Connect with us

Szerbia

BARIKÁDOS BOHÓZAT: A szerbek gyerekeket is kivezényelnek a koszovói barikádokra

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

A koszovói szerbek lassan már három hete vannak kint a barikádokon,
KERESZT: A Kreml-barát orosz motoros csoport, az Éjszaka Farkasai is feltűntek a rudarei keresztnél, a pirossal bekeretezett személy Dražan Stojković szerb motoros, az ő története is megérne egy mesét (Forrás: Twitter, John Jackson)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

A koszovói szerbek lassan már három hete vannak kint a barikádokon, hogy követeljék a Községek Közösségének (Zajednica srpskih opština, ZSO) létrehozását, a koszovói speciális rendőrség tagjainak kivonását az általuk lakott észak-koszovói területekről, valamint három honfitársuk szabadon bocsátását. Aleksandar Vučić szerb államfő heti instagramos összefoglalójában azt írta, hogy „a szerb nép a barikádokon ünnepelte Szent Miklós-napját, hűen ahhoz a vágyához, hogy úgy éljen, mint a civilizált világ más lakói: szabadon, gyermekei életét és perspektíváját védve”.

Szerb barikádfolklór

Ha pikírtkedni akarnánk, akkor azt mondanánk, hogy ha a koszovói szerbek valóban úgy szeretnének élni, mint bárki más a civilizált világban, akkor netalán haza kellene menni, és dolgozni kellene, mert a civilizált világra általában nem az jellemző, hogy a barikád munkahelynek számít.

A koszovói szerb területeken viszont igen, aminek arrafelé évekre visszanyúló hagyománya van, a szerb politikai elit ugyanis gyakran vezényli ki az intézmények alkalmazottjait, például a tanárokat is a barikádokra, hogy védelmezzék a „szerb nemzeti érdekeket”.

A szülőket vasárnap, december 11-én arról tájékoztatták, hogy hétfőn nem lesz tanítás az iskolákban, ezért akik nem tudták kire hagyni a gyerekeket, amikor ki „kellett menniük dolgozni” a barikádokra – nem tehettek mást, minthogy vitték magukkal őket is.

Rudare, Koszovó

KERESZT: Találkoznak a „keresztnél”, a legismertebb szerb barikád a koszovói Rudare településnél (Forrás: Twitter, Agerpress)

Ezt a rendszert olyannyira sikerült továbbfejleszteni, hogy a középiskolások a barikádokra járnak, az ott „demonstráló” tanárok pedig megtartják nekik az órákat, és így mindenki jól jár, mert a végén nem kell bepótolni az iskolai kimaradásokat, ám ha minden így folytatódik, akkor a nyári vakáció is a barikádokon éri őket.

Elég csak visszalapozni pár napot, és felidézni, hogy mit mondott Ana Brnabić szerb miniszterelnök, miután koszovói kollégája, Albin Kurti „elnyilatkozta magát” azzal kapcsolatban, hogy a barikádok elbontása emberi áldozatokat is követelhet.

Brnabić szerint a koszovói rendőrségnek „gondolnia sem szabad” a barikádok erőszakos elbontására, mert az „támadást jelentene a rajtuk lévő nők és gyermekek, idősek és tanárok ellen”.

A szerbek már korábban is így oldották meg a helyzetet, a gyerekek az ilyen jellegű tüntetések esetében a „barikádokon nevelkedtek”, mert a szülők több műszakban védték az úttorlaszokat. Korábban az is előfordult, hogy buzgó iskolaigazgatók a szülők tudta nélkül akarták kivinni a gyerekeket a barikádokra. A mantra viszont szinte mindig ugyanaz volt, mint manapság.

A barikádokon összegyűlt emberek nem a tuskókat és a rönköket védik, hanem a szülőföldjüket, a házaikat és a gyermekeik jövőjét

– üzente 2011-ben Slaviša Ristić, Zubin Potok közigazgatási vezetője, aki akkortájt is „nyugalomra és bölcs viselkedésre” kérte honfitársait, vagyis még a „szótár” sem igazán változott.

Ennek a szerb folklórnak a gyökerei egészen a kilencvenes évekig nyúlnak vissza, amikor a horvátországi szerbek a maguk „tuskóforradalmával” háborút idéztek elő – nem függetlenül a „folyamatosan békére áhítozó” Belgrád akaratától.

Kik vannak még a barikádokon?

Dušan Janjić

Dušan Janjić (Forrás: Medija centar, Beograd)

A kilencvenes években a helyzet akkor kezdett eszkalálódni, amikor a barikádon eldördültek az első lövések. Imitt-amott már most is megszólaltak a fegyverek, amiről egyelőre senki sem beszél szívesen, főleg nem Szerbiában, mert hogy egy szerb szakértő szerint a szerb elnöknek nincs befolyása a koszovói barikádokon gyülekező összes fegyveresre.

Dušan Janjić a belgrádi Etnikai Kapcsolatok Fórumának igazgatója a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a belgrádi vezetés jelenlegi magatartásával legalizálta a „barikádokat középpontba állító politikát” Koszovó északi részén.

Ez a Nemzetbiztonsági Tanács bevonásával történt, amelyben a legkiemelkedőbb szereplő Aleksandar Vučić, de a barikádokon feltűnő összes fegyveres nem tartozik az ellenőrzése alá

– jelentette ki a belgrádi Beta hírügynökségnek nyilatkozó Janjić, aki szerint „a munka- vagy politikai kötelezettségnek” eleget tévő szerbek mellett fegyveres és álarcos alakok is feltűnnek az úttorlaszoknál, akik különféle hazai és külföldi biztonsági szolgálatokhoz, vagy esetleg szurkolói csoportokhoz tartoznak.

Vučić ezeknek a struktúráknak és szurkolói csoportoknak csak egy részét ellenőrzi csak, vannak ugyanis köztük olyanok is, akik Nyugaton vagy az orosz Wagner-táborokban kaptak kiképzést, így a Nyugat és Moszkva nagyobb befolyással van rájuk, mint Belgrád

– mondta a közismert szerb politológus, aki szerint Vučić képtelen ellenőrizni az észak-koszovói tiltakozást, pedig politikai értelemben ő lesz a felelős a tiltakozások során elkövetett hibákért, és az azokból fakadó következményekért.

Janjić úgy vélte, hogy minél tovább tartanak a tiltakozások, annál inkább kicsúszik az ellenőrzés Belgrád kezei közül, Oroszország befolyása pedig nagyobb és nagyobb lesz, ahogy a dolgok a fegyveres konfliktus felé közelítenek.

A helyzet nagyon bonyolult, és ma már sokaknak van esélyük arra, hogy leadják az első lövést

– tette hozzá Janjić, aki szerint nagy hiba volt, hogy a szerbek elhagyták a koszovói intézményeket, mert ezáltal „biztonsági vákuum” keletkezett, Belgrád ugyanis semmit sem tett az űr betöltésére és a biztonság megőrzésére a koszovói szerbek által lakott vidékeken, amit most azzal igyekszik egyensúlyozni, hogy támogató nagygyűléseket szervez.

A szerb szakértő szerint Albin Kurti azért nem törekszik mindenáron a barikádok felszámolására, mert a jelenlegi biztonsági vákuumot arra használja fel, hogy saját embereivel töltse fel azokat a pozíciókat, amelyek az intézményekben a szerbek kivonulása után üresen maradtak.

Hétfőn (december 26-án) a 17-dik napjába lép a sokadik koszovói szerb „tuskóforradalom”, amelyet a Nyugat „az egyszer csak megunják, és hazamennek” módszerrel kíván megoldani. De mire hazamennek, addigra a koszovói vezetés már betölti az általuk elhagyott munkahelyeket, amivel még szomorúbb véget ér a barikádos bohózat, merthogy ott marad a szerbiai adófizetők nyakán többezer „koszovói szerb szabadságharcos”.


grecso krisztian lanyos apa 728 kicsi ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Szerbia

Őrizetbe vettek egy szerb férfit, mert 3 ezer euróért eladta a kiskorú lányát

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Állítólag házasság céljából adta el a lányát egy szerb férfi
RENDŐRSÉGI AKCIÓ: Állítólag házasság céljából adta el a lányát egy szerb férfi (Kép forrása: Blic)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi belügyminisztérium közlése szerint őrizetbe vettek egy szerb férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 3000 euróért eladta a kiskorú lányát. Ugyancsak rendőrkézre került az a férfi is, aki megvette az apától a gyereket, mindkét férfit emberkereskedelemmel gyanúsítják, a pedofília vádja egyelőre nem merült fel. Szerbiában ezekben a napokban nem ez az egyetlen rendőri akció, amelyet gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények miatt hajtottak végre, a és a szolgálatok ugyanis kilenc személyt vettek őrizetbe pedofil tartalmak megosztása miatt az egész országban.

Eladta az apja

A brusi rendőrkapitányság munkatársai megállapították, hogy egy 44 éves szerb férfi, Duško J. eladta a 13 éves lányát egy másik korabeli szerb férfinak, a 47 éves Bojan S.-nek.

Ez az ember-, illetve leánykereskedelem Szerbia déli részén zajlott, az „eladó” Brusban élt, a „vevő” pedig az attól száz kilométerre délre lévő Crkvicében.

A belgrádi Informer beszámolója szerint a kislányt házasság céljából adta el az apja, akinél a letartóztatás alkalmával ezer eurót találtak, amit elkoboztak tőle.

Szerb férfi

Szerv rendőri akció (Forrás: Alo)

A rendőrök a „vevő”, vagyis inkább a leendő vő házában megtalálták a 13 éves lányt, akit a brusi szociális központban helyeztek el.

Az illetékes kruševaci ügyészség mindkét mindkét férfit 48 órás őrizetbe helyezte emberkereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A szerb törvények szerint, ha bűnösnek találják őket, akkor öttől tizenkét évig terjedő börtönt is kaphatnak.

Ami a kislányt illeti, részletes orvosi vizsgálatnak vetik alá, hogy megállapítsák, bántalmazta-e az apja, vagy éppenséggel a kiszemelt férj, de pszichológusok is foglalkoznak vele.

Problémás alakok

A nyomozás megállapította, hogy a két férfi már korábbról ismert a rendőrség előtt, sajtójelentések szerint a „vevőt” korábban választási eredmények meghamisítása miatt tartóztatták le, eddig más nem volt a rovásán.

Az apa, vagy inkább „örömapa” ugyanakkor erőszakos magatartás miatt került korábban a rendőrség látókörébe, miután alkoholista volt, és részegen gyakran verekedett.

Az őrizetbe vétele során arrogáns viselkedett, és azt mondta, hogy azt csinálhat a lányával, amit akar.

Az Alo szerb lap szerint az apa arra kényszerítette a lányát, hogy férjhez menjen a nála sokkal idősebb ismerőséhez, akit értesített, hogy a lánya 3000 euróba kerül.

Az ismerős pedig fizetett, és magával vitte a kiskorú lányt a falujába. A „férjjelölt” a rendőrök kiérkezésekor úgy viselkedett, mintha semmi rosszat nem tett volna.

Azt állította, hogy tisztességesen megfizette a menyasszonyt, és teljesen normális, hogy a lányok fiatalon férjhez mennek.

Pedofilok is horogra akadtak

Szerbiában ezekben a napokban nem ez az egyetlen akció, amelyet gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények miatt hajtottak végre, a szervezett bűnözés elleni rendőrség tagjai ugyanis kilenc személyt vettek őrizetbe pedofil tartalmak megosztása miatt.

Szerb férfiak

Pedofilkodó szerb férfiakat állítanak elő (Forrás: Alo)

Azzal gyanúsítják őket, hogy fájlmegosztó alkalmazások segítségével gyermekek pornográf célú kizsákmányolása során készített tartalmakat töltöttek le, mentettek le a számítógépükre, ahonnan azokat később megosztottak.

Az is felemerült, hogy kiskorúakkal léptek kapcsolatba a közösségi oldalakon.

A rendőrök a lefoglalt számítógépeken szexuális tartalmú üzeneteket is találtak, amelyekkel a gyanúsítottak gyermekeket és kiskorúakat zaklattak az interneten.

A szerb belügyminisztériuma 2010-ben állandó kampányt indított „Armageddon” fedőnévvel, amelynek célja az internetes gyermekpornográfia elleni küzdelem.

Csak 2022-ben – tehát egyetlen év alatt – ennek az akciónak a keretében a bűnüldöző szervek 81 büntetőeljárást indítottak 78 személlyel szemben 101 bűncselekmény elkövetése miatt.


danyi zoltan a dogeltakarito 728 120 ?c=4784&m=0&a=438898&r=DanyiZolt%C3%A1n%3AAd%C3%B6geltakar%C3%ADt%C3%B3&t=pi

Az olvasás folytatása

Szerbia

Moszkva hivatalos magyarázatot vár az Ukrajnába küldött szerb fegyverekről

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Moszkva aggódik
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az orosz RBK televíziónak nyilatkozott (Forrás: Screenshot)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 2 perc

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Moszkva hivatalos állásfoglalást kért a belgrádi vezetéstől az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban. Szavai szerint Oroszország ezúttal nem elégszik meg azzal, hogy Belgrád a médián keresztül, vagy információk szivárogtatása által adjon magyarázatot az esetre.

Szerbiának hivatalosan kell tisztáznia magát

A napokban a moszkvai rezsimhű mash.ru hírportál tette közzé egy beszámolót, amely szerint a „kellemetlen valóság része”, hogy az ukránok Szerbiából származó rakétákkal lövik az orosz ellenőrzés alatt lévő területek Ukrajnában.

Moszkva aggódik

Az orosz külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban az RBK (РБК) orosz hírtelevíziónak nyilatkozott.

Zaharova úgy fogalmazott, hogy Szerbiának „hivatalosan kell tisztáznia álláspontját” az ukrajnai szerb lőszerszállításokról, vagyis a Grad-rakétákról szóló jelentésekkel kapcsolatban.

Ezt nem a médián, nem a Telegram-csatornán, nem információszivárogtatáson, hanem a hivatalos állásponton keresztül kell megtennie a szerb félnek. A tényeket fel kell tárni

– jelentette ki az orosz külügyi szóvivő, aki szerint Moszkva a hivatalos szerb álláspont közlését követően vonja le a megfelelő következtetéseket, mivel ez a kérdés a kétoldalú kapcsolatok „rendkívül fontos témája”.

Ez egyebek mellett az orosz-szerb kapcsolatok szempontjából túl komoly kérdés ahhoz, hogy erre most érdemi választ adjunk. A tényekre kell támaszkodni
Az RBK moszkvai televízió logója

– nyilatkozta az orosz külügyi szóvivő az RBK csatornának a február végén megjelent hírekkel kapcsolatban.

Zaharova azt mondta, hogy Moszkvát „mélyen aggasztják” a Törökországon és Szlovákián keresztül Ukrajnába küldött fegyverszállítással kapcsolatos információk, és megjegyezte, hogy az Orosz Föderáció szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

A fegyvergyár cáfol, a védelmi miniszter magyarázkodik

Korábban a BALK is beszámolt arról, hogy egy kanadai cég rakétákat vásárolt Szerbiából, amelyeket aztán Törökországon és Szlovákián keresztül küldött az ukrán csapatoknak.

A rakétákat gyártó Krušik szerb fegyvergyár cáfolta a sajtóértesüléseket, Miloš Vučević szerb védelmi miniszter pedig hétfőn parlamenti felszólalásban utasította el, hogy hivatalosan fegyvereket exportál Ukrajnába.

Vučević megfogalmazása ugyanakkor az nem tartozik Szerbiára, hogy a magáncégek harmadik piacokon vásárolnak-e szerb fegyvereket, amelyeket aztán más országok cégeinek adnak el.

Számunkra ez titkosszolgálati szempontból lehet érdekes információ, és nem a törvényi kötelezettség vagy a szabályozás szempontjából

– mondta Vučević a szerb parlamentben egy ellenzéki képviselői kérdésére válaszolva.

Az N1 Televízió szerbiai csatornája közben arról számolt be egy korábbi fegyvergyári alkalmazottra hivatkozva, hogy a fegyverszállítással kapcsolatos ügyletet Slobodan Tešić fegyverkereskedő cégei bonyolították le, amit nem tudtak volna megtenni az állami vezetők tudta nélkül.


ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi

Az olvasás folytatása

Szerbia

A szerbiai albánok Washingtonban lobbiznak saját közösségük létrehozásáért

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Washingtoni találkozó
A Presevo-völgy küldöttsége találkozott Ritchie Torres amerikai képviselővel, az amerikai képviselőház albán kérdésekkel foglalkozó csoportjának társelnökével. Erről a képen szintén látható Shaip Kamberi számolt be. (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Újabb fordulat Szerbia és Koszovó viszonyában: a Szerbiához tartozó Preševo-völgyben élő albánok Washingtonban követelik a szerbiai albánok közösségének létrehozását, amivel egyértelműen a szerb önkormányzatok létrehozására vonatkozó elképzelésekre reagálnak. Szerbia déli részén, a macedón-szerb-koszovói hármashatár térségében három község van, amelyben a lakosság többsége albán nemzetiségű. Az ott élő albánok már korábban szerettek volna bekapcsolódni az Egyesült Államok által diktált, és az Európai Unió által kivitelezett rendezési folyamatba, miután az előző évtizedben kudarcot vallottak a területcserére vonatkozó elképzelések.

Washingtonhoz fordulnak

A szerbiai albánok nem Brüsszelbe, hanem egyenesen Washingtonba mentek, hogy harcoljanak a maguk igazáért, és egyúttal támogassák Koszovó ügyét is Szerbiával szemben.

A medveđai, bujanovaci és preševoi albánok küldöttsége munkalátogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol Shaip Kamberi, albán származású szerbiai parlamenti képviselő vezetésével felkeresik a szenátusát, hogy elpanaszolják, milyen diszkriminációnak vannak kitéve Szerbiában.

Kamberi kijelentette, hogy követelik a Preševo-völgyben élő albánok közösségének létrehozását, ezzel a koszovói szerbek által támasztott igényekre válaszolnak a maguk módján.

Amit a szerbek kérnek Koszovóban, azt nekünk, szerbiai albánoknak is meg kell kapnunk. Ha a koszovói Szerb Községek Közösségét kérik, akkor mi kérjük a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását

– jelentette ki Kamberi, aki szerint erre annál is inkább igényt tarthatnak, mert a Preševo-völgyben több albán él, mint amennyi szerb van Koszovóban.

A szerbiai albán politikus ennél is továbbment a reciprocitás elvének szellemében.

Ha a koszovói szerbek a Koszovótól történő elszakadásra törekednek, akkor mi kérjük az egyesülést Koszovóval az 1992. március 1-én és 2-ánt tartott népszavazás értelmében

– mondta Washingtonban Kamberi, aki szerint már megkezdték a találkozókat az amerikai illetékesekkel.

Ezeknek a találkozóknak az előkészítésében részt vett Joni Ernst republikánus és Gary Peters demokrata szenátor, ők az amerikai szenátus albán ügyekkel foglalkozó választmányának társelnökei.

A szerbek nem tartják be az egyezményeket

Kamberi egyébként azzal vádolta meg a belgrádi vezetést, hogy nem tartja be azokat kötelezettségeit, amelyeket a Preševo-völgyben élő albánokkal kötött három szerződésben vállalt magára, amit szintén beleng a „reciprocitás szelleme”.

Ahelyett, hogy megoldanák a jogos igényeinkkel kapcsolatban felmerülő problémáit, a különböző helyi tényezők évek óta akadályoznak minden egészséges kezdeményezést és erőfeszítést, ezért szükségünk van a belső koordinációra
A völgy küldöttsége Washingtonban

A völgy küldöttsége Washingtonban, Ritchie Torres amerikai képviselő irodája és egy amerikai zászló előtt (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)

– indokolta meg a Facebookon Kamberi, hogy miért kérik a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását.

A szerbiai albán politikus fontosnak tartja a szoros együttműködést a koszovói kormánnyal is, valamint politikájuk összehangolását a „nemzetközi barátaikkal”, nehogy feledésbe merüljenek a Preševo-völgyi albánok követelései.

Kamberi egyúttal köszönetet mondott a pristinai kormánynak, amiért lehetővé tette az általa vezetett küldöttség számára, hogy zsinórban immár harmadszor látogasson el az Egyesült Államokba.

Az albánok másutt is mozgolódnak

A Koszovóval szemben támasztott szerb követelések hatására Észak-Macedóniában is mozgolódni kezdtek egyes albán pártok.

Az Alternativa nevet viselő ottani albán politikai szervezet felkérte az albán származású községi (önkormányzati) vezetőket, hogy kezdeményezzék az észak-macedóniai Albán Községek Közösségének megalakítását, annak az elvnek az alapján, amelyet Szerbia szeretne érvényesíteni Koszovóval szemben.

Erre a felvetésre reagált Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök is, aki szerint a koszovói folyamatokat semmiképpen sem lehet Észak-Macedóniára kivetíteni, miután az önkormányzatok közötti együttműködésnek Észak-Macedóniában nincsenek törvényes akadályai.

Minden önkormányzat bármilyen formában együttműködhet bármelyik önkormányzattal, ha megtalálják a közös témát. Úgy gondoljuk, hogy ez a kérés komolytalan, politikai hangulatkeltést szolgál, és így végső soron elfogadhatatlan is

– közölte Kovacsevszki szociáldemokrata uniójának egyik illetékese.

Az Alternativa kezdeményezése elfogadhatatlan a legnagyobb macedón párt, a VMRO DPMNE vezetője, Hrisztian Mickoszki számára is, aki úgy ítélte meg, hogy az ilyen elképzelések csak ronthatják az etnikumok közötti kapcsolatokat.

Az Alternativa javaslatát a macedóniai albán pártok egyike-másika szintén elutasítja, az észak-macedóniai Albán Szövetség (Aleanca për Shqiptarët, AS) szerint is komolytalan és napi politikai célokat szolgál a kezdeményezés, indoklásuk szerint ugyanis az albánok Észak-Macedóniában tömbben, összefüggő területen, és nem enklávékban élnek.

Kamberi Washingtonban

Egy észak-macedóniai albán párt támogatja a szerbiai magyarokat és bosnyákokat

Az észak-macedóniai párt ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a koszovói szerbek, akárcsak a szerbiai albánok kisebbségeknek számítanak, ezért a kisebbségi normáknak kölcsönösen érvényesülniük kell, és ezt a maguk részéről teljes mértékben támogatják is, amivel kizárják a szerbek által prioritásként kezelt „egyirányú forgalmat”, amit a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozása jelentene.

A párt a Facebookon közzétett közleményében azt is megjegyezte, hogy véleményük szerint a szerbiai magyaroknak és a szerbiai bosnyákoknak szintén ennek megfelelő jogokkal kellene rendelkezniük.

Ezek a fejlemények mindenképpen arra utalnak, hogy a Balkánon a „túlhevített politizálás” rejt magában némi veszélyeket, és egyre inkább kirajzolódik, hogy hova vezet a belgrádi kormány követelése a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozásával kapcsolatban, a Pristinával szemben támasztott elvárások ugyanis bumerángként üthetnek vissza, csak előbb kapnak egy gellert Észak-Macedóniában.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: