Connect with us

Szerbia

KÉZIVEZÉRLÉSŰ DEMOKRÁCIA: Teljesítették az elnöki kívánságot, a jelenlegi állás szerint nem lesz lítiumbánya Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lloznicai kozgyules
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A loznicai önkormányzat sürgősségi eljárással teljesítette a szerb államfő kívánságát, és egyhangúlag megszavazta, hogy mégse legyen lítiumbánya Szerbiában. Ezt akár fordulatnak is nevezhetnénk, bár ez csak félfordulat, amit nem a „honatyai”, illetve „önkormányzat-atyai megfontoltság”, hanem felsőbb utasítás indukált. Azért nevezzük ezt inkább félfordulatnak, mert amíg így működik a szerbiai demokrácia, addig az „önkormányzati döntést” felsőbb utasításra bármikor vissza lehet csinálni.

Demokratikusnak látszó döntés

Aligha készéges, hogy „demokratikus színjátékról” van szó, miután a loznicai önkormányzat elnöki kívánságra vette elő és vitatta meg a néhány hónappal ezelőtt elfogadott területrendezési tervet, amely lehetővé tette a lítiumbánya megépítését a város közelében. Így most 46 képviselő sürgősségi eljárással csinált magából bohócot, mivel hogy egyhangúlag iktatta ki a július 29-én szintén egyhangúlag elfogadott területrendezési tervet.

Mint ahogy annak idején azt megírtuk, július végén Loznicában az 59 jelenlévő önkormányzati képviselő közül 41 mondott igent arra, amire most nemet mondott, vagyis hagyta jóvá a brit-ausztrál Rio Tinto társaság által tervezett bánya megnyitását az akkumulátorgyártásban nélkülözhetetlen lítium kitermelésére a Jadar folyó völgyében, amit viszont most visszavont.

Az önkormányzati képviselőknek akkor rendőri védelemre volt szükségük, hogy elhagyják az üléstermet, a városban ugyanis lincshangulat alakult ki. Egy Twitteren akkor közzétett videón a közgyűlés elnökasszonya látható, akit a tiltakozók az utcán akkurátusan „konzultáltak és inzultáltak”, azt kérdezvén tőle, hogy “asszonyom, nem szégyenli magát”?

Most ugyanez az elnökasszony szemrebbenés nélkül vezényelte le az újabb szavazást, amelyben az előzővel szöges ellentétben álló eredmény született.

A közgyűlésben a kormányzó Szerb Haladó Párt tagjai többségben, ami még egy érv a mellett, amit akkor írtunk, és most is írunk.

Meghátrálás vagy valami más

Az akkori szavazás alkalmával megjegyeztük: Szerbiában ritka eset, hogy a helyi lakosság nyíltan szembeforduló a(z ön)kormányzattal, mert hogy már akkor sejteni lehetett, hogy az ügynek még lesznek (esetleg külföldről is gerjesztett) fejleményei, amelyek miatt a belgrádi kormány most meghátrált. Az elnöki média ezt természetesen „a népakarat győzelmeként” propagálja.

Az utóbbi hetekben/hónapokban tömegmegmozdulások kezdődtek a lítiumbánya, és nem csak a lítiumbánya ellen Szerbiában, ezért Aleksandar Vučić szerb államfő „a nép közé ment”, vagyis felkereste a bánya esetleges létesítése által érintett falvakat.

A „szerbelnök” kedden jelentette be, hogy a loznicai önkormányzat hamarosan visszavonja a lítiumbánya megépítését engedélyező döntését, ahogyan a helyszínen tett látogatása során Vučić elnöki mivoltában személyesen ígérte meg az embereknek.

Nem telt bele két nap, hogy „működésbe lépjen a demokrácia”, és összerántsák a loznicai önkormányzat ülését, amely a „demokratikus útmutatás” alapján meghozta az egyik szempontból esetleg megnyugtató, egészen más szempontból viszont komoly aggodalmakra okot adó döntést.

Ezek után aligha kétséges, hogy igencsak üveglábakon áll a „kézivezérlésű demokrácia” Szerbiában.

A loznicai döntést követően azonban nem kell attól tartani, hogy a tüntetések ezáltal „berekesztődnek”, mert ha a demonstrálok megérzik a „győzelem ízét”, akkor vérszemet kapnak, egyrészt, másrészt pedig a szerbiai megmozdulásokat más érdekek is mozgatják, vagy azok mozgatják leginkább, a „Zöld Felkelés” pedig csak ürügy volt az utca ébresztgetésére, hogy a kormányzat ne aludjon nyugodtan a választások előtt.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb tüntetés volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor albán.

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a rendőrség a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói kormány is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi szerb polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott vannak.

– Nincsenek itt közöttetek illegális struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava