Connect with us

Horvátország

Derült égből Milanović, aki államfőként indul a parlamenti választásokon, és a cirkusz világnapja

A tapasztalat azt mutatja, hogy a parlamenti választásokat szinte mindig az nyeri, aki több terepmunkát fektetett be a siker érdekében. Ehhez pedig kiterjedt országos hálózatra van szükség, és persze nem kevés pénzre. Hogy ezen milyen mértékben segít Milanović váratlan indulása, nem tudni, ám azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy Milanović annak idején a jobboldali szavazatokkal nyert Kolinda Grabar Kitarović ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nemzetmentő cirkusz
Nemzetmentő kormányt alakítana Zoran Milanović, ha megnyeri a választásokat. A horvát államfő a bejelentést Peđa Grbin szociáldemokrata vezető jelenlétében tette, aki egész idő alatt olyan elégedettséggel mosolygott, mint a kisbaba, aki éppen most kapott száraz pelenkát
A cikk meghallgatása

Ma (pénteken), úgy 17 óra után Zoran Milanović horvát köztársasági elnök megjelent a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, hogy párton kívüli és független jelöltként indul az SDP listáján. Arra hivatkozott, hogy a Turudić-ügy volt az utolsó csepp, amitől betelt a pohár, és ezért határozott úgy, hogy ismét szorítóba száll a miniszterelnöki posztért. Később Facebook-bejelentésében kicsit pontosított: “Kedves polgárok, kedves horvátok, úgy döntöttem, hogy független és pártfüggetlen jelöltként indulok az SDP listáján a horvát parlamenti választásokon, amelyeket ez év április 17-én tartanak. A választási győzelmet követően, amelyben biztos vagyok, lemondok köztársasági elnöki tisztségemről, és a horvát parlament új többségének támogatásával átveszem a Horvát Köztársaság kormányának vezetését. Az új hivatal átvételéig alkotmányos kötelezettségeimnek és kötelességeimnek megfelelően továbbra is ellátom a Horvát Köztársaság elnökeként rám háruló feladatokat” – áll a bejegyzésben. Ezzel, mondani sem kell, az addig nyugis pénteki nap, amit ismét csak Milanović bejelentése vezetett be, hogy a parlamentáris választásokat köztársasági elnökként április 17-ére írta ki, teljesen felbolydult. Az ellenzék örömmámorban úszik, Plenković miniszterelnök viszont igyekezett elbagatellizálni az ügyet.

A cirkusz világnapja

Andrej Plenković egy eszéki pártgyűlésen kommentálta Milanović hirtelen bejelentését. Az április 17-i választási dátumot a miniszterelnök már korábban “cirkuszi napként” jellemezte – utalva arra, hogy április 17-e a cirkusz világnapja -, s Eszéken hozzátette, netalán annak érdekében, hogy a cirkuszi hangulat erősebb legyen, Milanović úgy döntött, hogy az SDP-vel indul a választásokon.

– Szerintem ez nagyszerű, végre lehullottak a maszkok

– mondta a horvát kormányfő, majd hozzátette, hogy ez idáig Horvátországban az ellenzéknek rejtett vezetője volt, „ezzel szemben, most egy opportunista jelöltünk van“. A miniszterelnök szerint ez semmit sem változtat a helyzeten, Milanović és a szociáldemokrata SDP harmadszor is elveszíti a választásokat.

Az összes fény rá irányul

Az összes fény rá irányul, Andrej Plenković az eszéki pártgyűlésen (Forrás: X platform, HDZ)

A nyugisan induló pénteket Zoran Milanović köztársasági elnök tehát kétszer is felturbózta, először azzal, hogy a parlamenti választásokat április 17-ére írta ki, amivel – azon kívül, hogy ezzel lerövidítette a kampányidőszakot – a parlamenti választásokat a hét közepére, szerdára tette, az immár hagyományos vasárnap helyett.

A második tunningolás az említett szocdem sajtóértekezleten következett be, amikor Zoran Milanović, akit a BALK-on mi néha Zoki Bondnak is nevezünk – nem éppen véletlenül – jogot formált arra, hogy a választásokon induljon, ehhez foghatót eddig csak Aleksandar Vučić szerb elnök produkált azzal, hogy a nevére íratta a Szerb Haladó Párt választási listáját, amit – mellékesen szólva – az ottani törvények megengednek.

Időközben a jogászok is észbe kaptak

A – legalábbis szóban – a jog és törvények tiszteletébe majd belesántuló köztársasági elnök váratlan lépése azonban több alkotmányjogi kérdést is megnyitott, amire az első sokk után felocsúdó jogászok azonnal figyelmeztettek.

Elsőként Sanja Barić, a zágrábi Jogi Kar alkotmányjogi professzora nyilatkozott a horvát Indexnek. A professzor asszony elmondta, hogy Milanović lépése “felháborító és katasztrofális”, és az alkotmánybíróságnak sürgősen reagálnia kell rá.

Sanja Barić szerint

Sanja Barić a horvát állami televíziónak (HRT) is elmondta, hogy két teljesen összeegyeztethetetlen dologról van szó, Milanović indulása alkotmányos szempontból megengedhetetlen, ahhoz le kell mondania, hogy induljon a választásokon (Forrás: Screenshot, HRT)

– A Horvát Köztársaság alkotmánya és törvényei nem említik kifejezetten ezt a helyzetet, egyszerűen azért, mert annyira világos és nyilvánvaló. Ez a Horvát Köztársaság elnökének álláspontjából és a hatalmi ágak szétválasztására vonatkozó alkotmányos jogi elvek összességéből fakad, és ebben a konkrét helyzetben az államfő nem indulhat addig, amíg nem mond le

– jelentette ki Barić asszony, aki szerint csak ezután merülnek fel további kérdések, többek között, hogy ki helyettesíti őt, amennyiben lemondana. A leglogikusabb jelölt Gordan Jandroković, a feloszlott parlament elnöke lenne, akit a nép egyébként eléggé tiszteletlenül csak Nyonyóként (Njonjo) emleget – de Barić szerint ez további kérdéseket nyit meg.

– Mi fog történni Jandrokovićtyal? Elveszíti passzív választójogát? Nem indulhat, ha Milanović lemond? Az egyik kérdés rémisztőbb, mint a másik. Másrészt viszont, mi van akkor, ha Milanović nem nyeri meg a választásokat? Akkor nem fog lemondani? Másodszor, ha bizonyos számú szavazatot kap a választásokon, honnan fogjuk tudni, hogy ki nyert – hiszen a választás megnyerését a parlament létrehozása, a kormányalakítás határozza meg? Meddig szándékozik elnökként és jelöltként is részt venni a választásokon?

– tette fel Barić a nyilvánvaló kérdések sorozatát.

Miroslav Šeparović, az alkotmánybíróság elnöke az N1 televíziónak nyilatkozva bejelentette, hogy “az alkotmánybíróságról szóló alkotmánytörvénnyel összhangban ellenőrzik a választások alkotmányosságát és törvényességét, ezért az alkotmánybíróság erről véleményt formál”. Hogy mikor, az már kérdés.

Április 17-én lesznek a horvát választások

Ennek az első hírnek a hallatára szinte azon nyomban megindult az országban a kollektív tanakodás, hogy a feltűnési viszketegségben szenvedő államfő kinek a malmára hajtja a vizet azzal, hogy munkanapra tette a választásokat?

Az ellenzék nem kis örömmel hangoztatta, hogy ez a kormánypárt választási esélyeit csökkenti, mert nem tudja majd a határon túlról buszoztatni a választókat. Plenković miniszterelnök, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség elnöke, sztoikusan vállat vont, mondván, hogy a HDZ-nek mindegy, mikor lesznek a választások.

Az elemzők még maguk sem tudják, hogy mit gondoljanak. Horvátországban utoljára a kilencvenes években voltak munkanapon a választások, így senki sem tudja, hogy ez miként csapódik le a részvételt illetően.

A törvény szerint 17-e a választásoknak köszönve egy váratlan munkaszüneti nap lesz, így elvben mindenki, aki élni kíván állampolgári jogával, ezt zavartalanul megteheti, viszont a hét közepébe ékelődő munkaszüneti nap egy kilenc napos vakáció lehetőségét vetíti előre.

Ezt már javában tárgyalják az X-en (volt Twitter), ti., hogy jobb-e 2 nap évi szabadságot feláldozva 5 szabadnapot nyerni, vagy négyet, a kilencnapos pihi érdekében. Ez pedig azt vetíti előre, hogy sokan a tengerpartot részesítik majd előnyben a demokrácia ünnepe helyett, azaz hogy a részvételi arány alacsony lesz.

Az elemzők körében már jó ideje konszenzus alakult ki abban a tekintetben, hogy az alacsony részvételi ráta a HDZ-nek kedvez, amely fegyelmezett szavazóbázisának hála, ha esik, ha fúj, a szavazatok megközelítőleg 25 százalékára számíthat.

Hogy a határon túlról autóbuszokkal érkező szavazók valóban elmaradnak-e, az még nem biztos, mert a balkáni kreativitás már ennél cifrább dolgokat is megoldott, viszont úgy tetszik, hogy Milanovićnak annyiból sikerült megzavarni a kormánypárt terveit, hogy a választásokat a francia Rafale vadászbombázók érkezése elé tette.

Az első hat csodagép érkezése a védelmi miniszter bejelentése szerint, amit a horvát állami televízióban tett, április 20-a és május 1-je között várható. A korábbi elképzelések szerint a kormánypárt ebből nagy választási cirkuszt akart fabrikálni, de úgy tűnik, most módosítani kell a terveket.

Viszont az sem elképzelhetetlen, hogy a kormány megsürgeti a franciákat, és a tervezett hatból mondjuk, kettő április 16-án landol majd a zágrábi reptéren, és akkor megtarthatják a sok csodaszép beszédet, amit erre az alkalomra tartogatnak.

Quo vadis ellenzék?

A horvát ellenzék, amelyet már voltam szíves párszor lesajnálni, igyekszik derűlátást sugározni a választók felé, így az SDP büszkén hangoztatja, hogy – az általa megrendelt – közvéleménykutatás eredményei szerint a baloldali-liberális koalíció a szavazatok 36 százalékát szerzi meg, Sandra Benčić a Možemo! (Bírunk!) frontembere pedig kitartóan kormányváltást vizionál.

A puding próbája sajnos továbbra is az evés, így a konkrét megmérettetés valószínűleg a vártnál sokkal rosszabb eredményeket hoz majd. Az ellenzék ugyanis még a koalíción belüli súrlódások megoldásánál tart, nem rukkolt elő semmilyen konkrét választási programmal, az SDP első választási plakátjának tervezetét pedig abszolút széttrollkodta az internet népe, a plakáton szereplő Peđa Grbint a brazíliai, illetve a riói Megváltó Krisztus szobrához hasonlítva.

Hogy hogyan lesz ebből választási győzelem, nehéz elképzelni, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a parlamenti választásokat szinte mindig az nyeri, aki több terepmunkát fektetett be a siker érdekében. Ehhez pedig kiterjedt országos hálózatra van szükség, és persze nem kevés pénzre.

Ezen a téren pedig csak a kormánypárt jeleskedik, az SDP országos hálózata az egyedüli, amelyik vetélkedni tud vele, ám itt az a baj, hogy Grbin elnöki megbízatása idején ez a hálózat jócskán megroggyant, és nagyon sokan kiléptek a pártból.

Hogy ezen milyen mértékben segít Milanović váratlan indulása, nem tudni, ám azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy Milanović annak idején a jobboldali szavazatokkal nyert Kolinda Grabar-Kitarović ellen, a kormánypárton belüli csatározások eredményeképpen. Az viszont nem valószínű, hogy most is rá fognak szavazni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava