és román katonákat küldött a térségbe a koszovói békefenntartó misszió megerősítésére.

Az amerikai tábornok jelezte, hogy a katonai szövetség emellett újraértékeli a koszovói békefenntartásban résztvevő haderejének küldetését, hogy válaszoljon a fenyegetésekkel teli új környezetre.

Az írásos változat szerint a NATO európai erőinek parancsnoka itt rátért arra, hogy a Bosznia-Hercegovinában tapasztalható etnikai feszültségek is képesek eszkalálni és destabilizálni a nyugat-balkáni régiót, a bűnbakot ebben az esetben is Oroszországban találta meg.

Cavoli tábornok szerint Oroszország a bosnyák, szerb és horvát etnikum közötti feszültségkeltéssel szeretné meggyengíteni és megakadályozni Bosznia-Hercegovina mélyebb kapcsolatainak kialakulását az Európai Unióval és a NATO-val.

Szerinte az etno-nacionalista politika megakadályozza Bosznia-Hercegovinát abban, hogy végrehajtsa azokat a nagyon szükséges politikai, jogi és gazdasági reformokat, amelyek előmozdítanák az ország euroatlanti integrációját.

Az amerikai tábornok megjegyezte, hogy Bosznia-Hercegovina szerb többségű entitása, a Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) arra törekszik, hogy meggyengítse a központi állami hatóságokat, valamint az EU-val és a NATO-val fenntartott kapcsolatokat, miközben szorosan együttműködik Oroszországgal.

Az írott beszámoló szerint Cavoli végül megemlítette az aktív orosz befolyásszerző műveleteket Észak-Macedóniában, Montenegróban és más nyugat-balkáni országban, amelyek továbbra is kihívást jelentenek a szövetség egységére, és veszélyeztetik az általános stabilitást a régióban.

Szerinte az Oroszország által terjesztett narratívák szítják az etnikumok közötti feszültségeket, és csökkentik a jogállamiság és általában a demokrácia támogatottságát.

Az amerikai tábornok azzal zárta a Balkánnal kapcsolatos írásos fejtegetést, hogy Oroszország talán nincs egyedül, továbbra is nyitott kérdés ugyanis Szerbia szerepe ezekben a befolyásolási műveletekben, de az egyik sem jó a régiónak.

NATO-erők Boszniában és Koszovóban

Ez volt tehát a beszámoló írásos változata, ami nem teljesen egyezik meg azzal, ami elhangzott, vagyis nem tartalmaz jónéhány konkrétumot abból, ami élőszóban kimondásra került.

Cavoli fontosnak tartotta annak felismerését, hogy vannak olyan dolgok Európában, amelyek nem tesznek jót az USA nemzeti érdekeinek, mert csöppet sem függetlenek az ukrajnai háborútól, ezért első körben úgy döntöttek, hogy rendezik a sorokat a NATO tartalékerőit illetően.

Szavai szerint ez elsősorban a koszovói (KFOR) és a bosznia-hercegovinai (EUFOR Altea Mission) misszión belül telepített erőkre vonatkozik.

– A KFOR teljes körű felülvizsgálata után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem csak több erőre van szükség, hanem erősebb erőkre. Benne vagyunk a folyamatban, és a nemzetek meglehetősen nagylelkűek. Több nehézfelszerelést viszünk a térségbe, és még több embert

– tette hozzá Cavoli.

Az amerikai katonatiszt ezután kitért a NATO tartalék erőire az Altea EU-misszióban, és jelezte, hogy megszüntetik a kapcsolatot a bosznia-hercegovinai EU Altea-misszió és a KFOR-misszió tartalékos erői között, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy megosszák a stratégiai erőket ezen a területen, jelentsen ez bármit is.

A NATO európai erőinek főparancsnoka a meghallgatáson megjegyezte, hogy Franciaország különösen nagylelkű volt ebben a tekintetben, amiért köszönetet is mondott a franciáknak.

Cavoli megjegyezte, hogy Franciaország hadműveleti készültségbe helyezett egy zászlóaljat, amely – mint a BALK beszámolt róla – már meg is érkezett Bosznia-Hercegovinába, egészen pontosan Szarajevóba. Közben egy francia gép már a szerbiai-koszovói határ mentén repül, feltehetően a szerb erőket ellenőrzi a határon túl.

Egy francia katonai megfigyelő gép tevékenysége Koszovó légterében

Egy francia katonai megfigyelő gép tevékenysége Koszovó légterében (Forrás: X platform)

Az amerikai katonai parancsnok szerint a múlt héten lényegesen nagyobb volt a feszültség, mint korábban. Ezért a NATO/Egyesült Államok legalább két célzott küldetést indított az információgyűjtés fokozása érdekében, hogy jobban megértse, mi történik mindkét országban.

Utószó

A francia légierő gépe szerdán este fél kilenckor tért vissza a koszovói küldetésből a Zára (Zadar) melletti zemuniki repülőtérre, ami azt jelzi, hogy rendszeresített légi tevékenységről van szó a szerbiai határ mentén.

A francia gép megy haza Koszovóból

A francia gép “megy haza” Koszovóból április 17-én este, nem sokkal fél kilenc után (Screenshot, Flightradar)


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


12
A NATO az utóbbi egy évben ezerrel emeltek a Koszovóban állomásozó KFOR-erők létszámát

Miért kellett erősítést küldeni Koszovóba?


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország1 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékAz Egyesült Államok vezető szerepeRomlott a helyzet a BalkánonNATO-erők Boszniában és KoszovóbanUtószóMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava