Connect with us

Szerbia

ÉGIHÁBORÚ: Erős vihar támadta Szerbiát, az égi seregek dió nagyságú jéggel tüzeltek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nem csak Belgrádban, hanem Szerbia más részein is volt égiháború, a fekete sereg megszállta az eget Soko Banja felett is (Forrás: Instagram, 192.rs)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A horvát Vihar 28. évfordulóján újabb vihar érte el Szerbiát, és azon belül Belgrádot is, ezúttal jégeső formájában. Az erős szél háztetőket sodort el, miközben diónagyságú biolövedékek hullottak az égből. Mindez történt azt követően, hogy a szerb főparancsnok és politikai tábornokai a 28 évvel ezelőtti horvát Vihar szerb áldozataira emlékeztek a háborús szempontból igencsak rosszhírű Prijedorban, amelynek környékén a szerbek a kilencvenes években három haláltábort is működtettek. Erről nem emlékeztek meg, csak a horvát Vihar elől menekülő szerb áldozatokról, akiknek a haláláért a horvátokat terheli a felelősség.

Először a trafók estek el

A Viharra történő emlékezést most másmilyen vihar követte, a délutáni órákban a politikai és a földrajzi Nyugat irányából olyan erős égi seregek érkeztek Belgrád fölé, hogy elsötétült tőlük az ég, és hamarosan tüzelni is kezdtek.

Az égiháború során a fentiek erős légicsapást mértek a városra villámlás formájában, amitől először a trafók estek el több kerületben, például Újbelgrádban is, ahol a “munkásosztály kilövősilói” vannak, így sokan maradtak áram, vagyis az élethez szükséges egyik legfontosabb muníció nélkül.

A trafók elvesztését követően veszélybe került a szerb főváros vízellátása, mert az áramhiány következtében számos kút, szivattyú és pumpa dőlt ki a sorból.

Vihar

Ez a fa áruló módjára megadta magát Belgrád Konjarnik városrészében (Forrás: Instagram, 192.rs)

A Védelmi, Sürgősségi és Koordinációs Titkárság közleménye szerint ez magyarán, illetve szerbül szólva azt jelentette, hogy veszélybe kerültek a Száva bal partján élő bajtársak, különösen a többszintes épületekben lakó fogyasztók.

Az égiháború következtében több fa megadta magát, és elfeküdt az utakon, ezért a városi közlekedés számos vonalon akadozott, vagy netalán el is akadt, ennek következtében több tucat járat esett ki a hadrendből, és nem tudta szállítani a szerb seregeket.

Az említett titkárság arra figyelmeztette az embereket, hogy térképezzék fel és helyezzék biztonságba mindazt, amit a teraszokon és/vagy a lapostetőkön tárolnak, nehogy azok bombaként hulljanak a járókelők fejére vagy éppenséggel a gépkocsikra.

A Belgrádot nyugati irányból támadó szél elvitte a Természettudományi és Matematikai Egyetem tetejét, a város központjában, vagyis a Moszkva szállónál lévő aluljárót pedig elárasztotta az ellenséges csapadék.

A Szent Száva templomnál is erősen nyilaztak az égiek, egy jól célzott szélroham derékba tört egy vastag fát, amely egy gépkocsit tett harcképtelenné, vagyis használhatatlanná. Mindeközben a Száva menti töltésen közlekedő autók kétéltű egységekké alakultak át, miközben araszoltak a vízben.

Máshol is volt vihar

Szerbia más részein is volt égiháború, a fekete sereg megszállta az eget Soko Banja felett is, mint az a legfelső képen látható.

A belgrádi Novosti szó szerint arról számolt be, hogy “lőttek a villámok”, és jéggel kísért eső csapott le Kruševacra és a Gornji Milanovac környéki falvakra is, de vihar tombolt a vajdasági Nagykikinda és Pancsova környékén is.

Nagykikinda felett ugyan gyorsan áthaladtak az égi erők, de azért a fákat nem kímélte, Homokréven (Mokrin) pedig megmutatta, hogy sem Istent, sem embert nem ismer, letörte ugyanis a templom tetejéről a keresztet.

Újvidékre egy nap alatt kétszer is rátámadtak az égi seregek, koradélután inkább a szél dühöngte ki magát, az esti órákban pedig a fentiek a vízágyúkat vetették be.

Más vidéki városokat is égitámadás ért, a világhálóról származó adatok szerint a fentiek jéggel bombázták a Petrovac na Mlavi települést, megszórták Zimonyt, Belgrádban pedig rávetették magukat a békés ellenzéki tüntetőkre.

Biztos kimaradt egy-két település, amelyet nem kímélt a “természetes ellenség”, Szerbiában a nap így kétféle értelemben is viharosra sikeredett, de most a horvát Viharral kapcsolatos “nemzeti önsanyargatás” áttevődött Boszniára, illetve a boszniai szerb területekre, mint azt már a bevezetőben említettük.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava