Connect with us

Szerbia

Vučić 2035-ig atomerőművet építene, két hónapon belül pedig Rafale-okat vásárolna

A szerb elnök az Élysée-palotában olyannak tűnt, mint egy kaktusz az angolkertben, illetve a francia kertben, helyreigazította ugyanis a francia elnököt, aki arról beszélt, hogy mindkét fél, tehát Belgrád és Pristina is tett ezt-azt a megbékélés érdekében. Vučić a helyszínen korrigálta Macron elnököt, és hosszasan értekezett arról, hogy az említett két fél közül csak Szerbia törekedett az elvárások teljesítésére, ezen a téren a másik oldal nem tett semmit

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A francia elnök perceken keresztül mozdulatlanul, és rezzenéstelen arccal hallgatta a szerb államfő Koszovóról szóló értekezését, elégre neki kell a Rafale és az atomerőmű
A francia elnök perceken keresztül mozdulatlanul, és rezzenéstelen arccal hallgatta a szerb államfő Koszovóról szóló értekezését, elvégre neki kell a sok Rafale és az atomerőmű, ennyi pénzért már kiöntheti a lelkét (Forrás: Screenshot, Élysée-palota)
A cikk meghallgatása

A párizsi látogatáson tartózkodó szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy Szerbia és Franciaország már két hónapon belül aláírhatja a Rafale vadászgépek vásárlásáról szóló megállapodást, ami Emmanuel Macron francia elnök jelenlétében történhet meg. Aleksandar Vučić a szerbiai kormánypárti média képviselőinek Párizsban úgy nyilatkozott, hogy három órás, éjszakába nyúló megbeszélést folytatott a francia elnökkel, miközben a világ egyik legfontosabb országának nevezte Franciaországot, amellyel Szerbia konkrét megállapodást ért el a Rafale vadászgépek vásárlása terén, de a két ország vezetői infrastrukturális és energiaügyi kérdésekről is tárgyaltak, mint például a belgrádi metró vagy a szerbiai nukleáris erőműprojekt, és szóba került a hulladékfeldolgozás és a szennyvíztisztítás kérdése is. Mindeközben a szerbiai kormányközeli tévécsatornák napok óta magasztalják Franciaországot, mint Szerbia új barátját, amely Németország helyébe lépett, és gazdasági téren Magyarország komoly vetélytársa lehet a Nyugat-Balkánon.

A Dassault-val már megállapodtak

Miután szerb elnök saját bevallása szerint nem eladni, hanem vásárolni, vagyis közkeletű szóval élve shoppingolni ment Párizsba, így kimondottan szívélyes fogadtatásban részesült, amin még maga is meglepődött.

Franciaország elkötelezett Szerbia európai jövője mellett, amely most írnak

Macron szerint Franciaország elkötelezett Szerbia európai jövője mellett, amely most írnak (Forrás: X platform, Emmauel Macron)

Vučić látogatása során többször is jelezte, hogy megállapodás született a katonai vadászgépek ügyében. Annak alapján, ami ezzel kapcsolatban kiderült, Szerbia 12 új, és további 12 használt Rafale beszerzését tervezi, ebből csak az új gépek három milliárd euróba kerülhetnek, és további egy-másfél milliárd euró lehet a használt gépek beszerzési értéke.

A következő hónapokban a két ország képviselői számos egyeztetést tartanak, és memorandumok aláírására is sor kerül, mire elkészül a végső szerződés, amelynek aláírása mintegy két hónap múlva várható, az erre történő felkészülés nyilván beárnyékolja a június másodikára kiírt újabb belgrádi választásokat, és az azt követő helyhatósági megmérettetést egyes szerbiai városokban.

A szerb elnök megjegyezte, hogy ennek az üzletnek köszönhetően minden szintre kiterjesztik a két ország közötti együttműködést, miután épül a belgrádi metró, amely egyébként a szerbiai Luca-széke, a szerbiai vasúthálózat, de a szerb elnök azt reméli, hogy a 2027-es EXPO alkalmával már a repülő autót is bemutathatják.

Vučić erről is tárgyalt több francia céggel Párizsban, elvégre a franciák sem most jöttek az óriásplakátról, semmilyen üzletet sem utasítanak el, és érthetően arról tárgyalnak, ami a shoppingoló felet érdekli, nem akarnak mindenáron gavotte-t táncolni, ha a vendég kólózni szeretne.

Ennek megfelelően a szerb elnök találkozott Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel a tárcaközi és hadiipari együttműködésről, valamint a legkorszerűbb francia fegyverek és védelmi eszközök beszerzéséről.

Az újságírókkal folytatott kedd délelőtti beszélgetés alkalmával Vučić jelezte, hogy hamarosan Belgrádba látogat a francia elnök, ha ezt összevetjük a fent elmondottakkal, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy ez körülbelül két-három hónap múlva valósul meg, amikor aláírják a francia vadászgépek vásárlásáról szóló szerződést.

A visszaiparosodó ország és az atomerőmű

A szerb elnök abból indult ki, hogy Szerbia egy gyorsan fejlődő és “visszaiparosodó ország”, amelynek szüksége van áramra, ezért gondolkodnak az atomenergiában, amely felé Szerbia eléggé váratlan fordulattal egy egészen más úton indul el, mint amilyenen eddig haladt.

A szerb tárgyalóküldöttség egyik, ha nem egyetlen oszlopos tagja volt Siniša Mali ügyvivő pénzügyminiszter, ezt abból lehetett megállapítani, hogy ő alkotta az egyszemélyes bólogató csoportképet a szerb elnök mögött, amikor Vučić interjút adott a szerb hazafias média zászlóvivőinek, illetve mikrofonállványainak.

Belgrádi médiajelentések szerint Szerbia még hétfőn délelőtt memorandumot írt alá a francia villanygazdaság képviselőivel a szerbiai energiaátállás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológia terén folytatott hosszú távú párbeszéd kereteinek megteremtéséről.

A memorandum felvázolja a stratégiai partnerség feltételeit ahhoz, hogy a francia energiaügyi szakemberek felmérjék a szerbiai polgári nukleáris program fejlesztési lehetőségeit. A memorandum aláírása után Vučić kijelentette, hogy Szerbiát az mentené meg az áramellátás terén, ha 2035-ig sikerülne atomreaktort építeni.

Kaktusz az angol/francia kertben

Természetesen a sok gazdasági kérdés mellett szóba került Koszovó ügye is, a hétfő esti közös sajtóértekezleten ettől volt hangos az Élysée-palota, de a fő kérdések között jelent meg a ma reggeli sajtótájékoztatón is, amelyen kizárólag csak a az udvari televíziók és portálok mikrofonjai voltak láthatók.

A nyilatkozó szerb elnök, mögötte az egyszemélyes csoportkép, előtte a kormánypárti mikrofonerdő

A nyilatkozó szerb elnök, mögötte az egyszemélyes csoportkép, előtte a kormánypárti mikrofonerdő

A szerb elnök az Élysée-palotában olyannak tűnt, mint egy kaktusz az angolkertben, illetve a francia kertben, helyreigazította ugyanis a francia elnököt, aki arról beszélt, hogy mindkét fél, tehát Belgrád és Pristina is tett egyet-mást a megbékélés érdekében. Vučić azonnal korrigálta Macron előre megírt, tehát papírról olvasott köszöntőjét, és hosszasan értekezett arról, hogy az említett két fél közül csak Szerbia törekedett az elvárások teljesítésére, ezen a téren a másik oldal nem tett semmit.

A szerb elnök szerint Pristina (értsd: Koszovó) sem az ohridi, sem az első vagy második brüsszeli megállapodás egyetlen pontját sem teljesítette, ehelyett 3,4 százalékos részvételi arányú választásokat szervezett, az északi szerb földek kisajátításába kezdett, és megtiltotta a dinár használatát Koszovóban.

Vučić párizsi látogatásának második napján azt mondta, hogy véleménye szerint sikerült megvilágítani Szerbia álláspontját, ugyanakkor nem kívánt beszélni a tárgyalások részleteiről, és nem akarta a francia álláspontot sem kihangosítani Koszovó Európa Tanácsba történő felvételével kapcsolatban.

Ami a francia álláspontot illeti, Macron beszédét vagy mesterséges intelligencia írta, vagy Washingtonból/Brüsszelből érkezett, mert az eddig már jól ismert pontokat tartalmazta például a szerb és az európai álláspont összehangolásáról, ami magyarul az Oroszország elleni szankciók bevezetését jelenti.

A többes szám első személyben írt beszéd hangsúlyozza, hogy miközben az ukrajnai háború a harmadik évébe lépett, “mi megpróbáljuk egyesíteni Európát, és Szerbia tagsága a mi érdekünket szolgálja”.

Macron a négy emberéletet követelő banjskai támadás elkövetőinek a felelősségre vonását követelte, de miután a támadást Vučić nagy pajtása, Milan Radoičić vezette, szerb részről az esetet összekapcsolták egy koszovói albánok által végrehajtott támadással, amely a szórványban élő szerb gyerekek ellen irányult, miközben azok ágakat vittek az erdőből a karácsonyi tűzrakáshoz.

Ez az utóbbi januári esemény, a banjskai merénylet pedig szeptemberben történt, tehát a kettőnek semmi köze sincs egymáshoz, viszont az ártatlan gyerekek beemelése e történetbe jól elfedi a Radoičić által elkövetett bűncselekményt, és nincs az a jóérzésű újságíró és politikus, aki a gyerekek elleni támadás felemlegetésekor ne némulna el, és ne felejtené el örökre Milan Radoičić nevét.

Egyes feltételezések szerint azért lángolt fel ilyen hirtelen a szerb-francia barátság – aminek inkább vannak történelmi alapjai, mint a nagy oroszimádatnak – hogy Szerbia Franciaország maga mellé állításával akadályozza meg Koszovó felvételét az Európa Tanácsba, amiről május közepén várható a végső szavazás.

Mindenesetre a szerbiai udvari média, főleg a Pink Televízió órákon keresztül magasztalja Franciaországot, mint Európa vezető erejét, amely az utóbbi időben lekörözte a sok problémával küzdő Németországot, ráadásul a franciák nagyobb megértéssel fordulnak a szerbek felé, mint a németek, hála Szerbia nagy vezérének, Aleksandar Vučićnak.Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


50
Szerbia továbbra is az atomenergia meghonosításában gondolkodik

Mi lenne a legjobb megoldás?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA Dassault-val már megállapodtakA visszaiparosodó ország és az atomerőműKaktusz az angol/francia kertbenMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava