Connect with us

Szerbia

ÉGIHÁBORÚ: Erős vihar támadta Szerbiát, az égi seregek dió nagyságú jéggel tüzeltek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nem csak Belgrádban, hanem Szerbia más részein is volt égiháború, a fekete sereg megszállta az eget Soko Banja felett is (Forrás: Instagram, 192.rs)
A cikk meghallgatása

A horvát Vihar 28. évfordulóján újabb vihar érte el Szerbiát, és azon belül Belgrádot is, ezúttal jégeső formájában. Az erős szél háztetőket sodort el, miközben diónagyságú biolövedékek hullottak az égből. Mindez történt azt követően, hogy a szerb főparancsnok és politikai tábornokai a 28 évvel ezelőtti horvát Vihar szerb áldozataira emlékeztek a háborús szempontból igencsak rosszhírű Prijedorban, amelynek környékén a szerbek a kilencvenes években három haláltábort is működtettek. Erről nem emlékeztek meg, csak a horvát Vihar elől menekülő szerb áldozatokról, akiknek a haláláért a horvátokat terheli a felelősség.

Először a trafók estek el

A Viharra történő emlékezést most másmilyen vihar követte, a délutáni órákban a politikai és a földrajzi Nyugat irányából olyan erős égi seregek érkeztek Belgrád fölé, hogy elsötétült tőlük az ég, és hamarosan tüzelni is kezdtek.

Az égiháború során a fentiek erős légicsapást mértek a városra villámlás formájában, amitől először a trafók estek el több kerületben, például Újbelgrádban is, ahol a “munkásosztály kilövősilói” vannak, így sokan maradtak áram, vagyis az élethez szükséges egyik legfontosabb muníció nélkül.

A trafók elvesztését követően veszélybe került a szerb főváros vízellátása, mert az áramhiány következtében számos kút, szivattyú és pumpa dőlt ki a sorból.

Vihar

Ez a fa áruló módjára megadta magát Belgrád Konjarnik városrészében (Forrás: Instagram, 192.rs)

A Védelmi, Sürgősségi és Koordinációs Titkárság közleménye szerint ez magyarán, illetve szerbül szólva azt jelentette, hogy veszélybe kerültek a Száva bal partján élő bajtársak, különösen a többszintes épületekben lakó fogyasztók.

Az égiháború következtében több fa megadta magát, és elfeküdt az utakon, ezért a városi közlekedés számos vonalon akadozott, vagy netalán el is akadt, ennek következtében több tucat járat esett ki a hadrendből, és nem tudta szállítani a szerb seregeket.

Az említett titkárság arra figyelmeztette az embereket, hogy térképezzék fel és helyezzék biztonságba mindazt, amit a teraszokon és/vagy a lapostetőkön tárolnak, nehogy azok bombaként hulljanak a járókelők fejére vagy éppenséggel a gépkocsikra.

A Belgrádot nyugati irányból támadó szél elvitte a Természettudományi és Matematikai Egyetem tetejét, a város központjában, vagyis a Moszkva szállónál lévő aluljárót pedig elárasztotta az ellenséges csapadék.

A Szent Száva templomnál is erősen nyilaztak az égiek, egy jól célzott szélroham derékba tört egy vastag fát, amely egy gépkocsit tett harcképtelenné, vagyis használhatatlanná. Mindeközben a Száva menti töltésen közlekedő autók kétéltű egységekké alakultak át, miközben araszoltak a vízben.

Máshol is volt vihar

Szerbia más részein is volt égiháború, a fekete sereg megszállta az eget Soko Banja felett is, mint az a legfelső képen látható.

A belgrádi Novosti szó szerint arról számolt be, hogy “lőttek a villámok”, és jéggel kísért eső csapott le Kruševacra és a Gornji Milanovac környéki falvakra is, de vihar tombolt a vajdasági Nagykikinda és Pancsova környékén is.

Nagykikinda felett ugyan gyorsan áthaladtak az égi erők, de azért a fákat nem kímélte, Homokréven (Mokrin) pedig megmutatta, hogy sem Istent, sem embert nem ismer, letörte ugyanis a templom tetejéről a keresztet.

Újvidékre egy nap alatt kétszer is rátámadtak az égi seregek, koradélután inkább a szél dühöngte ki magát, az esti órákban pedig a fentiek a vízágyúkat vetették be.

Más vidéki városokat is égitámadás ért, a világhálóról származó adatok szerint a fentiek jéggel bombázták a Petrovac na Mlavi települést, megszórták Zimonyt, Belgrádban pedig rávetették magukat a békés ellenzéki tüntetőkre.

Biztos kimaradt egy-két település, amelyet nem kímélt a “természetes ellenség”, Szerbiában a nap így kétféle értelemben is viharosra sikeredett, de most a horvát Viharral kapcsolatos “nemzeti önsanyargatás” áttevődött Boszniára, illetve a boszniai szerb területekre, mint azt már a bevezetőben említettük.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava