Connect with us

Bosznia

Boszniában egy narkocsoporttal való együttműködés és migránsok csempészése miatt razziázik a rendőrség

A napokban három boszniai városban egy narkocsoport 22 segítőjét tartóztatták le, köztük magas rangú rendőrtiszteket is. Az őrizetbe vett személyekről feltételezik, hogy kapcsolatban álltak a Dino és Tito bűnözői csoporttal, amelyet a Dubajban tartózkodó drogbáró, Edin Gačanin irányít. Közben a rendőrség razziázik a migránsok csempészése miatt is, eddig 14 embert kaptak el, és több, mint harmincezer eurót foglaltak le

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NARKOCSOPORT: Nem parittyával mentek értük
Nem parittyával mentek értük (Forrás: Klix)
A cikk meghallgatása

A Sky és az Anom alkalmazásokon keresztül szerzett bizonyítékok alapján a napokban három boszniai városban egy narkocsoport 22 segítőjét tartóztatták le, köztük magas rangú rendőrtiszteket is. A folyamatban lévő “Black Tie 2” elnevezésű, akcióban a rendőrség egyszerre “több tucat helyszínen” tartott razziát Szarajevóban, valamint Zenicában és Mostarban. Az őrizetbe vett személyekről feltételezik, hogy kapcsolatban álltak a Dino és Tito (Dino i Tito) bűnözői csoporttal, amelyet a Dubajban tartózkodó drogbáró, Edin Gačanin irányít. A bosznia-hercegovinai hatóságok természetesen nem önállóan cselekedtek, a letartóztatásokra azután került sor, hogy támogatást kaptak az FBI-tól, a DEÁ-tól és az EUROPOL-tól. Közben a rendőrség razziázik a migránsok csempészése miatt is, eddig 14 embert kaptak el, és több, mint harmincezer eurót foglaltak le.

Tisztára mosták a narkocsoport pénzét

A két nappal ezelőtt kezdődött rendőrségi akció során öt gyanúsítottat már kihallgattak olyan bűncselekmények gyanújával, mint például: pénzmosás, beosztással való visszaélés, különböző juttatások átvétele, és titkos információk továbbadása.

A kihallgatott személyeket azzal gyanúsítják, hogy tagjai voltak annak a bűnözői csoportnak, amely 2016 és 2021 között Bosznia-Hercegovinában, az Egyesült Arab Emirségekben, Hollandiában, Németországban, a Dél-afrikai Köztársaságban és számos más országban mosta tisztára a Tito és Dino kartell által kábítószer-kereskedelemből szerzett bevételeket.

Ezt a csoportot Adnan Smajlović irányította, aki Admir Arnautović Šmrko ismert szarajevói drogbáró közeli embere, a Szarajevói Rádió jelentése szerint mga Smajlović is horogra akadt.

A letartóztattak között van Mustafa Selmanović, a föderációs rendőrség különleges egységének a parancsnoka és Gordan Memija, közismert üzletember is, de elkaptak például egy influenszert is. Sajtójelentések szerint a rendőrség razziát tartott a Szövetségi Rendőrkapitányság vezetőjének, Vahidin Munjićnak az irodájában is.

Ez már nem az első alkalom, hogy a boszniai rendőröknek saját társaikat vagy parancsnokaikat kell őrizetbe venniük, 2023 júliusában 16 rendőrt vettek őrizetbe a Szarajevótól északra található Zenica-Doboj kantonban lévő kakanji rendőrőrsön.

Közben beindult a Piramis akció is

A “Black Tie 2” múvelettel párhuzamosan a bosznia-hercegovinai rendőrség embercsempészettel foglalkozó osztálya a nemzetközi szinten szervezett illegális migráció elleni küzdelem részeként az ottani határrendészet együttműködve beindította a “Piramis” fedőnevű akciót.

Akcióban a bosznia-hercegovinai határrendőrség

Akcióban a bosznia-hercegovinai határrendőrség (Forrás: Klix)

Az akció célpontja több meg nem nevezett személy, akik a gyanú szerint egy nemzetközi szervezett bűnözői csoport tagjaként több mint 600 migránst, köztük mintegy 100 kiskorút csempésztek be az Európai Unióba.

Sajtójelentések szerint hosszú időn keresztül, olyan tartósan folytatott cselekményekről van szó, amelyeket az Una-Sana kantonban (Bihács és Velika Kladuša térségében), valamint Zenica-Doboj kantonban és Szarajevóban folytattak.

A boszniai rendőrök ebben az esetben sem egyedül léptek fel, jelentős segítséget kaptak a horvát rendőrségtől és az EUROPOL-tól, valamint a hazai titkosszolgálatoktól.

A boszniai határrendőrség szerint a tagjaik Bihácsban, Cazinban, Brezában, Visokóban, Szarajevóban, Kakanjban és Velika Kladušában végeztek házkutatásokat, ami során 14 személyt fosztottak meg a szabadságától, és ideiglenesen mintegy harmincezer eurót, valamint további 3200 konvertibilis márkát foglaltak le, de találtak különböző kábítószereket, fegyvereket, és bizonyos mennyiségű lőszert is.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava