Connect with us

Szerbia

AZ OTP POZÍCIÓI NEM VÁLTOZTAK: Továbbra is orosz kézen van a szerb olajcég, csak struktúrát váltottak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Nem történt jelentős tulajdonosváltás a szerbiai olajiparban. Erről Aleksandar Vučić szerb elnök beszélt, miután a belgrádi tőzsdén gazdát cserélt a szerbiai olajcég több mint tízmillió részvénye. A tranzakció az összes részvények valamivel több mint hat százalékát érinti, az OTP pozíciói nem változtak. Érdemes azonban tüzetesebben megvizsgálni a szerb elnök nyilatkozatát, miután pontosítjuk a számokat!

A tranzakció

Vučić azzal magyarázta a tranzakciót, hogy a Gazpromnyefty eladta a Gazpromnak a maga részvénycsomagjának egy részét. Itt megállapítható, hogy ezáltal az orosz részvétel nem változott, csak “finomodott”.

– Nincs szó lényegi változásról, a Gazpromnyefty eladta ezeket a részvényeket a Gazpromnak. Gondolom ez azért történt, mert a Gazpromnyefty szankciók alatt van, a Gazprom pedig nincs, és mert az európaiaknak szükségük van a gázra a Gazpromtól, de nincs szükségük az olajra a Gazpromnyeftytől

– jelentette ki Vučić.

– Az OTP banka továbbra is két szinten, szintenként 2,5 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, a többiek kisrészvényesek

– tette hozzá még a szerb elnök.

Az OTP banka a magyar OTP szerbiai leányvállalata, a most lezajlott tranzakció által a pozíciói nem változtak, viszont ha jól gondoljuk, akkor annyiban mégis érintett, hogy a tranzakció révén a NIS kikerül az uniós szankciók hatálya alól.

Vizsgáljuk meg!

A tranzakcióról beszámoló szerb média szerint a szerb olajcég több mint 10 millió részvénye cserélt gazdát a belgrádi tőzsdei kereskedés során. Az előre egyeztetett, úgynevezett “blokk-kereskedelem” által csaknem 7,2 milliárd dináros (több mint 23 milliárd forintos) forgalmat bonyolítottak le, ami mintegy 61 millió eurót jelent.

A részvényenkénti árfolyam 717 dinár (2328 forint) volt, ami lényegesen több, mint a szokásos kereskedésben, ahol 530 dináron (1721 forint) forogtak a NIS részvényei.

A szerb elnök nyilatkozatával megerősítette, hogy továbbra is orosz kézen van a szerb olajcég, az oroszok ugyanis összesen 56,15 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkeznek, ez azonban már megoszlik a szankcionált Gazpromnyefty és a nem szankcionált Gazprom között.

Szerb médiabeszámolók szerint a tranzakció előtt a Gazpromnyefty 91.565.887 részvény tulajdonosa volt, amiből 10.035.687 részvényt adott el, és mivel összesen 163.060.400 van forgalomban, ez 6,15 százalékos tranzakciót jelent.

A részvények eladása minden bizonnyal összefüggésben van az Európai Unió szankciós politikájával, kérdés azonban, hogy egy ilyen struktúraváltással Brüsszel beéri-e.

Korábban az Európai Bizottság megtiltotta az együttműködést olyan európai cégekkel, amelyben a szankcionált orosz vállalatok többségi tulajdonában vannak. Miután a Gazpromnyefty értékesítette a szóban forgó rézvényeket, így már nem többségi tulajdonos, ezzel a tranzakcióval ugyanis pontosan 50 százalékra csökkent a tulajdonosi részesedése.

Ha összeadunk és kivonunk, akkor kiderül, hogy a Gazpromnyefty jelenleg 81.530.200 részvénnyel rendelkezik, ami pontosan fele az össz részvénymennyiségnek, egyetlen részvénnyel sem több, sem kevesebb.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava