Connect with us

Horvátország

Elhunyt Josip Manolić, a leghíresebb horvát kém és egykor közismert politikus

Merényletet tervezett Ante Pavelić, a náci Németország által támogatott Független Horvát Állam vezére ellen, akivel a borbélyának kellett volna végeznie, az akciót azonban az utolsó pillanatban felsőbb szintekről leállították egy fogolycsere reményében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Manolić a második világháború alatt a Horvát Kommunista Pártban dolgozott (Forrás: Screenshot, HRT)
A cikk meghallgatása

Horvát sajtójelentések szerint 105-dik életévében elhunyt Josip (Joža) Manolić, az újkori horvát kormány második miniszterelnöke, aki a leghíresebb horvát kém volt az egykori Jugoszláviában. Emellett a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapítójának számított. Manolić március 22-én ünnepelte 104. születésnapját, amiről a BALK is említést tett. Horvátországban most azt kérdezik, hogy ha már Joža is elment, akkor mennyi esélyünk van nekünk, halandóknak?

Manolić fiatalon kommunista volt

Manolić a magyar határ közelében lévő Szentgyörgyvár (Đurđevac) melletti Kalinócon (Kalinovac) született 1920. március 22-én. A haláláról szóló hírt a lánya több horvát portálnak is megerősítette.

Josip Manolić korán kezdte a politizálást, 1938-tól ifjúsági és szakszervezeti tisztségviselő, 1939-től a Jugoszláv Kommunista Párt tagja lett.

A második világháború alatt a Horvát Kommunista Pártban dolgozott, 1944-ben a kommunista titkosszolgálatnak számító belbiztonsági erő, a Népvédelmi Osztály (OZNA, Odeljenje za Zaštitu Naroda), később UDBA, megbízásából főparancsnokként ment Belovárra (Bjelovar), ahol a városnak és környékének a felszabadítása volt a feladata.

Joza Manolic

Merényletet tervezett Ante Pavelić, a náci Németország által támogatott Független Horvát Állam egykori vezére ellen, akivel a borbélyának kellett volna végeznie, az akciót azonban az utolsó pillanatban felsőbb szintről leállították egy fogolycsere reményében.

A világháború után

1971-ben, a Horvát Tavasz nevezetű nacionalista jellegű megmozdulás után Manolićot jegelték. 1989-ben került vissza a politikai életbe, a Franjo Tuđman vezette Horvát Demokratikus Közösség egyik alapítójaként és kiemelkedő tagjaként.

Egy ével később, 1990-ben a Horvát Köztársaság elnökségének elnöke lett. Miniszterelnöki tisztséget is betöltött, egy ideig az Alkotmányos Rendvédelmi Hivatal vezetője volt. Az 1990-es évek közepén kilépett a HDZ-ből és saját pártot alapított.

A legidősebb horvát politikusnak számított, túlélt négy rendszert, egy világháborút, egy földrengést, jónéhány világjárványt és két házasságot. 2020-ban elhunyt 36 évvel fiatalabb felesége, akivel az öreg Joža akkor házasodott össze, amikor 96 éves volt.

Josip Manolić azon kevesek közé tartozott, akik túléltek egy egész évszázadot. A nemrégi népszámlálás adatai szerint Horvátországban akkor 133 száz év fölötti ember élt, ebből 111 nő és mindössze 22 férfi.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava