Connect with us

Szerbia

HÁBORÚS ZÓNA: A szabadkai Lidl parkolójában lőttek meg egy migránst

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

parkoló, Szabadka
Már lakott területen, egy áruház forgalmas parkolójában is lövöldöznek a migránsok. A parkoló, ahol a szabadkai lövöldözés történt (Forrás: Magločistač)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Már nemcsak a makkhetesi erdőben vagy hajdújárás környékén lövöldöznek a migránsok, hanem lakott területen, Szabadka tágabb értelemben vett központjában is, pénteken a késődélutáni, koraesti órákban ugyanis egy forgalmas üzlet parkolójában fegyveres leszámolás történt a migránsok között. A meglőtt személyt a szabadkai kórházba szállították.

Mi a teendő, ha a parkolóban lőnek?

– Négy vagy öt lövést hallottam. Az emberek egy része futni, rohanni kezdett, én pedig azon gondolkodtam, hogy lefekszem a földre, vagy mit kell tenni ilyenkor?

– kérdezte az egyik szemtanú, aki éppen a közelben járt, amikor pénteken este fél hét körül lőni kezdtek egy migránsra, Szabadka központjától néhány száz méterre, a Lidl parkolójában. A sebesült migráns állítólag egy parkoló autóra esett, az autóban ült is valaki.

Senki sem számított rá, bár tulajdonképpen várható volt, hogy az incidensek Szabadka belvárosát sem kerülik el.

Habár a szűk központban alig látni migránst, vannak gyülekezőhelyeik. Az egyik ilyen a vasútállomás közelében lévő bolt és környéke. Sokat járnak oda vásárolni.

Hónapok óta tartó háborús helyzet

Az első nagyobb leszámolás óta, ami 2022. július 2-án történt a Szabadka határában lévő makkhetesi erdőben, időről-időre lőnek egymásra a migránsok. Tavaly nyáron egy személy halt meg, hatan pedig megsérültek.

A fegyverek azonban nemcsak Makkhetesen dördülnek el folyamatosan. Lőnek egymásra a martonosi erdőkben is, csak az kívül esik az újságírói látókörön.

Néhány hónappal később 2022 novemberében napokon át tartó rendbontás volt Horgoson. A rendőrség és a katonaság csak akkor reagált erőteljesebben, amikor egy térfigyelő kamera felvételén látható volt, hogy gépkarabélyokkal felfegyverkezett kapucnis férfiak vonulnak végig a Bartók Béla utcán, és egy másikon pedig fegyverropogás hangja is hallható.

Idén, július 24-én egy afgán állampolgár meghalt, ketten pedig megsebesültek egy lövöldözésben, amely ugyan a falu szélén, de lakott területen történt Hajdújáráson.

A falubeliek rettegtek, azt mondták: nem bíznak abban, hogy ezt az állam megoldja, ezért előfordult, amikor maguk mentek, csoportosan az erdőkbe, és mint annak idején a vadat, kergették el a migránsokat a faluból.

Augusztus 6-án Palicson, a Kossuth Lajos utcában lövöldözést hallottak a helyiek, mint kiderült, feltehetően ismét a migránsok számoltak le egymással.

Az utca mindössze egy saroknyira található a palicsi általános iskolától. Egy személy sebesült meg akkor.

parkoló Szabadka

Szabadka központjában alig látni migránst, de azért előfordulnak (Fotó: BALK)

Habár a helyiek lövéseket is hallottak, később a rendőrség azt közölte, hogy lövöldözésre utaló jeleket nem talált, a sérült férfi szúrt sebeket kapott.

Augusztus és szeptember folyamán a helyiek folyamatosan jelezték a közösségi oldalakon, hogy robbanásokat, lövéseket hallani az erdőből.

Albán bűnözők szállítják a fegyvereket

A BIRN (Balkáni Oknyomozó Hálózat) portál felderítette, hogy az embercsempészeket koszovói, albániai és dél-szerbiai, albán nemzetiségű bűnözők látják el fegyverekkel.

– Ilyesmi sehol máshol a balkáni útvonalon nem történik, csak Szerbiában, hogy az embercsempészek kalasnyikovokkal lövöldöznek


– mesélte megdöbbenve egy szíriai embercsempész a BIRN portálnak nyilatkozva.

A Balkáni Oknyomozó Hálózat szerint az elmúlt időszakban tucatnyi fegyveres leszámolásra került sor az embercsempész bandák között, amelyek eurómilliókat keresnek a menekültek és a migránsok Európába történő bejuttatásával.

A BIRN fél éven át kísérte figyelemmel az embercsempész bandák szerbiai tevékenységét, az információk hitelességét több tucat különálló forrásból ellenőrizték.

Az adatokat az embercsempész bandákban lévő informátoroktól, a biztonsági szolgálatoktól, besúgóktól, a rendőrség és a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) tagjaitól, az embercsempészetet ismerő taxisoktól, a menekülttáborokban dolgozóktól és az emberi jogi aktivistáktól gyűjtötték be.

A többórás interjú, fotó és videófelvétel, valamint a helyszínen titokban felvett beszélgetés alapján – amelynek hitelességét több forrás is megerősítette – megállapítható, hogy az embercsempészek főként albán nemzetiségű, évek óta Szerbiában tevékenykedő bűnözőktől szerzik be.

parkoló

SZABADKA MEGSZÁLLÁSA: Láthatóan jól szórakozott a “migránsvadász” Stevan Bakić szabadkai polgármester a szélsőjobboldali, nacionalista Baja Mali Knindža társaságában, aki “remélhetőleg” jövőre Szabadka díszpolgára lesz netalán a VMSZ hathatós támogatásával (Forrás: Subotica.com)

A Balkáni Oknyomozó Hálózat tényfeltáró cikke szerint a rendőrség vagy tehetetlen, vagy korrumpálódott, és ezért nem képes teljesen lefegyverezni a bandákat.

Most pedig miközben az egyik legforgalmasabb, Szabadka központjához közeli áruház parkolójában öt lövést is leadtak egy migránsra, a “migránsvadász” Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a szélsőjobboldali, nacionalista Baja Mali Knindža nevű előadóval múlatta és mulatta át az időt, aki 21 órától, több ezer, eksztázisba esett ember előtt adott koncertet a város főterén.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava