Connect with us

Horvátország

Az alkotmánybíróság akár a választások egészét is semmissé nyilváníthatja

Bizonyára lesznek még „zokibondos” hisztériás kirohanások, stand-up performanszok, de ez lényegében nem változtat azon a helyzeten, amely már az alkotmánybíróság döntése előtt is világos volt, hogy Milanović csak akkor indulhat a választásokon, ha előzőleg leköszön köztársasági elnöki pozíciójáról. Hosszú lesz ez az egy hónapos választási kampány, a pártoknak is, nekünk, szenvedő alanyoknak pedig végképp, mert ránk ömlesztve zúdítják a propagandát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát alkotmánybíróság elnöke
A horvát alkotmánybíróság elnöke felvázolta a játékszabályokat (Forrás: Jutarnji list)
A cikk meghallgatása

A horvát alkotmánybíróság ma (hétfő) olyan határozatot hozott, amellyel a testület alkotmányellenesnek nyilvánította, és ezzel gyakorlatilag meg is tiltotta Zoran Milanović horvát köztársasági elnöknek, hogy a Szociáldemokrata Párt (SPD) listáján szereplő jelöltként részt vegyen a választási folyamatban. A 13 alkotmánybíró közül kettő a döntés ellen szavazott. Ők Andrej Abramović és Ingrid Antičević Marinović. Amint azt az Alkotmánybíróság elnöke megerősítette, két bíró – Lovorka Kušan és Goran Selanec – elhagyta a termet a szavazás során, technikai okokra hivatkozva. Miroslav Šeparović, a horvát alkotmánybíróság elnöke bejelentette, hogy a teiznehárom tagú testület hétfőn arra a következtetésre jutott, miszerint Zoran Milanović, a Horvát Köztársaság elnöke feladatának ellátása során nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem. Az alkotmánybíróság megállapítása szerint ez kizárja annak a lehetőségét, hogy a köztársasági elnök a kiírt parlamenti választásokkal összefüggésben a képviselői választási listán szerepeljen, vagy hogy a Horvát Köztársaság miniszterelnöki tisztségére jelölje magát, és e minőségében részt vegyen a politikai választási kampányban.

Az alkotmánybíróság egyelőre csak figyelmeztet

Miroslav Šeparović, a testület elnöke sajtótájékoztatóján türelmesen válaszolgatott a kérdésekre, jobbára arra szorítkozva, hogy az alkotmánybíróság alkotmányellenes viselkedésnek ítélte meg a Szociáldemokrata Párt (SDP) és Zoran Milanović a hét végén tanúsított viselkedését, amivel a köztársasági elnök péntektől vasárnapig megszegte az alkotmányt, ennek azonban nem lesznek következményei.

Šeparović kifejtette, hogy az alkotmánybíróság csupán figyelmeztette úgy az SDP-t, mint a köztársasági elnököt, hogy hagyjanak fel alkotmányellenes tevékenységeikkel. A testületnek gyakorlatilag nem áll hatalmában leváltani Milanovićot, mivel ehhez elvben a parlament két harmados többséggel meghozott döntése kellene, a parlamentet pedig időközben feloszlatták.

Elméletileg létezik egy olyan lehetőség is, hogy a kormány kezdeményezésére az alkotmánybíróság alkalmatlannak nyilváníthatná Milanovićot a köztársasági elnöki pozíció betöltésére, de Šeparović elzárkózott a kommentároktól.

Viszont, annyit elárult, hogy az alkotmánybíróságnak jogában áll semmissé nyilvánítani a választásokat részlegesen, vagy teljes egészében, amennyiben ezeket alkotmányellenesnek ítélné meg.

Én vagyok a falurossza egyedül

– Jó napot! Ezzel, ugye nem sértem meg az alkotmánybíróság határozatát

– poénkodott a horvát köztárasagi elnök sajtótájékoztatója kezdetén, amire valaki a környezetéből megnyugtatta, hogy “még nem”.

A horvát elnök a tengerparti Vela Lukából üzent

A horvát elnök a tengerparti Vela Lukából üzent

Zoki Bond – aki a tengerparti Vela Lukából jelentkezett – ezt követően teljesen begurult. Elöljáróban azt üzente Peđa Grbin szociáldemokrata vezetőnek és magának az SDP-nek, hogy legyenek óvatosak, majd szokásos csapszéki stílusában rákezdett:

– Gengszter módon csinálták. Nem tehettek velem semmit, de velük bármit megtehetnek. Ezek a parasztok még írástudatlanok is

– mondta az Alkotmánybíróságról szólva a horvát államfő, szerinte ugyanis egy írástudó embernek, aki mondjuk elvégezte legalább az autósiskolát, nem lenne problémája a megfogalmazással (szöveggel).

A horvát köztársasági elnök ezt követően felolvasta az Alkotmánybíróság határozatát, majd megjegyezte, hogy az alkotmánybírák valószínűleg egy autójavító műhelyben tanultak meg horvátul.

Saját, vitatott részvételéről a parlamenti választásokon csupán annyit mondott, hogy ez – az írástudatlan gengszterek szerint tilos, pedig nem az.

Milanović itt nem foglalkozott azzal az aprósággal, miszerint teljesen mindegy, hogy ő vagy bárki más mit gondol, az alkotmány rendelkezéseinek tolmácsolása kizárólagosan az alkotmánybíróság jogkörébe tartozik. Ezt kiabálással, otrombaságokkal, jópofiskodással nem lehet felülírni, a testület véleménye minden esetben mérvadó.

A szociáldemokrata vezetőnek nem nagyon marad más, mint az ökölrázás

Peđa Grbin szociáldemokrata vezetőnek nem nagyon marad más, mint az ökölrázás

Peđa Grbin, az SDP elnöke egy másik sajtótájékoztatón arra kísérelte meg kihegyezni a mondanivalóját, hogy az alkotmánybíróság igazságtalanul járt el, ám semmi baj, az SDP felkészülten fogadta ezt a fordulatot, és Milanović neve nem fog szerepelni az SDP-s választási listáján, és a nevét sem fogják használni, mert tilos.

Grbin azzal viccelődött, hogy Milanović nevét nem szabad emlegetni, és azt engedte sejtetni, hogy ezzel a szólasszabadság sérült, függetlenül attól, hogy itt nem éppen erről van szó.

Mi lesz ezután?

Valószínűleg nagyon semmi, mert a jelek szerint sem az SDP, sem Milanović nem mutat nagy hajlandóságot arra, hogy összeakaszkodjon az alkotmánybírósággal.

Bizonyára lesznek még „zokibondos” hisztérikus kirohanások, stand-up performanszok, de ez lényegében nem változtat azon a helyzeten, amely már az alkotmánybíróság döntése előtt is világos volt, ti., hogy Milanović csak akkor indulhat a választásokon, ha előzőleg leköszön köztársasági elnöki funkciójáról.

Az első megrázkódtatás után, mindenki napirendre tér majd az eset felett, és szerdán már valószínűleg valami egészen más kerül az érdeklődés középpontjába. Hosszú lesz ez az egy hónapos választási kampány, a pártoknak is, de nekünk, szenvedő alanyoknak is, akikre ömlesztve zúdítják majd a propagandát.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava