Connect with us

Európai Unió

KUNA VAGY EURÓ: Öt nap alatt összegyűlt az aláírások fele ahhoz, hogy népszavazást tartsanak a horvát valuta védelme érdekében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Marko Milanović Litre, a Horvát Szuverenisták (HS) parlamenti képviselője szerint Horvátországban szombatra összegyűlt a szükséges aláírások csaknem fele ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni a kuna védelmében. Az euró bevezetésének elleni aláírásgyűjtés szervezőbizottságának tagja közölte, hogy elégedettek az aláírásgyűjtés dinamikájával, amelyből arra lehet következtetni, hogy a referendum kiírásához törvényi határidőn belül elegendő aláírás lesz.

A szuverenisták nem akarják

A népszavazásról szóló kezdeményezést a 151 tagú törvényhozásban négy képviselővel rendelkező szuverenisták, valamint három jobboldali, parlamenten kívüli párt, a Horvát Jogpárt (HSP), a Függetlenek Horvátországért (NHR) és a Megújulás Generációja (GO) indította el.

November 7-ig a horvát választói névjegyzékben szereplők tíz százalékának, közel 369 ezer embernek az érvényes aláírását kell összegyűjteniük. Ennyi akár össze is jöhet, öt nap alatt ugyanis 157 000 aláírás már megvan.

A kuna védelmére alakult csoport országszerte 250 helyen gyűjti az aláírásokat azoktól, akik szeretnék, hogy az Alkotmányba kerüljön be a rendelkezés, amely szerint a Horvát Köztársaság pénzneme a kuna, annak váltópénze pedig a lipa.

Ha a kezdeményezőknek sikerül összegyűjteniük a megfelelő számú aláírást, a népszavazási kérdés hitelesítését még az alkotmánybíróságnak is meg kell vizsgálnia.

A szervezők elégedettek

Milanović Litre nyilatkozata szerint a kormány ugyan figyelmen kívül hagyja a kezdeményezést, a horvátoknak viszont joguk van eldönteni, hogy akarják-e az euró bevezetését.

– Ismételgethetik a mantrájukat, hogy az már eldőlt az EU-csatlakozásról szól népszavazáson, de ez csak részben igaz

– mondta a szuverenista politikus, aki Andrej Plenković kormányfőre utalva hozzátette, hogy ez nem lehet egy ember döntése, személyes érdeke.

A szuverenista képviselő kiemelete, hogy harcolnak a kuna fenntartásáért, szerintük jelenleg az emberiség ugyanis az egyik legnagyobb gazdasági válsággal néz szembe története során, és Horvátországnak nem kellene egy új monetáris unióba sietni, amelynek bizonyára meglesznek a maga érdekei.

Elmondása szerint nem “ad hoc” döntés volt az aláírás megkezdése, mert már jó ideje készültek rá. Ennek során alkotmányjogászokkal is egyeztettek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kezdeményes nem ütközik azokkal a nemzetközi megállapodásokkal, amelyeket Horvátország kötött az Európai Unióval.

Az ellenzéki politikus korábban arról is beszélt, hogy a népszavazással szeretnék a horvát nép kezébe helyezni a hatalmat, hogy az maga dönthessen Horvátország jövőjéről.

A kormány akarja

A kormány szerint nincs szükség népszavazásra, mert Horvátország azzal, hogy csatlakozott az Európai Unióhoz, elfogadta a közös fizetőeszköz bevezetését.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök úgy véli, hogy az eurózónához való csatlakozás Horvátország kötelezettségei közé tartozik, amelyet az Európai Unióhoz való csatlakozási szerződése által vállalt, és amelynek ez szerves részét képezi. Szerinte ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, az euró bevezetése ráadásul jót tesz a horvát gazdaságnak, és ezáltal maguknak a horvátoknak is.

Horvátország arra készül, hogy 2023 januárjában, azaz alig több, mint egy év múlva bevezeti az eurót.

Zágráb 2019. július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM- II).

Az euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie minden maastrichti kritériumnak. Ezek között szerepel, hogy az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga.

További feltétel, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava