Connect with us

Szerbia

Szerbiában máris kezdeményezik az atomtilalmi törvény eltörlését

Az eddigi törvény hatályon kívül helyezését kezdeményező képviselő szerint a régi jogszabály megszüntetésével megnyílhat a társadalmi párbeszéd, és a szakemberek is elmondhatják, hogy mit kellene tenni, hogy megfelelő politikai döntések szülessenek, bár itt csendesen megjegyezzük, hogy a politikai döntés már nyilvánvalóan megszületett, már csak a propagandát kell hozzáigazítani a témához

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Változik a közgondolkodás az atomenergiával kapcsolatban, régen még veszélyes és szennyező volt, ma már zöldenergiának számít. Ennyit a politikáról
Változik a közgondolkodás az atomenergiával kapcsolatban, régen még veszélyes és szennyező volt, ma már zöldenergiának számít. Ennyit a politikáról (A kép illusztráció)
A cikk meghallgatása

Fele sem tréfa, a Szerbiai Haladó Párt egyik képviselője máris kezdeményezte az atomtilalmi törvény eltörlését. Az atomerőművek építési tilalmának feloldását lehetővé tévő javaslat mindössze egy nappal a szerb elnök franciaországi látogatásának befejezése után, vagyis szerdán érkezett be a parlamentbe. Aleksandar Vučić a hét elején járt Párizsban, ahol az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott megbeszéléseinek egyik fő témája az energetikai együttműködés volt, különösen az atomenergia területén. A szerb államfő a francia fővárosban úgy nyilatkozott, hogy Szerbiát az mentené meg az áramellátás terén, ha 2035-ig sikerülne atomerőművet építenie.

Törvénnyel az atomtörvény ellen

Zoran Dragišić, a Szerb Haladó Párt képviselője törvényjavaslattal kezdeményezte a parlament elnökénél annak a törvénynek a megszüntetését, amely az atomerőművek építésének tilalmáról szól.

A haladó képviselő a beadvánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy a volt Jugoszláviától, majd a Kis-Jugoszláviától örökölt régi jogszabály megköti Szerbia kezét az atomenergia fejlesztése területén, amely jelenleg a “legnagyobb sláger” a villamosenergia előállításában.

Törvényjavaslat az atomról

Szerb törvényjavaslat az atomtilalmi törvény megszüntetésére (Forrás: Danas)

Véleménye szerint minden fejlett ország a nukleáris kapacitásainak növelésére törekszik, ám a jelenleg érvényes jogszabály megakadályozza, hogy Szerbiában szóba kerülhessen az atomenergia meghonosítása.

Dragišić álláspontja szerint atomerőműveket kell építeni, a törvény hatályon kívül helyezése pedig lehetővé teszi a társadalmi vita megkezdését erről a témáról.

A haladó képviselő megismételte Vučić elnök álláspontját, miszerint 2050-re Szerbiának négyszer több energiára lesz szüksége, mint amennyit most elő tud állítani, a fosszilis tüzelőanyag-kapacitások pedig nem tudják kielégíteni ezeket az igényeket.

Ezért Dragišić szerint követni kell, amit a világszerte tesznek, vagyis fejleszteni kell az atomenergiát, mert az sokkal tisztább és biztonságosabb, mint a fosszilis tüzelőanyagokból származó energia.

A szlovénokkal és a horvátokkal példálódzik

A kormánypárti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a törvény még a volt Jugoszláviából származik, és már a szlovénok és a horvátok is hatályon kívül helyezték, így “nem látja semmiféle okát annak, hogy Szerbiában érvényben maradjon”.

Zoran Dragišićot érte a megtiszteltetés

Zoran Dragišićot érte a megtiszteltetés, hogy kezdeményezze az atomtilalmi törvény megszüntetését, természetesen egyeztetett Vučić elnökkel (Forrás: Media Centar)

Dragišić becslése szerint a tilalom nemcsak az atomenergia fejlesztését akadályozza, hanem a témában folyó tudományos kutatást és párbeszédet is.

Ezért fontos az eddigi törvény hatályon kívül helyezése, mert ezáltal megnyílhat a társadalmi párbeszéd, és a szakemberek is elmondhatják, hogy mit kellene tenni, hogy megfelelő politikai döntések szülessenek, bár itt csendesen megjegyezzük, hogy a politikai döntés már nyilvánvalóan megszületett, már csak a propagandát kell hozzáigazítani a témához.

Ezt szolgálhatja a képviselőnek az a kijelentése, hogy Szerbia nem rendelkezik fosszilis tüzelőanyagokkal, és ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy Szerbia eddig “sarat, és nem szenet” égetett el az áram előállítása során.

Szerinte ezért ha az ország folytatni akarja a fejlődést és az iparosítást, akkor nem szabad menekülni az atomenergia elől. Megjegyzendő, hogy a szerb elnök a napokban az ország “visszaiparosodásáról” beszélt.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Dragišić nem tagadta, hogy kezdeményezése szoros összefüggésben van Vučić elnök napokban lezajlott franciaországi látogatásával, és azt sem rejtette véka alá, hogy erről a témáról beszélt a szerb államfővel.

A képviselő annak a várakozásának adott hangot, hogy az előterjesztés a parlament következő ülésén, rögtön a kormányról történő szavazás után napirendre kerül.

Dragišić is arra is számít, hogy az „Aleksandar Vučić-Szerbia nem állhat meg” képviselőcsoport, valamint számos más képviselő is támogatja a javaslatot, mert ez szerinte “nem politikai, hanem stratégiai kérdés”.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


50
Szerbia továbbra is az atomenergia meghonosításában gondolkodik

Mi lenne a legjobb megoldás?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékTörvénnyel az atomtörvény ellenA szlovénokkal és a horvátokkal példálódzikMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava