Connect with us

Szerbia

TILTÁS: Koszovó megtiltotta a szerb pátriárkának, hogy szerb kolostort keressen fel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZERB KARÁCSONY: Megtiltották Porfirije szerb pátriárka számára, hogy felkeresse a peći patriarchátust (Illusztráció)
SZERB KARÁCSONY: Megtiltották Porfirije pátriárka számára, hogy felkeresse a peći patriarchátust (Illusztráció)
A cikk meghallgatása

A szerb pátriárka hivatala közölte, hogy a koszovói hatóságok nem engedélyezik Porfirije pátriárka számára, hogy felkeresse a Koszovó nyugati részén lévő peći (Paja/Pejë) szerb patriarchátust. A közleményt továbbitó Tanjug szerb állami hírügynökség szerint a Őszentsége “nagy megdöbbenéssel” fogadta a hírt.

A közlemény szerint Porfirije Krisztus születésének nagy ünnepe előtt szeretett volna a Koszovó területén lévő patriarchátusba látogatni, miután ezt a napot az egész keresztény világ ünnepli. A szerb karácsony január 7-én van.

A peći patriarchátus és az ottani kolostor, amelynek a szerb pátriárka az apátja, a Szerb Ortodox Egyház első és évszázados székhelye.

A Őszentsége kabinetje közölte azt is, hogy Pofririje nem tesz le arról a szándékáról, hogy “isteni szolgálatot teljesítsen” a peći patriarchátusban.

A szerb pátriárka várakozásai

A pátriárka azt várja, hogy a koszovói hatóságok hatályon kívül helyezik a rendkívül diszkriminatív döntést, és felhagynak “a koszovói ortodox szerbek emberi jogainak és vallásszabadságának lábbal tiprásával”, hiszen a szerbek – a közlemény megfogalmazása szerint – “abban a tartományban őseik földjén élnek folyamatosan már legalább 1500 éve”.

Figyelemre méltó, hogy a közlemény “tartománynak” nevezi Koszovót, vagyis a szerb államhoz hasonlóan a szerb ortodox egyház sem ismeri el annak függetlenségét, erre utal a következő bekezdésben a Koszovó és Metóhia megfogalmazás is, amely helyet az albánok csak Koszovót használnak.

A szerb médiában előkelő helyen szereplő hír szerint Porfirije pátriárka Istenhez imádkozik a békéért és a jószándékért minden ember között és iránt, különösen pedig azért, hogy a béke uralkodjon el a koszovói és metóhiai szerbek és albánok között azokon a területeken, ahol évszázadok óta együtt élnek.

A hír – miután körülbelül két órával ezelőtt jelent meg – még komolyabb visszhangot nem váltott ki a szerb közéleti szereplők részéről, de várhatón tovább növelheti a feszültséget a szerbek és a koszovói albánok között.

A szerb kormánypárti Informer annyit fűzött hozzá a pátriárka hivatalának közleményéhez, hogy (Albin) Kurti (koszovói miniszterelnök) “Istent nem ismerve” tiltotta meg Porfirije látogatását a peći szerb patriarchátusban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava