Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

MINDENT BETILTOTTAK: Szombaton senki sem sétálhat Belgrádban, a kutyákat egyelőre még le lehet vinni

pride is banned
PRIDE IS BANNED: Ilyen és hasonló üzenetekkel lettek teli az internet melegebb és demokratikusabb vidékei (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 3 perc

A szerbiai belügyminisztérium úgy döntött, hogy nem engedélyezi az “EuroPride 2022” résztvevőinek a felvonulását, de az “antiglobalisták” sem szervezhetnek “családi sétát”. Az erre vonatkozó határozatot a belügyminisztérium hozta nyilvánosságra. A vasárnapi ortodox szeánszot követően – amely nem volt betiltva – másra nem is igen lehetett számítani. Belgrádban szombaton így legfeljebb csak kutyát lehet sétáltatni, az egyelőre még nem áll hatósági intézkedés alatt.

Tilos sétálni

A szerbiai belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozott, de ez sem volt meglepetés a belügyi tárcavezető és a szerb államfő korábbi nyilatkozatainak fényében. A tiltást valószínűsítette az is, hogy Aleksandar Vučić korábban ellentmondást nem tűrő hangnemben utasította vissza a melegfelvonulás megtartását.

Az ortodox egyház hétvégi megmozdulása is azt jelezte, hogy a “-nak annyi”, nincs az a belügyminiszter & Szerbiában, aki szembe merne szállni egy ilyen jól szervezett egyházi akarattal, szintjátéknak mindképpen látványos volt. Mindeközben arról nem érkeztek hírek, hogy a szerb rendőrség esetleg meghallgatta-e/kihallgatta-e Nikanor bánáti püspököt, aki prédikáció keretében fejtette ki, hogy fegyverrel menne neki a Pride résztvevőinek, ha lenne neki mivel, amit akár erőszakra való felbujtásként is fel lehetne fogni.

Ilyen légkörben az lett volna csoda, hogy ha a nem éppen nyugati szellemiségű Aleksandar Vulin engedélyezi a felvonulást, a ök pedig szivárványszínű kis zászlócskákat kapnak, hogy azokkal integessenek a melegfelvonulás résztvevőinek.

A biztonsági felmérés elvégzését követően megállapítottuk, hogy mindkét séta résztvevőinek biztonsága, valamint a más állampolgárok biztonsága is veszélybe kerülhet a meghirdetett útvonalakon

– állapította meg a közlemény, amely figyelembe vette, hogy a két felvonulás útvonala egymás mellett halad, ezért fennál annak a veszélye, hogy “ és összecsapás” alakul ki, és az erőszak más formái is előfordulnak. Itt arra gondolt a költő, hogy netalán anyagi kár is keletkezik, természetesen az erkölcsi káron túl, amely már így is hatalmas.

A jelenlegi geopolitikai helyzetben és a térségben uralkodó feszültségek közepette a belgrádi utcákon zajló értelmetlen összecsapások csak megnehezítenék hazánk helyzetét, és veszélyeztetnék a sétán résztvevők, valamint a többi állampolgár biztonságát

– fogalmazta meg aggályait Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter, aki a geopolitikához is ért, elvégre nem rég járt Moszkvában vendég-külügyminiszteri szerepkörben.

Ki tudja mivel jár ez?

Így sem kizárt, hogy egy-két mimózalelkű LMBT- és egyéb színű teremtményt elpáholnak a Szerb Ortodox Egyház hallgatólagos támogatását élvező szélsőjobbos hazafiak, és hogy esetleg valaki kalasnyikovot nyom Nikanor püspök kezébe, hogy lövöldözze csak ki magát kedvére.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Persze Vulin belügy-külügy és Jolly Joker-miniszter érti a dolgát, és így azzal fordult a néphez, hogy mindenki tartsa tiszteletben a törvényeket, tegye félre a személyes és politikai érdekeket: ne veszélyeztesse sem saját, sem mások biztonságát.

Közben a LMBT vagy LGBT és még ki tudja milyen kezdőbetűs közösség röpke egy óra alatt telesírta az internetet – de mi lesz még ezután!

Goran Miletić, a belgrádi EuroPride vezéralakja az pénzekből (is) működő N1 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy “szomorú és csalódott” a belügyminisztérium döntése miatt, amellyel betiltotta a rendezvénysorozat részének tekinthető sétát. Mégis mit várt, szivárványszínű kis zászlócskákat a rendőrök kezében?

Megértem, hogy vannak bizonyos aggodalmak, és hogy léteznek emberek, akik meg akarják zavarni a közrendet és a nyugalmat, de nem értem, hogy miért az a végső döntés, hogy velünk szemben intézkednek, akik békés állampolgárok vagyunk, nem pedig azokkal szemben lépnek fel, akik a rend és biztonság megzavarására törekszenek

– mondta letört büszkeséggel Miletić, aki nem fogja fel a rendőrségi logikát, miszerint, “ha nincs meleg az utcán, akkor az ortodox hazafiaknak nincs kit verniük”. Legfeljebb, ha egy-két migráns szembejön.

Miletić közölte, hogy a következő órákban az EuroPride szervezői panaszt emelnek a döntés ellen a belügyminisztériumnál, amelynek 24 órája lesz az ügyben dönteni, és ha a rendőrség nem változtat a döntésén, akkor fellebbeznek a Közigazgatási Bíróságbál.


A főszervező úgy fogalmazott, hogy szombaton mindenképpen utcára vonulnak, még akkor is, ha érvényben marad a tiltó határozat, merthogy az Europride szervezői tiszteletben tartják a törvényeket, ellentétben azokkal, akik ellenzik a rendezvényt, ezért nem törődnek bele, hogy bárki is megszegje a jogaikat szavatoló jogszabályokat. De itt még nincs vége a történetnek.

A következő órákban és napokban a demokratikus várhatóan lázas tiltakozásba kezd, záporozni fognak a tweetek és egyéb internetes bejegyzések, és nem kizárt, hogy az “egészséges demokrácia” szellemében Kapitány is akcióba lép, miután a ének nemrégi Twitter-bejegyzése fabatkát sem ért. Lehet, hogy az elkövetkező napokban az frontra kevesebb HIMARS érkezik, mert a “levesen túl” mindenki a belgrádi fejleményekkel lesz elfoglalva.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: