Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Franciaország

ZOKI BOND VISSZATÉR: Horvát Halloween, avagy miért tiltották le a védelmi miniszter beszédét egy katonai rendezvényen?

zoki bond 2
Olvasási idő: 3 perc

ismét akcióban (első fejezet itt), ez lehetne a címe a köztársasági főszereplésével zajló politikai kabarénak, amelyben Zoran Milanović (alias Zoki Bond, vagy 00Z) megtiltotta a védelmi miniszternek, hogy felszólaljon a horvát sorkatonaság 23. nemzedékének eskütételén, elvégre ő a főparancsnoka, és punktum. , a védelmi tárca vezetője ezzel szemben a vezérkari főnök lemondását követeli, aki viszont azzal védekezik, hogy ő parancsra cselekedett, amikor nem adott szót a miniszternek. A miniszterelnök ugyanakkor úgy véli, hogy az államfő “kúsztatott államcsínyt” hajtott végre.

A hosszú hétvége előtt

A Mindenszentek Horvátországban is munkaszüneti nap – a horvát “szélesvásznú politikai panoptikum” pedig egy egész hosszú hétvégét betöltő attrakcióval szórakoztatja a polgárokat, nehogy a halottak napja miatt túl sokat szomorkodjanak.

A Milanović vs. Banožić 2 politikai kabaré ezúttal arra világított rá, hogy Zoki Bond ezúttal nem vaktölténnyel pufogtatott: elrendelte Robert Hranj tengernagynak, a horvát hadsereg vezérkari főnökének: tiltsa meg Mario Banožić védelmi miniszternek, hogy beszédet mondjon a horvát sorkatonaság 32. nemzedékének ünnepélyes eskütételen, amelyet pénteken tartottak a pozsegai laktanyában.

A jelenlegi tényállás az, hogy a köztársasági elnök az alkotmányra, a védelmi miniszter pedig a védelmi törvényre hivatkozik, ám úgy tűnik, hogy Milanović pozíciója erősebb, mert főparancsnokként utasíthatja a vezérkari főnököt, míg Banožić miniszterként ugyan felszólíthatja lemondásra a vezérkari főnököt, de nem válthatja le, legalábbis nem a köztársasági elnök hozzájárulása nélkül.

Egyúttal beigazolódott az a sejtésünk, hogy Milanović rájátszik a szlavóniai Horvát Demokrata Közösségen (HDZ) belül folyó hatalmi harcra, amelyben a kelet-szlavóniai áramlat veszíteni látszik a HDZ új “erős embere” Ivan Anušić Eszék-Baranya megye főispánjával szemben, aki egyúttal a kormányzó alelnöke is.

Anušić még a helyhatósági előestéjén bírálta Banožićot, és egyúttal felszólította, hogy fordítson nagyobb figyelmet választóinak a lemorzsolódására a Vukovári-Szerémségi megyében, Banožić ugyanis néhány helyen vereséget szenvedett a HDZ-ből kilépő elégedetlenekkel szemben, például Zsupanyában (Županja).

Zoki Bond és a szájkarate

Milanović, alias Zoki Bond szájkarateban a legjobb, és jól tudja, hogy a leggyengébb pontján kell támadni az ellenséget, ezért Banožić párton belüli helyzetére játszik rá.

Minden határozat meghozatalánál figyeli, hogy mi történik Vinkovceban és Vukováron. Ilyen problémája (védelmi miniszterként) sem Ante Kotromanovićnak, sem Krstičevićnek nem volt. Ez az ember nem önálló

– mondta a horvát köztársasági elnök két előző védelmi miniszterrel összehasonlítva a tárca mostani vezetőjét.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Természetesen egyebek között az is elhangzott, hogy Banožić nem tud angolul, és eddigi életében eddig legfeljebb csak falusi turizmussal foglalkozott. Meg hogy tudatlan, bosszúálló természetű ember, amolyan “low-life”. A horvát köztársasági elnök egyébként gyakran fitogtatja “angolos műveltségét”, ha kell, ha nem.

Plenković meddig bírja cérnával?

Akármennyire szórakoztató is a Zoki Bond által indított hajtóvadászat a védelmi miniszter után, a tárcavezető diszkreditálására nem ez a legjobb pillanat, vagyis baj van az időzítéssel.

A akciója a védelmi miniszter lejáratására nem hiányzott Andrej Plenković miniszterelnöknek, különösen nem ebben a pillanatban, mivel egyre inkább közeleg Emmanuel francia elnök látogatása, amelyre vagy november végén, vagy december elején kerül sor a Rafale vadászgépek vásárlásának jegyében.

Aligha kétséges, hogy a találkozón a katonai együttműködésről is szó lesz, vagyis erről lesz leginkább szó, meg egy másik katonai kérdésről, az EU katonai programjaiban történő horvát részvételről. Ezért a zágrábi védelemi minisztériumban szaporodó problémák nem igen járulnak hozzá a francia-horvát stratégiai partnerség létrehozásához.

A párton belül és párton kívül is népszerűtlen Mario Banožić védelmezése a miniszterelnök részéről most legalább annyira opció, mint új miniszter kinevezése a védelmi tárca élére a nagy fontosságú Macron-látogatás előtt.

Nagyon gyanús hogy a védelmi miniszter elleni támadásokkal párhuzamosan merült fel a melletti Velika Gorica-i légi szerelőintézet illetékesei ellen kezdeményezett bűnvádi eljárás, miután az ügyészségre névtelen feljelentés érkezett a horvát légierő orosz szállítóhelikoptereinek nagyjavításával kapcsolatosan.


A feljelentőnek bennfentesnek kell lennie, mert nagyon precíz adatokat hozott az ügyészség tudomására, a nagyjavítás pénzügyi részleteivel kapcsolatosan. Ezzek értelmében valaki többet fizetett a “remontot” végző orosz cégnek, mint kellett volna, s nem tudni, hol landolt a pénz, kinek a zsebében.

A történteket követően nem kizárt, hogy Plenković miniszterelnök – aki egyébként “kúsztatott államcsínynek” minősítette a védelmi miniszter beszédének letiltását, megelégeli-e a Zoran Milanović, alias Zoki Bond által kiprovokált cirkuszt, és rövidre zárja az ügyet Banožić menesztésével.

Tekintettel arra, hogy a katonák sem elégedettek a jelenlegi miniszterrel, ezért előfordulhat, hogy a következő hadügyminiszter a nyugalmazott katonatisztek köréből kerül ki, akinek esetleg még háborús múltja is van.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: