Connect with us

Koszovó

LÖVÖLDÖZÉS KOSZOVÓBAN: Vučić a vezérkari főnökkel tárgyalt, a KFOR vizsgálódik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Koszovói szerb barikád Zubin Potok térségében, ahol nyugalom honol, miközben kicsit odébb lövöldözés hangja veri fel a csendet.
Koszovói szerb barikád Zubin Potok térségében (Forrás: Kosovo online)
A cikk meghallgatása

Vasárnap este a koszovói rendőrség három szerb tagja megsebesült egy lövöldözésben, amely a túlnyomó többségében szerbek lakta észak-koszovói Zubin Potok településen történt. Az egyik rendőr életveszélyes állapotban került a mitrovicai kórházba. A koszovói média arról számolt be, hogy a lövöldözésben szerb nemzetiségű rendőrök rendőrök sérültek meg, akik a koszovói határrendészet tagjai.

Belgrádi sajtójelentések szerint a tegnap esti lövöldözést követően a koszovói szerb területeken – ahol már 17-dik napja állnak a barikádok – nyugalom van.

A lövöldözés vasárnap esete (december 25-én) nem sokkal nyolc óra előtt történt Zubin Potokban, a történteket a szerb és a koszovói média a maga sajátos módján tálalja.

A szerb nyelven megjelenő Kosovo online hírportál azt jelentette, hogy a lövöldözés akkor történt, amikor “a koszovói rendőrség különleges egységei megpróbáltak felszámolni egy barikádot”.

Az esetről készült videó azzal a kísérőszöveggel jelent meg a “zubinpotokinfo” Instagram-profilon, hogy lövöldözés és legalább egy detonáció volt hallható Zubin Potok tágabb körzetében. A videón ugyan semmi sem látszik, viszont az jól hallható, hogy sorozatlövések dördültek el, a bejegyzésben pedig még az olvasható, hogy az utóbbi két napban ez már a második lövöldözés, amiről hivatalos közlés nem történt.

A pristinai albán nyelvű Koha ugyanakkor azt állította, hogy a helyi szerbek rátámadtak a nemzetközi erők, vagyis a KFOR tagjaira. A KFOR később megerősítette, hogy valóban lövöldözés történt, abban a térségben, ahol járőröztek, de arról nem tett említést, hogy közvetlen támadás érte volna őket.

Goran Rakić a belgrádi vezetés közvetlen befolyása alatt álló koszovói Szerb Lista (Sprska lista) vezetője a “nagyon kormánybarát” Pink televíziónak úgy nyilatkozott, hogy “senki sem támadta meg a KFOR-t”. Hozzátette, hogy a szerbek tisztelik a nemzetközi erők tagjait, az albán média pedig az ilyen jellegű beszámolókkal még inkább el akarja mérgesíteni a helyzetet, hogy összecsapásokat idézzen elő!

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a lövöldözést követően azonnal tárgyalt Ana Brnabić miniszterelnökkel, és Milan Mojsilović vezérkari főnökkel, aki ezt követően sürgősen a dél-szerbiai Raškába ment.

– A helyzet összetett, megköveteli a szerb hadsereg jelenlétét az adminisztratív vonalon, és a következő időszakban a hadsereg a feladatok végrehajtását végzi

svecla

– nyilatkozta szintén a Pink televíziónak a Mojsilović, aki az “adminisztratív vonalnak” nevezte a Szerbia és az általa el nem ismert Koszovó közötti határt.

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter a Twitteren közben azt írta, hogy folytatódnak Vučić játszadozásai

– Először azt mondták, hogy Zubin Potokban voltak összecsapások, amelyeket a koszovói rendőrség váltott ki, amikor azonban rájöttek, hogy megtámadták a KFOR-ot, minden támadást le akarnak tagadni. A barikádokat el kell távolítani, és fel kell hagynia az illegális bűnözői struktúrák szervezésével, amelyek célja a destabilizáció

– jegyezte meg a “madárkás csatornán” a koszovói belügyminiszter.

A Kosovo online legfrissebb jelentése szerint a KFOR délelőtt bejelentette, hogy vizsgálják az esetet, amely során Zubin Potokban, a NATO-járőrség közvetlen közelében lövöldözés történt.

A KFOR hozzátette, hogy minden féllel találkozókat terveznek, és fontos tartják, hogy minden érintett kerüljön bármilyen retorikát vagy cselekedetet, amely feszültséget okozhat, és eszkalációhoz vezethet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava