Connect with us

Horvátország

WhatsApp ribillió Horvátországban a fő államügyész megválasztása kapcsán

Történetünk hőse, Ivan Turudić máskülönben nem túlzottan szimpatikus figura – megboldogult édesapám szava járása szerint, „még a színe sem jó“ – egy tipikus karrierista, aki a rendszernek tett szolgálataival lépegetett felfelé a totemoszlopon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kellemes csevegés és virtuális puszilkodás a WatsApp segítségével, jobbról a leendő államügyész
Kellemes csevegés és virtuális puszilkodás a WatsApp segítségével (Forrás: Jutarnji list)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Alaphelyzet: egetverő macskazene a horvát médiatérben és most ismét a szerencsétlen tudósítónak kell tiszta vizet önteni a pohárba. Nem tudom mi szűrődött át a szomszédba, ti. Magyarországra, de leegyszerűsítve a következő történt a napokban, beleértve a hétvégét is: valaki kiszivárogtatott egy szakajtóra való WhatsApp-üzenetet, amelyek az egyébként tárgyalását váró ex-knini polgármester Josipa Rimac, most Josipa Pleslić telefonjáról származnak, és ennek baráti viszonyát fedik fel Ivan Turudićtyal, a zágrábi megyei bíróság elnökével, akit a kormány a legfőbb államügyész posztjára javasolt. Rimac, illetve lánykori nevén Pleslić asszony számos korrupciós ügyben érintett, ebből kifolyólag most senkire sem vet jó fényt, ha korábban baráti kapcsolatban volt vele.

Vihar az államügyészi poszt körül

A Turudić, illetve a kormány elleni támadást Zoran Milanović köztársasági elnök indította el a hétvégén, mondván, hogy bizalmas dokumentumokkal rendelkezik, amelyek bizonyítják a zágrábi Dinamo ex-manegerének, Zdravko Mamićnak a kapcsolatát Turudićtyal. Ez már csak azért is kellemetlen, mert a horvát hatóságok 2015 novemberében letartoztatták Zdravko Mamićot és öt társát adócsalás és korrupció vádjával.

Az elnök a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökségtől (Sigurnosno-obavještajna agencija, SOA) – régebben az ilyesmit állambiztonságnak, vagy titkosrendőrségnek neveztük – szerezte be a kérdéses iratokat, és ezek 2015-re vonatkoznak.

A dolog szépséghibájának lehetne nevezni azt az apróságot, hogy ebben az időszakban Zoki Bond volt a horvát miniszterelnök, jelenlegi biztonsági tanácsosa, Dragan Lozančić, pedig a SOA élén őrködött a köztársaság biztonsága felett.

Mint ezt időközben a jócskán ingerült Andrej Plenković miniszterelnök is megjegyezte, ha akkoriban nem jártak el Turudić ellen, akkor most mi a baj?

Időközben a szorgos manók még két ízben továbbították a Josipa Rimac/Pleslić telefonjáról származó üzeneteket az újságíróknak, miután a szóban forgó hölgy állítólag soha nem törölte azokat a telefonjából, így a nyomozás során – megint csak állítólag – 300 ezer üzenetet találtak a kütyün. Ennek köszönhetően az újságok, portálok most boldogan dagonyáznak a pocsolyában, az ellenzék meg követel, elítél, figyelmeztet, vagy éppenséggel azt tervezi, hogy beperli a kormányt az EU-nál, valamilyen kötelezettségszegés miatt.

A kormány kitart Turudić mellett

Bár ezt már a kormánypárt elnökségének hétfői ülése után is szinte biztosra lehetett venni, a kormány nevében kedden (február 6-án), a koalíciós partnerekkel való egyeztetés után, maga Andrej Plenković jelentette be, hogy a kormány nem látja semmilyen szükségét annak, hogy módosítsa az Ivan Turudićtyal kapcsolatos álláspontját, és továbbra is úgy találja, hogy a legmegfelelőbb személy a fő államügyész posztjára.

A kormányfő emlékeztetett arra is, hogy éppen a jelenlegi kormány vezette be a fő államügyész nyilvános megválasztásának procedúráját, szemben az előző kormányok gyakorlatával, amikor a fő államügyészt egyszerűen kinevezték.

Plenković szerint Turudić minden elvárásnak megfelel, három biztonsági ellenőrzésen is átesett, amelyek során alkalmasságát semmi sem kérdőjelezte meg.

A miniszterelnök szerint nem a napvilágra kerülő üzenetek tartalma a szörnyű, hanem maga a tény, hogy ezek kiszivárogtak.

Plenković annak a gyanújának is hangot adott, hogy a kiszivárogtató személyt/személyeket az államügyészségen belül kell keresni, és azt üzente, hogy a kormány nem avatkozik bele az államügyészség munkájába, de elvárja, hogy az államügyészség se ártsa magát be a kormány dolgaiba.

A kormányfő meglátása szerint az egész akció a kormány ellen irányul, de ők keményen ellenállnak, mint ezt idáig is már nem egy alkalommal bizonyították.

Summa summarum

Összegezve a dolgokat, belpolitikai csatározásról van szó, egyfelől a köztársasági elnök és az ellenzék, másfelől pedig a kormány és a kormánypárt között.

Megítélésünk szerint ennek sem lesz semmilyen kihatása a küszöbönálló parlamenti választásokra, mert Horvátország amolyan „Petya és a farkas” szindrómában szenved, azaz az ellenzék már annyiszor kiáltott farkast, hogy a választótestület belefásult a futószalagon szállított botrányokba.

Történetünk hőse, Ivan Turudić máskülönben nem túlzottan szimpatikus figura – megboldogult édesapám szava járása szerint, „még a színe sem jó“ – egy tipikus karrierista, aki a rendszernek tett szolgálataival lépegetett felfelé a totemoszlopon.

A Sanader-kormány igazságügyi minisztere Vesna Škare-Ožbolt éppen a napokban elevenítette fel Turudićot illető kedves kis anekdotáját, amely szerint egy nap Sanader miniszterelnök egy szelet papírt nyújtott át neki Turudić nevével, és azt mondta: „Ez a fiú a mi emberünk, nevezd ki bírónak“.

Persze ez a nem túl meggyőző bizonyítékok ellenére sem zavarta Turudićot abban, hogy később simán börtönbüntetésre ítélje Sanadert.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava