Connect with us

Törökország

Erdoğan-Putyin találkozó Szocsiban: nagy várakozás, kevés eredmény

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Putyin Erdoğan Szocsi
Egymásra vannak utalva, de ki fordít előbb hátat a másiknak?
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Noha Törökországban akarta fogadni, végül Recep Tayyip Erdoğan török államfő látogatott Szocsiba, hogy Vlagyimir Putyinnal egyeztetve áttekintse egy több órás találkozó keretében a két ország közötti kapcsolatokat, és ami fő, megtárgyalják Oroszország lehetséges visszatérését a gabonamegállapodáshoz, amit július közepe óta nem újított meg. A tárgyalásoknak minden esetre megadta az alaphangot, hogy amíg a két vezető eszmecserét folytatott, Oroszország újabb támadásokat intézett a fekete-tengeri ukrán kikötők ellen.

Orosz-török, dwa bratanki

Jó hír: a török-orosz kapcsolatok szívélyes állapotban vannak. Mivel Törökország nem csatlakozott a szankciókhoz, ezáltal Oroszország számára felértékelődött, és a kereskedelmi számok tekintetében a Nyugat (egyik) kapuja lett. A két ország közötti kereskedelem értéke elérte a 62 milliárd dollárt, ami alatta marad a korábban meghatározott 100 milliárnak, de így is szép eredménynek tekinthető.

A háború előtti évekhez képest látványos növekedést lehet látni, ahogy azt is, hogy frissen alapított török cégek segítenek kijátszani a szankciókat, ezt természetesen az Egyesült Államok nehezményezi.

De nemcsak a kereskedelem virágzik, az orosz turisták is szép számmal érkeznek, az év első hét hónapjában 3,8 millió látogatott el az infláció miatt eleve olcsónak számító Kis-Ázsiába.

Ráadásul a mostani megbeszélésen is felmerült, hogy az oroszok támogatják a törökök abbéli törekvéseit, hogy regionális energiaelosztó-szerepre tegyenek szert, pontosabban a már meglévőt erősítsék – persze orosz gázzal.

Putyin Erdoğan Szocsi

TÖBBDIMENZIÓS EGYÜTTMŰKÖDÉS: Ma Szocsiban találkoztunk az orosz elnökkel, kedves barátommal, akivel szeretnénk tovább erősíteni a többdimenziós együttműködésünket. Ezt a török elnök írta az X-platformon.

A törököknek nagyon kell, de úgy tűnik, meg is kapják, amit akarnak: az oroszok pénzét.

A találkozón ráadásul Erdoğan személyesen is megköszönhette, hogy Putyin segítette a májusi választások idején: nemcsak az olyan gesztus értékű fordulatokkal, hogy bejelentkezett a Roszatom által épített dél-törökországi akkuyui atomerőmű első blokkjának megnyitójára online (a mostani találkozón áttekintették egy újabb erőmű építésének lehetőségét is), hanem lehetővé tette a török gázfizetések átütemezését, ami miatt a török állam ingyen adhatta májusban a gázt a kedves állampolgároknak. Senki nem volt hálátlan.

A választási kampányban ráadásul Erdoğan azt is bejelenthette, hogy a tavaly nyáron a közvetítésével és az ENSZ közbenjárásával kiharcolt ukrán-orosz kettős gabonaszállítási megállapodást Putyin újra meghosszabbította.

Volt némi elhidegülés

A választás meghozta a kívánt sikert, de Moszkvában rossz néven vették, hogy Erdoğan a hozzá látogató Zelenszkijjel hazaengedett néhány ukrán hadifoglyot, akiket az oroszok azzal adtak ki a törököknek, hogy nem engedik vissza őket – pláne nem elnöki PR-fotók közepette.

Erdoğan politikai gesztusa ingerült nyilatkozatokat generált Oroszországban, s nem sokkal később a gabonaszállítási egyezményből is kivonult, illetve a három, a szerződés miatt megkímélt Fekete-tengeri várost is intenzív bombázás alá vonta, ami több tízezer tonnányi ukrán gabona gyors megsemmisülésével járt.

A világ visszajutott oda, ahol tavaly tavasszal volt: a Föld egyik legnagyobb gabonakészletének szállítása komoly gondokba ütközött, ami inflációhoz vezet, és számos közel-keleti és afrikai országban is élelmezési problémákat szül – bár ez utóbbi túl van dimenzionálva, mivel a szállítási útvonalon az ukrán gabonának csak töredéke jut el hozzájuk. De annál több Törökországba, amely több mint 10 százalékkal részesült cirka egy év alatt.

Putyin Erdoğan Szocsi

Fehér rózsás volt a helyzet Szocsiban – A Google nagy álmoskönyve szerint A fehér rózsa alapvetően a melankolikus pillanatokhoz illik, sokszor jelképezi a búcsút egy kapcsolat végén. Emellett a fehér rózsa az ártatlanság, tisztaság szimbóluma, de kifejezhetjük vele a hűségünket is. Akkor most mit üzent Putyin kertésze?

De miről is szólt a tavaly július 22-én aláírt kettős megállapodás? A hosszas tárgyalások után tavaly nyáron két szerződés született: egy Ukrajna-Törökország-ENSZ és egy Oroszország-Törökország-ENSZ között (az oroszok nem voltak hajlandók egy szerződést aláírni Ukrajnával), amelyben Moszkva vállalta, hogy három ukrán tengerparti városból – Odesszából, Csornomorszkból és Juzsnijból – újraindulhasson a tengeri gabonaszállítás.

A másik egyezmény pedig az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportot könnyítette meg, legalábbis az ENSZ vállalása szerint. Az aláírók garantálták, hogy a hajók biztonságosan közlekedhetnek a Fekete-tengeren, illetve a visszatérő hajókat a részes országokból és az ENSZ-megfigyelőiből álló csoport kutatja át, aminek érdekében közös ellenőrző központot is felállítottak.

Ez utóbbira az oroszok abbéli félelmeinek eloszlatására volt szükség, hogy ne kaphasson a gabonaszállító hajókon keresztül Ukrajna fegyvereket.

Putyin most hajthatatlan

Törökországnak nagy nemzetközi presztízst kölcsönözve a szállítások újraindultak a nyáron, s noha októberben nagy riadalmat okozva Oroszország nem hosszabbította meg, akkor Erdoğan és más nemzetközi szereplők lobbizása végül megenyhítette Putyin szívét.

A mostani döntés azonban elég komolynak látszik, s nagyon úgy tűnik, hogy Moszkva nem akarja megmásítani a török erőfeszítések ellenére sem, pedig előző héten Erdoğan külügyminiszterét, Hakan Fidant küldte Oroszországba. Aztán pedig maga ment.

Ám az elnöki találkozón sem sikerült megmásítani az orosz döntést.

Oroszország nehezményezi, hogy a saját gabona- és műtrágyaexportja előtti akadályok nem szűntek meg. Hiába nincsenek szankciók ezekre kivetve (bár az oroszok ezt kommunikálják), a SWIFT-rendszer felmondása a kifizetéseket, a biztosítások hiánya pedig a szállítást drágítja meg.

Így hiába nőttek a gabonaszállításból a bevételek, Moszkva nem volt elégedett – legalábbis retorikailag – a fennállt helyzettel. Ráadásul a gabona árának növekedésével és az ellátási láncokban lévő problémákkal olyan gondot tud okozni, amit a nyugati országok is megéreznek.

Annál is inkább, mert az ukrán gabonát ezután vasúton, esetleg folyami úton lehet értékesíteni, méghozzá az uniós országokon keresztül. A közép-európai gazdák pedig nem nézik jó szemmel az olcsó ukrán gabona megjelenését a hazai piacokon, emiatt számos régiós ország rosszallását fejezte ki.

Helyezkedés Afrikában

A szegényebb országokra kevesebb figyelem vetül, de Moszkva és Ankara róluk sem feledkezett meg, ha már mindkettő igyekszik pozíciókat szerezni Afrikában.

A mostani találkozó alapján az, a már korábban felvetett megoldás körvonalazódik, hogy ha Oroszország nem tér vissza a megállapodáshoz, akkor afrikai országok kaphassanak 1 millió tonna mennyiségben gabonát, ami Törökországon keresztül (török feldolgozásban), de katari pénzen jutna el hozzájuk.

Így a káposzta is megmaradna, s mindenki jól is lakhatna – legalábbis a fejlődő világ bajnokai nem veszítenék el afrikai szövetségeseiket. Legalábbis ebben bíznak.

Erdoğan látogatása tehát nem volt eredmény nélküli, ha nem is sikerült az orosz államfőt rávenni, hogy térjen vissza a gabonaegyezményhez, és kímélje az ukrán kikötőket. Az egyensúlyozási politika minden esetre folytatódik, újabb orosz projektekkel és geopolitikai alkukkal a tarsolyban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

English

Turkish companies bypass the Western sanctions, USA tappes their head

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szankciók / / western sanctions for Turkish-Russian cooperation
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

In mid-September, the United States imposed sanctions on five Turkish companies for their trade activities with Russia, alleging that they are selling sanctioned products to Russians, thereby aiding in circumventing Western measures imposed due to the conflict in Ukraine. The sanctioning of Turkish companies comes at a sensitive time, as Ankara has not yet said yes to Sweden’s NATO accession. Turkey’s role as a balancing act has gained significance for both the East and the West in light of the Russian-Ukrainian conflict that escalated in February last year. 

Putin’s favorite Western politician

Recep Tayyip Erdoğan, has managed to find a modus vivendi with Russia since 2016, despite tensions and conflicting interests. They have built a pragmatic partnership in various areas, including defense procurement (e.g., the S-400 air defense missile system), energy cooperation (natural gas deliveries and nuclear power), and regular geopolitical consultations, such as within the Astana process for Syria.

Turkey accomplishes all of this while being part of the Western alliance system, having been a NATO member since 1952 and an EU candidate since 1999. However, since 2016, Turkey has also developed good relations with Ukraine, particularly in the defense industry.

Notably, among Western leaders—assuming we can consider Recep Tayyip Erdoğan as one—Vladimir Putin, the Russian President, often meets with his Turkish counterpart. Their most recent meeting took place in Sochi in early September, where they engaged in a three-hour discussion.

However, they did not reach an agreement on the main topic of the meeting. Erdoğan failed to persuade Russia to return to the Black Sea grain transit initiative introduced last summer, which Russia has refused to renew since July. This refusal has not only raised global food prices but also affected Turkey, as approximately ten percent of the grain shipped from Ukrainian ports in the past year ended up in the small Asian country.

Nevertheless, both leaders value their cooperation. Putin allowed the rescheduling of Turkish gas payments during the May elections, reportedly granting immediate relief of around $4 billion. In turn, Erdoğan was among the first to seek Putin’s support during the summer Prigozhin uprising.

Western sanctions due to growing cooperation

Apart from geopolitical ties, Turkey has become economically significant for Russia due to Western sanctions. With limited countries left from which Russia can acquire or access Western technology, the importance of Turkey has risen.

As it became clear that last year’s Ukrainian offensive led not to a quick victory but to a prolonged conflict, surrounded by Western sanctions, both countries turned to strengthen their economic ties. Turkey did not join retaliatory measures against Russia.

In May 2022, Russia increased the quota for Turkish trucks from 8,000 to 20,000 annually, and transit shipments from 6,000 to 35,000. The number of Russian freight vehicles also saw a significant surge.

In terms of statistics, Turkish exports increased significantly. It reached $9.34 billion last year, up from $5.8 billion in 2021. This growth appears to continue in 2023, with Turkey exporting $4.9 billion in the first six months of the year, compared to $2.6 billion during the same period the previous year.

Between 2022 and 2023 March, the export of electronic goods increased by 85 percent.

In 2022, more than 1,300 Russian-Turkish companies were established, compared to fewer than 200 the previous year. It’s also worth noting that after the war began, Russian oligarchs, including Roman Abramovich, sought refuge on Turkish shores, while in Europe, they took the floating castles from the other Russian billionaires one after the other.

 

szankciók

Russian oligarchs compete with Arab sheikhs in the length (Source: X-platform)

As a result, thousands of properties ended up in Russian hands, mainly in Istanbul and the Antalya region, further inflating the local real estate market.

On the other hand, imports have significantly increased, reaching $58.85 billion, double the previous year’s figure. The import of hydrocarbons has notably increased, partly due to rising prices, and some suspect that Turkish companies may re-export Russian oil, among other things.

Western criticism

Turkey’s role has also garnered criticism from its Western allies. In June of last year, Wally Adeyemo, the U.S. Deputy Secretary of the Treasury, visited Turkey to express the U.S. government’s disapproval.

szankciók

An American politician of African descent is unlikely to be popular in Turkey. In August last year, Adeyemo warned that some Turkish companies could also be subject to US sanctions if they do business with sanctioned Russian individuals. (Source: X-platform, Millî Gazete)

Under American pressure, Turkish banks eventually abandoned the acceptance of the Russian MIR system in September of last year. Under international pressure, Ankara also pledged not to allow the transit of sanctioned products to Russia, which somewhat complicated the situation for Russian companies but did not result in Turkey joining the sanctions.

Bypassing the regulations is not impossible; the process still involves Turkish imports of products before re-exporting them to Russia, incurring additional costs but also generating extra tax revenue for the Turkish budget. Exports, however, continue to grow, and in April, the United States added more Turkish companies to its sanctions list, with another five added on September 14.

Nevertheless, while the statistics reflect a thriving Turkish-Russian trade, and we can be sure that some benefit greatly from the evasion of sanctions on both sides, it is important to note that the costs are ultimately borne by entire societies.

The war initially increased geopolitical risks for Turkey, making the Turkish lira even more vulnerable in a situation that was already unfavorable, resulting in a steep decline in 2022 (although problems had begun earlier).

The disruption of grain shipments in the early months of the war led to food inflation, and panic buying occurred in Turkey during the initial weeks. The halt of Ukrainian shipments this year adds to the ongoing inflation.

Finally, the record-breaking imports from Russia basically stem from the increase in the price of energy carriers: the Turks also had to pay the bill, similarly to other European countries that buy Russian gas.

In conclusion, Turkey is striving to adapt to the current situation and benefit from it, given its limited room for influence, despite numerous mediation attempts. However, the nation can afford to balance between the two blocs due to its strategic position.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava