Connect with us

Szerbia

MINDENT BETILTOTTAK: Szombaton senki sem sétálhat Belgrádban, a kutyákat egyelőre még le lehet vinni

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pride is banned
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A szerbiai belügyminisztérium úgy döntött, hogy nem engedélyezi az „EuroPride 2022” résztvevőinek a felvonulását, de az „antiglobalisták” sem szervezhetnek „családi sétát”. Az erre vonatkozó határozatot a szerb belügyminisztérium hozta nyilvánosságra. A vasárnapi ortodox szeánszot követően – amely nem volt betiltva – másra nem is igen lehetett számítani. Belgrádban szombaton így legfeljebb csak kutyát lehet sétáltatni, az egyelőre még nem áll hatósági intézkedés alatt.

Tilos sétálni

A szerbiai belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozott, de ez sem volt meglepetés a belügyi tárcavezető és a szerb államfő korábbi nyilatkozatainak fényében. A tiltást valószínűsítette az is, hogy Aleksandar Vučić korábban ellentmondást nem tűrő hangnemben utasította vissza a melegfelvonulás megtartását.

Az ortodox egyház hétvégi megmozdulása is azt jelezte, hogy a „Pride-nak annyi”, nincs az a belügyminiszter & elnök Szerbiában, aki szembe merne szállni egy ilyen jól szervezett egyházi akarattal, szintjátéknak mindképpen látványos volt. Mindeközben arról nem érkeztek hírek, hogy a szerb rendőrség esetleg meghallgatta-e/kihallgatta-e Nikanor bánáti püspököt, aki prédikáció keretében fejtette ki, hogy fegyverrel menne neki a Pride résztvevőinek, ha lenne neki mivel, amit akár erőszakra való felbujtásként is fel lehetne fogni.

Ilyen légkörben az lett volna csoda, hogy ha a nem éppen nyugati szellemiségű Aleksandar Vulin engedélyezi a felvonulást, a rendőrök pedig szivárványszínű kis zászlócskákat kapnak, hogy azokkal integessenek a melegfelvonulás résztvevőinek.

A biztonsági felmérés elvégzését követően megállapítottuk, hogy mindkét séta résztvevőinek biztonsága, valamint a más állampolgárok biztonsága is veszélybe kerülhet a meghirdetett útvonalakon

– állapította meg a közlemény, amely figyelembe vette, hogy a két felvonulás útvonala egymás mellett halad, ezért fennál annak a veszélye, hogy „támadás és összecsapás” alakul ki, és az erőszak más formái is előfordulnak. Itt arra gondolt a költő, hogy netalán anyagi kár is keletkezik, természetesen az erkölcsi káron túl, amely már így is hatalmas.

A jelenlegi geopolitikai helyzetben és a térségben uralkodó feszültségek közepette a belgrádi utcákon zajló értelmetlen összecsapások csak megnehezítenék hazánk helyzetét, és veszélyeztetnék a sétán résztvevők, valamint a többi állampolgár biztonságát

– fogalmazta meg aggályait Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter, aki a geopolitikához is ért, elvégre nem rég járt Moszkvában vendég-külügyminiszteri szerepkörben.

Ki tudja mivel jár ez?

Így sem kizárt, hogy egy-két mimózalelkű LMBT- és egyéb színű teremtményt elpáholnak a Szerb Ortodox Egyház hallgatólagos támogatását élvező szélsőjobbos hazafiak, és hogy esetleg valaki kalasnyikovot nyom Nikanor püspök kezébe, hogy lövöldözze csak ki magát kedvére.

Persze, Vulin belügy-külügy és Jolly Joker-miniszter érti a dolgát, és így azzal fordult a néphez, hogy mindenki tartsa tiszteletben a törvényeket, tegye félre a személyes és politikai érdekeket: ne veszélyeztesse sem saját, sem mások biztonságát.

Közben a LMBT vagy LGBT és még ki tudja milyen kezdőbetűs közösség röpke egy óra alatt telesírta az internetet – de mi lesz még ezután!

Goran Miletić, a belgrádi EuroPride vezéralakja az amerikai pénzekből (is) működő N1 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy „szomorú és csalódott” a belügyminisztérium döntése miatt, amellyel betiltotta a rendezvénysorozat részének tekinthető sétát. Mégis mit várt, szivárványszínű kis zászlócskákat a rendőrök kezében?

Megértem, hogy vannak bizonyos aggodalmak, és hogy léteznek emberek, akik meg akarják zavarni a közrendet és a nyugalmat, de nem értem, hogy miért az a végső döntés, hogy velünk szemben intézkednek, akik békés állampolgárok vagyunk, nem pedig azokkal szemben lépnek fel, akik a rend és biztonság megzavarására törekszenek

– mondta letört büszkeséggel Miletić, aki nem fogja fel a rendőrségi logikát, miszerint, „ha nincs meleg az utcán, akkor az ortodox hazafiaknak nincs kit verniük”. Legfeljebb, ha egy-két migráns szembejön.

Miletić közölte, hogy a következő órákban az EuroPride szervezői panaszt emelnek a döntés ellen a belügyminisztériumnál, amelynek 24 órája lesz az ügyben dönteni, és ha a rendőrség nem változtat a döntésén, akkor fellebbeznek a Közigazgatási Bíróságbál.

A főszervező úgy fogalmazott, hogy szombaton mindenképpen utcára vonulnak, még akkor is, ha érvényben marad a tiltó határozat, merthogy az Europride szervezői tiszteletben tartják a törvényeket, ellentétben azokkal, akik ellenzik a rendezvényt, ezért nem törődnek bele, hogy bárki is megszegje a jogaikat szavatoló jogszabályokat. De itt még nincs vége a történetnek.

A következő órákban és napokban a demokratikus Nyugat várhatóan lázas tiltakozásba kezd, záporozni fognak a tweetek és egyéb internetes bejegyzések, és nem kizárt, hogy az „egészséges demokrácia” szellemében Amerika Kapitány is akcióba lép, miután a külügyminiszterének nemrégi Twitter-bejegyzése fabatkát sem ért. Lehet, hogy az elkövetkező napokban az ukrán frontra kevesebb HIMARS érkezik, mert a „levesen túl” mindenki a belgrádi fejleményekkel lesz elfoglalva.

hajnalcsillag 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=KarlOveKnausg%C3%A5rd%3AHajnalcsillag&t=pi
Szerbia

A szerb elnök inkább kifizeti a büntetést, csak ne menjen börtönbe a kedvenc újságírója

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Megyek a börtönbe
Az igazság miatt megyek börtönbe, inkább raboskodom, de nem tűröm az igazságtalanságot - hirdette újságja címlapján Dragan J. Vučićević, aki napok óta ezzel terrorizálja/szórakoztatja olvasóit
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kijelentette, hogy „rossz lenne az országnak”, ha az Informer tulajdonosa, Dragan J. Vučićević börtönbe vonulna, mert nem akarja kifizetni a becsületsértésért vele szemben kirótt bírságot. Vučićević az utóbbi két hétben telesírta a baráti televíziókat, hogy „verbális deliktum” miatt csukják le, de hangsúlyozta, hogy nem fogja tűrni a vele szembeni igazságtalanságot, inkább raboskodik.

Miért ítélték el?

A szomszédos népeket előszeretettel sértegető Vučićević évekkel ezelőtt azt írta, hogy „nem minden horvát usztasa, viszont túlnyomó többségük az, és aki szerb részről mást mond, az vagy hülye, vagy érdeke fűződik ahhoz, hogy hülyének adja ki magát”.

Ezt a hat évvel ezelőtti írásos kijelentést már biztosan elfelejtette volna mindenki, ha a horvátok elleni tavaly nyári, szerbiai kampány során a magát függetlennek tekintő Informer, amelynek Vučićević a főszerkesztője, nem közli le újra, mint aktuálisan helytálló „kinyilatkoztatást”.

Más nemzetek sértegetése miatt kevesen vonultak börtönbe a Balkánon, mivel egyetlen nemzet sem tehet feljelentést a maga kollektív valójában egy újságíró ellen, pedig hány ilyen feljelentés lenne, Vučićevićnek azonban megvan az a rossz szokása, hogy nemcsak más nemzeteket, hanem az övétől eltérő nézeteket valló embereket is nyilvánosan sérteget.

Az Informer főszerkesztője erre minden felületet felhasznál, amely a rendelkezésére áll, illetve a keze ügyébe kerül, így korábban a Twitteren egy másik újságíróról mondott 1+2, vagyis összesen három karakteres véleményt.

A maffia(polip) szolgája, egy szkipetár (értsd: albán) zsoldos, olyan pénzért végzi a piszkos munkát, amelyhez vér tapad, egy szegény és nyomorult szkipetár zsoldos

– írta Vučićević, akit a „szipetár zsoldosnak” nevezett Jugoslav Ćosić, az Insajder televízió „középkategóriás” riportere beperelt, miután Szerbiában az a legnagyobb sértés, ha valakit albánbérencnek neveznek.

Ennek az lett a következménye, hogy egy „bátor” szerbiai bíró 200 ezer dináros pénzbírságót rótt ki rá, ami 1700 eurónak felel meg, miután sértegetésért nem lehet szabadságvesztést kimondani.

Nem börtönben, hanem úton van

Ha sikeres akarsz lenni, akkor először építs utat – idézett egy állítólagos kínai közmondást a szerb elnök, aki a miniszterelnökével és a pénzügyminiszterével sétált egy kínaiak által épített úton Újbelgrádban (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Az Informer főszerkesztőjének három hónapja lett volna arra, hogy kifizesse a bírságot, amit azonban nem tett meg, ezért változtatták a pénzbírságot féléves börtönbüntetésre, amit a csúsztatásokkal gyakran élő Vučićević úgy kommunikált, hogy „verbális deliktum” miatt kell börtönbe vonulnia.

Abban a pillanatban, hogy hétfőn reggel belépek a börtönbe, azonnal éhségsztrájkba kezdek azzal a két követeléssel, hogy rendeljék el a bírósági eljárás felülvizsgálatát, a másik pedig az, hogy kezdeményezem a sértések dekriminalizálását

– jelentette ki a magát hetek óta sajnáltató kormány-, illetve Vučić-barát főszerkesztő, akinek szinte minden megnyilvános szereplése a jóízlés megsértése, de mivel a jóízlés se nem természetes, se nem jogi személy, így nem képes beperelni a delikvenst.

Közszemlére tette a börtönbe történő "behívót"

Közszemlére tette a börtönbe történő „behívót”, ha nem megy, akkor viszik (Forrás: Informer)

A szerb elnök inkább fizet

Aleksandar Vučić délelőtt az egyik autópálya egyik szakaszának egyik megnyitása alkalmával elmondta, hogy tegnap este beszélt az Informer tulajdonosával (& főszerkesztőjével), és arra kérte, hogy tegyen le jelenlegi szándékáról, és hétfőn ne vonuljon börtönbe.

A szerb elnök maga hívta fel az Informer főszerkesztőjét, akivel kapcsolatban tudni illik, hogy egyéb előfordulási helye a Pink és a Happy televízió.

Tegnap este felhívtam Vučićevićet, aki arról az elhatározásáról tájékoztatott, hogy börtönbe vonulásával fejezi ki tiltakozását az ítélet ellen

– mondta a szerb elnök, aki azt hangsúlyozta, hogy ő személy szerint nem avatkozhat be a bíróság tevékenységébe, és ezt nem is szabad megtennie, de azért megjegyezte, hogy elég sok az „illogikus és furcsa döntés” a bíróságokon.

Nem kritizálhatom személyesen a bírákat, mert azzal lerombolnám a Szerb Köztársaság intézményrendszerét, amit nem tehetek meg, amit nem szabad megtennem… Viszont hatalmas a külföldi befolyás, mert szembetűnő, hogy egyes médiaházakat soha nem ítélnek el, bármit mondanak

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezt a lehetőséget is arra használta ki, hogy behúzzon egy „jobbegyenest” a nyugati támogatást élvező ellenzéki televízióknak.

Itt jegyzendő meg, hogy az orosz finanszírozású Szputnyikot és a Russia Today szerbiai tevékenységét még sohasem bírálta.

Rossz az országnak, ha a legszélesebb körben terjesztett újság főszerkesztője börtönbe kerül. Tegnap este arra kértem Vučićevićet, hogy ne tegye, mondtam neki, hogy nekem nem probléma, majd én kifizetem, nekem ez egy havi keresetem, de ő határozottan kitartott a döntése mellett, hogy harcol az elveiért, és megmutatja, milyen sok érthetetlen dolog figyelhető meg a bíróságokon

– számolt be fel a felajánlásáról a szerb elnök, amivel nyilván Vučićević nyomán, némileg burkoltan, maga is bírálta a szerbiai bíróságokat, rövid idő leforgása alatt már nem először.

Vučić ráadásul azt hangsúlyozta, hogy ő személy szerint soha senkit sem perel, és megengedhetetlen, hogy a nyilvánosan kifejtett véleménye miatt bárki is börtönbe kerüljön.

Itt lehetne emlékeztetni a szerb elnököt arra, hogy a kilencvenes években tájékoztatási miniszterként mennyi galádságot követett el a más véleményt képviselő újságírókkal szemben, de egy ilyen megjegyzés ma már csak a jegyzőkönyvnek szól.

Nagyon rossz hír Szerbia számára, ha egy újságíró ellen mondanak ki büntető ítéletet a kinyilvánított álláspontja miatt

– szögezte le a szerb elnök, aki újfent, immár harmadszor bírálta egy „jobb kanyar” után a bíróságokat, és hozzátette, hogy a tegnapi kudarc ellenére továbbra is arra kéri Vučićevićet, hogy tegyen le szándékáról.

Az ügynek van még néhány mellékága, amelyekre most nem tértünk ki, az viszont mindenképpen példátlan, hogy egy ország elnöke fizetné ki egy számára kedves újságíró büntetését, értelmezze ezt mindenki/bárki, ahogy akarja.

Az viszont még megjegyzendő, hogy erre nem szociális meggondolás viszi rá a szerb elnököt, miután az Informer főszerkesztőjének hat gyermeke van, hanem tisztán az ideológiai közelség.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

English

An unleashed Serbian minister would create a new political party, he would impose sanctions on Russia

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter / new political party in Serbia
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 4 perc

Serbian Economy Minister Rade Basta, whose name became well-known in Serbia for his support of sanctions against Russia, has hinted at the creation of a new political party. Currently a member of the Socialist Party of Serbia under the leadership of Ivica Dačić, Basta caused a stir recently by advocating for the introduction of sanctions against Russia. This even prompted a response from Moscow, but he was not expelled from the government, though almost all members of the cabinet expressed their disapproval, some out of duty, others out of conviction.

„Even the grandmother dreams of what she desires”

According to reports in the Belgrade media, Rade Basta is not ruling out the possibility of creating a new political organization, and will inform the public in due course if he decides to take this step. The Economy Minister also stated that if he decides to go ahead with the plan, the movement will be named „Serbia’s European Path” (Evropski put Srbije).

Basta envisions that the as-yet-non-existent Serbia’s European Path will participate at all levels in the elections if he follows through with his „threat” to create the new party.

He also revealed to the heavily opposition-oriented and often criticized Serbian news portal, Nova, that his proposal for the introduction of sanctions against Russia was met with almost universally negative responses and opposing views from his ministerial colleagues.

Some, however, remained silent. I don’t know if their silence is support, but time will tell

said Basta, who is currently the only minister within the Serbian government supporting the sanctions against Russia, but that may not be the case for long.

Párt, Basta

A szerb gazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy a kilencvenes években a Kis-Jugoszlávia elleni szankciókra szavazott Julij Voroncov, aki akkortájt az oroszok ENSZ-nagykövete volt, Voroncov balról az első (Forrás: Facebook, Rade Basta)

It should be noted that the Minister of Economy urged for the introduction of sanctions on social media, a call which was also endorsed by Đorđe Milićević, the Minister without Portfolio who is a prominent member of the Serbian Socialist Party.

This could suggest that there are dissonant voices within the two left-wing parties – the Unified Serbia and the Serbian Socialist Party – and perhaps even generational tensions, as both parties are led by relics from the 1990s, socialist Ivica Dačić and „unified” Dragan Marković Palma.

When asked if he considers his public stance in favor of sanctions against Russia a brave move, the minister responded that „courage is sometimes madness, but he is not afraid to make sacrifices for his own people.”

However, he rejected speculation that his proposal was a sham and that the Serbian government, including President Aleksandar Vučić, was behind it, quoting a Serbian proverb in a somewhat cryptic manner: „Even the grandmother dreams of what she desires.”

The unleashed minister – New political party on the horizon

Following the posting of the post on Russia sanctions and the related statements, there was a government meeting, and even the „almighty Serbian president” made reference to Basta’s statement.

During one of his excruciatingly dull media appearances, Vučić urged Basta to focus on the economy rather than engaging in politics through social media.

Párt, Basta, Tolkacs

Rade Basta hétfőn (március 27-én) fogadta hivatalában Volodimir Tolkacsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét (Forrás: Facebook, Rade Basta)

They did not replace him, because removing Basta, who is „heading towards the European Union” – putting the phrase in quotes is correct – would have given the political West another opportunity for attack. Therefore, the news is that the „unleashed minister” remained in his position.

As for the political scene in Serbia, the demand for Basta’s removal from the ministerial post was loudest from the so-called Socialist Movement, whose sole purpose is to nurture the political career of Aleksandar Vulin, the „universal minister.”

After previously being an indelible figure on Serbian television – who had started to overshadow President Vučić’s „media glory” – Vulin was removed from the media spotlight when he was appointed head of Serbia’s civilian intelligence agency, the BIA.

It’s a shame, because with his pro-Russian stance and „national clowning,” he often entertained the Serbian public and caused outrage among other Balkan and European leaders who were shocked to see Serbia not following the loudly declared path towards the EU, but rather towards the „Serbian world.”

However, Vulin has found a way to get involved in politics again, even after his appointment to the head of the BIA resulted in his media appearances being revoked. Although he resigned as leader of his movement and even froze his membership in the party, it is suspected that the idea to remove Basta came from him, and his „frozen movement” serves as a mouthpiece to trumpet his political nightmares.

So for now, Rade Basta remains in the government, but it is almost certain that his „expulsion” is only a matter of time, as the prospect of forming a new party brings his removal from the government within reach, especially if it actually happens.

It is not unlikely that the „unleashed minister” will be asked to return when he qualifies with his new party in the upcoming – presumably early – parliamentary elections to enter the government.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: