Connect with us

Szerbia

HÁBORÚS ZÓNA: A szabadkai Lidl parkolójában lőttek meg egy migránst

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

parkoló, Szabadka
Már lakott területen, egy áruház forgalmas parkolójában is lövöldöznek a migránsok. A parkoló, ahol a szabadkai lövöldözés történt (Forrás: Magločistač)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Már nemcsak a makkhetesi erdőben vagy hajdújárás környékén lövöldöznek a migránsok, hanem lakott területen, Szabadka tágabb értelemben vett központjában is, pénteken a késődélutáni, koraesti órákban ugyanis egy forgalmas üzlet parkolójában fegyveres leszámolás történt a migránsok között. A meglőtt személyt a szabadkai kórházba szállították.

Mi a teendő, ha a parkolóban lőnek?

– Négy vagy öt lövést hallottam. Az emberek egy része futni, rohanni kezdett, én pedig azon gondolkodtam, hogy lefekszem a földre, vagy mit kell tenni ilyenkor?

– kérdezte az egyik szemtanú, aki éppen a közelben járt, amikor pénteken este fél hét körül lőni kezdtek egy migránsra, Szabadka központjától néhány száz méterre, a Lidl parkolójában. A sebesült migráns állítólag egy parkoló autóra esett, az autóban ült is valaki.

Senki sem számított rá, bár tulajdonképpen várható volt, hogy az incidensek Szabadka belvárosát sem kerülik el.

Habár a szűk központban alig látni migránst, vannak gyülekezőhelyeik. Az egyik ilyen a vasútállomás közelében lévő bolt és környéke. Sokat járnak oda vásárolni.

Hónapok óta tartó háborús helyzet

Az első nagyobb leszámolás óta, ami 2022. július 2-án történt a Szabadka határában lévő makkhetesi erdőben, időről-időre lőnek egymásra a migránsok. Tavaly nyáron egy személy halt meg, hatan pedig megsérültek.

A fegyverek azonban nemcsak Makkhetesen dördülnek el folyamatosan. Lőnek egymásra a martonosi erdőkben is, csak az kívül esik az újságírói látókörön.

Néhány hónappal később 2022 novemberében napokon át tartó rendbontás volt Horgoson. A rendőrség és a katonaság csak akkor reagált erőteljesebben, amikor egy térfigyelő kamera felvételén látható volt, hogy gépkarabélyokkal felfegyverkezett kapucnis férfiak vonulnak végig a Bartók Béla utcán, és egy másikon pedig fegyverropogás hangja is hallható.

Idén, július 24-én egy afgán állampolgár meghalt, ketten pedig megsebesültek egy lövöldözésben, amely ugyan a falu szélén, de lakott területen történt Hajdújáráson.

A falubeliek rettegtek, azt mondták: nem bíznak abban, hogy ezt az állam megoldja, ezért előfordult, amikor maguk mentek, csoportosan az erdőkbe, és mint annak idején a vadat, kergették el a migránsokat a faluból.

Augusztus 6-án Palicson, a Kossuth Lajos utcában lövöldözést hallottak a helyiek, mint kiderült, feltehetően ismét a migránsok számoltak le egymással.

Az utca mindössze egy saroknyira található a palicsi általános iskolától. Egy személy sebesült meg akkor.

parkoló Szabadka

Szabadka központjában alig látni migránst, de azért előfordulnak (Fotó: BALK)

Habár a helyiek lövéseket is hallottak, később a rendőrség azt közölte, hogy lövöldözésre utaló jeleket nem talált, a sérült férfi szúrt sebeket kapott.

Augusztus és szeptember folyamán a helyiek folyamatosan jelezték a közösségi oldalakon, hogy robbanásokat, lövéseket hallani az erdőből.

Albán bűnözők szállítják a fegyvereket

A BIRN (Balkáni Oknyomozó Hálózat) portál felderítette, hogy az embercsempészeket koszovói, albániai és dél-szerbiai, albán nemzetiségű bűnözők látják el fegyverekkel.

– Ilyesmi sehol máshol a balkáni útvonalon nem történik, csak Szerbiában, hogy az embercsempészek kalasnyikovokkal lövöldöznek


– mesélte megdöbbenve egy szíriai embercsempész a BIRN portálnak nyilatkozva.

A Balkáni Oknyomozó Hálózat szerint az elmúlt időszakban tucatnyi fegyveres leszámolásra került sor az embercsempész bandák között, amelyek eurómilliókat keresnek a menekültek és a migránsok Európába történő bejuttatásával.

A BIRN fél éven át kísérte figyelemmel az embercsempész bandák szerbiai tevékenységét, az információk hitelességét több tucat különálló forrásból ellenőrizték.

Az adatokat az embercsempész bandákban lévő informátoroktól, a biztonsági szolgálatoktól, besúgóktól, a rendőrség és a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) tagjaitól, az embercsempészetet ismerő taxisoktól, a menekülttáborokban dolgozóktól és az emberi jogi aktivistáktól gyűjtötték be.

A többórás interjú, fotó és videófelvétel, valamint a helyszínen titokban felvett beszélgetés alapján – amelynek hitelességét több forrás is megerősítette – megállapítható, hogy az embercsempészek főként albán nemzetiségű, évek óta Szerbiában tevékenykedő bűnözőktől szerzik be.

parkoló

SZABADKA MEGSZÁLLÁSA: Láthatóan jól szórakozott a “migránsvadász” Stevan Bakić szabadkai polgármester a szélsőjobboldali, nacionalista Baja Mali Knindža társaságában, aki “remélhetőleg” jövőre Szabadka díszpolgára lesz netalán a VMSZ hathatós támogatásával (Forrás: Subotica.com)

A Balkáni Oknyomozó Hálózat tényfeltáró cikke szerint a rendőrség vagy tehetetlen, vagy korrumpálódott, és ezért nem képes teljesen lefegyverezni a bandákat.

Most pedig miközben az egyik legforgalmasabb, Szabadka központjához közeli áruház parkolójában öt lövést is leadtak egy migránsra, a “migránsvadász” Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a szélsőjobboldali, nacionalista Baja Mali Knindža nevű előadóval múlatta és mulatta át az időt, aki 21 órától, több ezer, eksztázisba esett ember előtt adott koncertet a város főterén.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehetett.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalomml egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági emberinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információja arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdett, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelenek reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetébe a Kába kövéhez.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava