Connect with us

Bűnügy

TÚLLŐTTEK A CÉLON: Jogerősen életfogytiglanra ítélték a “csantavéri mészárost”, de ő nem mészáros, legfeljebb henteslegény

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Stílusosan fogalmazva, túl lőttek a célon, akik “csantavéri mészárosnak” nevezték Dér Csabát, pedig ő csak “becsületes bérgyilkos” volt, nem lövöldözött össze-vissza, vagyis nem kedvtelésből ölt, főleg nem ártatlan embereket, hanem azt lőtte le, akinek a meggyilkolásáért fizettek neki. A Balkánon az utóbbi időben akadt néhány mészáros, és egyéb húsfeldolgozó kisiparos, ezért érdemes különbséget tenni. Talán még a henteslegény kifejezés is erős, de nem is ez a hír, hanem az, hogy jogerős az ítélet, és Dér Csaba nem szabadulhat. Ez azonban senkit sem jogosít fel arra, hogy “lemészárosozza”, mert megölt néhány hasonszőrű bűnözőt, mint ő.

Most már jogerős

Jogerősen életfogytiglanra ítélte a “csantavéri mészárosként” is emlegetett szerbiai magyar férfit két gyilkosság miatt a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn – közölte a bíróság a honlapján.

Az eljárás adatai szerint a csantavéri születésű D. Cs. (nem írták ki, hogy Dér Csaba, pedig most már jogerős az ítélet) szerb-magyar kettős állampolgár 2018 júliusában fényes nappal egy amszterdami kávézóban tarkón lőtt egy horvát férfit.

Később elhatározta, hogy végez egy magyar kábítószer-kereskedővel, (V. Lászlóval), akivel találkozót beszélt meg 2018. szeptember 19-én estére Budapestre, a XV. kerületi Szentmihályi úti bevásárlóközpont és a Szilas-patak közé. A találkozón elterelte a sértett figyelmét azzal, hogy kábítószernek látszó, valójában cukorhelyettesítő anyagot tartalmazó csomagokat adott át neki megvizsgálásra; eközben fejbe lőtte őt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nemzetközi együttműködéssel azonosították az elkövetőt, akit 2019. március 1-jén a cseh rendőrség fogott el Prágában. A férfit korábban már egy másik ügyben az Újvidéki Törvényszék emberölés kísérlete miatt elítélte.

Az ítélet célja az elrettentés

A Fővárosi Törvényszék idén márciusban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy leghamarabb negyven év elteltével bocsátható feltételes szabadságra, ám az a döntés fellebbezések miatt nem emelkedhetett jogerőre, így került az ügy másodfokon az ítélőtáblára.

A táblabíróság másodfokon D. CS. cselekményét különös visszaesőként, előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölésnek minősítette, továbbá megállapította a lőfegyverrel és lőszerrel folytatólagosan elkövetett visszaélés bűntettét is. Az ítélőtábla helyben hagyta az első fokon kiszabott életfogytiglani büntetést.

A közleményben felidézték, a vádlott az eljárás során arról is beszélt, hogy “helyesnek tartja az igazságszolgáltatást saját kezébe venni és önhatalommal is érvényt szerezni meggyőződésének, ennek érdekében akár embereket ölni, továbbá, hogy egy “gengszter” életét értéktelennek tartva az ilyen ember életének önkényes elvételét kifejezetten jogszerűnek tartja”.

A bíróság kitért arra is, hogy bár felderíteni nem lehetett a konkrét motivációkat, de bizonyos, hogy az elkövető nem személyes indítékból ölte meg a sértetteket.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a hidegvérrel, ismeretlen személy érdekeinek megfelelően elkövetett súlyos, élet elleni bűncselekmények a vádlott emberi életet – mint legfőbb értéket – semmibevevő, a törvényekkel következetesen szembeszegülő, a társadalmi együttélés normáit elfogadni képtelen személyes jellemzőire világítanak rá”.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint az ilyen elkövetővel szemben csak a legsúlyosabb büntetés, az életfogytig tartó szabadságvesztés tekinthető arányosnak, csak ez alkalmas arra, hogy másokat is visszatartson hasonló bűncselekmény elkövetésétől.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava