Connect with us

Bűnügy

BÉRGYILKOS: Életfogytiglanra ítélték Dér Csabát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

der caba instagram
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett határozatával két gyilkosság miatt első fokon életfogytiglanra ítélt egy szerbiai magyar férfit. Erről az említett ügyészség közleményben számolt be. A tájékoztatásból, illetve az MTI által közölt hírből ugyan kimaradt az elítélt neve, de a bűnlajstromból egyértelműen kiderül, hogy kiről van szó. Az elítélt személy Dér Csaba.

Két áldozat

Az eljárás adatai szerint a 40 éves szerb-magyar kettős állampolgár 2018 júliusában egy amszterdami kávézóban tarkón lőtt egy horvát férfit.

Dér Csaba ezután elhatározta, hogy végez egy magyar kábítószer-kereskedővel, akivel találkozót beszélt meg 2018. szeptember 19-én, az esti órákra Budapesten, a XV. kerületi, Szentmihályi úti bevásárlóközpont és a Szilas-patak közé.

A találkozón elterelte a sértett figyelmét azzal, hogy kábítószernek látszó, valójában cukorhelyettesítő anyagot tartalmazó csomagokat adott át neki megvizsgálásra, majd fejbe lőtte.

A csantavéri születésű Dér a külföldi rejtőzködéséhez hamis okmányokat készített és használt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nemzetközi együttműködéssel azonosították az elkövetőt, akit aztán 2019. március 1-jén elfogott a cseh rendőrség. Az elfogás előkészítésében kiemelkedő szerepe volt két uniós szervnek, a Eurojustnak és az Europolnak is.

A mosolygós gyilkos

Nem a fenti gyilkosság volt az egyetlen, amely Dér Csaba számlájára írható.

A gyanú szerint 2017. augusztus 28-án Barcelonában többször rálőtt Nebojša Stojkovićra, a belgrádi Rakovica-klán vezetőjére, a maffiózó végül túlélte a gyilkossági kísérletet.

A Stojkovićtyal együtt sétáló társát a nem bántotta, így a spanyol rendőrök azonnal azt feltételezték, hogy a célpont csak a klánvezér volt.

A nyomozóhatóságok szerint az ügyben a megbízó a montenegrói Kavački-klán volt, amely újabb gyilkosságot „rendelt meg” Dérnél, de annak végrehajtására nem került sor. Stojković 2019 januárjában került rendőrkézre Belgrádban.

A gyanú szerint Dér Csabának ezen felül köze volt egy 2019 januárjában, Belgrádban elkövetett gyilkossághoz is. A célpont Aleksandar Šarac drogkereskedő volt; Dér Csaba azonban tévedésből a férfi egyik rokonát lőtte le.

Az áldozat épp egy babakocsit próbált betenni az autójába, amikor Dér Csaba egy fehér autóval a helyszínre érkezett, kiszállt, odament a férfihoz, a szemébe nézett, rámosolygott és több golyóval végzett vele.

Megrázó felvételek következnek:

Aleksandar Šaracot tavaly októberben végül mégiscsak meggyilkolták egy belgrádi bevásárlóközpont parkolójában.

A spanyolországi támadást a magyar hatóságok nem vizsgálták, a belgrádi leszámolás ügyében, a szerb hatóságok jogsegélykérelme alapján Magyarországon gyanúsították meg Dér Csabát.

Aleksandar Vučić szerb elnök tavaly november közepén kijelentette, hogy információi szerint a Magyarországon őrizetben lévő Dér Csabának kellett volna megölnie őt, a vajdasági magyar származású bérgyilkos állítólag erre kapott megbízást két bűnözői csoporttól is.

Ezzel kapcsolatban akkor bizonyítékok nem láttak napvilágot, viszont a jelenlegi fejlemények tükrében növekedhet az említett elnöki nyilatkozat jelentősége, bár mostanában Dér Csaba neve még nem merült fel ilyen és semmilyen értelemben.

Az áldozat lányának támogatása

A délszláv maffia bérgyilkosának tartott Dér Csaba támogatja a Budapesten megölt Vetula László lányát, bár magát a gyilkosságot nem ismerte el.

– Hálával kell tartoznom neki, mert már most többet segített, mint édesapám bármikor

– mondta a Hír TV egyik műsorában Vetula Vivien, aki hatéves korában elvesztette az édesanyját, ezért a gyámhatóság 67 éves dédnagymamáját bízta meg a felnevelésével. A vér szerinti apját életében mindössze kétszer látta.

– Vártam, hogy majd megjelenik az édesapám, hogy szülinapom van, vagy bármiféle ünnep, egy anyák napja, egy évforduló vagy bármi, de soha nem jelent meg

– jelentette ki Vivien az apjáról szólva.

Az ítélet

Dér Csaba ellen a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint közokirat-hamisítás miatt emelt vádat.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a férfit ítélje életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A Fővárosi Törvényszék szerdán a vádlottat a váddal egyezően mondta ki bűnösnek, és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy leghamarabb negyven év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A Fővárosi Főügyészség az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása, azaz tényleges életfogytiglan érdekében fellebbezett, de fellebbezett a vádlott és védője is.
______________
Fotó: Dér Csaba, forrás: Instagram

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava