Connect with us

Szerbia

A lítiumról is tárgyalt Dél-Koreában a szerb miniszterelnök, mi köze Debrecenhez?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb lítium
Szerbia és Dél-Korea aláírta a befektetések kölcsönös ösztönzéséről és védelméről szóló megállapodást, de a két miniszterelnök tárgyalt a lítiumról is (Forrás: Screenshot, Prva TV)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Szerbiában a mínuszos hírek közé sorolták be, hogy Dél-Koreába látogatott az ország miniszterelnöke, aki elégedettségét fejezte ki a befektetések kölcsönös ösztönzéséről és védelméről szóló megállapodás aláírásával kapcsolatban. Első látásra ez valóban mínuszos, vagy legfeljebb nulla kategóriás hír, mert Szerbia esetében jelentős kérdésekről nem Ana Brnabić tárgyal, ő miniszterelnökként az igazi végrehajtó hatalom, végrehajtja ugyanis, amit Aleksandar Vučić mond neki. Ha jobban megvizsgáljuk azonban a helyzetet, akkor kiderül, hogy mégsem nulla kategóriás információról van szó, mert megvan spékelve egy kis lítiummal, ami akár Debrecen szempontjából is érdekes lehet.

Akkor foglalkozzunk vele!

Nézzük akkor most meg, hogy vajon miért foglalkozunk mégis ezzel a témával? Ennek megválaszolására, kicsit el kell mélyednünk a látogatás körülményeinek elemzésében, bár azt már most leszögezhetjük, hogy nem történt palotaforradalom Szerbiában, a szerb elnök egy pillanatra sem engedi ki a kezéből a gyeplőt.

Arról tehát szó sincs, hogy Ana Brnabić megtalálta volna rég elvesztett miniszterelnöki szerepkörét, mert hogy most is csak végrehajt, ezúttal előkészíti Jun Szogjol dél-koreai államfő és a szerb elnök közelgő találkozóját.

A szerb miniszterelnök nem is rejtette véka alá, hogy Aleksandr Vučić szeptember végén személyesen tárgyal szöuli kollégájával, nyilatkozata szerint azonban addig még sok dolgot el kell elintézni, de megfogalmazása szerint kemény és őszinte munkával sikerülhet egy jó fejezetet nyitni a két ország kapcsolataiban.

Ez egy szokványosan szimpla diplomáciai és politikai közhely, de mégiscsak helyben vagyunk, és kezdjük érteni a lényeget, a szerb miniszterelnök ugyanis úgy fogalmazott, hogy a mostani találkozó megkerülhetetlen témája a szerbiai lítium volt, amelyre “kis tigris” módjára nagyon éhes koreai cégek szeretnék rávetni magukat, és erről nem csak ő – mint végrehajtó hatalom – tárgyal, hanem hamarosan a Szerbiában a mindenhatóságra pedálozó Vučić is.

A megkerülhetetlen lítium

A belgrádi kormányzat hatalmas kudarcnak tekinti, hogy a zöld mozgalmak tiltakozása miatt a világban igencsak levitézlett Rio Tinto nem tudta megkezdeni a lítium kiaknázását, amely után nem sokkal távozása előtt még Angela Merkel is érdeklődött.

A német kancellár utolsó belgrádi látogatása során emlékeztetett arra, hogy nagyszámú német beruházás van Szerbiában az autóipar területén, a lítium pedig fontos a jövő mobilitása és az akkumulátorok gyártása szempontjából, ezért ez is bekerült az akkori beszélgetés témái közé.

A Mutti egyúttal azt üzente az Egyesült Államoknak és Kínának, hogy hiába törik magukat, ebbe a kérdésbe ugyanis az Európai Uniónak is lesz beleszólása, annak pedig a vezető ereje éppen Németország (volt akkor).

A német vonalat elővezetve a szerb elnök egy év eleji televíziós szereplése alkalmával megerősítette, hogy a belgrádi kormány tárgyalt a német Mercedesszel, amely elektromosautó-gyárat létesít Szerbiában, ha megindul a lítium kitermelés.

Aleksandar Vučić a február végi interjúban elmondta, hogy már többször is tárgyaltak egy ilyen projektről, és hogy számtalanszor gondolkodott ennek az elképzelésnek a megvalósításáról.

– Aztán Scholz hülye, vagy nem normális, és Németország el fog tűnni a lítium miatt, mert (Scholz) azt mondta, hogy megkezdik a kitermelést. Úgy néz ki, hogy egy kicsit hülye, olyan hülye, mint én, igaz?

– tette fel a kérdést igencsak kötekedő stílusban a szerb államfő, aki erőteljesen bírálta a szerbiai állami televíziót – amelynek a stúdiójában mindez elhangzott – mert megítélése szerint a csatorna a lítium kiaknázása ellen kampányolt, vagyis ellenzéki vizekre tévedt.

Szerb partnerség a lítiumfelhasználókkal

Brnabić miniszterelnök szöuli látogatása során jelezte, hogy a Samsung, az LG, az SK, a KIA és a Hyundai csak néhány a koreai konglomerátumok közül, amelyek új lendületet adhatnak a szerbiai gazdasági növekedéshez és fejlődéshez, és ezt szeretné elősegíteni a befektetések kölcsönös ösztönzéséről és védelméről szóló, most aláírt megállapodás.

szerb lítium

Ana Brnabic a szerb lítiumról is tárgyalt Szöulban ottani kollégájával, a háttérben látható Han Dokszuval (Forrás: Prva TV)

Első hallásra ez egy ártatlan mondat, de ha ránézünk a felsorolt cégre, csak olyat látunk köztük, amelyek valamilyen formában érdekeltek lehetnek a szerbiai lítium kiaknázásában.

Ana Brnabić úgy fogalmazott, hogy a fent említett dokumentum aláírása csak az első lépés, és reméli, hogy még idén megtartják a tárgyalások első fordulóját a gazdasági partnerségi megállapodásról, amelyet gyorsan alá is írnak.

A szerb miniszterelnök megjegyezte, hogy a hat legnagyobb vállalat közül, amelyek az egész földkerekségen az elektromos járművek lítiumalapú akkumulátorait gyártják, a fele Dél-Koreából származik.

Brnabić ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a távol-keleti partnerek, most Dél-Koreában, tavaly pedig Szingapúrban, nekiszögezték a kérdést, miszerint Szerbia miként engedheti meg magának, hogy a mai világban nem használ fel egy olyan rendelkezésére álló erőforrást, mint a lítium.

Mindebből az derül ki, hogy a belgrádi vezetés a civilek és egyebek ellenkezése ellenére sem mondott le a lítium kiaknázásáról, és a Rio Tinto diszkvalifikálása után keresi a lehetőségeket a lítium kitermelését illetően, ezért a németek után a szerbek Dél-Koreával is egyezkednek a kérdésben.

Milyen akkumulátorokat gyárt Debrecen?

Mindezt követően nem zárnánk ki, hogy ha a szerb-magyar barátságnak lenne némi lítium alapja is, bár Szilágyi Balázs, a kínai CATL debreceni leányvállalatának közügyekért felelős vezetője néhány hónappal ezelőtt nem árulta el, hogy milyen akkumulátorokat gyártanak majd a debreceni üzemben.

Szilágyi ügyes kommunikációs manőverrel tért ki a kérdés elől, amikor megjegyezte, hogy ez majd a konkrét megrendelésektől függ.

Az autoapro.hu meglátása szerint az viszont mindenképpen érdekes információ, hogy a debreceni gyártósorokat kisebb átalakítás után bármilyen, a CATL által máshol összeszerelt akkumulátorok gyártására alkalmassá lehet tenni.

A debreceni gyár a CATL második európai üzeme a németországi után, maga a cég pedig 2017 óta piacvezető az akkumulátorgyártás terén, a CATL lítium-ion akkumulátorainak értékesítési volumene 2022-ben 289 gigawattórára emelkedett, ami 116,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az említett portál azt is megjegyezte, hogy Szilágyi Balázs szerint a CATL azért választotta második európai gyárának helyszínéül Debrecent, mert olyan lokációt kerestek, ahol a közelben vagy már gyártanak, vagy hamarosan gyártani fognak elektromos autókat.

Ehhez csak annyit tennénk hozzá kicsit BALK-osan, hogy netalán az a szempont is szerepet játszhatott a lokáció kiválasztásában, miszerint a közelben vagy már bányásznak, vagy hamarosan bányászni fognak lítiumot, ami a fent felvázoltak alapján a jelenlegi belgrádi vezetésen nem múlik, már csak ennek a politikai hátterét kellene megtalálni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava