Connect with us

Szerbia

BARIKÁDOS BOHÓZAT: A szerbek gyerekeket is kivezényelnek a koszovói barikádokra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A koszovói szerbek lassan már három hete vannak kint a barikádokon,
KERESZT: A Kreml-barát orosz motoros csoport, az Éjszaka Farkasai is feltűntek a rudarei keresztnél, a pirossal bekeretezett személy Dražan Stojković szerb motoros, az ő története is megérne egy mesét (Forrás: Twitter, John Jackson)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A koszovói szerbek lassan már három hete vannak kint a barikádokon, hogy követeljék a Szerb Községek Közösségének (Zajednica srpskih opština, ZSO) létrehozását, a koszovói speciális rendőrség tagjainak kivonását az általuk lakott észak-koszovói területekről, valamint három honfitársuk szabadon bocsátását. Aleksandar Vučić szerb államfő heti instagramos összefoglalójában azt írta, hogy “a szerb nép a barikádokon ünnepelte Szent Miklós-napját, hűen ahhoz a vágyához, hogy úgy éljen, mint a civilizált világ más lakói: szabadon, gyermekei életét és perspektíváját védve”.

Szerb barikádfolklór

Ha pikírtkedni akarnánk, akkor azt mondanánk, hogy ha a koszovói szerbek valóban úgy szeretnének élni, mint bárki más a civilizált világban, akkor netalán haza kellene menni, és dolgozni kellene, mert a civilizált világra általában nem az jellemző, hogy a barikád munkahelynek számít.

A koszovói szerb területeken viszont igen, aminek arrafelé évekre visszanyúló hagyománya van, a szerb politikai elit ugyanis gyakran vezényli ki az intézmények alkalmazottjait, például a tanárokat is a barikádokra, hogy védelmezzék a “szerb nemzeti érdekeket”.

A szülőket vasárnap, december 11-én arról tájékoztatták, hogy hétfőn nem lesz tanítás az iskolákban, ezért akik nem tudták kire hagyni a gyerekeket, amikor ki “kellett menniük dolgozni” a barikádokra – nem tehettek mást, minthogy vitték magukkal őket is.

Rudare, Koszovó

KERESZT: Találkoznak a “keresztnél”, a legismertebb szerb barikád a koszovói Rudare településnél (Forrás: Twitter, Agerpress)

Ezt a rendszert olyannyira sikerült továbbfejleszteni, hogy a középiskolások a barikádokra járnak, az ott “demonstráló” tanárok pedig megtartják nekik az órákat, és így mindenki jól jár, mert a végén nem kell bepótolni az iskolai kimaradásokat, ám ha minden így folytatódik, akkor a nyári vakáció is a barikádokon éri őket.

Elég csak visszalapozni pár napot, és felidézni, hogy mit mondott Ana Brnabić szerb miniszterelnök, miután koszovói kollégája, Albin Kurti “elnyilatkozta magát” azzal kapcsolatban, hogy a barikádok elbontása emberi áldozatokat is követelhet.

Brnabić szerint a koszovói rendőrségnek “gondolnia sem szabad” a barikádok erőszakos elbontására, mert az “támadást jelentene a rajtuk lévő nők és gyermekek, idősek és tanárok ellen”.

A szerbek már korábban is így oldották meg a helyzetet, a gyerekek az ilyen jellegű tüntetések esetében a “barikádokon nevelkedtek”, mert a szülők több műszakban védték az úttorlaszokat. Korábban az is előfordult, hogy buzgó iskolaigazgatók a szülők tudta nélkül akarták kivinni a gyerekeket a barikádokra. A mantra viszont szinte mindig ugyanaz volt, mint manapság.

– A barikádokon összegyűlt emberek nem a tuskókat és a rönköket védik, hanem a szülőföldjüket, a házaikat és a gyermekeik jövőjét

– üzente 2011-ben Slaviša Ristić, Zubin Potok közigazgatási vezetője, aki akkortájt is “nyugalomra és bölcs viselkedésre” kérte honfitársait, vagyis még a “szótár” sem igazán változott.

Ennek a szerb folklórnak a gyökerei egészen a kilencvenes évekig nyúlnak vissza, amikor a horvátországi szerbek a maguk “tuskóforradalmával” háborút idéztek elő – nem függetlenül a “folyamatosan békére áhítozó” Belgrád akaratától.

Kik vannak még a barikádokon?

Dušan Janjić

Dušan Janjić (Forrás: Medija centar, Beograd)

A kilencvenes években a helyzet akkor kezdett eszkalálódni, amikor a barikádon eldördültek az első lövések. Imitt-amott már most is megszólaltak a fegyverek, amiről egyelőre senki sem beszél szívesen, főleg nem Szerbiában, mert hogy egy szerb szakértő szerint a szerb elnöknek nincs befolyása a koszovói barikádokon gyülekező összes fegyveresre.

Dušan Janjić a belgrádi Etnikai Kapcsolatok Fórumának igazgatója a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a belgrádi vezetés jelenlegi magatartásával legalizálta a “barikádokat középpontba állító politikát” Koszovó északi részén.

– Ez a Nemzetbiztonsági Tanács bevonásával történt, amelyben a legkiemelkedőbb szereplő Aleksandar Vučić, de a barikádokon feltűnő összes fegyveres nem tartozik az ellenőrzése alá

– jelentette ki a belgrádi Beta hírügynökségnek nyilatkozó Janjić, aki szerint “a munka- vagy politikai kötelezettségnek” eleget tévő szerbek mellett fegyveres és álarcos alakok is feltűnnek az úttorlaszoknál, akik különféle hazai és külföldi biztonsági szolgálatokhoz, vagy esetleg szurkolói csoportokhoz tartoznak.

– Vučić ezeknek a struktúráknak és szurkolói csoportoknak csak egy részét ellenőrzi csak, vannak ugyanis köztük olyanok is, akik Nyugaton vagy az orosz Wagner-táborokban kaptak kiképzést, így a Nyugat és Moszkva nagyobb befolyással van rájuk, mint Belgrád

– mondta a közismert szerb politológus, aki szerint Vučić képtelen ellenőrizni az észak-koszovói tiltakozást, pedig politikai értelemben ő lesz a felelős a tiltakozások során elkövetett hibákért, és az azokból fakadó következményekért.

Janjić úgy vélte, hogy minél tovább tartanak a tiltakozások, annál inkább kicsúszik az ellenőrzés Belgrád kezei közül, Oroszország befolyása pedig nagyobb és nagyobb lesz, ahogy a dolgok a fegyveres konfliktus felé közelítenek.

– A helyzet nagyon bonyolult, és ma már sokaknak van esélyük arra, hogy leadják az első lövést

– tette hozzá Janjić, aki szerint nagy hiba volt, hogy a szerbek elhagyták a koszovói intézményeket, mert ezáltal “biztonsági vákuum” keletkezett, Belgrád ugyanis semmit sem tett az űr betöltésére és a biztonság megőrzésére a koszovói szerbek által lakott vidékeken, amit most azzal igyekszik egyensúlyozni, hogy támogató nagygyűléseket szervez.

A szerb szakértő szerint Albin Kurti azért nem törekszik mindenáron a barikádok felszámolására, mert a jelenlegi biztonsági vákuumot arra használja fel, hogy saját embereivel töltse fel azokat a pozíciókat, amelyek az intézményekben a szerbek kivonulása után üresen maradtak.

Hétfőn (december 26-án) a 17-dik napjába lép a sokadik koszovói szerb “tuskóforradalom”, amelyet a Nyugat “az egyszer csak megunják, és hazamennek” módszerrel kíván megoldani. De mire hazamennek, addigra a koszovói vezetés már betölti az általuk elhagyott munkahelyeket, amivel még szomorúbb véget ér a barikádos bohózat, merthogy ott marad a szerbiai adófizetők nyakán többezer “koszovói szerb szabadságharcos”.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava