Connect with us

Szerbia

Halálosan megfenyegették az amerikai nagykövetet az Újvidéki Bölcsészeti Egyetemen tett látogatása után

Az újvidéki Autonomija portál arról számolt be, hogy halálosan megfenyegették Christopher Hill amerikai nagykövetet, miután hétfőn felkereste az Újvidéki Bölcsészeti Egyetemet, ahol találkozott Dinko Gruhonjićtyal, aki az utóbbi időben a szerb nacionalisták célpontjává vált. A közösségi portálokon megjelent több videó szerint Gruhonjić kijelentette, hogy leginkább a Vajdaságnak kell elviselnie a szerb nacionalizmus terhét, de volt ennél egy súlyosabb nyilatkozat is, igazából az váltotta ki a szerb nacionalisták haragját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az amerikai nagykövet átölelte az Újvidéki Egyetem tanárát, mindkettőt halálosan megfenyegették
Az amerikai nagykövet átölelte az Újvidéki Egyetem tanárát, mindkettőjüket halálos fenyegetések érik a közösségi médiában (Forrás: Screenshot, Autonomija)
A cikk meghallgatása

Az újvidéki Autonomija (Autonómia) portál arról számolt be, hogy Christopher Hillt azt követően fenyegették meg a közöségi médiafelületeken, hogy hétfőn felkereste az Újvidéki Bölcsészeti Egyetemet, ahol találkozott Dinko Gruhonjićtyal, aki a szerb nacionalisták célpontjává vált. Az egyetemi tanár ellen azt követően kezdődtek meg a támadások, hogy a közösségi médiában állítólag tendenciózusan összevágott felvételek jelentek meg egy tavaly dubrovniki előadásából, ami alapján olyan vádakkal illeték, hogy usztasa, és hogy gyűlöli a szerbeket.

Dinko = Dinko, a halálos bűn

A Gruhonjić elleni kampány egyik “vezéralakja” Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt parlamenti csoportjának vezetője, a vajdasági származású szerb politikus a Bánát hangjaként vált közismerté, főleg az a kijelentése maradt emlékezetes, miszerint “vannak olyan politikai zenegépek (jukebox), amelyek bármelyik dalt eléneklik, ha valaki bedobja a pénzt”. Jovanov nyilván nem magára gondolt.

A Dinko Gruhonjić elleni gyűlöletet erősen gerjesztő Jovanov a szerbiai parlament elnökének megválasztásakor a névazonosságra alapozva Dinko Gruhonjićot a második világháborús jasenovaci koncentrációs tábort 1944 áprilisa és novembere között irányító usztasa tiszthez, Dinko Šakićkoz hasonlította: Dinko = Dinko, merthogy a mostani Dinko a feltételezhetően koncepciózusan összerakott videóban állítólag magasztalta az akkori Dinko cselekedeteit.

A szerb neten több részletben terjedő videóban számos “poénkodó” megnyilvánulás hallható és látható Szerbia számlájára, az egyik szerint például a Vajdaságba betelepülő sok boszniai szerb miatt lassan létrejön egy csetnikállam, amelyet Vajdasági Szerb Köztársaságnak lehetne nevezni. Gruhonjić ehhez még hozzátette, hogy a Vajdaság jelenleg, ami az utóbbi 35 évet jelenti, leginkább viseli a szerb nacionalizmus terhét, Szerbia pedig nem más, mint egy disznóól.

Ezt nem ragozzuk tovább, viszont úgy néz ki, hogy a Dinko = Dinko jellegű hasonlítgatást – legalábbis ami az interneten megjelenteket illeti – nem a Jovanov névre keresztelt Jukebox-politikus kezdte, hanem feltehetően Gruhonjić, ha nem manipulált a felvétel, ezt mi nem tudjuk eldönteni, ahogy a szerbek túlnyomó többsége sem.

A tavaly Dubrovnikban készült, de csak most előkerült videóban megszólaló Dinko Gruhonjić “viccelődő stílusától” a jogos megállapítások mellett nem idegen egy-két rossz poén sem, de hallunk egy borzasztót is, amikor Gruhonjić azt mondja, hogy neki szép neve van, “Dinkónak hívják, mint Dinko Šakićot”, amin még derült is, ettől pedig nem csak a rossz, hanem a jóérzésű szerbeknek is joggal áll el a lélegzetük.

Bár minden hasonlóság sántít, de ez körülbelül úgy hangozna, mintha az Adolfok úgy mutatkoznának be, hogy “Adolf vagyok, mint Adolf Hitler”. (Elnézést kérünk minden Adolf nevű olvasónktól!)

Ezek után nem meglepő, hogy ismeretlen tettesek halálos fenyegetést mázoltak annak az épületnek a falára, amelyben Gruhonjić lakik. Az üzenet körülbelül így hangzott: “Dinko Šakić, készen állsz az örök otthonra(?)”, az aláírás pedig az volt, hogy “Srpska Vojvodina”, vagyis Szerb Vajdaság, ami nyilván utalás az újvidéki tanár Vajdasági Szerb Köztársasággal kapcsolatos megnyilvánulására. Gruhonjićot ezt követően ismeretlen hazafiak hada árasztotta el fenyegetésekkel, az utcán pedig verbális támadásoknak volt/van kitéve.

A felirat: Dinko, készen állsz az örök otthonra (?) - Szerb Vajdaság

A “örök otthonnal” kapcsolatos feliratot Gruhonjić barátai és szimpatizánsai lefestették, a helyén azonban másnap reggelre megjelent egy másik felirat, ami azt üzente a Dinko = Dinko névazonosság alapján leusztasázott tanárnak, hogy “hiába meszeltél”. A történet van tovább is, merthogy a magukat egyetemistának kiadó szerb nacionalisták az egyetem épületében is randalíroztak, vagyis csinálták az etnikai alapú feszültséget ezerrel.

Az ügyben természetesen megszólalt a minden szerbek elnöke is. Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy “kész védelmezni Gruhonjić jogát arra, hogy másként gondolkodjon, de azért személyesen kimondja, amit mások nem mondhatnak ki, miszerint Dinko Gruhonjić szégyellje magát az usztasa gonosztevő, Dinko Šakić miatt, aki szerbek ezreit ölte le”.

Golyót mindkettőnek

Az interneten megjelent egyik bejegyzés golyó általi halálra ítélte a fenti történet mindkét szereplőjét, Dinko Gruhonjićot és Christopher Hillt is, de a golyó mellett/helyett galagonyakaróval is megkínálták őket, ami a “vámpírok és boszorkányok” üldözésére vagy megsemmisítésére használt eszköz volt valamikor régen.

Az újvidéki bölcsészkar közölte, hogy Hill nagykövet meglátogatta a médiatudományi tanszéket, találkozott a dékánnal és a nemzetközi együttműködésért felelős dékánhelyettessel, majd megtekintette az amerikai nagykövetség támogatásával épült multimédiás tévéstúdiót.

Hozzátették, hogy Hill az oktatókkal és a hallgatókkal a szerbiai médiaszabadság helyzetéről, valamint az újvidéki újságírók, professzorok és hallgatók elleni fenyegetésekről is beszélt.

Az amerikai nagykövet az “Egyetemi Visszhang” portálnak nyilatkozva kijelentette, hogy az embereknek joguk van kimondaniuk, amit mondani szeretnének, ezzel pedig leginkább érvekkel illik szembeszállni. Christopher Hill hangoztatta, hogy nem támogatja a fizikai erővel történő fellépést, ami valakinek az elhallgatatására irányul.

Az Újvidéki Bölcsészeti Egyetem hallgatói parlamentje közben feljelentést tett Dinko Gruhonjić ellen az egyetem etikai bizottságánál az “állítólagos gyűlöletbeszéd” miatt, mert a szerkesztett és kevésbé szerkesztett videók szerint egy második világháborús háborús bűnöst dicsőített.

Dinko Gruhonjić, a Vajdasági Független Újságírószövetség által működtetett VOICE portál főszerkesztője

Dinko Gruhonjić, a Vajdasági Független Újságírószövetség által működtetett VOICE portál főszerkesztője

Gruhonjić ezt határozottan tagadta, és arra emlékeztetett, hogy egész újságírói munkásságát (jelenleg a VOICE internetes portál főszerkesztője) és professzori pályafutását a nacionalizmus és a háborús bűnökkel kapcsolatos politika dicsőítése elleni következetes harc jellemzi.

Félő, hogy a történetnek itt még nincs vége.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


1
Halálosan megfenyegették az amerikai nagykövetet, mert kiállt egy újvidéki tanár és újságíró mellett

Jogos-e a Szerb Haladó Párt és a kormányzat felháborodása?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava