Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Magyarország

NOVÁK KOSZOVÓBAN, MIKÖZBEN A szerb államfő levélben kéri az orosz és a kínai elnöktől a koszovói ENSZ-tagság megvétózását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

novak foparancsnok
A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić a szerb parlament ülésén kijelentette, hogy levélben kéri az orosz és a kínai elnöktől a koszovói ENSZ-tagság megvétózását. A szerb elnök erre azon a rendkívüli parlamenti ülésen tett ígéretet, amelyen a koszovói helyzetről volt szó. Mindeközben Koszovóban portyázott Novák Katalin köztársasági elnök, aki ezúttal főparancsnoki mivoltát is gyakorolta.

Kétséges egység

A szerb parlament rendkívüli ülésén a témát Vučić vezette fel, pedig ez a kormány dolga lett volna, de mivel már, illetve még nincs valóban működő kormány Szerbiában, ezt az államfő örömmel vállalta magára. A rendkívüli ülést az ellenzéki Néppárt kezdeményezte.

A parlamenti vita során Vučić úgy fogalmazott a levélírásra vonatkozó ellenzéki felvetésre reagálva, hogy már “ezer levelet” írt az orosz illetve a kínai vezetőnek, de küld még egyet a Néppárt szavazói iránt érzett tiszteletből.

A Néppárt az ülés előtt határozati javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amelyben húsz konkrét lépést irányzott elő a koszovói probléma megoldására, de a dokumentum megvitatása nem került fel a rendkívüli ülés napirendjére,

Vuk Jeremić, a Néppárt erőteljesen nacionalista vezetője néhány nappal ezelőtt még azt remélte, hogy a parlament elfogadja a javaslatokat, megfogalmazása szerint ugyanis Szerbia “abszolút semmit” nem ér el, és minden csak “írott malaszt” marad, ha az országban nincs egység Koszovó kérdésében.

Novák főparancsnok

Mindeközben Koszovóba látogatott Novák Katalin, aki államfőként és a honvédség főparancsnokaként kereste fel a valamikori szerb tartományt, amelynek elszakadását Szerbia nem akarja elismerni.

Novák kijelentette: Magyarországon köztudomású, hogy Koszovóban magyar katonák szolgálnak, s az államfő & főparancsnok nyilatkozata szerint ennek idehaza “nagy a támogatottsága”.

Novák köszönetet mondott Kajári Ferenc vezérőrnagynak, akinek hamarosan lejár KFOR-parancsnoki megbízatása. Ő volt az első katonatiszt a régióból, aki a KFOR élére került, ahol általában olaszok tanyáznak, az elmúlt 22 évből 12 alkalommal ők bitorolták a posztot. Kajári is egy olasz parancsnoktól vette át a megbízatást.

Visszatérve a Koszovóban portyázó Novákhoz, elmondható még, hogy a köztársasági elnök mindenféle minőségében úgy nyilatkozott, hogy Ukrajnában háború dúl, viszont “Magyarország a béke oldalán áll”, majd ajándékot adott át a Koszovóban szolgálatot teljesítő katonáknak.

Koszovó és Európa

A magyar köztársasági elnök Pristinában találkozott Vjosa Osmani koszovói államfővel, akinek olyasmiket mondott, hogy “Magyarország közvetítő szerepet tölt be a Nyugat- Balkán és az Európai Unió között”, bár ennek az új információnak Miroslav Lajčák, az Európai Unió különleges képviselője valószínűleg nem őrül, mert közvetítőből mostanában már annyi van, mint égen a csillag.

Hírügynökségi jelentések szerint Novák közölte, hogy Magyarország határozott és elkötelezett a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának támogatásában, és ebbe beletartozik Koszovó európai integrációja is.

Ez viszont jól csengett a koszovói fülekben, a pristinai vezetés ugyanis nem csak az ENSZ-be szeretne bejutni, hanem az Európai Unióba is, ami elvileg könnyebnek tűnik, merthogy az EU-ban (még) nincsenek oroszok és kínaiak, hogy vétózzanak.

Vjosa Osmani megfogalmazása szerint itt az ideje, hogy Koszovó kapcsolata az Európai Unióval “szintet lépjen”, ezért ebben az évben Koszovó jelentkezni fog a tagjelölti státuszra.

Osmani asszony azt mondta, hogy “Koszovó az európai integrációs út minden lépésekor számít Magyarország hathatós és folyamatos támogatására”, hogy hazája elnyerje megérdemelt helyét a nagyobb európai családban.

Ennek viszont Szerbiában nem fognak örülni, de majd Vučić lelevelezi a dolgot.

Arról ugyanakkor nem érkeztek hírügynökségi jelentések, hogy Novák Katalin meghívta-e a “családbarát elnökök társaságába” koszovói kollégáját, merthogy neki is van két ikerlánya, így a hétvégén meghívott szerb elnökkel együtt már hárman lennének, ha csak Vučić nem vétózná meg Osmani jelenlétét.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava